Protruzia discala: cauze, manifestari si optiuni de tratament

26. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Protruzia discala

 

Protruzia discala reprezinta o afectiune la nivelul coloanei vertebrale care are manifestari specifice si poate avea efecte asupra intregului organism. Descopera din acest articol informatii generale despre ce implica protruzia discala, de cate tipuri este si care sunt cauzele care duc la aparitia acesteia. De asemenea, vei afla si in ce constau simptomele, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Ce este protruzia discala?

Aceasta afectiune este comuna si se caracterizeaza printr-o deteriorare ce apare la nivelul coloanei vertebrale. Protruzia discala implica modificari care iau amploare pe masura ce are loc inaintarea in varsta si duc la afectarea discurilor intervertebrale. Procesul degenerativ poate avea loc si pe fondul unei accidentari.

Este posibil ca o perioada sa nu simti ca sunt probleme la discul respectiv, chiar daca este proeminent. Insa, atunci cand interfereaza cu un nerv din zona sa, duce la disconfort si dureri la nivelul spatelui si a gatului. Odata cu inaintarea in varsta are loc pierderea elasticitatii discurilor intervertebrale, precum si deshidratarea lor.

De cate tipuri este aceasta?

 

Tipuri de Protruzie discala

 

Protruzia discala se poate imparti in trei categorii, in functie de locul in care apare. Astfel, discurile proeminente pot aparea la coloana vertebrala in zona cervicala, in cea toracica sau in cea lombara. 

Protruzia discala cervicala

Aceasta apare la nivelul gatului. De regula, persoana care sufera de aceasta forma a afectiunii se confrunta cu dureri de gat, dar care poate iradia in brate, degete, maini, regiunile scapulare. Poate aparea si senzatia de slabiciune la nivelul muschilor.

Protruzia discala toracica

Protruzia care apare la nivelul toracelui implica un disc ce se afla in partea superioara sau de mijloc a spatelui. In general, se caracterizeaza prin faptul ca exista compresie a maduvei spinarii, fapt ce duce la complicatii, de exemplu, incontinenta sfincteriana sau paraplegie.

Protruzia discala lombara

Forma de protruzie care apare in zona inferioara a spatelui se numeste protruzie lombara. In privinta manifestarilor prezinta asemanari cu sciatica, iar printre ele se afla dureri in zona lombara ce pot iradia in picioare, degetele de la picioare, fese, coapse si se pot instala si parestezii.

Cauzele acestei afectiuni

Exista mai multe cauze care pot conduce la protruzie discala, iar unul dintre factorii principali este reprezentat de uzura ce apare in mod natural odata cu trecerea timpului. Aceasta presupune faptul ca discurile vertebrale sufera o deshidratare si le scade nivelul de elasticitate, motiv pentru care flexibilitatea se reduce, iar ele risca sa se comprime, sa se rupa sau sa sufere leziuni.

Procesul degenerarii duce, treptat, la situatii in care chiar si miscarile firesti, de mica intensitate, precum cele date de stranut, rasucire, ridicare sau aplecare pot accentua proeminenta pe care o are discul afectat. Alte cauze posibile sunt urmatoarele:

  • Leziuni de tip traumatic - intrucat ele solicita discul afectat, acesta ajungand sa se slabeasca si sa se tumefieze. Astfel de leziuni se pot ivi in cazul in care iti folosesti muschii de la nivelul spatelui pentru a ridica un obiect de greutate mare, atunci cand suferi un accident grav de masina (traumatism violent) sau cand cazi si te lovesti puternic;
  • Miscari care au loc in mod repetat sau microtraumatisme care au loc frecvent. Atunci cand au loc miscari repetate ce implica ridicarea, indoirea sau rasucirea corpului, precum cele pe care le fac muncitorii din domeniul constructiilor sau sportivii, poate aparea deteriorarea discurilor. 

Factori de risc

Anumite grupuri de persoane au un risc ridicat de a dezvolta protruzie discala. Printre ele se afla cele care muncesc in domenii precum constructii si tamplarie, sport sau care au alte meserii solicitante din punct de vedere fizic. De asemenea cine sufera accidente intense este expus riscului de aparitie a afectiunii. 

Alti factori de risc sunt:

  • Sedentarismul - un stil de viata lipsit de activitati fizice poate duce la protruzie discala;
  • Fondul genetic - in cazul in care unul dintre parintii sau ambii au fost diagnosticati cu aceasta afectiune, copilul o poate mosteni;
  • Postura nepotrivita - cand persoana sta perioade indelungate si in mod repetat intr-o postura incorecta, cresc sansele ca discurile vertebrale sa se deterioreze.

Care sunt simptomele sale?

 

 

Simptomele pot lipsi sau pot fi superficiale in cazul in care protruzia discala este intr-un stadiu incipient, mai exact, daca nu a degenerat in hernie. Daca discul umflat nu a ajuns intr-o faza avansata, pacientul poate sa nu sesizeze simptome. Cu toate acestea, atunci cand se instaleaza, trebuie investigate, intrucat situatia poate progresa rapid spre hernie de disc

In principiu, simptomele se manifesta atunci cand exista presiune din partea discurilor umflate asupra nervilor care sunt situati in apropierea lor. De regula, simptomele constau in senzatii de tipul furnicaturilor usoare, amorteala, dureri usoare sau severe [1]. Unele simptome pot fi asociate cu tipul de protruzie discala, astfel:

  • In caz de protruzie discala cervicala: tinitus (unele tipuri de zgomote in urechi), dureri de ceafa, amorteala, senzatia de ameteala, anormalitati senzoriale sau motorii prezente la nivelul mainilor si al degetelor, furnicaturi, cefalee (durere de cap);
  • Pentru protruzie discala toracica: durere la nivelul toracelui, umarului si spatelui, fara a iradia spre brate, cu intensificarea durerilor in momentele in care pacientul ridica obiecte grele sau cand se incordeaza corpul;
  • Atunci cand exista protruzie discala lombara: amorteala, furnicaturi, dureri lombare sau de sold, tulburari motorii si senzoriale la picioare si la degetele de la picioare, ischialgie in faza acuta, incontinenta urinara ori fecala. 

Important de retinut! In numeroase cazuri, prezenta simptomelor este un semn alarmant si trebuie sa iei cat mai rapid legatura cu un medic, pentru ca situatia poate progresa rapid catre hernie de disc! [2]

Cum se stabileste diagnosticul de protruzia discala?

Aceasta afectiune este dificil de diagnosticat in stadiile incipiente, din cauza faptului ca nu exista simptome. Protruzia discala se identifica in urma unei examinari fizice si pe baza simptomelor care l-au determinat pe pacient sa apeleze la ajutorul medicului. 

Specialistul poate solicita unele teste imagistice (RMN, CT, mielo-CT) si, dupa caz, va efectua o evaluare in detaliu a starii fizice a pacientului, pentru a observa in ce conditie sunt miscarile pe care le face. In unele cazuri, medicul poate face investigatii suplimentare pentru a confirma sau infirma diagnosticul de hernie de disc sau alte afectiuni, intrucat simptomele pot fi asemanatoare.

Optiuni de tratament

In functie de gravitatea cazului de protruzie discala, medicul poate stabili daca tratamentul pe care il recomanda este nechirurgical sau chirurgical. [3]

Tratament nechirurgical

In unele cazuri, protruzia discala se vindeca in decursul a cateva saptamani sau luni, dupa ce pacientul a urmat un tratament adaptat necesitatilor sale. In multe cazuri de protruzie discala, vindecarea se poate obtine dupa masaje, aplicarea unor tehnici de kinetoterapie si repaus la pat. [3]

Doctorul poate recomanda medicatia potrivita pentru a contribui la ameliorarea durerilor, cum sunt antiinflamatoarele. In cazul in care este vorba despre simptome usoare sau moderate, tratarea lor poate preveni ruperea discului.

Tratament chirurgical

Protruzia discala se opereaza in cazuri rare. Daca te afli in situatia de a necesita interventie pe cale chirurgicala, discuta cu medicul tau daca exista o posibilitatea de a interveni pe o cale minim invaziva. [3]

De regula, pentru protruzia discala, tratamentul chirurgical se aplica atunci cand cel nechirurgical nu a oferit rezultatele asteptate in decursul a cateva luni sau daca durerile s-au inrautatit considerabil. 

Pentru a evita dezvoltarea acestei afectiuni, se recomanda sa adopti un stil de viata sanatos, sa eviti activitatile care solicita coloana, sa faci exercitii fizice adaptate caracteristicilor organismului tau. De asemenea, este benefic sa renunti la fumat si sa ai grija sa iti mentii postura corecta a corpului.

In cazul in care te confrunti cu simptome ce ar putea semnala protruzia discala, mergi la un consult de specialitate! Evita automedicatia! Numai medicul specialist poate prescrie tratamentul adecvat si iti poate face recomandari pliate pe caracteristicile organismului tau.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat informatii din urmatoarele surse:

1. “What Causes Disc Protrusion?” Integrity Spine, 29 Mar. 2021, integrityspineortho.com/what-causes-disc-protrusion/#:~:text=Disc%20protrusion%20(also%20called%20a,soft%2C%20jelly%2Dlike%20nucleus, accesat la 20 sept. 2022;

2. “Disc Protrusion.” Spine One | Denver Spine Pain Specialists, 13 Dec. 2021, spineone.com/disc-protrusion, accesat la 20 sept. 2022;

3. Black, Rosemary. “What Is a Disc Protrusion?” Spine Universe, 29 Aug. 2022, www.spineuniverse.com/conditions/herniated-disc/disc-protrusion, accesat la 20 sept. 2022.

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor