Gastric Sleeve (operatie de micsorare a stomacului) - cum se desfasoara si ce trebuie sa stii?

22. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Gastric Sleeve

 

Gastric Sleeve (operatia de micsorare a stomacului) este o procedura chirurgicala moderna, ce poate schimba radical viata unei persoane afectate de obezitate. Consta in indepartarea unei parti semnificative din stomac, lucru care contribuie la mese reduse cantitativ si la diminuarea senzatiei de foame. Prin urmare, pacientul mananca mai putin, se satura mai repede, iar foamea este mult diminuata.

Operatia de micsorare a stomacului este o optiune eficienta pentru persoanele cu obezitate severa, oferind beneficii importante atat pentru sanatatea fizica, cat si psihica a persoanei in cauza. In acest articol iti vom oferi toate informatiile pe care trebuie sa le stii.

Ce este Gastric Sleeve (operatia de micsorare a stomacului)?

Micsorarea stomacului, in engleza gastric sleeve, se numeste in termeni medicali gastrectomie longitudinala si reprezinta o procedura chirurgicala minim invaziva (se face laparoscopic), ce presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului.

Se scoate aproximativ 80% din stomac, portiunea ramasa este una tubulara, in forma de maneca (sleeve) sau poate fi comparata la dimensiune si forma cu o banana [1].

Cat de mult slabesti dupa gastric sleeve?

Statisticile arata ca pacientii pierd in greutate, gradual, dupa operatia de gastric sleeve, aproximativ 60% din excesul de greutate. Rezultate mai bune se obtin cu alegeri alimentare adecvate, exercitii fizice, deci cu adoptarea unui stil de viata sanatos [2].

Cum functioneaza operatia de gastric sleeve?

Este important ca pacientul care vrea sa apeleze la chirurgia obezitatii, sa cunoasca in detaliu ce implica operatia de micsorare a stomacului, pentru a nu-si crea false asteptari. Prin urmare, odata ce stomacul este redus semnificativ, persoana va manca mai putin, simtindu-se satula mult mai repede. Exista insa si un alt aspect, se reduce secretia hormonului foamei (grelina) pe care il produce stomacul. Acest lucru inseamna ca scade pofta de mancare [1].

De stiut! Operatia de gastric sleeve are ca scop scaderea in greutate a pacientului pe termen lung si ameliorarea bolilor asociate obezitatii, precum diabet de tip doi, hipertensiune arteriala sau hipercolesterolemie.

Important! Surplusul de greutate nu se elimina instantaneu dupa operatia de gastric sleeve. Micsorarea stomacului permite consumul unei cantitati mai mici de alimente decat necesitatile de energie ale pacientului. Kilogramele se pierd gradual, in timp, ca urmare a unui aport redus de calorii si a obiceiurilor alimentare mai sanatoase.

De retinut! Reusita operatiei de reducere a stomacului este in stransa legatura cu un regim alimentar echilibrat si un stil de viata sanatos.

Cum se desfasoara operatia de gastric sleeve?

Operatia de gastric sleeve se realizeaza sub anestezie generala prin intermediul chirurgiei laparoscopice. Acest lucru inseamna ca in locul unei taieturi mari in cavitatea abdominala, pentru a avea acces la organe, medicul chirurg va efectua niste incizii mici (chirurgie minim invaziva), prin care sunt introduse instrumente lungi si subtiri si o camera video mica. Camera transmite imagini din interiorul corpului, imagini care apar pe un monitor in sala de operatii. Date fiind inciziile mici, procesul de recuperare este unul cu mult mai usor si mai rapid. Iata explicat pe pasi, etapele interventiei chirurgicale de micsorare a stomacului!

1. Medicul anestezist realizeaza anestezia generala, astfel ca pacientul va dormi pe parcursul intregii proceduri.

2. Medicul chirurg va face o taietura mica in abdomen, de aproximativ doi centimetri, pe unde va introduce un instrument tubular (se numeste trocar). Prin intermediul lui este pompat dioxid de carbon pentru a extinde abdomenul. In felul acesta se va preveni orice leziune a organelor intraabdominale si medicul va putea lucra mai confortabil.

3. Tot cu ajutorul unui trocar, medicul va introduce un tub subtire luminat, cu o camera video in varf, numit laparoscop. Camera va transmite imaginile din interiorul corpului pe monitorul aflat in sala de operatii.

4. Medicul va mai face cateva incizii mici, prin care va introduce trocare suplimentare, care il vor ajuta sa foloseasca instrumente lungi si inguste pentru a finaliza operatia.

5. Se masoara stomacul cu ajutorul unei sonde de calibrare care are rol de ghidaj pentru taierea stomacului.

6. Indepartarea portiunii stomacului se face cu ajutorul unui instrument numit stapler, care face separarea celor doua parti. Ramane doar un tub gastric cu volum redus.

7. Medicul chirurg indeparteaza portiunea de stomac taiata, apoi inchide inciziile [1].

 

Operatia de gastric sleeve

 

Cat dureaza operatia de gastric sleeve?

In comparatie cu alte proceduri ale chirurgiei bariatrice (chirurgia obezitatii), gastric sleeve este o operatie relativ scurta, dureaza intre 60 si 90 de minute. Pacientul ramane internat pentru doua, trei zile dupa operatie.

De stiut! Chirurgia bariatrica se adreseaza pacientilor cu un indice de masa corporala ridicat si cu alte afectiuni cauzate de obezitate. Cea mai populara interventie bariatrica este operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve). Alte interventii ale chirurgiei bariatrice sunt bypassul gastric si inelul gastric.

Care sunt posibile riscuri ale operatiei de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Orice operatie implica riscuri. In cazul interventiei de gastric sleeve, rata de aparitie a unor complicatii este de mai putin de 1% [1]. Printre posibile riscuri se numara sangerare, infectie, reactii adverse asociate anesteziei.

Probleme aparute ulterior operatiei pot fi: greata si voma, balonare, carente de vitamine, reflux gastroesofagian, deshidratare, piele lasata (ca urmare a pierderii rapide in greutate).

Dupa operatia de gastric sleeve trebuie urmata o dieta?

Este important sa urmezi indicatiile medicului. La inceput, in prima saptamana, pacientul are voie sa consume doar lichide clare (supe, ceai, suc neindulcit), apoi va trece la alimente pasate (piureuri), urmand ca din a treia saptamana sa poata manca in mod obisnuit, mancare normala, cu accent pe proteine slabe, fructe, legume, cereale integrale (cu limitarea grasimilor si a zaharului).

De retinut! Nu trebuie tinuta dieta pe termen lung. Restrictiile alimentare sunt doar in primele doua saptamani dupa operatie.

Recomandari pentru pacientul care a facut operatia de sleeve gastric:

  • mestecatul incet pana cand mancarea devine pastoasa;

  • prezenta a trei mese pe zi fara gustari intre ele;

  • evitarea produselor cu un continut ridicat de zahar si grasimi (alimente prajite, mezeluri, cascaval, unt, produse tip fast-food s.a.);

  • oprirea din mancat daca a aparut senzatia de satietate;

  • includerea cu prioritate in regimul alimentar a proteinelor, dar si a legumelor si fructelor si a cerealelor integrale;

  • hidratarea corespunzatoare;

  • evitarea bauturilor carbogazoase si a celor care contin zahar;

  • completarea regimului alimentar cu suplimente nutritive;

  • realizarea de exercitiu fizic, cel putin 30 de minute in fiecare zi (intensitatea exercitiului fizic va creste treptat).

In concluzie, gastric sleeve este o interventie chirurgicala care ajuta persoanele cu obezitate sa scape de excesul ponderal. In plus, sunt diminuate riscurile de complicatii asociate obezitatii, precum diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, apnee in somn s.a.

Pierderea kilogramelor se face treptat, pe termen lung, datorita stomacului micsorat si a reducerii secretiei hormonului foamei (grelina). Astfel, pacientul va manca mai putin, ii va aparea senzatia de satietate mai usor si nu i se va face foame prea repede. Foarte important, pentru ca rezultatele sa fie cele dorite, trebuie sa se adopte un stil de viata sanatos, caracterizat de o alimentatie echilibrata si de practicarea exercitiilor fizice.

Referinte:

1. Clevelandclinic.org. Gastric Sleeve Surgery. 2023, https://my.clevelandclinic.org/departments/bariatric/treatments/gastric-sleeve. Accesat in data de 8 februarie 2023.

2. Columbiasurgery.org. Sleeve Gastrectomy. 2023, https://columbiasurgery.org/conditions-and-treatments/sleeve-gastrectomy. Accesat in data de 9 februarie 2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor