Periuta de dinti: de cate tipuri este si pe care o alegem?

14. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Periuta de dinti

 

Periuta de dinti are rolul de a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana de pe suprafata dintilor, implicit de a efectua masajul gingiei, stimuland vasele de sange care iriga dintele. La momentul actual intalnim o diversitate de periute, cu peri moi sau tari, de dimensiuni mici sau mai mari, de diferite forme, periute manuale ori electrice, astfel ca alegerea celei potrivite poate parea o adevarata provocare. In acest articol iti vom prezenta tipurile de periute de dinti si cum s-o alegi pe cea corecta.

Care este cea mai buna periuta de dinti?

Ne deprindem inca de mici cu ritualul igienei dentare. In felul acesta prevenim cele mai intalnite afectiuni de la nivelul cavitatii bucale, precum binecunoscuta carie. 

Alegerea periutei de dinti potrivite ajuta semnificativ la o mai buna ingrijire orala. Ai dinti sensibili, esti purtator de aparat dentar, te confrunti cu placa bacteriana sau inflamatii gingivale? In functie de raspuns, ai nevoie de o periuta de dinti adaptata nevoilor tale. 

O periuta de dinti potrivita contribuie la o ingrijire dentara adecvata si mentine dintii si gingiile sanatoase pe termen lung. Pentru ca fiecare persoana detine un profil dentar specific si periuta de dinti trebuie sa se adapteze in concordanta.

Periuta de dinti cu peri moi, medii sau tari

Periajul dentar este principala metoda de igienizare a cavitatii orale, fiind recomandat de regula de doua ori pe zi, obligatoriu seara inainte de culcare. 

Periuta de dinti cu peri moi (soft):

  • ingrijeste delicat dintii si gingiile;
  • este recomandata copiilor, pentru ca gingia lor este sensibila, lucru datorat eruptiei dentare;
  • este recomandata persoanelor cu gingii care sangereaza, afectiuni gingivale sau implanturi.

Periuta cu peri medii (medium):

  • este indicata persoanelor cu dinti si gingii sanatoase.

Periuta de dinti cu peri tari (hard):

  • este recomandata pacientilor care au dantura predispusa la tartru;
  • nu se recomanda persoanelor care isi periaza dantura tare, cu presiune, fiindca exista riscul sa lezeze gingiile si smaltul protector al dintilor.

Nota! Sunt si periute cu peri foarte moi (ultra soft) recomandate persoanelor cu gingie subtire sau care au avut o interventie chirurgicala orala, cum este extractia unui molar de minte sau inserarea unui implant dentar.

De retinut! Contrar unor conceptii formate, periuta de dinti cu peri moi indeparteaza eficient placa bacteriana si resturile alimentare. O periuta de dinti cu peri tari nu inseamna ca realizeaza o curatare mai buna. Daca obisnuiesti sa-ti periezi dintii apasand tare, trebuie evitata, pentru a nu-ti leza gingiile (2). Folosirea tehnicii adecvate de periaj si presiunea potrivita cand periezi, te ajuta sa ai dinti si gingii sanatoase.

 

Periute de dinti electrica si manuala

 

Periuta de dinti manuala sau electrica

Atat periutele de dinti manuale, cat si cele electrice curata dintii intr-un mod eficient, atata timp cat realizezi un periaj dentar corect, care dureaza minim doua minute si folosesti o pasta de dinti cu fluor. Astfel, alegerea intre periuta manuala sau electrica tine de preferintele personale. Afla mai multe despre cele doua din randurile de mai jos.

Periuta de dinti manuala:

  • curatarea manuala a dintilor nu este mai putin eficienta daca se realizeaza un periaj corespunzator;
  • este de diferite tipuri, in functie de nevoile specifice ale utilizatorului, cu peri moi, medii sau tari, de dimensiuni si forme variate;
  • este mai usor de folosit pentru curatarea limbii;
  • este foarte simplu de manevrat;
  • iti ofera mai mult control asupra modului de periaj si al presiunii exercitate asupra dintilor si gingiilor;
  • are un cost mai scazut decat al periutei electrice, fiind foarte accesibila;
  • nu necesita incarcare;
  • este usoara, fiind simplu de transportat in calatorii.

Periuta de dinti electrica:

  • se recomanda persoanelor care nu au o buna dexteritate in modul de periaj al dintilor (cum sunt varstnicii sau persoanele care sufera de afectiuni articulare); astfel rotatiile rapide ale capului de periuta realizeaza pentru ei o curatare excelenta, cu foarte multa usurinta;
  • se recomanda si persoanelor cu dinti si gingii sensibile ori celor care realizeaza un periaj prea dur (din cauza grabei sau a stresului) si care astfel pot apela la o periuta de dinti electrica, cu mod de periaj special dedicat sensibilitatii dentare; 
  • in functie de bugetul disponibil, periuta de dinti electrica poate avea functii avansate: 
    • moduri diverse de periere specializate pentru dinti sensibili, ingrijirea gingiilor, albirea danturii, curatarea limbii s.a.
    • cronometru incorporat pentru a sti ca periajul a ajuns la doua minute (plus alerte o data la 30 de secunde pentru a acorda un timp fix de periaj fiecarei zone din cavitatea bucala);
    • cutie de calatorie pentru a transporta cu usurinta periuta electrica;
    • aplicatie pentru urmarirea periajului si indrumari in timp real;
    • senzor care te averizeaza cand folosesti prea multa presiune asupra dintilor si gingiilor, deci cand periajul este dur s.a.
  • o periuta de dinti electrica este mai costisitoare decat una manuala, iar in functie de caracteristicile pe care ti le pune la dispozitie, pretul poate varia foarte mult; are baterii simple sau acumulator reincarcabil? Ce functii iti ofera sau ce moduri de periaj? Tot legat de cost, trebuie sa ai in atentie si pretul pentru capul de periere, dat fiind ca dupa trei luni de utilizare trebuie schimbat.

De retinut! Cea mai buna periuta de dinti este aceea pe care o vei utiliza in mod regulat si corect. O periuta de dinti electrica scumpa este inutila daca nu o folosesti.

Ce trebuie sa mai stii?

  • In privinta formei, nu exista o periuta care functioneaza cel mai bine. Indiferent ca alegi una care are forma capului oval sau dreptunghiular, cea indicata este aceea care se potriveste cel mai bine cavitatii tale bucale si care ajunge usor la toti dintii. 
  • In cazul in care porti aparat dentar fix, retine ca este esentiala o buna curatare a dintilor. Periajul trebuie facut dupa fiecare masa. Foloseste si periutele de dinti interdentare, acestea sunt alungite si de dimensiuni mici si ajuta la curatarea dintilor de o parte si de alta a bracket-urilor.
  • Pentru copilul tau alege o periuta de dinti de dimensiuni mici si acorda atentie grupei de varsta. Opteaza pentru o periuta cu peri moi, flexibili si capul rotund, ca sa ajunga mai usor in toate colturile gurii.
  • Mancarea, bautura, fumatul, ingrijirea orala deficitara contribuie la decolorarea dintilor. Daca vrei sa minimizezi acest efect inestetic, foloseste o periuta de dinti pentru albire
  • Periuta de dinti trebuie inlocuita o data la trei luni sau cand perii nu mai sunt drepti si fermi. Si in cazul periutei de dinti electrice, inlocuirea capatului de periaj se va face la acelasi interval de timp.

Tine cont ca o foarte buna ingrijire orala inseamna, pe langa alegerea periutei potrivite, si o pasta de dinti eficienta, folosirea atei dentare si a apei de gura. De asemenea, sunt importante vizitele regulate la medicul stomatolog, cel putin de doua-trei ori pe an, pentru a analiza starea cavitatii tale bucale. Nu in ultimul rand, retine ca medicul stomatolog este persoana in masura sa iti recomande periuta de dinti potrivita nevoilor tale.

Referinte:

  1. Dentaldost.com. Toothbrush types – Choose your toothbrush wisely. 2019, https://dentaldost.com/toothbrush-type/. Accesat in data de 23 ianuarie 2023.
  2. Drmassiah.com. Types of Toothbrushes: Which Is Best for You? 2023, https://www.drmassiah.com/types-of-toothbrushes-which-is-best-for-you/. Accesat in data de 23 ianuarie 2023.

 

Iti recomandam si:

  • In acest articol vom vorbi despre cele mai frecvente probleme stomatologice cu care ne putem confrunta, cauzele si simptomele acestora, precum si tratamentul necesar in cazul fiecareia dintre ele.
  • Periajul dentar este o parte importanta a rutinei de igiena orala. Corect efectuat, acesta ajuta nu doar la indepartarea placii dentare si la improspatarea respiratiei, ci si la prevenirea cariilor si a altor afectiuni stomatologice.
  • Cu totii ne dorim un zambet frumos, dinti albi, care sa straluceasca, insa trecerea anilor si anumite alimente pot cauza ingalbenirea lor. Inainte de toate insa, este necesar de subliniat importanta unui periaj dentar corect efectuat, dimineata si seara. De asemenea, ia in considerare si un detartaj si un periaj profesional realizate in cabinetul stomatologic.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor