Capsuni: proprietati, beneficii, utilizari

17. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Capsuni

 

Capsunile sunt unele dintre cele mai indragite fructe de pe piata, datorita gustului aromat si dulce-acrisor și a consistentei moi si zemoase. De asemenea, capsunile sunt si o sursa bogata si sanatoasa de nutrienti: vitamine, minerale si antioxidanti. Foarte practice, ele pot fi folosite cu succes in retete variate sau pot fi consumate ca atare. Iata cateva informatii interesante despre proprietatile si beneficiile acestora!

Proprietatile nutritionale ale capsunilor

Capsunile sunt frumoase si gustoase, dar care este valoarea lor nutritiva? Conform specialistilor, 100 g capsuni contin:

  • calorii: 32
  • apa: 91%
  • proteine: 0.7 g;
  • carbohidrati: 7.7 g;
  • zahar: 4.9 g;
  • fibre: 2 g
  • grasimi: 0.3 g [1]

Raportat la conținutul de apa, cantitatea de carbohidrati pusa la dispozitie de o portie de capsuni este foarte mica. Dintre acestia, mai putin de 6 g sunt carbohidrati digerabili. Indicele glicemic al capsunilor este 40, valoare considerata relativ scazuta, ceea ce inseamna ca ele pot fi consumate in siguranta si de catre pacientii cu diabet.

Aproximativ 26% din continutul de carbohidrati al capsunilor provine din fibre. Fibrele alimentare sunt importante pentru sanatate deoarece sustin echilibrul florei intestinale si incurajeaza inmultirea bacteriilor benefice din intestin. De asemenea, fibrele dau senzatia de satietate, atat de importanta pentru curele de slabire [2]. 

Capsunile sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, printre care:

  • vitamina C, un puternic antioxidant;
  • mangan, implicat in numeroase procese metabolice;
  • bitamina B9, importanta pentru cresterea tisulara;
  • potasiu, implicat in numeroase procese functionale. 

Antioxidantii regasiti in capsuni reprezinta unul dintre cele mai importante beneficii in cazul unui consum regulat:

  • pelargonidina este o antocianina care da capsunilor culoarea rosu intens;
  • acidul elagic și taninurile asociatie sunt polifenoli bine reprezentati in capsuni;
  • procianidinele au efecte pozitive demonstrate [3].

Beneficii pentru sanatate

Consumul regulat de capsuni are o serie de beneficii importante pentru sanatate, multe dintre ele fiind legate de reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice. Dintre aceste beneficii, mentionam:

  • contribuie la pastrarea sanatatii cardiace. Afectiunile cardiace sunt una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. S-a demonstrat ca exista o legatura intre antocianinele din fructele de padure - inclusiv din capsuni - si sanatatea sistemului cardiovascular. Capsunile scad stresul oxidativ, reduc inflamatia, imbunatatesc functia vasculara si amelioreaza profilul lipidic, toate aceste actiuni avand un efect de stabilizare asupra sindromului metabolic;
  • contribuie la reglarea concentrațiilor serice de colesterol bun si rau, ceea ce previne ateroscleroza si mentine elasticitatea vaselor de sange [4];
  • contribuie la reglarea glicemiei. In procesul de digestie, organismul descompune carbohidratii in zaharuri simple - glucoza - care trece in sange. Apoi, organismul sintetizeaza insulina, care le indica celulelor sa preia glucoza si sa o foloseasca fie ca sursa de energie, fie ca depozit. Dezechilibrele, în ceea ce priveste reglarea glicemiei, cresc riscul de aparitie a obezitatii, diabetului de tip 2 sau afectiunilor cardiace. Capsunile incetinesc eliberarea de glucoza și reduc secretia de insulina, ceea ce e de natura sa previna instalarea sindromului metabolic [2];
  • contribuie la prevenirea aparitiei cancerului. Declansarea cancerului are legatura cu stresul oxidativ și cu inflamatia cronica, pe care fructele de padure, inclusiv capsunile, le combat. Sunt necesare studii suplimentare pentru intelegerea pe deplin a efectelor capsunilor asupra celulelor tumorale [4].

 

Capsuni proaspete

 

Precautii la utilizarea capsunilor

Capsunile sunt, in general, bine tolerate, desi uneori pot aparea alergii, mai ales la copiii mici. Capsunile contin o proteina care poate determina simptome de alergie la persoanele cu sensibilitate la polen. Simptomele cele mai frecvent raportate sunt mancarimi si furnicaturi in gura, urticarie, dureri de cap, umflarea buzelor, fetei, limbii si a gatului si dificultati de respiratie.

Se crede ca proteina responsabila pentru declansarea alergiei are legatura cu antocianinele din capsuni, deoarece multe persoane alergice la capsuni tolereaza bine varietatea alba. 

Capsunile contin substante goitrogene, care pot interfera cu functia glandei tiroide. Riscul este mai mare in cazul persoanelor care sufera de probleme de tiroida si care ar trebui sa consume capsuni cu prudenta [1].

Utilizarea capsunilor

Capsunile pot fi foarte bine ca atare, in stare proaspata. Pentru ca sunt putin acrisoare, unele persoane prefera sa le combine cu putin zahar sau cu frisca, pentru a le face mai apetisante.

Din capsuni se pot prepara gemuri si dulceturi delicioase. Unele retete nici macar nu presupun folosirea unei cantitati mari de zahar, care le-ar afecta calitatile nutritive.

Una dintre cele mai bune metode de conservare a capsunilor este congelarea acestora. Astfel, ele pot fi incluse imediat in diverse smoothie-uri si shake-uri, varianta care le pastreaza cele mai bine compusii activi. Capsunile congelate pot fi mancate ca atare dupa decongelare sau pot fi folosite in diverse deserturi delicioase, pentru aroma lor deosebit de placuta.

Capsunile sunt un aliment sanatos, delicios, cu o valoare nutritiva mare si cu un continut redus de calorii. Ele sunt o sursa buna de vitamine, minerale si compusi vegetali, unii dintre ei cu beneficii importante pentru sanatate. Printre aceste beneficii se numara reducerea colesterolului, reducerea tensiunii arteriale, reglarea inflamatiei și combaterea stresului oxidativ. Mai mult decat atat, capsunile previn variatiile mari ale glicemiei si insulinei, ceea ce le face sa fie considerate un adaos important in orice dieta. 

Bibliografie:

1. 7 Potential Health Benefits of Strawberries. EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-strawberries/, accesat la 31.03.2023;

2. Bjarnadottir, Adda. Strawberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline, 27 Mar. 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries, accesat la 31.03.2023;

3. Health Benefits of Strawberry. WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry, accesat la 31.03.2023;

4. Ware, Megan. Strawberries: Benefits, Nutrition, and Risks. Www.medicalnewstoday.com, 8 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/strawberries, accesat la 31.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor