Cancerul osos: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

18. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

Cancerul osos este termenul medical generic pentru mai multe tipuri de cancer care se dezvolta la nivelul oaselor. Atunci cand celulele canceroase se dezvolta la nivelul osului, tesutul osos normal este afectat. Sunt mai multe tipuri de cancer, in functie de tipul de celula si tesut in care incepe sa se dezvolte afectiunea. Cancerul care incepe in os se numeste cancer osos primar. Tumorile care se dezvolta in organe sau in alte parti ale corpului se pot raspandi si la oase. Acestea se numesc cancer osos secundar sau cancer osos metastatic. Cancerul osos se trateaza prin interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie (3). Cancerul osos este o afectiune rara. Se poate dezvolta la orice varsta, dar este mai frecvent la copii, adolescenti si tineri decat la adulti. In acest articol explicam ce este cancerul osos, cate tipuri exista, care sunt manifestarile cancerului osos si cauzele acestei afectiuni si cum se trateaza (pe langa procedurile specifice, medicul poate recomanda si tratament medicamentos, in functie de simptomele pacientului si starea sa de sanatate).

Nu este neobisnuit ca o tumoare osoasa benigna sa devina canceroasa. De aceea, persoanele care au tumori osoase benigne au nevoie de tratament pentru a reduce alte riscuri (oase slabe, probleme ale articulatiilor, distrugerea tesutului osos sanatos).

Tipuri de cancer osos

Sunt mai multe tipuri de cancer osos primar si sunt tipuri de cancer osos care se dezvolta la copii.

  • osteosarcom: este cel mai frecvent tip de cancer osos, se dezvolta in celulele unde se formeaza tesut osos nou. Se poate dezvolta in orice os, dar mai ales la capetele oaselor mari (de la brate si picioare). Cel mai adesea, osteosarcomul este diagnosticat la copii si adolescenti (3). In circumstante rare, osteosarcomul poate sa se dezvolte in afara oaselor (osteosarcom extrascheletic) (1). 
  • sarcomul Ewing: numele este dat de medicul care a descris pentru prima data acest tip de cancer. Se formeaza in oase si in tesuturile moi din jur: solduri, coaste, omoplati, sau in oasele lungi de la picioare (3). 
  • condrosarcomul: se dezvolta in tesutul care se numeste cartilaj. Cartilajul este un tesut conjunctiv moale, care permite miscarea dintre oase si articulatii. Unele cartilaje devin os atunci cand se adauga calciu (de asta avem nevoie de calciu si de magneziu in organism). Acest tip de cancer se formeaza in oasele bratului, piciorului, pelvisului. Condrosarcomul apare mai frecvent la adulti decat la persoanele tinere (3). 
  • cordomul: este o tumoare rara care se dezvolta la nivelul oaselor coloanei vertebrale (sau la baza craniului). Apare mai ales la persoanele in varsta. De asemenea, barbatii au mai multe sanse sa dezvolte aceasta afectiune decat femeile (3).   

Stadiile cancerului osos

In cazul in care pacientul a fost diagnosticat cu cancer osos, se va incerca determinarea stadiului cancerului, pentru ca in functie de stadiul cancerului vor fi stabilite optiunile de tratament. Sunt cativa factori de care medicul trebuie sa tina seama:

  • dimensiunea tumorii;
  • cat de repede se dezvolta cancerul;
  • numarul de oase afectate;
  • daca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului. 

Cu alte cuvinte, stadiile cancerului sunt determinate de dimensiunea si localizarea tumorii si daca cancerul s-a raspandit sau nu in alte parti ale corpului. Stadiile cancerului osos sunt indicate cu cifre romane, de la 0 la IV. Stadiile cele mai mici indica faptul ca tumoarea este mai mica si mai putin agresiva. Stadiul IV indica faptul ca afectiunea s-a raspandit si in alte parti ale corpului (2). Literatura de specialitate considera ca exista patru stadii ale cancerului osos (3):

  • stadiul I: tumoarea nu este mare, celulele canceroase sunt localizate.
  • stadiul II: celulele canceroase sunt inca localizate, dar tumoarea a crescut.
  • stadiul III: tumoarea s-a dezvoltat si cancerul s-a raspandit in alte zone ale aceluiasi os.
  • stadiul IV: cancerul s-a raspandit de la os in alte zone ale corpului (plamani, ficat).

Care sunt cauzele cancerului osos

Pana in prezent, nu se cunosc cauzele cancerelor osoase. Unele dintre ele au drept cauza factori ereditari, in vreme ce altele pot avea drept cauza expunerea anterioara la radiatii (1). 

Factori de risc ai cancerului de os

Daca nu se cunosc pe deplin cauzele cancerului osos, se cunosc in schimb factorii de risc asociati cu un risc crescut:

  • sindrom genetic mostenit: exista sindroame rare care se transmit genetic.
  • boala Paget a osului: este mai frecventa la adulti, creste riscul de aparitie a cancerului osos mai tarziu.   
  • radioterapia pentru cancer: expunerea la doze mari de radiatii (din cele folosite pentru tratarea cancerului) creste riscul de cancer osos in viitor

Simptomele cancerului osos

Semnele si simptomele cancerului osos includ:

  • dureri osoase (asemanatoare celor din fibromialgie).
  • inflamarea si sensibilitatea in apropierea zonei afectate.
  • os slabit, care se poate fractura usor.
  • oboseala.
  • pierdere in greutate neintentionata.
  • insomnii.

Cand sa consulti un medic

In cazul in care pacientul dezvolta dureri osoase, este recomandat sa consulte medicul daca durerile (1):

  • apar si dispar;
  • se agraveaza noaptea;
  • analgezicele nu ajuta. 

Diagnosticul cancerului osos

Testele pot spune medicului daca un testut osos este canceros si daca da, despre ce fel de cancer este vorba si daca celulele tumorale se dezvolta rapid sau nu. Testele imagistice ajuta la determinarea locatiei si dimensiunii tumorilor osoase. De asemenea, aceste teste arata daca celulele canceroase s-au raspandit in alte parti ale corpului. Testele imagistice recomandate depind de semnele si simptomele individuale ale pacientului. Aceste teste includ:

  • analize de sange in cazul cancerului osos: este vorba despre o hemoleucograma, care ajuta la verificarea starii de sanatate.
  • raze X: sunt folosite pentru a scana oasele pentru a descoperi orice deteriorare.
  • tomografie computerizata (CT): este un test care utilizează raze X si un computer pentru a crea imagini detaliate ale corpului. Se creeaza o imagine tridimensionala, care poate evidentia orice anomalie osoasa.
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): creeaza imagini ale corpului care ajuta la evidentierea oricarei anomalii osoase.
  • tomografie cu emisie de pozitroni (PET): este o metoda imagistica in timpul careia se identifica prezenta unor tumori maligne la nivelul organismului.

Sunt mai multe tipuri de biopsie care ajuta la diagnosticarea cancerului osos:

  • introducerea unui ac intre piele si o tumoare: medicul introduce un ac subtire prin piele, care este ghidat in tumoare. Medicul foloseste acul pentru a indeparta bucati mici de tesut din tumoare.
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea unei probe de tesut pentru testare: in timpul unei biopsii chirurgicale medicul face o incizie prin piele si indeparteaza fie intreaga tumoare, fie o parte a acesteia.  

Determinarea tipului de biopsie de care are nevoie pacientul necesita o planificare facuta de echipa medicala. Medicii trebuie sa realizeze biopsia in asa fel incat procedura sa nu interfereze cu interventiile chirurgicale care urmeaza pentru indepartarea cancerului osos (2). 

Tratamentul cancerului osos

Nu este posibil ca un medic sa precizeze evolutia exacta a bolii, pentru ca evolutia acesteia depinde de circumstantele individuale ale fiecarui pacient in parte. Chiar si asa, medicul poate oferi un prognostic al cancerului osos pe baza tipului de cancer osos, a rezultatelor testelor, a ratei de crestere a tumorii, a varstei, a conditiei fizice si a istoricului medical (4).

Tratamentul pentru cancerul osos se stabileste in functie de tipul de cancer, stadiul afectiunii si starea generala de sanatate a pacientului. Cele mai multe tipuri de cancer osos raspund la tratament. Unele cancere sunt tratate doar prin interventie chirurgicala, altele cu chimioterapie, iar altele cu interventii chirurgicale, chimioterapie si radioterapie a cancerului osos. 

  • Interventii chirurgicale: scopul interventiei este indepartarea formatiunii canceroase. In cele mai multe cazuri, este vorba despre indepartarea tumorii si a unui fragment de tesut sanatos din jurul acesteia. Chirurgul inlocuieste osul pierdut cu un os dintr-o alta parte a corpului, cu material dintr-o banca de oase, sau cu un inlocuitor din metal si plastic dur. Cancerul osos care afecteaza un os mare poate necesita o interventie chirurgicala pentru indepartarea totala sau partiala a unui membru. Pentru ca alte tratamente sunt dezvoltate, amputatia devine din ce in ce mai putin frecventa. Daca este necesara amputarea, pacientul primeste un membru artificial si este invatat sa-l foloseasca. 
  • Chimioterapie: utilizeaza medicamente puternice impotriva cancerului. Sunt administrate, cel mai adesea, intravenos. Chimioterapia functioneaza mai bine pentru unele forme de cancer (osteosarcom, sarcom Ewing) decat pentru altele (condrosarcom).
  • Radioterapie: foloseste fascicule de energie de mare putere (raze X), cu scopul de a ucide celulele canceroase. Pacientul sta intins pe o masa in vreme ce un aparat indreapta fascicule de energie catre puncte precise ale corpului. Radioterapia este cel mai adesea folosita inainte de operatie, pentru ca poate micsora formatiunea canceroasa si o poate face mai usor de indepartat. Radioterapia se utilizeaza si in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu un tip de cancer osos care nu poate fi indepartat prin interventie chirurgicala (2). 
  • Ingrijiri paleative: ingrijirea paleativa are ca scop imbunatatirea calitatii vietii prin atenuarea simptomelor cancerului osos. Poate ameliora durerea si ajuta la gestionarea altor simptome. Tratamentul poate include radioterapia, chimioterapia, sau alte terapii medicamentoase.

Echipa medicala in cazul cancerului osos este compusa din (4):

  • medic generalist;
  • chirurg;
  • oncolog;
  • echipa de management a durerii;
  • asistentii specializati in cancer;
  • profesionisti din domeniul sanatatii.

Ce trebuie retinut

Cancerul osos depinde de factori precum (5): 

  • varsta;
  • tipul de cancer osos;
  • stadiul afectiunii;
  • cat de probabil este sa se raspandeasca mai departe in organism.

Cancerul osos este mult mai usor de vindecat la persoanele care nu au alte afectiuni, al caror cancer nu s-a raspandit in organism.

Important de retinut! 

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentul in cazul cancerului osos, indiferent de tip, poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist (sau a unei echipe medicale). Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse: 

  1. Mayo Clinic, „Bone cancer”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-cancer/symptoms-causes/syc-20350217
  2. Mayo Clinic, „Bone cancer”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-cancer/diagnosis-treatment/drc-20350221
  3. Cleveland Clinic, „Bone Cancer”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17745-bone-cancer
  4. Cancer Council, „Types of cancer. Bone cancer”: https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/bone-cancer
  5. NHS, „Bone cancer”: https://www.nhs.uk/conditions/bone-cancer/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor