Saptamana 36 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Saptamana 36 de sarcina

 

Saptamana 36 de sarcina iti aminteste cat de aproape esti de nastere. Copilul si-a definitivat trasaturile. Durerile in zona pelvisului se vor accentua pentru ca bebelusul este pozitionat pentru nastere. Vei putea respira ceva mai bine, dar inca nu ai scapat de insomniile chinuitoare. Invata sa te relaxezi si mentine o stare psihica pozitiva! 

Saptamana 36 de sarcina aduce noi provocari pentru tine si copil. In aceasta perioada micutul din uterul tau are intre 2,5 si 3 kilograme greutate si poate atinge 48 de cm lungime. Copilul tau este activ, puternic, continua sa acumuleze in ritm accelerat greutate si este tot mai nerabdator sa fie tinut in brate. 

Probabil ca te poti confrunta cu teama ca vei naste inainte de data estimata si te vei grabi la maternitate atunci cand vei simti contractiile Braxton-Hicks. Nu te ingrijora, nu esti prima si nici ultima femeie in aceasta situatie! Este bine sa te documentezi care sunt semnele intrarii in travaliu pentru a intelege la ce sa te astepti. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

In primul trimestru de sarcina si in trimestrul 2 de sarcina, corpul copilului a fost acoperit de lanugo, un par fin, si de vernix caseosa, o substanta groasa si cremoasa. Acestea au protejat pielea fina a bebelusului, insa incepand cu saptamana 36 de sarcina, ele incep sa dispara (1). Pielea devine mai supla si are o culoare roz. 

Copilul continua sa creasca zilnic cu cateva grame (2), procesul evolutiv fiind accelerat in ultimele saptamani inainte de nastere. 

Sistemele si organele sunt capabile sa sustina organismul in cazul unei nasteri la aceasta data. Plamanii sunt suficient de bine conturati, iar sistemul respirator ar putea face fata unei astfel de provocari. 

Pana acum, copilul ar fi trebuit sa fie pozitionat cu capul in jos pentru nastere. Daca acest lucru nu s-a intamplat, medicul specialist va putea executa o procedura externa pentru a corecta aceasta situatie (1), (3). 

Copilul incepe sa inghita lichidul amniotic tot mai mult si are un spatiu limitat la dispozitie. Poate de aceea este posibil sa simti ca nu se mai misca la fel de mult ca inainte. 

Perioadele de somn ale copilului sunt diferentiate, astfel ca lipsa miscarilor sesizate poate fi asociata cu un moment de somn profund. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice 

Esti in trimestrul 3, la inceputul lunii 9 de sarcina, conform calendarului pe saptamani si luni. Simptomele sarcinii la 36 de saptamani sunt asemanatoare cu cele resimtite la 35 de saptamani de sarcina, dar apar si noi elemente. 

Uterul incepe sa coboare pentru ca se apropie nasterea, iar senzatiile pe care le vei resimti sunt de presiune la nivelul pelvisului, cand copilul coboara spre canalul de nastere. Odata asezat in prezentatie pelviana, apasarea pe diafragma dispare si vei putea respira ceva mai bine (2), (3). 

Durerile accentuate in zona pelviana si crampele musculare sub burta sunt parte a simptomelor asociate acestei perioade. Burta la 36 de saptamani de sarcina nu s-a oprit din crestere, iar modificarea pozitiei copilului ii va schimba aspectul. 

Pielea din zona buricului si in lateral este aspra si poti simti ca te tine. Foloseste produse de hidratare intensa pentru a preveni instalarea vergeturilor si aparitia unor leziuni la nivelul epidermei. 

Sanii care au suferit modificari in sarcina pot prezenta scurgeri, iar pielea de la nivelul lor poate fi sensibila, motiv pentru care este bine sa aplici solutii hidratante in jurul sanului. Foloseste tampoane de san pentru a nu pata lenjeria! 

Vei continua sa urinezi frecvent, iar faptul ca cel mic este pozitionat pentru nastere poate sa apese pe vezica si mai mult decât înainte (3). 

Este important sa acorzi atentie contractiilor care la inceput sunt ca niste crampe premestruale. Daca cresc in intensitate sau se indesesc si tin mai mult, mergi de urgenta la maternitate! 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Sarcina la 9 luni este tot mai complexa, iar drumurile pe care trebuie sa le faci la medic pentru controale, sunt dese, probabil la fiecare 2 saptamani. Cea mai lunga perioada a fost parcursa, asadar mai ai foarte putin pana cand iti vei vedea copilul. Ecografie de sarcina la 36 de saptamani va dezvalui cum este asezat micutul si daca este pregatit pentru nastere.

 

Viitori parinti

652354042 

Acum este momentul sa faci ultimele pregatiri cu medicul care te supravegheaza. Daca poti naste natural, atunci trebuie sa stii toate elementele care anunta intrarea in travaliu, sa diferentiezi contractiile false de cele adevarate si sa te prezinti la urgenta daca ti se rupe apa inainte de data estimata a nasterii, daca ai contractii si dilatatie. Daca vei naste prin cezariana, verifica data si vezi ce implica programarea. 

Mananca in continuare alimente sanatoase, bogate in nutrienti si minerale, chiar daca poti simti ca iti creste apetitul pentru dulciuri. Nu exagera, dar nici nu renunta la aceste produse! Incearca sa te odihnesti, sa nu te stresezi si acorda atentie semnalelor transmise de organism! 

Sfaturi pentru parteneri

Verifica bagajul tau si al bebelusului pentru maternitate, adauga dosarul tau medical cu toate analizele si ecografiile realizate, dar si carnetul tau de gravida. Recomandarea noastra este ca geanta pentru maternitate sa aiba 2 compartimente, unul pentru tine si unul pentru bebelus si sa fie asezata la iesirea din locuinta. De aceste lucruri trebuie sa stii tu, partenerul, dar si alti membrii ai familiei care sunt alaturi de tine in aceasta perioada. Apeleaza la partener, prieteni si rude pentru ajutor fizic, dar si pentru suport emotional. 

Saptamana 36 de sarcina este importanta pentru tine, viitoare mama, dar si pentru copilul tau. Corpurile voastre continua sa treaca prin transformari spectaculoase, pregatindu-se pentru un moment deosebit. De acum nasterea naturala se poate produce oricand, iar cezariana va fi programata in curand. Incearca sa te informezi bine despre ce inseamna nasterea, discutand cu medicul. 

Surse de informare:

1. Pregnancy Week 36 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/36-weeks-pregnant/

2. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-36/

3. 36 Weeks Pregnant: Everything You Need to Know - https://www.healthline.com/health/pregnancy/36-weeks-pregnant

  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor