Chistul testicular (spermatocelul): cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Chistul testicular (spermatocelul)

 

Chistul testicular (spermatocelul) este o formatiune anormala ce apare deasupra sau in spatele testiculului. Acest chist nu este o forma de cancer, dar poate crea probleme de sanatate, atunci cand se dezvolta foarte mult si conduce la disconfort sporit. De regula, spermatocelul nu afecteaza fertilitatea si nu provoaca dureri, nu necesita tratament de specialitate. Interventia chirurgicala este luata in calcul cand chistul testicular devine mare si durerile sunt puternice. 

Chistul testicular (spermatocelul) este o afectiune comuna ce apare in epididim. Sacul cu lichid sau chistul testicular se dezvolta in tubul situat pe testiculul superior. La acest nivel ajung si spermatozoizii, motiv pentru care in interiorul chisturilor testiculare exista un lichid transparent sau laptos, in care este posibil sa se regaseasca si spermatozoizi.  

Cauza pentru aparitia spermatocelului nu este pe deplin cunoscuta, dar se crede ca acest chist testicular apare pe fondul unui blocaj ce se manifesta la unul dintre tuburile care transporta spermatozoizii. 

Diagnosticul de specialitate este necesar, pentru evitarea complicatiilor si excluderea altor afectiuni ce pot sa apara la nivelul organelor sexuale masculine, pentru care medicul va prescrie tratamentul adecvat.  

Ce este chistul testicular (spermatocelul)?

Chistul testicular sau spermatocelul este o acumulare de lichid in interiorul unei formatiuni anormale. Manifestarile nu sunt asemanatoare cu simptomele care anunta prezenta unui cancer, de altfel, chistul testicular este benign. 

Spermatocelul apare la nivelul testiculului, excrescenta fiind semnalata pe epididim, adica pe tubul care are rol de transport si depozitare a spermatozoizilor din testicul, care trece peste varful fiecarui testicul si ajunge in spatele acestora. Chistul apare mereu in apropierea testiculului, in orice loc pe epididim, dar niciodata pe testicul (1). Cu toate acestea nu trebuie confundat cu epididimita, inflamatia a epididimului

Spermatocelul poate fi intalnit oricand, insa, formatiunile anormale sunt frecvent diagnosticate in intervalul de varsta 40 - 50 de ani (1). 

Dimensiunile sunt variate. Unele sunt foarte mici si pot fi identificate in timpul unei ecografii, in timp ce altele sunt mai mari, vizibile cu ochiul liber. Daca au trecut de stadiul de mici umflaturi, se poate ajunge, in situatii deosebite, la formatiuni crescute, aproape la fel de mari cat un testicul (1). 

Cauzele aparitiei chistului testicular (spermatocelului)

Specialistii nu au identificat, pana in prezent, o cauza pentru aparitia spermatocelului. Chistul testicular se iveste fara a fi insotit de durere sau alte simptome si nu a putut fi asociat cu producerea unor traume sau alte leziuni. Singura explicatie pentru moment este legata de un blocaj la nivelul tubului epididimar, care favorizeaza acumularea spermatozoizilor in aceasta formatiune nou aparuta. 

Chistul testicular (spermatocelul) nu este o cauza a infertilitatii, insa, poate reduce cantitatea si calitatea spermatozoizilor (2). 

Manifestari ale chistului testicular (spermatocelului)

 

Manifestari ale chistului testicular

 

Daca chistul testicular isi mentine dimensiunile este foarte posibil sa nu existe manifestari caracteristice. Disconfortul si simptomele incep sa fie resimtite, de regula, cand spermatocelul creste in dimensiuni. Iata care sunt principalele semne (3):

  • durere testiculara accentuata sau surda;
  • disconfort din cauza dimensiunii mari;
  • senzatie de greutate in testicul si uneori de presiune, cu plenitudine testiculara;
  • inflamatie si umflarea scrotului. 

Cum se diagnosticheaza chistul testicular (spermatocelul)?

Medicul trebuie sa iti stie istoricul medical si familial, inainte de a trece la examinarea fizica. Este indicat sa ii oferi amanunte despre cele sesizate de tine daca spermatocelul este vizibil si iti provoaca disconfort. 

Sunt cazuri in care te poti auto-investiga si observa o astfel de formatiune anormala, dar si situatii in care chistul testicular este descoperit de medicul specialist, la un control de rutina. 

Informeaza medicul daca ai luat suplimente alimentare sau remedii naturiste pentru afectiuni ale sistemului reproducator masculin sau ai optat pentru administrarea unor medicamente fara reteta pentru sistemul genito-urinar, din farmacii, anterior controlului. 

Pentru diagnosticarea corecta a spermatocelului si pentru excluderea altor afectiuni testiculare, medicul poate recomanda efectuarea unor (1), (3): teste de laborator de sange si urina, ecografie si transiluminare - lumina interpusa pe scrot poate indica, acolo unde exista un spermatocel, sacul plin de lichid. 

Optiuni de tratament pentru chistul testicular (spermatocelul)

Metoda observatiei

Chisturile testiculare de mici dimensiuni, care nu prezinta simptome nu trebuie tratate, dar vor fi observate in timp, pentru a se vedea daca sunt inregistrate modificari (3). 

Tratament medicamentos

Cand un chist testicular nu este de mari dimensiuni, dar apar dureri in zona genitala, medicul specialist poate decide administrarea unor analgezice si antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiilor (2) si a algiei (4). 

Aspiratie, cu sau fara scleroterapie

Metoda este rar utilizata, dar este inca o varianta de tratament care poate fi luata in calcul. Un ac este introdus in interiorul chistului testicular, iar lichidul este aspirat prin acesta. Uneori este nevoie de aspirarea de mai multe ori a lichidului, la intervale de timp, daca sacul se reumple. Tehnica poate fi combinata cu injectarea unei substante dupa aspirare, scleroterapie. Astfel, sacul spermatocelului se poata cicatriza, impiedicand o noua aparitie (3). 

Se crede ca recidivele se manifesta ca urmare a afectarii epididimului, o posibila complicatie a scleroterapiei (2). 

Tratament chirurgical

Spermatocelectomia este interventia chirurgicala de inlaturare a spermatocelului din epididim (3). Operatia poate fi realizata in ambulatoriu, cu anestezie locala sau generala. Totul poate decurge rapid, in mai putin de o ora. Medicul face o incizie in scrot si separa chistul testicular de epididim. Poate fi necesara indepartarea si a unei parti din epididim (5). 

Daca urmezi indicatiile pentru ingrijirile de dupa operatie, recuperarea este rapida. Medicul iti va explica si posibilele complicatii ce pot sa apara. 

Daca iti doresti copii si chistul testicular nu iti produce un disconfort, medicul iti poate recomanda amanarea interventiei chirurgicale pana dupa ce vei avea copii (3), pentru a evita posibilele leziuni ale epididimului sau ale canalului deferent care pot afecta fertilitatea (5). 

Chistul testicular (spermatocelul) este o formatiune anormala ce apare aproape de testicul, dar care nu afecteaza in majoritatea cazurilor sanatatea sau fertilitatea barbatului. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Spermatocele - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17492-spermatocele

2. What Is a Spermatocele? - https://www.healthline.com/health/mens-health/spermatocele

3. Spermatocele - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spermatocele/symptoms-causes/syc-20377829

4. Spermatocele - https://www.sparrow.org/departments-conditions/conditions/spermatocele

5. What are Spermatoceles (Spermatic Cysts)? - https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/s/spermatoceles

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor