Hemoglobina glicozilata (Glicata): ce este, valori, afectiuni indicate

10. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hemoglobina glicozilata

 

Hemoglobina glicozilata (Glicata) este un marker important pentru controlul glicemic. Testul de hemoglobina A1C (HbA1C) este o analiza de laborator a unei probe de sange care arata nivelul mediu de zahar sau de glucoza din sange cu 2 - 3 luni inaintea prelevarii mostrei. Testul este recomandat de medicul specialist pentru a oferi suport in diagnosticarea prediabetului si a diabetului de tip 2, dar si pentru monitorizarea planului de tratament pentru diabet. 

Hemoglobina glicozilata (Glicata) sau testul A1C este o analiza de laborator de sange comuna, necesara atat pentru stabilirea unui diagnostic, cat si in ceea ce priveste urmarirea si ajustarea tratamentului administrat. Prezentam in cadrul acestui material ce este hemoglobina glicozilata sau glicata, ce afectiuni poate indica si care sunt valorile normale ale acesteia. 

Ce este hemoglobina glicozilata (Glicata)?

Hemoglobina glicozilata (Glicata) este un indicator al glicemiei tale dinainte cu 2 - 3 luni fata de momentul testarii. Vorbim de un test de sange care se recomanda a fi efectuat in anumite conditii, recomandat de medicul de specialitate. Hemoglobina glicozilata (Glicata) se numeste test A1C, HbA1C sau testul de glicohemoglobina. Acesta masoara cantitatea medie de glucoza din sangele tau, din ultimele 3 luni, iar rezultatul apare sub forma unui procent. (1)

Glucoza este un tip de zahar din sange ce provine din alimentele ingerate. Celulele organismului folosesc glucoza pentru a genera energie. Hormonul insulina, prezent in mod normal in organism, ajuta glucoza sa patrunda in celule. In diabet, corpul fie nu este capabil sa produca suficienta insulina, fie celulele nu stiu cum sa o foloseasca mai bine, glucoza nu intra in celule, iar nivelul zaharului din sange creste peste valorile normale.

Glucoza din sange se va lipi de hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange numite si eritrocite sau hematii. Atunci cand nivelul de glucoza creste in sange foarte mult, hemoglobina este acoperita tot mai mult de glucoza. Practic, glucoza se lipeste de hemoglobina cand celulele rosii sunt in viata, iar acestea traiesc aproximativ 3 luni in sange. De aceea testul A1C masoara procentul de celule rosii din sange care au hemoglobina acoperita cu glucoza. Un nivel ridicat al hemoglobinei glicozilata este un semn al glicemiei crescute din diabet zaharat. (2)

La ce foloseste testul pentru hemoglobina glocozilata (Glicata)?

  • Diagnosticarea prediabetului - existenta acestei afectiuni determina risc crescut de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare;
  • Diagnosticarea diabetului de tip 2;
  • Monitorizarea schemei de tratament acordata pentru diabet - aplicarea testarilor periodice conduce la ajustarea planului de tratament pentru rezultate optime. 

In functie de rezultatele testului A1C, de planul de tratament si de concluziile trase, medicul specialist poate recomanda efectuarea frecventa a testarii sau la perioade ceva mai indepartate. In mod normal, pentru prediabet hemoglobina glicozilata se testeaza o data pe an, pentru diabet fara utilizare de insulina testele ar trebui realizate de doua ori pe an. Pentru diabet cu administrare de insulina sau in cazuri cu mari probleme de mentinerea a unui nivel al zaharului cat mai echilibrat, se pot realiza chiar si patru teste pe an sau ori de cate ori medicul decide schimbarea tratamentului. (3)

 

Hemoglobina A1C (HbA1c)

 

Mod de recoltare pentru hemoglobina glicozilata (Glicata)

Testul A1C este o analiza simpla de sange pentru care nu sunt necesare pregatiri speciale. Poti manca sau bea lichide normal inainte de prelevarea probei de sange care se face dintr-o vena a bratului. Procedura prezinta un minimum de disconfort si dureaza mai putin de 5 minute. Esantionul de sange este apoi analizat in laborator, medicul va interpreta apoi rezultatele pentru tine. (2)

Interpretarea rezultatelor: valori si afectiuni indicate

Asa cum precizam anterior, rezultatul este un procent care reprezinta portiunea de proteine din hemoglobina care sunt glicate sau care sunt acoperite de glucoza. Un rezultat cu un procent mare inseamna ca nivelul zaharului din sange a fost mai mare in ultimele luni. 

  • < 5,7% - nivel normal;
  • 5,7 % - 6,4% - prediabet;
  • 6,5% sau mai mult - diabet de tip 2. (1)

Atunci cand rezultatul testului a aratat valori mari este posibil sa repeti analiza de sange sau medicul sa iti indice si o alta investigatie pentru diabet, un test de glicemie a jeun sau chiar un test oral de toleranta la glucoza. Daca testul a vizat monitorizarea diabetului si valorile obtinute sunt mult mai mari decat ar trebui, medicul poate sa iti schimbe tratamentul sau sa iti recomande anumite modificari ale stilului de viata si a alimentatiei pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange, astfel incat sa nu se ajunga la complicatii.

Hemoglobina glicozilata (Glicata) nu este un test care sa fie indicat in diagnosticarea diabetului gestational. Daca te confrunti cu anemie sau alt tip de afectiune a sangelui un test A1C poate sa nu fie cel mai eficient pentru diagnosticarea diabetului. Mai sunt si alte probleme de sanatate care pot afecta rezultatul testarii, precum insuficienta renala si bolile hepatice. (2)

Valori mari, complicatii pentru sanatate

Un nivel mare de hemoglobina glicozilata poate fi un risc pentru dezvoltarea, in timp, a unor afectiuni grave: 

  • retinopatie;
  • nefropatie;
  • neuropatie;
  • gastropareza;
  • afectiuni cardiovasculare;
  • accident vascular cerebral. 

Diabeticii pot sa reduca riscul complicatiilor ce pot sa apara pe fondul bolii prin mentinerea unui nivel al hemoglobinei glicate sub 7%. Este adevarat ca sunt si alte elemente care intervin in agravarea diabetului si aici facem referire la factorii genetici, dar si la perioada de timp trecuta de la diagnosticarea afectiunii. (1)

Monitorizarea glicemiei la domiciliu este o parte importanta a tratamentului in astfel de cazuri. Un glucometru si testele de glicemie ce pot fi achizitionate online din categoria tehnico-sanitare sunt indispensabile si necesare. Masuratorile in diverse situatii, pe parcursul zilei vor arata momentele in care valorile cresc foarte mult si astfel poti lua masurile necesare. (3)

Acest articol despre hemoglobina glicozilata (Glicata) este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. A1C - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9731-a1c

2. Hemoglobin A1C (HbA1c) Test - https://medlineplus.gov/lab-tests/hemoglobin-a1c-hba1c-test/

3. A1C test - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/a1c-test/about/pac-20384643

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor