Hipopion: ce este si ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune

4. 3. 2024 · 7 minute de citit

Hipopionul reprezinta o acumulare de puroi in camera anterioara a ochiului, spatiu situat intre cornee si iris. Acest fenomen este considerat un semn al inflamatiei severe si poate fi vizibil ca o linie orizontala de culoare alba sau galbena in partea inferioară a irisului.

In functie de gravitatea infectiei sau inflamatiei, poate avea avea aspectului unei pete, cantitatea de puroi acoperind o suprafata mare a camerei anterioare. Cauzele comune ale hipopionului includ infectiile bacteriene, fungice sau virale ale ochiului, leziunile oculare, inflamatia interna a ochiului (uveita), operatiile oculare recente sau afectiuni sistemice precum lupusul sau artrita reumatoida. 

Persoanele cu boli autoimune sau cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei afectiuni oculare. De asemenea, varsta inaintata si anumite comportamente, cum ar fi purtarea lentilelor de contact fara o igiena adecvata, cauzeaza un risc ridicat de hipopion.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Hipopion: ce este si ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune

1. Afectiuni ce pot cauza hipopion 

Aceasta acumulare de puroi poate fi cauzate de boli ce necesita diferite tipuri de tratament: 

1.1. Boala Behcet

Cunoscuta si sub denumirea de "Sindromul Behcet", aceasta afectiune rara cauzeaza inflamarea vaselor de sange si a tesuturilor, la nivelul intregului corp. Alte simptome ale acestei boli: dureri de ochi, vedere incetosata, dureri de cap, ulcere si articulatii umflate dureroase. [1]

1.2. Uveita anterioara acuta asociata cu HLA-B27

Aceasta este una dintre principalele cauze ale hipopionului. Persoanele depistate pozitiv pentru antigenul HLA-B27 prezinta un risc mult mai mai ridicat de a se confrunta cu unele tulburari imunitare, precum artrita sau uveita anterioara acuta. [1] 

Uveita anterioara acuta cauzeaza inflamarea unor zone ale ochiului precum irisul, corpul ciliar si coroida. Aproximativ 50% din totalul cazurilor de uveita anterioara acuta se asociaza cu prezenta antigenului HLA-B27 in organism. [1]

1.3. Endoftalmita 

In cazul acestei afectiuni oculare, tesuturile din interiorul ochiului devin foarte inflamate. La aproximativ 85% din totalul pacientilor diagnosticati cu endoftalmita, se descopera si prezenta hipopionului. [1] 

1.4. Ulcerul corneei 

Acest tip de leziune deschisa se localizeaza pe suprafata corneei. In majoritatea cazurilor, apare in urma infectarii bacteriene, fungice sau virale. Ulcerul corneei poate fi cauzat si de uscaciunea excesiva a ochilor, sau de o posibila leziune suferita la nivel ocular. Poate cauza aparitia hipopionului. [1] 

1.5. Sifilisul 

Desi aceste cazuri sunt rare, complicatiile cauzate de sifilisul netratat ar putea duce la aparitia unui hipopion. [1] 

2. Semne si simptome ale hipopionului 

Hipopionul este o afectiune oculara caracterizata prin acumularea de puroi in camera anterioara a ochiului, care poate genera o serie de simptome neplacute. Unul dintre primele semne ale acestei boli este durerea oculara. [1] Aceasta poate varia in intensitate, de la un disconfort usor la o durere intensa. Durerea poate fi constanta sau intermitenta si poate fi agravata de miscarea ochilor sau de lumina stralucitoare. 

Un alt simptom comun al hipopionului este sensibilitatea la lumina, cunoscuta sub numele de fotofobie. [1] Persoanele cu aceasta afectiune pot prezenta o sensibilitate crescuta la lumina stralucitoare, care poate fi insotita de stranut sau lacrimare excesiva. Acest simptom poate face dificila realizarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi cititul sau condusul.

Vederea incetosata este un alt simptom asociat acestei probleme oculare. [1] Poate afecta intregul camp vizuala, sau doar o anumita parte a acestuia. In unele cazuri, vederea incetosata poate fi atat de severa, incat pacientul nu poate vedea obiecte clar, ceea ce poate reprezenta un pericol, mai ales atunci cand persoana respectiva se afla la volan sau efectueaza alte activitati care necesita o buna acuitate vizuala.

Roseata ochiului este, de asemenea, un simptom comun, in cazul persoanelor cu hipopion. [1] Ochiul devine rosu datorita inflamatiei si iritatiei cauzate de acumularea de puroi in interiorul ochiului. Acest simptom poate fi insotit de umflaturi ale pleoapelor si secretii oculare anormale.

3. Stabilirea diagnosticului de hipopion

Diagnosticarea hipopionului este un proces complex care implica o combinatie de examinari clinice, teste de laborator, imagistica oculara si analiza istoricului medical al pacientului. Intelegerea acestui proces poate ajuta la identificarea mai rapida a afectiunii si la inceperea tratamentului adecvat in cel mai scurt timp posibil.

Examinarea clinica a ochiului este primul si cel mai important pas in diagnosticarea hipopionului. In cadrul unei examinari de specialitate, specialistul foloseste un instrument numit lampa cu fanta, care permite observarea detaliata a structurilor interne ale ochiului, inclusiv a lichidului acumulat in interiorul acestuia. Acest dispozitiv specializat ofera o imagine clara si marita a ochiului, ceea ce ajuta la identificarea semnelor de hipopion.

Testele de laborator joaca, de asemenea, un rol crucial in diagnosticarea hipopionului. Acestea implica prelevarea si analizarea probei de lichid acumulat in ochi. In functie de rezultatele analizei, medicul poate determina cauza hipopionului, fie ca este vorba de o infectie, o inflamatie, o trauma sau o alta afectiune oculara. 

In unele cazuri, pot fi necesare teste de imagistica pentru a obtine o imagine detaliata a ochiului si a structurilor sale interne. Tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN) pot fi utilizate pentru a determina severitatea hipopionului si pentru a ajuta la planificarea tratamentului.

Istoricul medical al pacientului este, de asemenea, luat in considerare in procesul de diagnosticare. Medicul poate interoga pacientul despre afectiuni oculare anterioare, medicamente pe care le ia si alte conditii de sanatate care ar putea contribui la dezvoltarea hipopionului. 

Stabilirea diagnosticului de hipopion

4. Tratament adecvat pentru hipopionului

Tratamentul hipopionului se bazeaza in primul rand pe administrarea de medicamente. Acestea pot include antibiotice (cu administrare orala sau intravitreala), pentru a trata orice infectie subiacenta care ar putea fi prezenta, precum si medicatie antiinflamatorie pentru a reduce inflamatia si umflarea. [1]

Medicatia antiinflamatorie poate include corticosteroizi, care pot fi administrati sub forma de picaturi pentru ochi. De asemenea, medicul specialist poate prescrie administrarea atropinei (picaturi de ochi), cu rol in dilatarea pupilei, reducerea spasmelor corpului ciliar si impiedicarea deplasarii irisului. [1] 

In unele cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a trata hipopionul. Vitrectomia presupune drenarea vitroasei [1], substanta geloasa transparenta, localizata in centrul globului ocular, intre cristalin si retina. Aceasta poate fi o optiune daca hipopionul este suficient de mare sau daca nu raspunde la medicamente.

Alte optiuni terapeutice pot include terapia cu laser sau utilizarea de lentile de contact terapeutice. Terapia cu laser poate fi folosita pentru a reduce inflamatia si a imbunatati vederea, in timp ce lentilele de contact terapeutice pot ajuta la protejarea ochiului si la promovarea vindecarii. Aceste tratamente pot fi eficiente in functie de situatie si pot fi utilizate in combinatie cu medicamente sau interventii chirurgicale.

Dupa tratament, este esentiala ingrijirea adecvata a ochilor. Acest lucru include mentinerea unei igiene oculare bune si urmarirea oricarui simptom ce ar putea indica o posibila recurenta a hipopionului. Pacientii ar trebui sa se spele pe maini inainte de a atinge ochii si sa evite orice activitati care ar putea pune presiune pe ochi sau care ar putea duce la o noua leziune.

5. Metode de prevenire a hipopionului

Hipopionul este adesea asociat cu infectiile oculare, traumele oculare sau anumite afectiuni sistemice. Constientizarea acestor cauze si luarea masurilor necesare pentru a le evita pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipopion. De exemplu, purtarea ochelarilor de protectie in situatiile potential periculoase poate preveni leziunile oculare care pot duce la hipopion.

Asigurarea masurilor de igiena oculara reprezinta un alt aspect esential in prevenirea hipopionului. Spalarea mainilor inainte de a atinge ochii, evitarea utilizarii de produse cosmetice expirate si a impartasirii produselor pentru ochi cu alte persoane sunt practici de igiena ce pot ajuta la prevenirea infectiilor oculare, una dintre cauzele principale ale hipopionului.

Controlul medical regulat este de asemenea crucial, mai ales pentru persoanele cu un risc crescut de a dezvolta hipopion, cum ar fi cele cu afectiuni oculare preexistente. Aceste controale pot ajuta la detectarea timpurie a afectiunii si la inceperea tratamentului inainte ca situatia sa se agraveze. 

Tratamentul eficient al afectiunilor oculare este o alta componenta cheie in prevenirea hipopionului. In cazul in care apar semne de disconfort ocular, precum fotofobia sau durerile de ochi, este foarte important sa consulti un medic oftalmolog. Un tratament rapid si corespunzator al afectiunilor oculare poate preveni dezvoltarea ulterioara a hipopionului.

Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, este important sa te programezi pentru un consult oftalmologic. Rezultatele testelor si ale altor examinari specifice ar putea indica prezenta unei acumulari de puroi in camera anterioara a ochiului, precum si alte modificari la nivelul organismului, oferindu-i specialistului suficiente motive pentru a stabili diagnosticul de hipopion. In acest caz, inceperea unui tratament in regim de urgenta este obligatorie. 

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Bibliografie: 

1. "Hypopyon: Causes, symptoms, treatment and risk factors", All About Vision, https://www.allaboutvision.com/conditions/hypopyon/, Accesat pe 29.02.2024. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor