Scoarta cerebrala: ce este, functii, rol

23. 5. 2024 · 7 minute de citit

Scoarta cerebrala este o componenta vitala a creierului uman. Afla ce este, de fapt, aceasta, cum este structurata si unde este localizata, cum functioneaza si care sunt principalele sale roluri, inclusiv in procesul de gandire si in alte activitati cognitive!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Scoarta cerebrala: ce este, functii, rol

Ce este scoarta cerebrala?

Scoarta cerebrala, cunoscuta si sub denumirea de cortex cerebral, este stratul cel mai exterior al creierului, avand un rol crucial in procesarea informatiilor complexe. Aceasta regiune a creierului este deosebit de importanta deoarece ne permite sa realizam gandirea de nivel inalt, perceptia si limbajul. Intr-adevar, aceasta este partea cea mai dezvoltata a creierului uman, fiind responsabila pentru capacitatea noastra de a gandi, de a vorbi si de a ne misca [1].

Unul dintre cele mai distinctive aspecte ale scoartei cerebrale este ca este alcatuita din substanta cenusie, care contine corpurile celulelor nervoase. Acesta este incretita si plina de cute, o caracteristica necesara pentru a creste suprafata corticala si a permite gazduirea unui numar mare de neuroni. Aceasta structura complexa permite creierului uman sa proceseze o cantitate uriasa de informatii.

Este important de mentionat ca scoarta cerebrala se dezvolta de-a lungul timpului, cu ultimele zone care se maturizeaza fiind cele responsabile cu functiile cognitive superioare, cum ar fi luarea deciziilor si controlul impulsurilor. Cresterea rapida a scoartei cerebrale are loc in primii ani de viata, incetinind apoi pe masura ce ne maturizam [2].

Structura si localizarea scoartei cerebrale

Scoarta cerebrala, cunoscuta si sub denumirea de neocortex, este cel mai dezvoltat segment al creierului uman. Aceasta este formata din doua emisfere - stanga si dreapta, fiecare avand patru lobi: frontal, parietal, temporal si occipital. Fiecare lob are structuri distincte si functii specifice. De exemplu, lobul frontal este implicat in comportamentul motor, expresia emotionala si gandirea complexa, in timp ce lobul parietal joaca un rol esential in procesarea senzoriala, inclusiv intelegerea spatiului si coordonarea miscarilor [3].

Cele doua emisfere sunt compuse dintr-un strat de neuroni; neuronii din scoarta cerebrala sunt responsabili pentru procesarea si transmiterea informatiilor, facilitand o gama larga de functii, de la invatare si memorie pana la perceptie si miscare.

Scoarta cerebrala acopera celelalte regiuni ale creierului, fiind pliata in circumvolutiuni, ceea ce ii confera un aspect incretit. Aceste pliuri maresc suprafata scoartei cerebrale, permitand existenta unui numar mai mare de neuroni si, implicit, procese cognitive mai complexe [1]. 

Scoarta cerebrala este interconectata cu alte parti ale creierului si corpului prin intermediul neuronilor, ceea ce permite transferul de informatii. Aceasta comunica cu alte regiuni ale creierului, cum ar fi sistemul limbic, care este responsabil cu procesarea emotiilor si cu corpul prin sistemul nervos periferic [2].

Cum functioneaza scoarta cerebrala?

Scoarta cerebrala, stratul exterior al creierului, este esentiala pentru procesarea informatiilor senzoriale. Informatiile pe care le primim prin intermediul simturilor - vedere, auz, gust, miros si atingere - sunt transmise la scoarta cerebrala, unde sunt prelucrate si interpretate. Astfel, scoarta cerebrala este responsabila pentru modul in care percepem lumea inconjuratoare [1]. 

O alta functie esentiala a scoartei cerebrale este controlul motor. Aceasta trimite semnale la muschii corpului, controland astfel miscarea. Fie ca vorbim despre miscari voluntare, cum ar fi ridicarea unui obiect, sau despre miscari involuntare, cum ar fi bataile inimii sau respiratia, toate sunt reglate de scoarta cerebrala [3].

Functiile principale ale scoartei cerebrale

Scoarta cerebrala este regiunea creierului care proceseaza in mare parte informatiile senzoriale pe care le primim de la cele cinci simturi: vaz, auz, gust, miros si simtul tactil. Pentru fiecare dintre aceste simturi, exista o zona dedicata pe scoarta cerebrala unde informatiile sunt interpretate si intelese. De exemplu, lobul occipital este responsabil pentru procesarea informatiilor vizuale, in timp ce lobul temporal proceseaza informatiile auditive. Aceasta distributie a functiilor senzoriale pe scoarta cerebrala este cunoscuta sub numele de homunculus senzorial [2].

Controlul miscarilor voluntare este o alta functie esentiala a scoartei cerebrale. In special scoarta motorie, o zona a scoartei cerebrale, este responsabila pentru planificarea si executarea miscarilor voluntare ale corpului. Acest lucru include miscarile fine cum ar fi scrierea, precum si miscarile mai mari, cum ar fi mersul pe jos.

Scoarta cerebrala joaca, de asemenea, un rol crucial in functiile cognitive superioare. Aceasta implica abilitatea de a intelege si a genera limbaj, de a rezolva probleme, de a lua decizii, de a planifica si de a avea constiinta de sine si de mediul inconjurator [1]. 

Reglarea emotiilor este, de asemenea, o functie importanta a scoartei cerebrale. Desi emotiile sunt in mare parte reglate de structurile cerebrale mai profunde, cum ar fi sistemul limbic, scoarta cerebrala are de asemenea un rol important in perceptia si interpretarea emotiilor, precum si in modul in care ne exprimam emotiile.

Rolul scoartei cerebrale in procesul de gandire si in alte activitati cognitive

Scoarta cerebrala joaca un rol esential in procesarea informatiilor senzoriale. Aceasta capteaza datele brute de la cele cinci simturi - vedere, auz, miros, gust, tact - si le transforma in perceptii constiente.Aproximativ 20% din scoarta cerebrala este dedicata vederii, simtul dominant la om. Acest proces de transformare a informatiilor senzoriale brute in perceptii constiente ne permite sa intelegem si sa interpretam lumea inconjuratoare [2].

Scoarta motorie controleaza miscarile voluntare ale corpului. Fiecare parte a corpului nostru este reprezentata in aceasta zona, fapt care ne permite sa executam o varietate de actiuni, de la cele mai simple la cele mai complexe. Aceasta reprezentare nu este statica, ci se modifica in functie de utilizare si de experienta acumulata [1].

Cand vine vorba de functiile cognitive superioare, scoarta cerebrala este in centrul atentiei. Aceasta este implicata in procese precum memoria, atentia, constienta de sine si limbajul. De exemplu, zonele frontale ale scoartei cerebrale sunt esentiale pentru planificare, luarea deciziilor si gandirea abstracta [2].

Scoarta cerebrala joaca, de asemenea, un rol important in reglarea emotiilor si a comportamentului. Aceasta influenteaza modul in care ne simtim si raspundem la diferite situatii. Colaborand cu alte parti ale creierului, cum ar fi sistemul limbic, scoarta cerebrala ne permite sa experimentam o gama larga de emotii si sa avem reactii adecvate la acestea [3].

Implicatiile tulburarilor scoartei cerebrale asupra sanatatii mentale si fizice

Tulburarile scoartei cerebrale cuprind o gama larga de afectiuni care pot afecta functionarea normala a creierului. Acestea includ epilepsia, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral si leziunile traumatice ale creierului.

Impactul tulburarilor scoartei cerebrale asupra sanatatii mentale este profund. Acestea pot duce la probleme cum ar fi depresia, anxietatea, schimbarile de personalitate, dificultatile de concentrare si de memorie. De exemplu, persoanele cu boala Alzheimer pot prezenta schimbari de personalitate semnificative, in timp ce cele cu leziuni cerebrale traumatice pot avea probleme cu concentrarea si memoria [2]. 

Pe langa impactul asupra sanatatii mentale, tulburarile scoartei cerebrale pot provoca o gama larga de probleme fizice. In functie de zona scoartei cerebrale afectata, acestea pot duce la dificultati de coordonare si miscare, probleme de vorbire si chiar paralizie. De exemplu, un accident vascular cerebral poate provoca paralizie pe o parte a corpului [1].

Tratarea si gestionarea tulburarilor scoartei cerebrale implica o combinatie de medicamente, terapii fizice si psihologice. Medicamentele pot fi utilizate pentru a controla simptomele, in timp ce terapia fizica si cea psihologica pot ajuta la imbunatatirea functiei si la gestionarea problemelor de sanatate mentala. De exemplu, terapia cognitiv-comportamentala este adesea utilizata pentru a ajuta persoanele cu anxietate sau depresie cauzate de aceste tulburari. 

Scoarta cerebrala, prin complexitatea sa, este responsabila de multe dintre trasaturile care ne definesc ca fiinte umane. De la interpretarea datelor senzoriale, la coordonarea miscarilor, gandirea abstracta si reglarea emotiilor, toate aceste functii subliniaza rolul esential pe care il are scoarta cerebrala in viata noastra de zi cu zi.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. Begum, Jabeen. “Cerebral Cortex: What to Know.” WebMD, 1 Sept. 2022, www.webmd.com/brain/cerebral-cortex-what-to-know, accesat la 17.05.2024;
  2. Cleveland Clinic. “Cerebral Cortex.” Cleveland Clinic, 23 May 2022, my.clevelandclinic.org/health/articles/23073-cerebral-cortex, accesat la 17.05.2024;
  3. Jawabri, Khaled H, and Sandeep Sharma. “Physiology, Cerebral Cortex Functions.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538496/, accesat la 17.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor