Flebita: cauze, manfiestari si optiuni de tratament

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
doctor verifica piciorul unui pacient

Atunci cand te confrunti cu o problema de sanatate, sunt foarte multe intrebari care iti apar in minte, dar si ingrijorari. Este important controlul la medicul specialist, care iti va raspunde detaliat problemei. Daca ceea ce te supara este flebita, trebuie sa stii ca este o afectiune care implica inflamatia unei vene, din cauza sangelui care s-a coagulat in interiorul ei sau fiindca peretii venelor sunt deteriorati. 

Flebita se intalneste cel mai des la nivelul picioarelor, dar poate afecta si alte parti ale corpului. Mai multe despre ce este flebita, care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament, iti prezentam in randurile de mai jos. 

Ce este flebita?

Flebita este o afectiune care inseamna inflamarea unei vene. Apare atunci cand peretii unui vas de sange sunt deteriorati, in general din cauza unei rani, traume sau infectii. Cel mai frecvent apare impreuna cu tromboza, adica formarea unor cheaguri de sange care se inflameaza. Tipul de flebita este dat de localizarea venelor afectate:

  • Flebita superficiala - apare atunci cand vena care s-a inflamat este aproape de suprafata pielii si, de cele mai multe ori, nu este o afectiune grava; poate fi rezultatul unui cheag de sange (numit si tromb) sau a ceva care irita vena, ca de exemplu un cateter intravenos; daca inflamatia venei a survenit ca urmare a formarii unui cheag de sange, atunci se numeste tromboflebita („tromb” = cheag de sange si „flebita” = inflamație a venei);
  • Flebita profunda, cunoscuta si sub numele de  tromboza venoasa profunda (TVP) - are loc atunci cand vena inflamata este mai mare si situata in profunzime, cum sunt cele de la nivelul membrelor inferioare; este, de regula, cauzata de un cheag de sange si are caracter de urgenta [1];

Cauzele flebitei

Flebita poate aparea ca urmare a unei proceduri medicale sau chirurgicale. Atunci cand o vena este lezata, creste riscul formarii unui cheag de sange. Printre cauzele de aparitie a flebitei se numara perioadele lungi de inactivitate (cum ar fi calatoriile pe distante foarte mari la care se expun persoanele cu boala varicoasa), interventiile chirurgicale (in special cele la nivel abdominal si pelvin). Nu trebuie ignorat nici faptul ca o cauza de aparitie a flebitei o poate constitui factorul genetic (antecedente in familie de tulburari de coagulare a sangelui sau tendinta de a forma cheaguri de sange). Prin urmare, mai jos iti sunt prezentate cele mai frecvente cauze ale flebitei:

  • traumatismele la nivelul unei vene;
  • vene varicoase vizibile extern (varicele) care se manifesta cu precadere la membrele inferioare;
  • perioadele lungi de sedere (intr-o singura pozitie pentru mult timp), ca de exemplu in calatorii (cu avionul sau masina), fie ca persoana sta in sezut sau intinsa;
  • imobilizarea pe o perioada indelungata de timp, datorata unei spitalizari;
  • introducerea unui cateter intr-o vena;
  • administrarea unor medicamente iritante prin injectie intravenoasa;
  • loviturile;
  • infectiile;
  • obezitatea;
  • sedentarismul;
  • fumatul;
  • medicamentele care contin estrogeni (inclusiv contraceptivele orale si terapia de substitutie hormonala);
  • tulburari de coagulare a sangelui [2].

Alte cauze care mai pot conduce la aparitia flebitei sunt: imobilizarea piciorului, dat fiind purtarea unui ghips sau compresiunea exercitata pe vene in cazul femeilor insarcinate (uterul care se mareste pune presiune asupra circulatiei venoase de la nivelul membrelor).  

Simptomele flebitei

Pot aparea dureri spontane sau care se resimt doar atunci cand zona afectata este palpata. Totodata, se instaleaza o senzatie locala de caldura si se face prezenta o zona rosie, lunga si subtire. Mai jos sunt punctate cele mai frecvente simptome ale flebitei:

  • durerea, umflarea si sensibilitatea pielii, simptome care se intensifica cand piciorul este pus jos;
  • roseata, senzatie de mancarime si caldura;
  • febra de grad scazut, daca flebita are legatura cu o infectie;
  • pulsatii;
  • senzatia de „picioare grele”;
  • umflarea picioarelor [3].

Diagnosticarea flebitei

doctor discuta cu un pacient

Diagnosticul flebitei se pune in urma simptomelor prezente, a rezultatelor examinarii fizice, la care se pot adauga analize de sange si investigatiile imagistice - cea mai frecvent intalnita este ecografia venoasa (este o procedura neinvaziva, nu este dureroasa si nu implica riscuri). Pacientul nu trebuie sa se pregateasca in prealabil. Cu o sonda (un instrument portabil) medicul apasa pe piele pentru a identifica locul inflamatiei si al cheagului de sange.

Optiuni de tratament pentru flebita

Este important sa tratezi flebita la timp pentru a evita complicatiile. Ea se poate extinde, caz in care afecteaza venele profunde si este necesara internarea in spital. Daca simptomele sunt relativ usoare, se recomanda:

  • aplicarea unei comprese calde pe zona afectata;
  • ridicarea piciorului afectat pentru perioade mai lungi de timp;
  • ciorapi compresivi medicinali;
  • antiinflamatoare.

Tratamentul flebitei raspunde favorabil in cateva zile, cand durerile si inflamatia dispar. In cazul unei forme simple, vindecarea completa poate dura cateva saptamani.

In timp ce flebita superficiala poate fi tratata acasa, tromboflebita profunda reprezinta o urgenta medicala si pacientul va fi internat pentru tratamente cu anticoagulante. Totodata, medicul poate recomanda indepartarea varicelor. Daca nu este tratata, tromboza profunda poate degenera catre embolie pulmonara (o parte a cheagului se deplaseaza la plamani, unde poate bloca o artera). 

Si pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, afla din randurile urmatoare ce poti face pentru a diminua pe cat posibil riscul de aparitie a flebitei.

Prevenirea flebitei

Flebita este o boala care afecteaza circulatia sangvina. Poti preveni disconfortul produs de aceasta afectiune, daca te mentii activ si sanatos. A face miscare in mod regulat ajuta la prevenirea flebitei. In continuare iti sunt prezentate o serie de bune practici:

  • Consuma doi litri de apa pe zi!
  • Evita sa te lovesti la picioare sau brate!
  • Ridica-te de pe scaunul de birou o data pe ora si fa miscare cinci minute; nu sta picior peste picior!
  • Realizeaza exercitii fizice sau plimbari dese, cel putin 20 de minute pe zi!
  • Renunta cat de des posibil la masina, in favoarea mersului pe jos!
  • Ridica-te de pe scaun pentru pauze de miscare, daca te afli intr-o calatorie lunga!
  • Foloseste ciorapi de compresie!
  • Adopta o dieta sanatoasa, consuma alimente bogate in fibre (din aceasta categorie de alimente fac parte in principal legumele, fructele, cerealele integrale); vezi si care sunt vitaminele care ajuta la circulatia sangelui!
  • Ai grija la greutate!

Experimentezi simptome precum durerea, amorteala, senzatii de arsura sau inrosirea pielii? Este posibil sa te confrunti cu flebita. Consulta medicul pentru un diagnostic imediat si prescriptia tratamentului adecvat, astfel incat sa eviti complicatiile!

Referinte:

  1. Theveinlab.com.au. Phlebitis. 2022, https://theveinlab.com.au/phlebitis/. Accesat in 19 septembrie 2022.
  2. Vasc-solutions.com. What is phlebitis, and what’s the best treatment? 2022, https://www.vasc-solutions.com/blog/blog-article-what-is-phlebitis-and-whats-the-best-treatment. Accesat in 19 septembrie 2022.
  3. Aurorahealthcare.org. Phlebitis. 2022, https://www.aurorahealthcare.org/services/heart-vascular/conditions/phlebitis. Accesat in 19 septembrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor