Sacrum (osul sacru): functii, rol, afectiuni asociate

7. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sacrum (osul sacru)

 

Sacrul este un singur os, alcatuit din 5 vertebre separate. Are forma de triunghi cu susul in jos si se afla in partea de jos a coloanei vertebrale, facand legatura cu pelvisul. Este un os robust, care suporta multa presiune si miscare. Impreuna cu coccisul, sacrul ofera o platforma stabila care ajuta la mentinerea pozitiei verticale. In acest articol, discutam despre anatomia si functia osului sacru. De asemenea, mentionam cele mai importante afectiuni legate de osul sacru. 

Formarea osului sacru

Ne nastem cu 4 sau 6 vertebre sacrale, nu cu una singura. Pe masura ce inaintam in varsta, forma generala a osului sacru se solidifica, iar vertebrele fuzioneaza intr-o singura structura. Procesul incepe de obicei la mijlocul adolescentei si se termina in jurul varstei de 20-25 de ani. Se crede ca incepe mai devreme la femei decat la barbati. Momentul fuziunii vertebrelor sacrale este un instrument pentru estimarea varstei si a sexului in cazul ramasitelor scheletice. Osul sacru al femeilor este mai lat si mai scurt, are un varf mai curbat, numit intrare pelviana. In cazul barbatilor, osul este mai lung, mai ingust si mai plat decat in cazul femeilor (1).

Exista si alte variabilitati ale osului sacru, dar nu toate sunt bine cunoscute. De pilda, numarul de oase care alcatuiesc sacrul si progresia fuziunii pot varia de la o persoana la alta (2).

Anatomia si structura osului sacru

 

Anatomia si structura osului sacru

 

Sacrul este un os neregulat, care alcatuieste partea din spate a centurii pelviene. De-a lungul laturilor osului sacru, exista mici gauri numite foramenuri, care se mentin si dupa ce vertebrele fuzioneaza intre ele. In functie de cate vertebre sacrale exista, pot fi 3-5 foramene sacrale de fiecare parte.

Partea superioara a sacrului se numeste baza, este conectata la cea mai mare si mai joasa dintre vertebrele lombare. Partea de jos, conectata la coccis, este numita apex. Canalul sacral este un spatiu gol care se intinde de la baza pana la apex. Canalul sacral foloseste drept canal la capatul maduvei spinarii.

Partile laterale ale osului sacru sunt conectate la oasele soldului drept si stang (oasele iliace). Aceste aripi ale bazinului asigura stabilitatea si rezistenta la mers si la stat in picioare (2). Punctul de atasare se numeste suprafata auriculara. In spatele suprafetei auriculare, se afla o zona aspra care se numeste tuberozitate sacrala, care serveste drept zona de atasare pentru reteaua complicata de ligamente care sustine centura pelviana.

Functiile osului sacru

Nu se cunosc inca toate functiile osului sacru, dar iata cateva dintre functiile sale dovedite:

  • serveste ca punct de ancorare in care coloana vertebrala se ataseaza de pelvis si asigura stabilitatea corpului.
  • actioneaza ca o platforma pe care se sprijina coloana in pozitie asezat.
  • faciliteaza nasterea, pentru ca osul sacru se conecteaza la oasele din jur si ofera flexibilitate centurii pelviene.
  • sustine greutatea partii superioare a corpului, in pozitie asezata sau in picioare. Spre deosebire de alte mamifere, oamenii au nevoie de un os sacru mai mare pentru a sustine potitia verticala si pentru a pastra stabilitatea in echilibru si capacitatea de miscare.

Daca intregul pelvis ar fi fuzionat si rigid, miscarile necesare pentru echilibru ar fi mult mai dificile si ar necesita mult mai multa energie. Balansarea pe care o observam la alte primate atunci cand merg in pozitie verticala este un exemplu al costului energetic asociat unui pelvis mai mic si mai putin flexibil.

Afectiunile asociate osului sacru

Problemele cu osul sacru reprezinta aproximativ 30% din cazurile de dureri lombare. Osul sacru este un punct foarte important pentru durerile lombare. Problemele la articulatia sacroiliaca sunt responsabile pentru aproape jumatate din cazurile de dureri lombare. Una dintre cele mai frecvente afectiuni este sacroiliita, o inflamatie a articulatiei. Acest diagnostic este pus numai atunci cand toate celelalte cauze ale durerii sunt excluse. Cordomul este un tip de cancer osos primar. Aproximativ jumatate dintre cordomuri se formeaza in osul sacru, dar tumorile se pot dezvolta si in alte parti ale coloanei vertebrale, sau la baza craniului. In unele cazuri, pacientii se nasc cu afectiuni care afecteaza osul sacru. De exemplu, spida bifida este o afectiune congenitala care poate aparea din cauza malformatiei canalului sacral (1).

Alte afectiuni care afecteaza osul sacru:

Cum iti pastrezi coloana vertebrala sanatoasa

 

Pastrarea coloanei vertebrale sanatoase

 

Muschii puternici ai spatelui protejeaza coloana vertebrala si pot preveni problemele de spate. Se recomanda sa faci exercitii de intarire a spatelui si exercitii de intindere de cel putin 2 ori pe saptamana. Sunt exercitii care intaresc muschii abdominali, laterali si ai spatelui, pentru a oferi mai mult sprijin coloanei vertebrale. Sunt si alte masuri recomandate:

  • indoaie genunchii si tine spatele drept atunci cand ridici obiecte;
  • redu greutatea corporala daca este cazul, pentru ca excesul de greutate incordeaza spatele;
  • mentine o pozitie corecta.

Cand trebuie sa te adresezi medicului

Se recomanda sa mergi la medic in cazul in care apar:

  • dureri de spate insotite de febra;
  • probleme de control a intestinelor sau vezicii urinare;
  • slabiciune a picioarelor;
  • durere care se muta de la spate la nivelul picioarelor;
  • durere care se agraveaza, provoaca greata sau insomnie sau interfereaza cu activitatile zilnice (3).

Important de retinut

Coloana vertebrala este o structura complexa de oase mici (vertebre), discuri de amortizare, nervi, articulatii, ligamente si muschi. Este susceptibila la leziuni, artrita, hernie de disc, nervi intepeniti si alte probleme. Durerile de spate iti pot afecta capacitatea de a te bucura de viata. Medicul poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate si iti poate oferi sugestii pentru a intari muschii care sustin spatele si pentru a preveni leziunile de spate.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Very Well Health, „What is the sacrum?”, accesat in data de 06.07.2023: https://www.verywellhealth.com/sacrum-anatomy-4587600 

(2) Cleveland Clinic, „Spine structure and function”, accesat in data de 06.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10040-spine-structure-and-function

(2) Ed Madeley, „Sacrum”, accesat in data de 06.07.2023: https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/sacrum

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor