Consumul de alcool si antidepresivele - riscuri asociate

27. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Nu numai consumul de alcool si antibiotice este o combinatie riscanta, ci si alcoolul in combinatie cu antidepresivele reprezinta un amestec periculos care afecteaza functiile vitale ale corpului, mai ales atunci cand sunt consumate in exces. Amestecul alcoolului cu antidepresivele (antidepresivele triciclice de exemplu) nu este recomandat din mai multe motive, dar in pricipal este vorba despre faptul ca medicamentele pot agrava efectele alcoolului, in vreme ce alcoolul poate intensifica efectele secundare ale medicamentelor antidepresive. Astfel, in unele situatii consumul de alcool poate declansa sau agrava simptomele de depresie, mai ales in cazul persoanelor care prezinta un risc crescut. 

Este insa intotdeauna periculos de amestecat alcoolul cu antidepresivele? Este abtinerea de la alcool singura optiune pentru persoanele care urmeaza un tratament cu antidepresive? Explicam in acest articol modul in care antidepresivele combinate cu alcool afecteaza pe cei care le consuma in combinatie. Nu intotdeauna exista un pericol atunci cand se amesteca alcoolul cu antidepresivele. Sunt unele medicamente antidepresive care nu interactioneaza in mod periculos cu alcoolul. De asemenea, consumul usor de alcool nu este neaparat periculos daca au trecut cateva saptamani de la inceperea tratamentului. 

Ce sunt antidepresivele

Antidepresivele sunt un grup de medicamente care sunt prescrise pentru a ameliora mai multe conditii de sanatate mintala. Printre cele mai frecvente conditii care necesita tratament cu antidepresive se numara:

  • tulburare depresiva majora;
  • anxietate generalizata;
  • anxietate sociala;
  • tulburare obsesiv-compulsiva;
  • tulburari de alimentatie;
  • atacuri de panica (antidepresive pentru atacuri de panica).

Antidepresivele actioneaza prin modificarea nivelului de neurotransmitatori din creier, pentru a provoca un efect sporit asupra starii de spirit (depresiva, de cele mai multe ori) si simptomelor (anxietate, insomnie, atacuri de panica, neliniste). Neurotransmitatorii care sunt vizati de actiunea antidepresivelor sunt in principal:

  • serotonina (antidepresive cu serotonina)
  • dopamina
  • acid gama aminobutiric
  • noradrenalina/noreprinefrina

In unele cazuri, amestecarea acestor substante poate fi semnul unei probleme mai profunde. Persoanele cu depresie netratata prezinta un risc crescut de abuz de medicamente sau abuz de alcool si dependenta. La randul sau, abuzul de alcool netratat poate face ca cineva sa combine medicamente pentru a se elibera de problemele emotionale.

Important de stiut
Persoanele care urmeaza tratamente cu antidepresive si au probleme cu consumul de alcool prezinta risc de stopare a medicamentelor, in ideea de a putea bea mai mult. Oprirea brusca a antidepresivelor poate provoca efecte secundare fizice grave si in cel mai rau caz poate provoca convulsii. Incetarea brusca a tratamentului prescris de medicul specialist poate declansa, de asemenea, o agravare a simptomelor depresiei. Persoanele care sufera de depresie si care abuzeaza de alcool prezinta un risc crescut de sinucidere si autovatamare. 

Important de retinut

Tratamentul impotriva depresiei trebuie prescris de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele, afectiunea si starea de sanatate a pacientului.  

Cine este expus riscului combinarii alcoolului cu antidepresive

Persoanele care sufera de depresie, sau cele care nu raspund la efectul tratamentelor medicamentoase prezinta un risc major de abuz de alcool in combinatie cu antidepresivele care le-au fost prescrise.

De asemenea, persoanele cu o tulburare de somn netratata pot amesteca antidepresivele cu alcool, in ideea ca se vor simti mai bine. Amestecul de alcool cu antidepresive poate cauza somnolenta.  

Persoanele care amesteca alcoolul cu antidepresive, sau se confrunta cu efecte secundare au nevoie de consiliere avizata. Daca cineva se angajeaza intr-un astfel de comportament riscant este semn ca are o problema de dependenta. Pacientii aflati intr-o asemenea situatie pot avea nevoie de tratarea intr-un centru de dezintoxicare si facilitati de reabilitare. Exista medici instruiti care pot monitoriza utilizarea antidepresivelor si il pot ajuta pe pacienti sa gestioneze depresia. 

Efectele combinarii alcoolului si antidepresivelor

Se recomanda evitarea sau limitarea consumului de alcool, sau prudenta daca se asociaza antidepresivele cu alcoolul. Antidepresivele in combinatie cu alcoolul pot intensifica efectele secundare:

  • ameteala;
  • somnolenta;
  • confuzie;
  • dificultati de concentrare.

De aceea, ar trebui evitate activitatile care necesita vigilenta mentala (conducerea sau operarea masinilor). Consumul de alcool poate agrava de asemenea depresia, anxietatea, nelinistea, starile de panica, poate schimba starea de spirit sau comportamentul uman. 

In general, se recomanda evitarea combinarii antidepresivelor cu alcoolul, pentru ca unele simptome se pot intensifica si pot deveni periculoase (4). Astfel, se poate ajunge la:

  • o crestere mai mare a depresiei si anxietatii: consumul de alcool poate contracara beneficiile medicamentelor antidepresive, ceea ce face ca simptomele sa fie mai dificil de tratat. Pe termen scurt, efectul alcoolului schimba starea de spirit, dar pe termen lung alcoolul agraveaza simptomele de depresie si anxietate (2).
  • agravarea efectelor secundare: daca pacientul urmeaza si alte tratamente medicamentoase. Multe medicamente pot provoca probleme atunci cand sunt combinate cu alcoolul, inclusiv medicamentele anti anxietate, medicamentele de somn si medicamentele impotriva durerii. Efectele secundare se pot agrava daca pacientul consuma alcool in combinatie cu un antidepresiv. 
  • afectarea gandirii si a vigilentei: combinatia de alcool si antidepresive de ultima generatie poate afecta atat judecata, cat si timpul de reactie. Uneori, pacientul se poate simti somnolent, ceea ce afecteaza capacitatea de a conduce o masina sau de a indeplini alte sarcini care necesita concentrare si atentie.
  • stare de somnolenta: exista antidepresive care provoaca somnolenta, la fel ca si alcoolul. Atunci cand sunt luate impreuna, este posibil ca efectul sa fie combinat. Unii pacienti care sufera de depresie au probleme cu somnul. Chiar daca consumul de alcool poate ajuta la un somn mai rapid, persoanele respective se vor trezi in mijlocul noptii si astfel nu vor putea beneficia de un somn de calitate (1).

Sunt si alte aspecte care trebuie avute in vedere:

  • daca pacientul este preocupat de consumul de alcool, poate beneficia de consiliere si programe de tratament pentru abuzul de substante (sevraj antidepresiv). Poate fi de folos daca pacientul va adera la un grup de asistenta. 
  • daca riscul de dependenta de alcool este scazut, poate sa nu fie o problema daca pacientul bea ocazional o bautura. Pentru orice situatie particulara trebuie vorbit cu medicul. De asemenea, este bine ca medicul sa stie despre orice alte conditii de sanatate si orice tratamente medicamentoase ar lua pacientul.  
  • este important ca medicul sa fie informat cu privire la simptomele si istoricul medical al pacientului. 

Este nevoie de foarte multa atentie la tratamentul pacientului pentru ca (3):

  • unele medicamente lichide, cum ar fi siropurile de tuse pot contine alcool.
  • pe masura ce trece timpul, corpul reactioneaza diferit la medicatie si de aceea poate fi nevoie ca tratamentul medicamentos sa fie ajustat.
  • adaugarea unui nou medicament poate schimba nivelul unui alt medicament si modul in care substanta activa a acestuia reactioneaza la alcool. 

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, „Dangers of mixing antidepressants and alcohol”: https://mcpress.mayoclinic.org/healthletter/dangers-of-mixing-antidepressants-and-alcohol/
  2. Windwardway.com, „Mixing alcohol and antidepressants”: https://windwardway.com/alcoholism/mixing-antidepressants/
  3. Mayo Clinic, „Antidepressants and alcohol: What’s the concern: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressants-and-alcohol/faq-20058231#:~:text=The%20combination%20of%20antidepressants%20and,become%20sedated%20or%20feel%20drowsy
  4. Alcohol Rehab Guide, „Alcohol and antidepressants”: https://www.alcoholrehabguide.org/alcohol/drinking-drugs/antidepressants/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor