Ce sunt si cum functioneaza antidepresivele

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ce sunt si cum functioneaza antidepresivele

Antidepresivele sunt medicamente prescrise de medic pentru tratarea depresiei. Exista mai multe tipuri de antidepresive, al caror rol este de a echilibra neurotransmitatorii de la nivelul creierului, pentru a induce buna dispozitie. Majoritatea antidepresivelor actioneaza asupra serotoninei din creier. 

Depresia este una dintre bolile omului modern, fiind insotita de multe ori de anxietate si atacuri de panica. Antidepresivele sunt medicamente care sunt recomandate pentru inducerea starii de bine. Acestea au efect direct asupra serotoninei din creier, responsabila de buna dispozitie, de reducerea anxietatii si a tristetei. 

Facem mentiunea ca medicamentele administrate reduc simptomele asociate depresiei si anxietatii. Controlul depresiei se poate face atat prin prescriptie medicamentoasa, cat si prin psihoterapie. Alaturi de medicamente, psihoterapia ajuta la vindecare, fiind mai eficienta in unele cazuri decat medicamentele. 

Sprijin de specialitate

Antidepresivele sunt prescrise de medicul specialist o anumita perioada, cunoscut fiind faptul ca pentru a produce un efect este nevoie de timp. Medicul este cel care pune diagnosticul de depresie si va decide calea cea mai buna de urmat pentru a veni cu adevarat in sprijinul celui care ii cere ajutorul.

De asemenea, la inceputul perioadei de tratament poate sa aiba loc si sedintele de psihoterapie, cu mentiunea ca ele trebuie continuate, chiar si daca rezultatele sunt imbucuratoare, in scurt timp. Cele doua terapii, combinate dau rezultate foarte bune, de lunga durata. 

Strigat de ajutor 

Nevoia de ajutor medical de specialitate este uneori greu de acceptat, motiv pentru care uneori, persoanele depresive ajung mai greu sa ceara sprijin pentru ca nu vor sa isi accepte problema cu care se confrunta. 

Poate de aceea este si destul de greu de identificat o modalitate simpla de ajutorare, in conditiile in care atunci cand ajung la medic afectiunea este deja instalata, iar problemele mai greu de combatut. 

Rezistenta in fata concluziilor si indicatiilor medicului de specialitate sunt de asemenea greu de combatut. In plus, psihoterapia nu este foarte apreciata, multe persoane care se confrunta cu depresia au impresia ca isi pot reveni doar cu cateva pastile. Pentru multi, psihoterapia este asociata cu bolile mintale, iar sedintele de terapie sunt de neconceput. 

Oamenii nu vor sa inteleaga ca depresia este o boala care afecteaza fizicul si psihicul deopotriva. Psihicul este cel care are mare nevoie de suport, in special de terapie, nu doar de tratament chimic.  

Tipuri de antidepresive

Inhibitorii reabsorbtiei de serotonina-noradrenalina si inhibitorii reabsorbtiei de serotonina trateaza depresia, anxietatea si au o influenta majora asupra realizarii echilibrului la nivelul creierului. Astfel se instaleaza starea de bine. In ciuda actiunilor benefice, acest tip de antidepresive pot avea reactii secundare de tip: eruptii cutanate, scadere in greutate, dureri de cap, ameteala, uscaciunea gurii etc. 

Antidepresivele triciclice sunt produse de generatie mai veche. Si in cazul lor au fost raportate efecte secundare variate: scadere in greutate, greata, insomnii etc. 

Inhibitorii reversibili de monoamin-oxidaza sunt antidepresive folosite in tratare, efectele secundare fiind remarcate si in cazul utilizarii lor. Un efect puternic si grav poate fi accidentul vascular cerebral. 

Antidepresivele noradrenergice si serotonergice specifice au rol de ameliorare a simptomelor sesizate si resimtite, dar printre efectele adverse se remarca lesinul sau atacul vascular cerebral. 

Dependenta de antidepresive

La polul opus scepticilor se situeaza acele persoane care atunci cand incep sa ia la recomandarea medicului de specialitate antidepresive nu vor sa mai renunte la ele, nici cand doctorul spune ca este cazul sa se opreasca. 

Senzatia pe care o resimt multi, odata ce asociaza antidepresivele cu starea de bine, este de neegalat, motiv pentru care nu vor sa renunte la pastile. 

Altii merg si mai departe si pot solicita mai multe antidepresive, pe fondul euforiei si al sentimentului ca altfel nu isi pot reveni cu adevarat.  

Care sunt reactiile organismului la dependenta de antidepresive?

Faptul ca o persoana nu vrea sa renunte la un medicament atunci cand medicul ii recomanda acest lucru se poate traduce in dependenta. Antidepresivele utilizate in afara sfatului medicului, in alte doze decat cele recomandate si fara motive intemeiate sunt elemente ale dependentei. 

Aceasta se remarca prin:

  • Tulburari ale ciclului somn-veghe;
  • Apatie;
  • Confuzie;
  • Dureri de cap;
  • Halucinatii si pierderea contactului cu realitatea;
  • Lipsa empatiei;
  • Disfunctii sexuale;
  • Modificarea apetitului cu pofta de mancare exagerata;
  • Oboseala;
  • Inrosirea ochilor. 

Alternative de tratament

Metodele alternative de tratare ale depresiei, schimbarea stilului de viata, modificarea dietei, miscarea regulata, sunt sugerate de medicul specialist atunci cand diagnosticul depresiei este de forma medie sau incipienta. 

Antidepresivele sunt prescrise si pot fi luate doar pe reteta, insa exista suplimente alimentare si alte remedii naturiste la care oamenii apeleaza la indemnul cunoscutilor sau al rudelor. Medicul trebuie sa stie despre toate produsele pe care le utilizati pentru ca uneori pot exista reactii alergice la combinatiile dintre acestea, ceea ce va poate afecta sanatatea. 

Depresia este o boala grea, iar administrarea de antidepresive in exces poate duce la manifestari suicidale uneori. 

In acelasi timp, intreruperea brusca a tratamentului poate duce la sevraj si instalarea altor afectiuni medicale. Acesta este si motivul pentru care medicul decide in anumite cazuri ca dupa un an de tratament sa continue cu administrarea medicamentelor inca o perioada, reducand dozajul treptat. 

Ca terapii complementare pot fi de folos terapia cognitiv comportamentala, consilierea psihologica, terapii ocupationale sau grupuri de suport pentru a preveni o recadere. De asemenea, terapia holistica poate fi de ajutor intr-o oarecare masura. 

Antidepresivele sunt medicamente puternice administrate pentru reducerea simptomelor specifice depresiei. Acestea trebuie utilizate numai cu prescriptie medicala, in conformitate cu indicatiile doctorului. Psihoterapia este asociata medicamentelor pentru eficienta sporita. Uneori perioadele de tratament se prelungesc, iar renuntarea la medicamente se face treptat, pentru a evita sevrajul. 

Antidepresivele sunt medicamente puternice, folosite pentru a reduce simptomele depresiei avansate. Tratamentul trebuie completat cu terapii alternative. 

 Surse de informare:

1. Antidepressants: Selecting one that's right for you - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/antidepressants/art-20046273

2. Antidepressant medicines - https://www.healthdirect.gov.au/antidepressant-medicines

3. Depression: How effective are antidepressants? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361016/

4. Antidepressants

5. Overview - Antidepressants - https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/medicines-and-psychiatry/antidepressants/overview/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor