Sevraj: cauze, simptome, tratament
Daca ai folosit o substanta sau un produs categorizat ca avand un potential ridicat de dependenta si opresit brusc utilizarea acestuia, poti experimenta o varietate de simptome de sevraj.
Intensitatea si durata simptomelor de sevraj pot varia foarte mult, in functie de tipul de dependenta si de anumite aspecte biologice. Despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru sevraj vom discuta in acest articolul.
Ce este sevrajul?
Sevrajul este un proces prin care mintea si corpul unei persoane trec in momentul in care inceteaza sa mai consume o anumita substanta cu potential ridicat de adictie sau reduce consumul acesteia (1).
In general, persoanele care consuma mai mult dintr-o substanta si, in acelasi timp, mai des, sunt mai predispuse sa experimenteze simptomele sevrajului. Persoanele care au mai trecut prin acest proces, au o tulburare de utilizare a substantelor sau o afectiune mintale au, de asemenea, un potential ridicat sa intre in sevraj (2).
Cauzele sevrajului
Cand o persoana incepe sa foloseasca o anumita substanta sau un anumit produs in mod regulat, corpul si mintea se obisnuiesc cu administrarea acestora. Initial, substanta va modifica anumite functii din organism, dar apoi organismul se va adapta la substanta si o va inregistra ca fiind normala.
Procesul de a deveni tolerant si dependent implica anumite schimbari la nivelul creierului. Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici care transmit informatii de la creier in corp si intre celule. Acesta este modul in care corpul si creierul comunica pentru a permite unei persoane sa gandeasca, sa simta, sa actioneze si sa experimenteze mediul inconjurator (3).
Substantele cu potential ridicat de dependenta pot schimba modul in care neurotransmitatorii functioneaza, ceea ce modifica, de asemenea, modul in care utilizatorii gandesc, simt, actioneaza si experimenteaza mediul (3). In functie de tipul de substanta, activitatea neurotransmitatorilor poate creste sau scadea.
In utilizarea regulata a substantelor cu potential ridicat de adictie, schimbarile devin noua normalitate. Cand substanta nu mai este administrata in mod normal, persoana incepe sa simta manifestarile sevrajului.
Simptomele sevrajului
Simptomele de sevraj variaza in functie de tipul de substanta administrat. Unele simptome frecvent asociate cu sevrajul includ:
- modificari ale apetitului;
- modificari ale starii de spirit;
- frisoane;
- congestie;
- stari de anxietate si stari depresive;
- oboseala;
- iritabilitate;
- dureri musculare;
- greata si varsaturi;
- stari de neliniste;
- dificultati de somn;
- transpiratie excesiva;
- tremur (4).
In unele cazuri, se pot manifesta simptome mai severe, cum ar fi halucinatii, convulsii si delir. Tipul de dependenta, cantitatea de timp in care o persoana a fost dependenta, precum si doza de substanta de care a creat adictie, pot afecta tipul si severitatea simptomelor experimentate (4).
Tipuri de sevraj
Dupa cum am mentionat, simptomele specifice de sevraj cu care o persoana se confrunta vor depinde de tipul de dependenta; substanta declansatoare. Exista o diferite tipuri de substante care, la momentul opririi administrarii, pot duce la sevraj:
- antidepresive. Simptomele de sevraj in cazul opririi administrarii antidepresivelor includ: anxietate, frisoane, dificultati de somn, ameteli, dureri de cap, stari depresive, iritabilitate, dureri musculare, greata si vise lucide (5);
- heroina. Persoanele dependente de heroina experimenteaza unele simptome de servraj in mod deosebit de intens, dar chiar si cele mai rele dintre aceste simptome se pot ameliora in cinci pana la sapte zile (4);
- opioide. Simptomele de sevraj in cazul utilizatorilor de opioide includ: dureri, agistatie, anxietate, crampe, diaree, dificultati de somn, cresterea frecventei cardiace sau a tensiunii arteriale, greata, dilatarea pupilelor, transpiratie excesiva si varsaturi (6);
- stimulente. Simptomele de sevraj in cazul utilizatorilor de stimulente includ: anxietate, modificari in apetit, depresie, dificultati de concentrare, dificultati de somn, ameteli, oboseala, dureri de cap, iritabilitate si modificari in dispozitie. Este important sa apelezi la sprijin profesionist in cazul simptomelor de sevraj, mai ales daca exista ganduri suicidale ca urmare a starilor depresive (7);
- cafeina. Simptomele de sevraj in cazul celor care renunta la doza de cafeina obisnuita includ: dureri de cap, iritabilitate si alte modificari ale dispozitiei, greata, somnolenta, dureri de muschi si probleme cu concentrarea (4);
- nicotina. Simptomele de sevraj in acest caz pot fi: necesitatea de a fuma sau de a folosi produse din tutun, schimbari negative ale dispozitiei, stari de neliniste, dificultati de concentrare, dificultati de somn, crestere in greutate sau senzatia de foame constanta, anxietate si depresie (8). Simptomele de sevraj tind sa fie mai grave in prima saptamana, dar pot dura pana la cateva saptamani dupa renuntarea la fumat.
Optiuni de tratament
Solicitarea ghidarilor si ingrijirilor din partea unui personal medical calificat este un pas important pe care il poti faci inainte de a reduce sau a renunta definitiv la consumul de substante. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sau minimizarea simptomelor de sevraj.
Personalul medical calificat este capabil sa ajute la determinarea riscurilor sevrajului pe care le poate avea renuntarea la substante si sa furnizeze informatii, resurse si, eventual, alte optiuni de tratament necesare.
Optiunile de tratament pentru sevraj depind de substantele utilizate si de severitatea simptomelor. Este important ca orice forma de tratament sa se efectueze sub supraveghere medicala.
Detoxifiere
Detoxifierea este un proces esential pentru sprijinirea unei persoane care doreste sa renunte la dependenta de substante sau trece prin simptome de sevraj severe. Detoxifierea se poate face la o clinica, spital sau la un centru de reabilitate si poate include medicamente pentru a gestiona sevrajul si pentru a ajuta la reducerea simptomelor (8).
Dupa detoxifiere, continuarea tratamentului prin intermediul grupurilor de sprijin este indicata pentru a mentine progresul.
Reducerea treptata a utilizarii substantei
Simptomele sevrajului pot fi ameliorate prin reducerea treptata a utilizarii substantei pana cand renunti complet la substanta respectiva. Exista o serie de medicamente disponibile care pot ajuta la scaderea sau oprirea utilizarii unor substante. De exemplu, plasturii cu nicotina si guma cu nicotina pot fi folosite pentru a facilita renuntarea la fumat.
Medicamentele prescrise de medicul specialist variaza in functie de tipul de substanta administrata.
Renuntarea la dependenta si sevrajul poate veni cu multe emoti si temeri si poate fi dificil sa ceri ajutor. Daca tu sau o persoana pe care o cunosti se lupta cu consumul de substante sau cu sevrajul, adreseaza-te unui profesionist din domeniul sanatatii pentru sprijin! Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile medicale si planul de tratament prescris de medic.
Surse de informare:
- American Psychological Association. Substance Withdrawal. https://dictionary.apa.org/substance-withdrawal
- MD Wood, E. et al. (2018). Will This Hospitalized Patient Develop Severe Alcohol Withdrawal Syndrome? The Rational Clinical Examination Systematic Review. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2698497
- Sherman, C. (2017). The defining features of drug intoxication and addiction can be traced to disruptions in neuron-to-neuron signaling. National Institute of Drug Abuse. https://archives.drugabuse.gov/news-events/nida-notes/2017/03/impacts-drugs-neurotransmission
- Buddy, T. (2022) What is Withdrawal? Medically Reviewed by MD Umhau, J.C. https://www.verywellmind.com/what-is-withdrawal-how-long-does-it-last-63036
- National Institute on Drug Abuse. Treatment. https://nida.nih.gov/research-topics/treatment
- Shah, M. & Huecker, M.R. (2022) Opioid Withdrawal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526012/
- Schumacher, C. Stimulant Withdrawal. Medically Reviewed by Miller, L. https://desertviewrecovery.com/withdrawal/stimulants/
- PhD. Olivine, A. (2021). What is Withdrawal? Signs, Symptoms and Treatment of Substance Withdrawal. Medically Reviewed by MD Gans, S. https://www.verywellhealth.com/withdrawal-types-symptoms-treatment-5208347#citation-14