Febra musculara: cauze frecvente si remedii pentru ameliorarea acesteia

3. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Febra musculara

 

Muschii inflamati sunt o parte integranta a oricarui antrenament de baza pentru imbunatatirea fortei si rezistentei. De fapt, un pic de durere resimtita dupa finalizarea activitatii fizice poate fi un bun indicator ca ai dat tot ce ai putut.

Desigur, febra si durerile musculare excesive sunt o alta poveste. Acestea pot inseamna, de obicei, ca ai mers prea departe cu antrenamentul.

In acest articol, iti vom prezenta care sunt cauzele durerii musculare, cum poate fi tratata si prevenita si cand este indicat sa te intorci la rutina ta de sport!

Ce este febra musculara?

Febra musculara mai poarta numele si de durere musculara intarziata. Aceasta se refera la durerile musculare aparute in urma activitatilor fizice intense. In mod normal, febra se resimte a doua zi dupa efectuarea antrenamentului.

Febra musculara nu se simte in timpul exercitiilor fizice, decat atunci cand este deja instaurata in organism.

Durerea resimtita in timpul sau imediat dupa un antrenament fizic este un alt tip de febra musculara. Aceasta se numeste febra sau durere musculara acuta (1).

Durerea musculara acuta se refera la acea senzatie de arsura pe care o simti intr-un muschi in timp ce executi activitati fizice. Acest lucru se datoreaza acumularii rapide de metaboliti dupa o perioada sedentara (1). In cele mai multe cazuri, durerea musculara acuta dispare imediat sau la scurt timp dupa terminarea antrenamentului.

Ce se intampla cand ai febra musculara?

Conditiile stimulului de antrenament fizic provoaca micro-deteriorarea muschilor, iar capacitatea lor de a se recupera si regenera face parte din procesul post activitate fizica (3).

Din punct de vedere patologic, febra musculara este considerata o perturbare a fibrilelor musculare, in special la jonctiunea miotendinoasa. In aceasta zona exista, de asemenea, concentratii mari de receptori de durere (4).

Febra musculara este, de obicei, experimentata de catre toate persoanele, indiferent de nivelul de pregatire fizica pe care il are. Este un raspuns fiziologic normal la efortul crescut si introducerea unor exercitii fizice noi in rutina de antrenament (3).

Senzatia rezultata de durere si disconfort poate afecta pregatirea fizica si performanta. De aceea, masurile de preventie a febrei musculare sunt de mare interes pentru sportivi si antrenori. Acestea includ administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi. Despre acestea vom discuta si noi in randurile de mai jos.

De ce apare febra musculara? Cauze frecvente

 

Barbat practicand sport

 

Un antrenament fizic de mare intensitate poate provoca ruperi microscopice in fibrele musculare. In acest scenariu, organismul raspunde prin inflamare care poate duce la debutul febrei musculare (1).

Efectuarea frecventa a oricarui exercitiu de mare intensitate poate provoca febra musculara. De asemenea, anumite exercitii excentrice pot tensiona si intinde muschii pana la debutul febrei.

Simptomele febrei musculare

Potrivit studiilor efectuate la Colegiul American de Medicina Sportiva (2), simptomele febrei musculare se resimt pana la cel putin 12 sau 24 de ore dupa finalizarea unui antrenament fizic intens.

Durerea musculara tinde sa atinga cote maxime intr-un interval de la una pana la trei zile dupa activitatea fizica. Dupa aceasta perioada, febra incepe sa se amelioreze.

Pentru identificarea febrei musculare, fii atent la oricare din urmatoarele manifestari (1):

  • muschi sensibili la atingere;
  • dificultate de miscare din cauza durerilor si rigiditatii atunci cand incerci sa te deplasezi;
  • inflamarea muschilor afectati;
  • oboseala musculara;
  • pierderea puterii musculare pe termen scurt.

Tratamente si remedii pentru febra musculara

Trecerea timpului este singurul si cel mai eficient tratament pentru febra musculara. Desigur, exista cateva masuri care pot fi luate pentru ameliorarea durerii si imbunatatirea flexibilitatii in timp ce astepti ca muschii sa se repare biologic.

Rezultatele cercetarilor stiintifice in aceasta directie sunt mixte. Unele constatari sugereaza ca urmatoarele tratamente si pasi de auto-ingrijire pot ajuta la diminuarea disconfortului (1):

 

Fata avand febra musculara

 

Masaj

O analiza a mai multor studii realizata in 2017 constata ca efectuarea masajului la 24, 48 sau 72 de ore dupa un antrenament intens poate ameliora durerea (5).

Dar sa te duci la un salon de masaj dupa fiecare antrenament fizic nu poate fi fezabil. In schimb, poti incerca sa te masezi acasa in zona coapselor, bratelor, umerilor si gambelor.

Daca alegi masarea muschilor la domiciliu, aplica putin ulei sau lotiune de masaj, astfel incat miscarile sa fie fluide si bine proportionate in intensitate.

Baie rece

Un alt studiu comparativ din 2016 a constatat ca o baie rece de 10 pana la 15 minute cu apa cu o temperatura cuprinsa intre 10 si 15 grade Celsius poate diminua gravitatea febrei musculare (6).

La momentul actual, baile reci au devenit un auto-tratament popular pentru sportivii de performanta.

Baie calda

Daca o baie rece suna extrem, incearca sa stai intr-o cada cu apa fierbinte, in schimb. Baile calde sau fierbinti au fost, de asemenea, considerate un remediu pentru ameliorarea durerii si rigiditatii care vin cu febra musculara.

Pe langa baile reci si calde, poti aplica, de asemenea, comprese reci si calde la nivel local peste zonele afectate.

Alimente antiinflamatoare

Desi exista nevoia de mai multe cercetari stiintifice in aceasta directie, unele constatari (7) sugereaza ca anumite alimente sau suplimente alimentare pentru oase si muschi pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate febrei musculare.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca anumite suplimente alimentare pot ameliora simptomele febrei musculare. Adreseaza-te medicului sau farmacistului tau pentru recomandarile corespunzatoare!

Masuri de preventie pentru febra musculara

 

Umeri inflamati de febra musculara

652367217 

Este posibil sa nu poti evita febra musculara in totalitate. Dar poti lua anumite masuri pentru diminuarea intensitatii acesteia, cum ar fi (1):

  • Ramai hidratat! Conform recomandarilor nationale pentru sanatatea publica, bea minim 2 litri de apa in fiecare zi!
  • Ia-ti intre 5 si 10 minute pentru o intindere dinamica a muschilor inainte de fiecare antrenament intens!
  • Petrece pana la 20 de minute pentru racirea muschilor dupa o sesiune de antrenament intens! Poti face cateva exercitii pentru intinderea statica a corpului.
  • Fa pasi mici in cresterea intensitatii fiecarui antrenament! Acest lucru poate duce la imbunatatirea conditiei fizice in timp ce minimalizezi manifestarile febrei musculare.

Intrebari frecvente despre febra musculara

Cat dureaza febra musculara?

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, exista doua tipuri de febra musculara: intarziata si acuta.

Febra sau durerea musculara acuta se petrece in timpul antrenamentului, in timp ce febra musculara obisnuita sau intarziata se instaleaza in corp la aproximativ 24 de ore dupa antrenament.

Principala diferenta intre cele doua este ca febra musculara acuta tinde sa dispara dupa o ora sau doua. Cea intarziata poate dura cel mult o saptamana.

Poti face temperatura de la febra musculara?

Febra musculara, fie acuta, fie intarziata, nu provoaca febra. Febra sau temperatura crescuta in organism indica, de obicei, prezenta unei infectii sau a unei boli mai grave.

In cazul in care observi ca temperatura corpului depaseste indicativul normal (37 grade Celsius), consulta de urgenta un medic specialist! 

Daca ai febra musculara este bine sa faci sport?

In unele cazuri, exercitiile de recuperare active, cum ar fi intinderea muschilor si mersul pe jos, pot fi foarte benefice pentru ameliorarea febrei musculare. 

Dar decizia de a continua un antrenament fizic va depinde doar de severitatea durerilor si a simptomelor cu care te confrunti.

Atentie! Suprasolicitarea muschilor in timpul febrei si durerilor poate fi daunatoare si chiar periculoasa pentru sanatatea ta (8).

Daca te confrunti cu urmatoarele simptome, este important sa-ti oferi un timp de recuperare si sa permiti corpului sa se odihneasca. Adreseaza-te medicului cu privire la oricare dintre urmatoarele manifestari (8):

  • cresterea frecventei cardiace in timpul odihnei;
  • simptome ale depresiei sau modificari ale dispozitiei;
  • leziuni vizibile cauzate de suprasolicitare;
  • dureri articulare;
  • oboseala constanta;
  • insomnie;
  • scaderea poftei de mancare;
  • agravarea performantelor atletice chiar si dupa odihna.

Daca vrei sa incepi o noua rutina de fitness sau sa incerci un nou tip de exercitiu pentru prima data, este important sa o iei pas cu pas. Cresterea treptata a intensitatii si frecventei exercitiilor fizice te va ajuta in prevenirea febrei si durerilor musculare.

Bibliografie:

  1. Olson, G. (2021). What Is Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) and What Can You Do About It? Medically Reviewd by DPT Minnis, G. https://www.healthline.com/health/doms
  2. American College of Sports Medicine. Delayed Onset Muscle Soreness. https://www.acsm.org/docs/default-source/files-for-resource-library/delayed-onset-muscle-soreness-(doms).pdf?sfvrsn=8f430e18_2
  3. Miller, M.D. (2020). Exercise Physiology. In DeLee, Drez & Miller “Orthopaedic Sports Medicine”. https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780323544733000066
  4. Robinson, P & Wakefield, R.J. (2010). Chapter 12 - Muscle. In “Essential Applications of Musculoskeletal Ultrasound in Rheumatology”, pp. 137 - 151.
  5. Guo, J. et al. (2017) Massage Alleviates Delayed Onset Muscle Soreness after Strenous Exercise: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2017.00747/full
  6. Machado, A.F. et al. (2016) Can Water Temperature and Immersion Time Influence the Effect of Cold Water Immersion on Muscle Soreness? Sports Medicine, pp. 503 - 514. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802003/
  7. Kim, J. & Lee, J. (2014) A review of nutritional intervention on delayed onset muscle soreness. Journal Of Exercise Rehabilitation, pp. 349 - 356.
  8. Chertoff, J. (2018) What You Should Know About Working Out When Sore. Medically Reviewd by DPT., Minnis, G. https://www.healthline.com/health/working-out-when-sore
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
  • Compresa rece instant este un dispozitiv medical ideal pentru ameliorarea durerilor si umflaturilor cauzate de arsuri, entorse, echimoze, tumefieri, dureri dentare si intepaturi de insecte.
  • Produsul este un supliment alimentar ce contine o combinatie de colagen si vitamina C.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor