Hematuria (sange in urina): cauze, simptome, tratament

25. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Hematuria (sange in urina)

Hematuria sau prezenta sangelui in urina nu este intotdeauna un fenomen ingrijorator. Medicul specialist este singurul in masura sa identifice cauza si sa iti prescrie tratamentul potrivit. Hematuria poate fi provocata atat de infectii, cat si de boli ale rinichiului si chiar poate sa apara dupa activitati fizice intense. 

Prezenta de hematii in urina este un motiv de ingrijorare. Iti explicam in continuare in acest material, tot ce trebuie sa stii despre hematurie sau evidentierea sangelui in urina. Este important sa mergi la medic pentru investigatii amanuntite, astfel incat lucrurile sa revina la normal, iar tu sa iti recapeti sanatatea rinichilor

Ce inseamna hematuria (sange in urina)?

Cand celulele sanguine ajung in urina, culoarea acesteia poate fi de un roz-pal pana la rosu-aprins. 

Din punct de vedere medical, prezenta hematiilor in urina poarta denumirea de hematurie. Acest fenomen poate fi vizibil uneori cu ochiul liber fiind destul de intens, alteori se poate stabili doar in urma examenului de laborator pentru urina. (1)

Valorile normale ale hematiilor in urina

In absenta unei contaminari accidentale a probei, intervalul de referinta pentru parametrul hematii in urina este de 3 - 5 celule pe fiecare camp microscopic. Acesta poate diferi de la un laborator la altul: de pilda, unele laboratoare considera ca, pentru barbati, valorile normale sunt de 0-3 hematii/camp micorscopic, iar pentru femei de 0-12 hematii/camp microscopic. 

Care sunt cauzele aparitiei hematuriei?

Hematuria sau sangele in urina are cauze diverse de aparitie, pornind de la infectii localizate la nivelul tractului urinar, boli ale rinichiului, pana la administrarea unor medicamente sau realizarea unui efort fizic sustinut. 

Infectii ale tractului urinar

Bacteriile pot ajunge la nivelul uretrei, adica al tubului care conduce urina in exteriorul corpului. Raspandirea infectiei continua si urmatorul pas vizeaza vezica urinara. Acesta este momentul in care urina apare de culoare diferita, jetul urinar este mai lung si poate sa apara senzatia de arsura. Uneori, mirosul urinei este intens, mult diferit de cel normal. (2)

Infectii ale rinichilor

Pielonefrita sau infectia rinichilor este posibila prin patrunderea bacteriilor in rinichi, prin intermediul fluxului de sange. Calea de infectare poate proveni si din deplasarea bacteriilor din uretere pana la nivelul rinichilor. 

Alaturi de culoare specifica, infectia renala poate fi insotita de febra sau de dureri in zona lombara, in dreptul rinichilor. (2)

Pietre la rinichi sau la vezica urinara

Daca ai trecut printr-un episod de durere intensa pe fondul prezentei pietrelor la rinichi, cu siguranta ai sesizat si schimbarea culorii urinei si prezenta sangelui. Mineralele din urina se depun pe peretii vezicii sau ai rinichilor, iar cristalele formate se pot deplasa in exterior, prin urina. 

Durerea este insotita de senzatie de blocaj, uneori urinarea nefiind posibila din cauza pietrelor de diferite dimensiuni. Acestea ajung sa zgarie tractul urinar si determina hematuria. (2)

Prostata marita

Odata cu inaintarea in varsta prostata se poate mari si va exercita o presiune sporita pe uretra, ceea ce determina un blocaj partial al fluxului de urina. Astfel apare senzatia de urinare si jet intrerupt, alaturi de sange in urina. Aceleasi simptome pot fi sesizate si in infectia prostatei, numita prostatita (1). 

Boli ale rinichilor

Glomerulonefrita este o inflamatie a rinichilor care incepe in nodulii sangvini. In aceste cazuri, filtrele extrem de mici de la nivelul rinichilor sunt inflamate. Infectia fie este individuala, fie in asociere cu unele boli, asa cum este cazul diabetului. (2)

Cancerul

Cancerul vezicii urinare, cancerul la rinichi, cancerul de uretra si cel de prostata sunt cauze pentru prezenta hematuriei sau a sangelui in urina. (1)

Mostenirea genetica

Unele boli se transmit genetic urmasilor si pot determina aparitia sangelui in urina. Anemia cu celule secera, dar si sindromul Alport pot duce la hematurie. (2)

Leziuni ale rinichilor sau tractului urinar

Orice trauma, leziune sau accidentare la nivelul tractului urinar sau al rinichilor determina prezenta sangelui in urina. (1)

Unele medicamente

Medicamentele prescrise pentru tratarea altor boli pot produce uneori efecte adverse. Sangele in urina poate sa apara pe fondul consumului unor pastile administrate bolnavilor de cancer sau celor cu alte infectii diagnosticate in organism. (2)

Exercitii fizice intense

Practicarea sporturilor de contact sau a unui program cu exercitii fizice intense pot contribui la manifestarea hematuriei. Fotbalul, dar si maratoanele pot sa le aduca practicantilor aceasta neplacere. In acest situatii nu este vorba de aplicarea unui tratament, ci doar de renuntarea la unele activitati. (2)

Factori de risc

Hematuria poate afecta, la un moment dat, pe oricine, de la copii pana la seniori. Exista unii factori care pot determina o crestere a riscului pentru hematurie, care includ:

  • Varsta: barbatii de varsta mijlocie si seniorii au un risc crescut de hematurie ca urmare a cresterii in dimensiuni a prostatei. Riscul de aparitie a unor forme de cancer care pot determina hematurie creste dupa varsta de 50 ani;
  • Infectia de tract urinar: este una dintre cele mai importante cauze ale hematuriei, inclusiv in randul copiilor;
  • Istoricul familial: riscul de aparitie a hematuriei creste in cazul in care unul sau mai multi membri ai familiei au un istoric medical de hematurie;
  • Unele medicamente: exista analgezice, anticoagulante si antibiotice care pot creste riscul de aparitie a hematuriei;
  • Exercitiul fizic intens: in unele cazuri, exercitiul fizic intens poate determina ruperea fibrelor musculare, cu eliberare pronuntata de mioglobina si hematurie.

Cum se diagnosticheaza hematuria?

Mulaj rinichi

Examinarea fizica este insotita de analize amanuntite de laborator, testele de urina, tuseul rectal sau tuseul vaginal sunt instrumente utile, care ofera medicului informatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect si complet. Medicul mai poate recomanda investigatii imagistice - CT, RMN, ecografie abdominala sau pelvina, in situatii complexe, precum si realizarea unei uretroscopii.

Dosarul medical, istoricul familial, precum si informatii despre medicamentele administrate fara reteta, tratamente prescrise cu reteta, vitamine sau remediile naturiste pentru aparatul genito-urinar urmate nu trebuie sa lipseasca, pentru ca medicul sa aiba o privire de ansamblu asupra cazului.

Cum se trateaza hematuria (sange in urina)?

Odata ce cauza prezentei sangelui in urina este stabilita, specialistul poate prescrie tratamentul potrivit pentru rezolvarea problemei. Acesta vizeaza administrarea de antibiotice pentru infectiile detectate, tratament special pentru revenirea prostatei la dimensiunea normala, pastile si terapii speciale pentru lupta impotriva cancerului, analgezice, diuretice, medicamente pentru colesterol, tensiune si orice altceva considera medicul ca iti poate fi de folos. Tratamentul este personalizat si tine cont de manifestari si cauza de aparitie a problemei de sanatate.

In situatii deosebite, se poate ajunge la interventii chirurgicale pentru remedierea problemelor rinichilor si a tractului urinar, dializa sau transplant de rinichi. (3)
Sunt cazuri complexe pentru care o echipa multidisciplinara poate stabili diagnosticul si aplica tratamentul corespunzator. (2)

Medicul trebuie contactat la primele semne ale prezentei sangelui in urina pentru a stabili daca este nevoie de ajutor de specialitate sau problema se poate rezolva cu schimbarea stilului de viata. Identificarea in faza de debut a unor boli de rinichi sau infectii renale ofera sansa recuperarii rapide si eficiente.

Complicatiile hematuriei

Principala complicatie a hematuriei este reprezentata de boala renala, care afecteaza pana la 5% dintre pacienti. In cazul infectiilor netratate, problemele pot evolua pana la insuficienta renala. In cazul unei prostate marite in volum, ignorarea problemei poate determina urinare frecventa, durere si chiar cancer. 

Preventie

Principala metoda de prevenire a hematuriei este reprezentata de prevenirea cauzelor si factorilor de risc. Pentru aceasta, medicii recomanda:

  • Prevenirea infectiilor printr-un consum adecvat de apa, urinare imediat dupa contactul sexual si pastrarea unei igiene adecvate;
  • Prevenirea calculilor renali si vezicali printr-un consum adecvat de apa, evitarea excesului de sare si consumul moderat de alimente ca spanacul sau rubarba;
  • Prevenirea cancerului vezical prin renuntarea la fumat, limitarea expunerii la substante chimice si un consum suficient de apa. 

Informatiile prezentate in acest material nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Programeaza-te la o consultatie si mergi la medic de la primele simptome pentru tratament de specialitate si recuperare, astfel incat viata sa nu iti fie afectata de boli!

 

Surse de informare:
1. Hematuria - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15234-hematuria
2. Blood in urine (hematuria) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432#:~:text=This%20condition%20happens%20when%20the,the%20body%2C%20called%20the%20urethra.
3. Why Is There Blood in My Urine? - https://www.healthline.com/health/urine-bloody

  • Dr. Max Complex pentru prostata este un supliment alimentar care contine extract de Palmier-pitic si Urzica, licopen, zinc, cupru, seleniu si vitamina D3.

    Iti recomandam si:

    • Infectia urinara este o boala care afecteaza orice parte a tractului urinar (numit si sistem urinar sau sistem renal)
    • Prostata este o glanda care are marimea unei nuci si pe care numai barbatii o au. Prostata are 2 sau mai multi lobi/sectiuni, inchise intr-un strat exterior de tesut si se afla in fata rectului, chiar sub vezica urinara.
    • Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

      Sistemul urinar: ce trebuie sa stii?

      · 6 minute de citit
      Sistemul sau tractul urinar include o serie de organe esentiale al caror rol este de a produce si elimina urina. Aceasta contine atat excesul de apa din organism, cat si anumite reziduuri, in special cele rezultate in urma metabolismului proteinelor care nu mai sunt folositoare sau chiar toxice.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor