Pelin: beneficii si modalitati de a-l utiliza

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Pelin

Pelinul, cunoscut din punct de vedere stiintific precum Artemisia absinthium L., are ca origini zonele temperate din Europa si Asia. Este o planta medicinala amara, dar cu multe proprietati. Afla, in cele ce urmeaza, detalii despre beneficiile pe care le ofera pelinul, in ce modalitati se poate folosi, precum si in ce situatii trebuie evitat.

Ce beneficii ofera pelinul?

Pelinul are multiple beneficii pentru sanatate. Din el se folosesc frunzele, tulpinile si florile. Are actiune diuretica, dezinfectanta, vermifuga, digestiva, gratie substantelor pe care le contine, printre care se afla tanin, fitosteroli, flavone, acizi organici.

Aceasta planta contribuie la ameliorarea urmatoarelor simptome si afectiuni:

  • Afectiuni de natura gastro-intestinala, precum indigestia, meteorismul abdominal. Poate avea rol in stimularea apetitului, a secretiilor de natura gastrica, a protejarii si regenerarii mucoasei digestive. 
  • Ar putea fi util in unele afectiuni ale vezicii biliare;
  • Este posibil sa ajute la eliminarea halenei (respiratiei neplacute);
  • Poate ajuta la eliminarea parazitilor intestinali;
  • Poate avea influenta benefica in combaterea anemiei;
  • Ar putea contribui la normalizarea grasimilor scalpului si parului;
  • Are rol in mentinerea sanatatii intime.

Care sunt modalitatile de a utiliza pelinul?

Pelinul are mai multe modalitati de utilizare, in functie de afectiunile sau simptomele asupra carora este posibil sa actioneze in mod benefic. Iata detalii despre cateva dintre cele mai comune feluri in care aceasta planta isi poate aduce contribuția:

Ceaiul de pelin

Acesta se poate realiza din tulpini si frunze de pelin care au fost lasate la uscat. Poate actiona impotriva viermilor intestinali, se foloseste pentru lupta impotriva indigestiei, a flatulentei si balonarii, a arsurilor gastrice minore. In principal, poate avea actiune de reglare a sistemului gastro-intestinal, gratie proprietatilor antibacteriene. Ar putea ajuta si la diminuarea durerilor menstruale (dismenoree).

Este posibil sa ajute si la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, la reducerea intensitatii durerilor de cap. Ar putea fi util si in cazul bolii Crohn, precum si in tuse sau alte afectiuni ale aparatului respirator.

Se recomanda ca ceaiul de pelin sa se consume fara zahar, dar, deoarece este amar, se poate adauga o lingurita de miere, pentru indulcire, si doua sau trei picaturi de suc de lamaie proaspat stoarsa, pentru aroma.

Ceaiul de pelin poate fi folosit si extern, in curatarea ranilor minore, precum zgarieturile sau taieturile mici, si a arsurilor superficiale, deoarece proprietatile sale antibacteriene pot facilita regenerarea tesutului. O alta modalitate externa de utilizare este in lupta impotriva hemoroizilor.

Tinctura de pelin

Aceasta se dilueaza in apa si se poate folosi atat extern, cat si intern. Aplicat extern, poate fi de ajutor in igiena intima, pentru a ameliora anumite probleme din zona genitala, lupta pentru prevenirea inflamatiilor si a infectiilor. 

Intern, poate fi utilizata ca adjuvant in afectiuni osoase, precum osteoporoza, in afectiuni de natura reumatismala, in tulburarile specifice menopauzei, in astenie si oboseala cronica.

Ulei esential de pelin

Utilizat extern, acesta ar putea contribui la normalizarea secretiilor seboreice de la nivelul scalpului si al parului. Este posibil sa lupte contra edemelor si pentru a regenera tesuturile care au fost afectate termic. Folosit intern, ar putea avea rol in combaterea simptomelor gripelor si racelilor. De asemenea, este posibil sa contribuie si la ameliorarea amigdalitei purulente.

Important de retinut: uleiul esential obtinut din aceasta planta trebuie folosit in cantitati reduse, conform prospectului, deoarece contine tujona in proportie de 35%, care este o substanta toxica in cazul in care este administrat excesiv.

Alte utilizari ale pelinului: ca ingredient in sapunuri, pasta de dinti, in bitter, sirop, vin, vermut, absint. Exista si sub forma de capsule, supozitoare, creme - pentru ameliorarea unor afectiuni genitale sau, dupa caz, ca adjuvant in eliminarea parazitilor intestinali.

Retine ca atunci cand vine vorba despre suplimente alimentare, este necesar sa citesti prospectul si sa urmezi instructiunile de utilizare din acesta. In cazul in care apar reactii sau manifestari neplacute, adreseaza-te medicului.

Contraindicatii si atentionari:

Pelinul poate fi consumat si utilizat de multe persoane, dar exista si exceptii. In anumite cazuri, este interzis. Iata cui ii este contraindicat:

  • Copiilor;
  • Femeilor insarcinate si care alapteaza, din cauza tujonului, o substanta ce favorizeaza aparitia contractiilor uterine;
  • Persoanelor care sufera de gastrita hiperacida, ulcer, epilepsie, afectiuni renale, porfirie, afectiuni ale sistemului nervos;
  • Cele care sunt alergice la plantele din familia Asteraceae, de exemplu, ambrozia, craitele, crizantemele, margaretele, pot manifesta reactii alergice si la pelin.

Atentie: aceste informatii au scop pur informativ si nu inlocuiesc consultatia de speciaitate. In cazul in care doresti sa apelezi la suplimente alimentare, chiar daca este vorba despre plante medicinale, discuta cu medicul tau inainte. In functie de istoricul tau medical si de consult, acesta va considera daca este sigur pentru tine sa utilizezi pelinul, in ce cantitati si pentru ce durata.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de documentare:

  1. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/absinthii-herba
  2. https://www.mdpi.com/2223-7747/9/9/1063
  3. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/artemisia-absinthium/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor