Faina de cocos: calorii, beneficii, utilizari

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Nuca de cocos

 

Faina de cocos este un produs obtinut prin deshidratarea miezului nucii de cocos, 100% natural, fara ingrediente adaugate. Aceasta poate fi alegerea potrivita pentru prepararea unor mancaruri sanatoase, deoarece are un continut bogat de fibre, carbohidrati, grasimi si proteine, neegalat de niciun alt produs alimentar. 

Faina de cocos rezulta din nuca de cocos dupa ce a fost prelevat laptele de cocos. Restul de miez este uscat la temperatura scazuta si macinat intr-o faina fina si uniforma. Faina de cocos este un tip special de faina fara gluten, cu gust dulceag si textura aerata. 

Faina de cocos: continut nutritiv si calorii

Faina de cocos este un produs alimentar bogat in fibre, potasiu, fier si proteine din plante. Calculele efectuate au aratat ca un sfert de cana de faina de cocos, aproximativ 28 de grame contine: 

  • 120 de calorii;
  • 18 g carbohidrati;
  • 6 g zahar;
  • 10 g fibre;
  • 6 g proteine;
  • 3 g grasimi;
  • fier - 11% din necesarul zilnic calculat;
  • potasiu - 13% din doza zilnica. (1), (2)

Faina de cocos are mai putine calorii comparativ cu orezul brun si faina de migdale si un continut foarte mare de fibre fata de alte variante de faina, fiind astfel ideala pentru cei care tin dieta cu continut redus de carbohidrati, precum dieta keto

Beneficiile consumului de faina de cocos pentru sanatate

Controleaza zaharul din sange

Faina de cocos ar putea oferi ajutor in mentinerea nivelului optim de zahar in sange. O portie de faina de cocos contine o cantitate de 4 ori mai mare de fibre, fata de alt tip de faina. Din cercetarile efectuate a rezultat ca dietele bogate in fibre alimentare sunt de un real ajutor pentru persoanele cu diabet zaharat deoarece reduc zaharul din sange si nivelul de insulina. 

Continutul scazut de carbohidrati, dar bogat in proteine din faina de cocos promoveaza reglarea sanatoasa a zaharului din sange. In adaos cu alte tipuri de faina folosite la realizarea diverselor produse de panificatie, faina de cocos scade indicele glicemic. (1)

Faina de cocos are o cantitate mare de grasimi saturate sub forma de acizi grasi cu lant mediu ce sunt usor de digerat in organism pentru producere de energie, ceea ce inseamna un metabolism sanatos si gestionarea eficienta a zaharului din sange. (3)

Promoveaza o buna digestie

Majoritatea fibrelor continute de faina de cocos sunt solubile, ceea ce adauga volum scaunelor, ofera miscari normale si usoare la nivelul intestinelor, prevenind astfel constipatia. Studiile realizate pana in prezent sustin ca o dieta bogata in fibre alimentare scade riscul de aparitie si dezvoltare a unor afectiuni la nivelul tractului digestiv, inclusiv a cancerului de colon

Pe langa fibrele solubile, faina de cocos se pare ca are si unele fibre fermentabile care hraneste bacteriile benefice din intestin, dar si acizi grasi cu lant scurt ce ofera alimente celulelor intestinale pentru o buna digestie. 

Fibrele si proteinele din faina de cocos sunt elemente importante in realizarea unui tranzit intestinal optim, dar si in reglarea apetitului, oferind senzatie de satietate intre mese. Acest lucru ar putea insemna si mentinerea unei greutati corporale optime. (1), (4)

Sustine sanatatea inimii

Faina de cocos are un continut bogat de potasiu si fibre care poate sustine sanatatea inimii, reducand factorii de risc pentru bolile de inima. Continutul moderat de faina de cocos poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol si al trigliceridelor, alaturi de promovarea unui nivel sanatos in ceea ce priveste tensiunea arteriala. (1)

 

Faina de cocos

 

Faina de cocos contine acid lauric, ce ofera avantaje pozitive tractului gastrointestinal si inimii, fiind absorbit direct din intestine si procesat pentru extra energie de catre ficat. 

Consumul regulat de faina de cocos ar conduce la eliminarea microorganismelor daunatoare, responsabile pentru acumularea placii de aterom si pentru aparitia aterosclerozei. (3)

Sprijina epiderma

Acidul lauric din faina de cocos are proprietati antibacteriene puternice, motiv pentru care acest produs alimentar a fost utilizat ca remediu impotriva acneei. Acidul gras este responsabil de inhibarea iritatiei pielii, dar si de scaderea riscului de aparitie a bacteriilor rezistente la antibiotice. (3)

Nu contine gluten

Faina de cocos este o alternativa la faina de grau, fiind o varianta potrivita pentru persoanele cu intoleranta la gluten, alergie la grau sau cu boala celiaca, deoarece nu contine gluten. Glutenul este o proteina existenta in grau, orz si secara care determina la persoanele sensibile unele simptome usoare precum gaze, crampe, dar se poate ajunge la forme severe de alergie cu diaree, leziuni intestinale sau chiar malabsorbtia nutrientilor. (1)

Consumul de faina fara de cocos ii favorizeaza si pe cei cu tulburari autoimune precum boala Crohn si artrita reumatoida. (3), (4)

Utilizari ale fainii de cocos

Faina de cocos se poate folosi in retete dulci, dar si in mancaruri sarate. Ceea ce trebuie sa stii este ca faina de cocos tinde sa absoarba mai mult lichid fata de alte variante de faina, asadar trebuie sa calculezi raportul atunci cand o introduci in amestec in diverse retete. Faina de cocos este mai densa si necesita o atentie sporita pentru ca nu se leaga prea usor in aluat. 

In schimb, faina de cocos poate fi ingredientul perfect pentru realizarea unor produse pane, la ingrosarea sosurilor, a supelor sau a tocanelor, dar si ca agent de legare la painea vegetala, burgeri, diverse cruste sau wap-uri de pizza fara cereale. (1)

Nu in ultimul rand, faina de cocos din categoria dieta si nutritie existenta in farmacia online poate fi folosita pentru realizarea unui scrub natural de foarte buna calitate. (3)

Faina de cocos este ideala pentru a face paine de dovleac cu nuca de cocos, prajituri cu ciocolata, clatite cu banane sau cartofi, briose, fiind considerata si o alternativa sanatoasa si delicioasa la pesmet. (5)

Acest articol despre faina de cocos este strict informativ. Daca vrei sa beneficiezi de numeroasele avantaje oferite de acest aliment, consuma cu moderatie produsul si discuta cu medicul curant despre faina de cocos inainte de a o introduce ca parte a unei diete diversificate si sanatoase! 

Surse de informare: 

1. Coconut Flour: Nutrition, Benefits, and More - https://www.healthline.com/nutrition/coconut-flour

2. COCONUT FLOUR - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583168/nutrients

3. Coconut Flour: Nutrition, Benefits, and More - https://www.medicinenet.com/coconut_flour_nutrition_benefits_and_more/article.htm

4. Coconut Flour: Are There Health Benefits? - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut-flour

5. Coconut Flour benefits and uses - https://www.healthbenefitstimes.com/coconut-flour/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor