Mielopatia cervicala: cauze, simptome, tratament

20. 12. 2023 · 5 minute de citit

Multi oameni se confrunta cu dureri in zona gatului, dar nu toate aceste dureri pot fi puse pe urmele mielopatiei cervicale. Unii pacienti cu aceasta afectiune nu au deloc astfel de dureri. Cauza acestui tip de disconfort ar putea fi mai degraba musculara decat neurologica. Se recomanda insa sa discuti cu medicul daca suferi de dureri persistente in zona gatului. In acest articol, vorbim despre mielopatie cervicala. Iti spunem ce este, cate tipuri exista, ce poate cauza afectiunea si cum se manifesta. De asemenea, vei afla cum poate fi tratata si prevenita.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Mielopatia cervicala: cauze, simptome, tratament

Ce este mielopatia cervicala?

Mielopatia cervicala este un termen folosit pentru a descrie compresia maduvei spinarii cervicale (banda lunga de tesut care transporta semnalele de la creier la restul corpului). In functie de cauza, compresia poate provoca dureri bruste sau care se agraveaza treptat, probleme senzoriale, pierderea echilibrului sau paralizie. Aceasta afectiune este o cauza frecventa a durerii cronice cervicale. Mielopatia cervicala progreseaza de la simptome usoare la simptome severe. Daca un pacient este diagnosticat si incepe tratamentul la timp, este posibil sa poata evita interventia chirurgicala corectiva (1). 

Tipurile de mielopatie 

Exista trei tipuri de mielopatie. Fiecare tip este denumit dupa zona afectata a coloanei vertebrale. Cele trei tipuri sunt:

  • mielopatie spondilotica cervicala: apare atunci cand ai compresie la nivelul coloanei cervicale (gat);
  • mielopatie toracica: atunci cand mielopatia se dezvolta in zona de mijloc a coloanei vertebrale;
  • mielopatie lombara: atunci cand mielopatia afecteaza aceasta zona, se numeste mielopatie lombara.

Cauzele mielopatiei

Orice lucru care comprima maduva spinarii poate duce la mielopatie. Mielopatia acuta apare ca urmare a unei leziuni bruste sau a unei infectii. Mai frecvent, mielopatia se dezvolta in timp, adesea din cauza uzurii sau a afectiunilor degenerative ale coloanei vertebrale. Mielopatia apare de obicei ca urmare a spondilozei, o afectiune care provoaca o degenerare lenta a coloanei vertebrale. Spondiloza este o afectiune de uzura. Alte afectiuni care pot duce la mielopatie includ:

  • stenoza spinala: pe masura inaintarii in varsta, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate ingusta spatiile din coloana vertebrala. Aceasta ingustare se numeste stenoza spinala.
  • ruptura sau hernie de disc: uneori, unul dintre discurile care ajuta la amortizarea coloanei vertebrale herniaza (se inflameaza) sau se poate rupe (se scurge lichidul, aplatizand discul). Hernia de disc poate exercita presiune asupra maduvei spinarii.
  • tumoare spinala: o tumoare spinala, fie ea canceroasa sau nu, poate exercita presiune asupra maduvei spinarii.
  • boli neurodegenerative: afectiuni precum boala Parkinson pot afecta functiile nervoase ale maduvei spinarii.

Semnele si simptomele mielopatiei

Compresia maduvei spinarii afecteaza nervii care controleaza multe dintre miscarile si functiile corpului. Diferite zone ale maduvei spinarii controleaza diferite functii. Simptomele mielopatiei depind de ce parte a maduvei spinarii este afectata. Unele simptome comune includ:

  • durere la nivelul gatului sau al spatelui;
  • furnicaturi, amorteala sau slabiciune in brate, maini, picioare sau picioare;
  • dificultati in ceea ce priveste abilitatile motorii fine, cum ar fi incheierea unor nasturi sau apucarea obiectelor mici;
  • probleme de echilibru sau de coordonare;
  • modificari ale reflexelor la nivelul extremitatilor;
  • pierderea controlului vezicii urinare sau al intestinelor.

Diagnosticarea mielopatiei cervicale

Cele mai frecvente simptome ale mielopatiei nu sunt unice pentru aceasta afectiune. Ele pot fi confundate cu alte afectiuni. Pentru a diagnostica cu exactitate mielopatia, medicul va efectua un examen fizic amanuntit si va solicita teste precum:

  • teste imagistice: radiografia coloanei vertebrale, RMN sau tomografie computerizata.
  • mielograma: utilizeaza un colorant de contrast impreuna cu raze X sau tomografie computerizata pentru a arata relatia dintre oasele si tesuturile moi din coloana vertebrala.
  • teste ale functiei nervoase: cum ar fi electromiograma, pentru a masura modul in care creierul si corpul trimit mesaje.

Tratamentul mielopatiei cervicale

Tratamentul pentru mielopatie depinde in parte de ceea ce cauzeaza afectiunea. Daca mielopatia se datoreaza unei infectii sau unei tumori, medicul trateaza mai intai aceasta afectiune. Tratamentele nechirurgicale pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Dar odata ce maduva spinarii este comprimata, majoritatea pacienților au nevoie de interventie chirurgicala pentru a elibera presiunea:

  • tratament nechirurgical: daca simptomele sunt minore sau daca astepti o interventie chirurgicala, medicul poate recomanda ingrijiri nechirurgicale. Aceste tratamente pot ajuta la ameliorarea durerii si a altor simptome. Tratamentul ar putea include ortezare, terapie fizica sau corticosteroizi.
  • interventie chirurgicala: chirurgii folosesc chirurgia de decompresie spinala pentru a indeparta o hernie de disc, un chist, un pinten osos (osteofit) sau o tumoare care apasa pe maduva spinarii. O laminectomie este un tip de operatie de decompresie. In timpul acestei proceduri, un chirurg indeparteaza oasele mici (numite lamine) din coloana vertebrala. Indepartarea oaselor extinde spatiul din jurul maduvei spinarii (2).

Se poate preveni mielopatia?

Nu poti preveni intotdeauna mielopatia. In multe cazuri, este vorba despre o uzura normala datorata imbatranirii. Dar luarea de masuri pentru a-ti intari spatele poate preveni unele cauze ale mielopatiei. Cu o buna ingrijire a spatelui, poti reduce probabilitatea sau gravitatea unor leziuni ale spatelui. O buna ingrijire a spatelui presupune sa:

  • ridici obiecte grele in siguranta: indoaie genunchii, incordeaza muschii abdominali si foloseste forta picioarelor pentru a te ajuta sa te ridici;
  • mentii o greutate sanatoasa: obezitatea pune mai multa presiune asupra coloanei vertebrale;
  • nu fumezi: la fumatori, discurile vertebrale tind sa degenereze mai repede;
  • intaresti muschii de baza din spate si abdomen (2). 

Ce trebuie sa retii

  • Mielopatia cervicala rezulta din comprimarea maduvei spinarii in gat (zona cervicala a coloanei vertebrale).
  • Simptomele mielopatiei cervicale pot include probleme cu motricitatea fina, durere sau rigiditate la nivelul gatului, pierderea echilibrului si probleme la mers.
  • RMN-ul este metoda preferata de diagnosticare a mielopatiei cervicale, dar pot fi folosite si alte metode pentru a ajuta la excluderea altor afectiuni.
  • Mielopatia cervicala este cel mai bine tratata cu o interventie chirurgicala de decompresie a coloanei vertebrale.

Important de retinut

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate. 

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) Johns Hopkins Medicine, „Cervical Myelopathy”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cervical-myelopathy#:~:text=Cervical%20myelopathy%20results%20from%20compression,of%20balance%2C%20and%20trouble%20walking.

(2) Cleveland Clinic, „Myelopathy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21966-myelopathy

(3) Healthline, „Everything You Need to Know About Cervical Myelopathy”: https://www.healthline.com/health/bone-health/cervical-myelopathy

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor