Durerea de ovare: ce afectiuni poate indica

2. 10. 2023 · 6 minute de citit

Ovarele reprezinta cea mai importanta parte a sistemului reproducator feminin, avand o fuctie dubla. Acestea sunt responsabile cu producerea hormonilor, precum estrogenul, dar si cu producerea ovulelor. 

Durerea de ovare poate sa apara in perioada menstruatiei si este un simptom des intalnit in cazul femeilor de toate varstele. Este frecventa si la ovulatie, cand foliculul ovarian se rupe si ovulul este eliminat. Daca aceste dureri sunt resimtite in cadrul ciclului menstrual, nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare. 

Cu toate acestea, durerea frecventa de ovare poate ascunde anumite afectiuni, asa ca este recomandat un consult in cabinetele de obstetrica-ginecologie, pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Durerea de ovare: ce afectiuni poate indica

Boala inflamatorie pelvina

Aceasta sintagma este folosita pentru a descrie o afectiune care poate fi resimtita atat la nivelul ovarelor, cat si la celelalte organe pelviene, precum uterul sau trompele uterine. Boala inflamatorie pelvina apare, de foarte multe ori, in cazul femeilor care au contactat o boala cu transmitere sexuala (chlamydia, gonoree). 

Montarea unui sterilet uterin ca metoda de contraceptie poate fi, de asemenea, o cauza care determina aparitia acestei afectiuni. Una dintre cele mai frecvente manifestari ale bolii inflamatorii pelvine o reprezinta durerea de ovare, care poate deveni aproape permanenta. 

Testarea pentru a afla daca boala inflamatorie pelvina a fost declansata de un virus sau o infectie reprezinta primul pas al diagnosticarii. In urma interpretarii rezultatelor, medicul specialist va prescrie tratamentul corespunzator pentru tratarea bolii si ameliorarea simptomelor. 

Tumorile ovariene

Durerea abdominala puternica in partea superioara a pelvisului reprezinta principalul simptom care poate indica prezenta acestei afectiuni. In afara de aceasta, adesea pot aparea si manifestari precum: 

  • Indigestie;
  • Urinare frecventa;
  • Diaree sau constipatie;
  • Lipsa apetitului;
  • Cresterea sau scaderea brusca in greutate.

Tumorile pot fi, ca in cazul oricarui alt tip de formatiuni asemanatoare din corp, benigne sau maligne. Pentru a depista prezenta lor, medicul ginecolog va efectua o tomografie computerizata, un test de imagistica prin rezonanta magnetica (IMR) sau o analiza de sange. 

Acest tip de afectiune poate fi tratata cu succes in cele mai multe cazuri, daca este descoperita din timp. Tumorile se pot indeparta prin chimioterapie sau radiatii, ca metode non-invazive, ori prin laparotomie - o operatie chirurgicala de mici dimensiuni in zona abdomenului inferior. Din fericire, cazurile de cancer ovarian sunt rar intalnite. 

Endometrioza

Endometrioza

Aceasta boala se manifesta prin dezvoltarea mucoasei de pe peretii interni ai uterului (endometrul) in locuri necorespunzatoare. Apare frecvent pe peretele abdominal intern, la nivelul trompelor urinare sau al vezicii si, in cazuri rare, la plamani. 

Pe langa durerea acuta a ovarelor, endometrioza poate avea ca simptome si:

  • Scurgeri menstruale abundente;
  • Durere la urinare sau defecatie;
  • Durere in timpul actului sexual;
  • Infertilitate;
  • Menstruatie dureroasa;
  • Oboseala, greata, sangerare rectala.

Se poate depista foarte usor atat prin metode invazive, cat si non-invazive. O investigatie laparoscopica ii poate arata medicului specialist daca mucoasa uterului s-a dezvoltat in locuri nepotrivite, insa in multe situatii si o ecografie poate fi elocventa. Aceasta afectiune poate fi tratata medicamentos, cu pilule contraceptive sau prin laparotomie. In cazuri mai grave, daca endometrioza se extinde, se recomanda inlaturarea chirurgicala a uterului (histerectomie).

Chisturile ovariene

Persistenta durerii de acest tip poate indica prezenta unuia sau a mai multor chisturi. Acestea apar sub forma unor pungi rotunde, pline cu lichid incolor. Se dezvolta in ovare ca parte normala a producerii de ovule si netratate la momentul potrivit, se pot rupe, pot sangera sau se pot torsiona. 

Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice in stadii incipiente si provoaca dureri in zona pelviana pe masura ce se dezvolta. In cele mai multe cazuri, se pot trata prin administrarea de medicamente contraceptive, in urma unui control ginecologic. 

Sarcina ectopica

Femeile insarcinate pot suferi de dureri ovariene pe masura ce uterul se dezvolta si sunt considerate manifestari normale. Cu toate acestea, daca durerile sunt pregnante si persista pe parcursul mai multor zile, este posibil sa fie vorba de o sarcina extrauterina. Aceasta poate aparea la nivelul ovarelor sau al trompelor uterine. 

Sarcina ectopica poate provoca, pe langa durerea de ovare, si sangerari vaginale anormale sau disconfort in zona abdominala. Este recomandat sa faci investigatii de specialitate pentru preintampinarea oricarui tip de probleme. 

Alte afectiuni care mai pot fi indicate de o durere de ovare, aparent banala, sunt torsiunile de ovare, avortul septic sau sindromul ovarelor polichistice. Consultul ginecologic regulat este una dintre principalele metode de a descoperi si trata la timp infectiile si bolile aparatului reproducator. 

Intrebari frecvente legate de durerea de ovare

Exista o serie de intrebari pe care cititoarele si le pun in legatura cu durerile abdominale localizate in zona de proiectie a ovarelor si la care vom oferi raspunsuri in continuare.

De ce te dor ovarele dupa ce faci dragoste?

De ce te dor ovarele dupa ce faci dragoste este o intrebare pe care nu multe femei au curajul sa i-o adreseze medicului curant. Ce trebuie sa stii este ca nu e normal sa ai nici un fel de durere sau disconfort in timpul sau dupa actul sexual. Mentioneaza despre durerea de ovare dupa sex medicului, deoarece poate fi un semn de ovare inflamate si poate necesita un tratament specific pentru prevenirea unor eventuale complicatii. 

Durerea de ovare se lasa pe picior?

Exista o serie de convingeri legate de modul in care durerea determinata de apendicita se lasa pe picior, dar realitatea este ca orice durere a abdomenului inferior, inclusiv durerea de ovare se lasa pe picior daca irita filete nervoase care ajung pana in zona coapsei. Faptul ca durerea de ovare se lasa pe picior nu este un indicator al severitatii acesteia, dar impune o evaluare medicala. 

Durerea de ovare si spate este normala in perioada ovulatiei?

Majoritatea femeilor nu stiu cand ovuleaza decat daca folosesc metode specifice pentru a identifica momentul respectiv. Pe de alta parte, exista si femei care experimenteaza durere de ovare si spate, uneori, la momentul ovulatiei, durere cunoscuta și sub denumirea de Mittelschmerz. Uneori, acest disconfort este determinat de o afectiune de tipul bolii inflamatorii pelvine, dar de cele mai multe ori ea apare in mod aparent inexplicabil si fara vreo cauza evidenta. 

In durerea de ovare tratamentul naturist e eficient?

Atunci cand vine vorba despre durere de ovare tratamentul cel mai eficient este cel recomandat de catre medic, dupa o examinare atenta in vederea identificarii problemei. Ameliorarea durerilor se poate realiza prin odihna sau aplicarea de caldura pe abdomenul inferior, dar acestea sunt tratamente simptomatice; unele extracte de plante par sa aiba un efect benefic, dar acesta nu este cuantificat sau sustinut de studii stiintifice. 

Durerea de ovare in afara ciclului menstrual nu trebuie normalizata. Medicii recomanda vizita imediata la un cabinet de specialitate daca simptomul persista pe parcursul mai multor zile sau devine foarte puternic. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor