Importanta colostrului in primele zile de viata

10. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Bebelusi dormind

 

Numit si aur lichid sau vaccin natural, colostrul este un tip de lapte matern considerat un adevarat aliment minune pentru nou-nascut. Descopera cand se formeaza, ce valori nutritionale are, cand incepe sa curga colostrul si care sunt beneficiile sale pentru bebelus.

Ce este colostrul?

Colostrul este prima forma de lapte matern si e deosebit de important in ingrijirea nou-nascutului. Spre deosebire de laptele obisnuit, colostrul are o consistenta mai groasa, insa acest lucru variaza de la persoana la persoana. Totodata, are o nuanta mai galbena, uneori portocalie, similara cu galbenusul de ou. Totusi, poate fi si bej, alb sau limpede. Poate contine urme slabe de sange, insa acest lucru e normal.[1]

Acest tip de lapte e realizat cu ajutorul hormonilor de sarcina creati, la randul lor, de placenta. Dupa nastere, cand placenta se separa de uter, nivelul hormonilor scade, iar sanii incep sa creeze lapte obisnuit.

 

Mama si nou-nascutul

 

Cand apare colostrul?

Corpul uman incepe sa produca colostru intre 12 si 18 saptamani de sarcina. Se formeaza in glandele mamare, iar in primele 24 de ore de la nastere copilul primeste intre o lingura si 30 ml. Probabil ca te intrebi cand se transforma colostrul in lapte. Ei bine, tranzitia se face treptat, insa este destul de rapida. La doar cateva zile de la nastere (in general 2-4), corpul incepe sa produca doar lapte.

Laptele matern are 3 etape:

  • colostrul: primul lapte, dureaza intre 2 si 4 zile dupa nastere
  • laptele de tranzitie: incepe la 4 zile dupa nastere si dureaza in jur de 2 saptamani
  • laptele matur: incepe la 14 zile de la nastere si continua pana se termina productia de lapte

Cu toate acestea, cantitati mici de colostru raman in laptele matern pana la cateva saptamani.

Atentie, colostrul se poate scurge din sani si inainte de nastere, in general din al doilea trimestru. Unele persoane descopera colostru uscat pe sfarcuri, in timp ce altele nu observa niciun semn de scurgere. Daca ai scurgeri, poti colecta si depozita colostrul pana la nastere, insa acest lucru poate implca anumite riscuri in cazul unor persoane. Iti recomandam sa ceri sfatul medicului daca doresti sa colectezi colostru.

Pentru a avea un lapte sanatos, e important sa ai o alimentatie echilibrata in timpul sarcinii si alaptarii. Prin lapte, bebelusul mananca tot ce mananci si tu, astfel incat cel mai bun mod de a oferi nou-nascutului o dieta sanatoasa e sa ai si tu una. 

De exemplu, calciul e esentiat atat pentru dezvoltarea oaselor fatului, cat si pentru formarea laptelui matern. Cele mai bune surse de calciu sunt verdeturile, edamame si tofu, migdalele, rubarba, smochinele si lactatele.[2]

Nu trebuie sa iti faci griji daca ai o dieta vegetariana cand alaptezi. Acest regim nu afecteaza sanatatea bebelusului, cat timp ai o alimentatie echilibrata, desigur. In unele cazuri, medicul iti poate recomanda consumul de suplimente alimentare. Atentie, acestea nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si trebuie administrate doar la indicatiile medicului!

 

Mama alaptand bebelusul

 

Care este aportul nutritional al colostrului?

Colostrul are o concentratie mare de nutrienti si anticorpi care au rolul de a proteja copilul si de a-i oferi un tip unic de imunitate. Din fericire, bebelusul are nevoie doar de o cantitate mica de colostru, motiv pentru care nu e nicio problema ca acesta se termina repede. 

In colostru gasim:

  • leucocite (globule albe);
  • imunoglobulina A (anticorp);
  • factorul de crestere epidermic (proteina ce stimuleaza cresterea celulelor);
  • lactoferina (proteina ce ajuta la prevenirea infectiilor);
  • vitamina A (care ii ofera culoarea galbuie);
  • carotenoizi (antioxidant care ofera de asemenea culoarea specifica);
  • magneziu;
  • cupru;
  • zinc.

In plus, colostrul are un continut scazut de zahar si grasimi, fiind mai usor de digerat de catre bebelus. Ulterior, sistemul digestiv al copilului se dezvolta pentru a consuma in siguranta lapte matur, iar mai tarziu alimente semisolide, in timpul diversificarii. 


Procesul poate incepe la varsta de 4-6 luni, cand bebelusul isi dezvolta reflexul de a inghiti si poate sta in sezut. Desi copilul poate primi la aceasta varsta anumite alimente, laptele va face in continuare parte din dieta sa. Alimentele pentru copii trebuie sa fie proaspete, bine pasate, iar dupa un timp consistenta lor poate sa creasca.

 

Bebele si mama

 

Care sunt beneficiile colostrului?

Colostrul sprijina organismul nou-nascutului in doua moduri principale. In primul rand, factorii sai imunitari si antibioticele naturale ofera un sprijin puternic pentru sistemul imunitar. In al doilea rand, multi factori de crestere ofera corpului un impuls pentru a incuraja sanatatea si vindecarea optime. Imunoglobulina, factorii de crestere si anticorpii joaca un rol in prevenirea infectiei care e in imunitatea pasiva. Nutrientii vitali ajuta la dezvoltarea, cresterea si energia tesuturilor.

Colostrul este atat de puternic incat ii poate ajuta si pe sportivii adulti. Cercetarile au aratat ca poate creste forta si rezistenta, construieste masa musculara slaba, arde grasimile corporale si stimuleaza functia imunitara (care de obicei scade dupa antrenamentele intense). Mai mult, scurteaza timpul de recuperare si accelereaza vindecarea ranilor.[3]

La doar cateva minute de la nastere, poate incepe alaptarea. Desi toti copiii asimileaza colostrul, cei nascuti prematur au rezultate semnificativ mai bune in ceea ce priveste sanatatea, decat cei care nu primesc colostru.

Beneficiile colostrului includ[4]:

  • ajuta copilul sa isi construiasca un sistem imunitar puternic;
  • creeaza un strat pe stomacul si intestinele bebelusului pentru a impiedica germenii sa provoace boli;
  • previne inflamatia din stomac si intestine;
  • actioneaza ca un laxativ pentru a ajuta copilul sa aiba primul scaun;
  • ajuta la prevenirea icterului;
  • ofera creierului, ochilor si inimii amestecul potrivit de nutrienti pentru a se dezvolta;
  • ajuta la prevenirea scaderii nivelului de zahar din sange.

Totusi, ce faci daca nu ai lapte? Foarte multe mamici se ingrijoreaza din acest motiv, insa nu e cazul. Indiferent daca nou-nascutul primeste cateva picaturi de colostru cu suplimente de lapte praf sau doar lapte praf, cel mai probabil se va dezvolta absolut normal. Cateva aspecte care pot cauza o productie redusa de lapte includ[5]:

  • ai avut o nastere prematura;
  • suferi de diabet;
  • suferi de sindromul ovarelor polichistice;
  • suferi de obezitate;
  • suferi de o boala tiroidiana;
  • ai avut sau inca ai o infectie sau o boala care cauzeaza febra;
  • ai nascut prin cezariana;
  • ai avut o nastere traumatica sau o hemoragie postpartum;
  • sarcina a inclus un repaus prelungit la pat;

Pentru a incuraja o cantitate mai mare de lapte, poate fi util sa:

  • iti masezi zona sanilor;
  • folosesti o pompa de san;
  • folosesti o perna de incalzire sau sa faci un dus cald inainte de a extrage lapte;
  • asculti muzica relaxanta;
  • bei multa apa si sa dormi cat mai mult posibil.

Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ai inteles mai bine ce este colostrul, cate zile curge, ce aport nutritional are, precum si care sunt beneficiile sale pentru nou-nascut.

Referinte

[1]“Colostrum: What Is It, Benefits & What to Expect.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/22434-colostrum. Accesat la 24 Sept. 2022.

[2] Jennings, Kerri-Ann. “Top 15 Calcium-Rich Foods (Many Are Nondairy).” Healthline, Healthline Media, 4 Nov. 2021, www.healthline.com/nutrition/15-calcium-rich-foods#TOC_TITLE_HDR_2. Accesat la 24 Sept. 2022.

[3] Meena, Dr, and Neesah Patel. “Colostrum – Its Composition, Benefits as a Nutraceutical – a Review.” Current Research in Nutrition and Food Science Journal, vol. 1, no. 1, 27 Aug. 2013, pp. 37–47, www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/. Accesat la 24 Sept. 2022.

[4] “Colostrum – the Superfood for Your Newborn.” American Pregnancy Association, 11 Sept. 2021, americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/breastfeeding/colostrum-is-superfood-for-your-newborn/. Accesat la 24 Sept. 2022.

[5] Crider, Catherine. “No Breast Milk after Birth? Here’s Why You Shouldn’t Worry.” Healthline, Healthline Media, 29 Mar. 2020, www.healthline.com/health/breastfeeding/no-breast-milk-after-delivery-what-to-do. Accesat la 24 Sept. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor