Muscatura de paianjen: identificare, primul ajutor

19. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Paianjen

 

Nici un paianjen nu considera omul ca fiind prada sa. Cu toate acestea, exista persoane care sunt muscate de paianjeni, ca urmare a faptului ca paianjenii se simt amenintati in anumite situatii. Pe perioada verii, lucrurile pot fi si mai complicate pentru ca petrecem mai mult timp in natura, iar paianjenii pot sta ascunsi pe sub mobilierul de gradina, sau prin tufisuri. Dar este de retinut faptul ca paianjenii prefera sa scape de un pericol, muscatura fiind ultima lor arma la care apeleaza atunci cand se simt cu adevarat amenintati. In acest articol iti spunem mai multe despre muscaturile de paianjen: cum le poti deosebi, ce simptome pot aparea si ce trebuie sa faci in asemenea cazuri. 

Cei mai periculosi paianjeni

 

Cei mai periculosi paianjeni

 

In lume exista peste 50 de specii cunoscute de paianjen, putini dintre acestia reprezinta cu adevarat un pericol pentru om. Dintre acestia, cei mai cunoscuti in Romania sunt:

  • vaduva neagra (Latrodectus mactans): are culoare inchisa si un semn rosu pe abdomen (sub forma unei clepsidre). In general, femela este cea care musca. Aceasta specie de paianjen a fost identificata in Delta Dunarii.

  • tarantula romaneasca (Lycosa singoriensis): in partea dorsala are culoarea cafeniu deschis, toracele este brun iar pe abdomen se pot distinge puncte albe si o pata neagra.

  • paianjenul de casa (Tegenaria atrica): este intalnit mai ales in locuinte, in spatele mobilierului, sau in spatiile pline de praf. Are culoarea brun inchis si un semn mai deschis la culoare pe torace.

Cat de comune sunt muscaturile de paianjen?

Nu se poate estima numarul persoanelor muscate de paianjen in fiecare an. De altfel, muscaturile de paianjen pot fi confundate cu muscaturile sau intepaturile altor insecte. Persoanele cele mai vulnerabile sunt copiii si persoanele in varsta. 

Cum arata muscatura de paianjen

Muscaturile de paianjen nu sunt intotdeauna usor de diferentiat de alte tipuri de muscaturi/ intepaturi de insecte. Ca regula generala, va exista o pata rosiatica la locul muscaturii si urma unei intepaturi, care poate da o senzatie de mancarime. O asemenea muscatura nu este diferita de cele ale altor insecte (furnici de exemplu) si nici nu este mai semnificativa din punct de vedere medical. In unele cazuri insa, o astfel de muscatura poate provoca dureri semnificative in jurul plagii, iar victima poate simti greata, dureri de cap, dureri abdominale si varsaturi. In cele mai severe cazuri pot aparea transpiratie, vezicule in jurul plagii si o senzatie de arsura (4).

Daca este posibil, prinderea paianjenului care a provocat muscatura poate fi de ajutor, deoarece posibilitatea de a identifica paianjenul care a provocat muscatura poate face trataementul mult mai simplu. Daca nu poate fi prins paianjenul, atunci fotografierea sa ar fi de ajutor, sau macar cateva indicii care l-ar putea diferentia (1).

Simptomele muscaturii de paianjen

 

Simptomele muscaturii de paianjen

 

Semnele si simptomele unei muscaturi de paianjen pot include la inceput o durere usoara, apoi frisoane, dureri de corp si o zona albastruie-purpurie poate aparea in jurul muscaturii care poate dezvolta ulterior un inel rosu in jur (3).

In general, persoanele care ajung la medic in urma unei muscaturi de paianjen mentioneaza urmatoarele simptome:

  • durere brusca si neasteptata in zona muscaturii;

  • inflamare si roseata locala;

  • mancarime sau o eruptie cutanata;

  • dureri musculare sau crampe;

  • dificultati respiratorii;

  • greata;

  • varsaturi;

  • cefalee;

  • blistere (1);

  • frisoane;

  • anxietate/neliniste;

  • hipertensiune arteriala (2).

Important de retinut

Muscaturile de paianjen pot varia in functie de speciile de paianjen implicate. Iata care sunt caracteristicile generale ale muscaturilor de paianjen:

  • roseata si inflamare: muscaturile de paianjen pot provoca roseata localizata si inflamatie in zona muscaturii. Severitatea poate varia in functie de reactia persoanei muscate si de specia de paianjen implicata.

  • durere si mancarime: muscatura de paianjen poate fi insotita de durere sau disconfort local. Mancarimea este, de asemenea, un simptom comun care poate persista un timp.

  • senzatia de arsura: unii oameni pot experimenta o senzatie de arsura la locul muscaturii.

  • simptome localizate: in functie de specia de paianjen implicata, este posibil sa apara simptome suplimentare. De exemplu, unele specii pot provoca transpiratii abundente, cresterea frecventei cardiace, dificultati respiratorii (3).

Cum iti dai seama ca ai fost muscat de un paianjen?

Multe dintre simptomele prezentate pot fi cauzate si de alte afectiuni medicale, de aceea este recomandat sa consulti medicul daca nu esti sigur care este cauza simptomelor aparute. Daca banuiesti ca ai fost muscat de un paianjen, ar fi bine daca ai putea identifica tipul acestuia, pentru ca unele specii pot fi mai periculoase decat altele (1).

Primul ajutor in caz de muscatura de paianjen

Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive, doar cateva specii de paianjeni pot fi periculoase. Solicita ajutor medical in urmatoarele situatii:

  • ai fost muscat de un paianjen periculos (vaduva neagra de exemplu);

  • nu esti sigur daca paianjenul care te-a muscat e periculos;

  • apar dureri severe, crampe abdominale;

  • ai probleme cu respiratia sau inghitirea (semn de reactie alergica).

Iata ce poti face in caz de muscatura de paianjen:

  • curata rana cu apa si sapun;

  • aplica un unguent cu antibiotic de 3 ori pe zi, pentru a preveni infectia;

  • aplica o compresa cu apa rece peste muscatura, timp de 15 minute la fiecare ora. Aceste comprese ar trebui sa reduca durerea si inflamatia;

  • poti lua antialgice daca este necesar;

  • daca apare mancarimea, un antihistaminic ar putea ajuta;

  • pentru durere si spasme musculare, medicul poate prescrie medicamente pentru durere, relaxante musculare; 

  • poate fi necesar un vaccin antitetanos.

Antibioticele in caz de muscaturi de paianjen

In general, muscaturile de paianjen nu necesita antibiotice. Ingrijirea de baza a ranilor si tratamentul simptomatic sunt adesea suficiente pentru gestionarea celor mai multe muscaturi de paianjen. Antibioticele sunt de obicei prescrise daca apare o infectie secundara sau daca muscatura se infecteaza.

Daca nu esti sigur in ceea ce priveste severitatea muscaturii de paianjen, solicita sfatul medicului pentru evaluarea muscaturii, determinarea nevoii de antibiotice si prescrierea unui tratament adecvat. Se recomanda sa se evite autodiagnosticarea si auto-medicatia care pot duce la utilizarea inutila a antibioticelor si dezvoltarea unor complicatii. Este important sa retii ca masurile de prim ajutor in caz de muscatura de paianjen pot ajuta pe moment, dar ele nu inlocuiesc evaluarea si tratamentul medical profesional, mai ales in caz de reactie alergica, sau daca simptomele se agraveaza in timp (1).

Primul ajutor acordat in caz de muscatura de paianjen

In cazul in care o persoana a fost muscata de un paianjen, iata ce trebuie facut:

  • pastrarea calmului. Daca este posibil, se recomanda identificarea paianjenului (ajuta la stabilirea tratamentului).

  • spalarea zonei muscate cu apa si sapun.

  • aplicarea unei comprese reci in zona muscaturii, pentru a reduce inflamatia.

  • in caz ca apar simptome neobisnuite sau foarte severe se anunta medicul sau se solicita asistenta medicala de urgenta (2).

Cat timp dureaza o muscatura de paianjen pentru a se vindeca?

 

Durata muscaturii de paianjen pentru a se vindeca

 

In cele mai multe cazuri de muscatura de paianjen, simptomele persista in jur de 24 de ore. Ocazional, simptomele pot dura semnificativ mai mult (uneori si 2-3 saptamani, dar asemenea cazuri sunt rare). In cazul in care persoanele muscate de poaianjeni sunt internate, acestea sunt externate in termen de 1-3 zile (1).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) First Aid Pro, „Spider bites - when to worry, symptoms & first aid”, accesat in data de 08.06.2023: https://www.firstaidpro.com.au/blog/when-to-worry-about-a-spider-bite/

(2) Centers for Disease Control and Prevention, „Symptoms and First Aid”, accesat in data de 08.06.2023: https://www.cdc.gov/niosh/topics/spiders/symptoms.html

(3) First aid fact sheet, „Spider bites”, accesat in data de 08.06.2023: https://stjohn.org.au/assets/uploads/fact%20sheets/english/Fact%20sheets_spider%20bites.pdf

(4) Mayo Clinic, „Spider bites: first aid”, accesat in data de 08.06.2023: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-spider-bites/basics/art-20056618

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor