Boala Kawasaki: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

4. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Boala Kawasaki

Ce este boala Kawasaki?

Boala Kawasaki afecteaza cel mai adesea copiii cu varsta de pana la cinci ani. In cazuri extrem de rare, boala Kawasaki poate aparea in timpul adolescentei sau la varsta adulta [1].

Boala Kawasaki a fost raportata pentru prima data la copiii japonezi in anii 1960, dar astazi este recunoscuta la nivel mondial si poate aparea la persoane din toate grupurile rasiale si etnice [4].

Boala Kawasaki provoaca inflamatii sistemice, adica in vasele de sange din tot corpul. Afectiunea poate duce frecvent la inflamarea arterelor coronare, care furnizeaza sange bogat in oxigen inimii. 

Boala Kawasaki a fost numita anterior „sindromul mucocutanat al ganglionilor limfatici” deoarece poate provoca inflamarea ganglionilor limfatici si a membranelor mucoase din interiorul gurii, nasului, ochilor si gatului. 

Este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima la copii. Majoritatea se recupereaza fara probleme, daca afectiunea este descoperita in faza incipienta.

Cauze

Cauzele de aparitie a bolii Kawasaki nu sunt pe deplin cunoscute, dar oamenii de stiinta nu cred ca boala este contagioasa. Afectiunea apare cel mai frecvent in randul copiilor de origine japoneza si coreeana, dar poate afecta orice prunc [1].

Unii specialisti considera ca boala Kawasaki poate aparea dupa o infectie bacteriana sau virala sau ca este legata de alti factori de mediu. Anumite gene ar putea face unii copii mai susceptibili de a dezvolta boala Kawasaki. Alti cercetatori sugereaza ca boala poate fi cauzata de anumite substante toxice, numite „superantigeni” bacterieni, care sunt produse de unele tipuri de bacterii, cum ar fi streptococi sau stafilococi. Acestea indica faptul ca astfel de superantigeni pot declansa un raspuns exagerat al sistemului imunitar, ducand la infiltrarea peretilor vaselor de sange cu anumite celule albe din sange, inflamatia asociata a vaselor de sange (vasculita) si leziuni cardiovasculare. Cu toate acestea, alti cercetatori sugereaza ca unul sau mai multe antigene conventionale pot fi implicate in provocarea procesului de boala inflamatorie. Un antigen este orice substanta care poate declansa un anumit raspuns imun, cum ar fi proteinele straine, inclusiv microorganismelor. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina rolul pe care antigenele specifice sau „superantigenii" il pot juca in declansarea bolii Kawasaki  [4].

Printre factorii de risc ai bolii Kawasaki de numara [3]: 

  • varsta - copiii cu varste sub 5 ani prezinta cel mai mare risc;
  • gen -  baietii sunt putin mai predispusi decat fetele sa dezvolte boala;
  • etnicitate - copiii de origine asiatica sau insulara din Pacific–japonezii, coreenii etc–prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire.

Simptome

Boala Kawasaki se manifesta cu simptome si semne care apar in cele trei faze diferite [2], [3]. 

Prima faza, care poate dura pana la 2 saptamani, implica de obicei febra care rezista cel putin 5 zile.

Alte simptome includ [1]:

  • ochi rosii;
  • o eruptie roz pe spate, burta, brate, picioare si zona genitala;
  • buze rosii, uscate, crapate;
  • o limba inflamata cu puncte albe si cu umflaturi rosii;
  • durere in gat;
  • palme umflate ale mainilor si talpi cu o culoare violet-rosie;
  • umflarea ganglionilor limfatici in gat

A doua faza incepe de obicei la doua saptamani dupa activarea febrei. Simptomele pot include:

  • descuamarea pielii de pe maini si picioare;
  • diaree;
  • varsaturi;
  • dureri abdominale;
  • iritabilitate;
  • dureri articulare;

Atentie! Boala Kawasaki poate provoca probleme cardiace la 10 zile pana la 2 saptamani dupa declansarea simptomelor.

Simptomele tind sa dispara incet in a treia faza. Unele ar putea dura pana la 8 saptamani.

Daca boala nu este diagnosticata la timp, persoanele afectate pot avea complicatii grave care afecteaza inima, cum ar fi:

  • anevrism al arterelor coronare; 
  • inflamatia muschiului cardiac, a captuselii, a supapelor si a membranei exterioare din jurul inimii;
  • aritmii cardiace;
  • probleme cu unele valve cardiace; 

Boala Kawasaki incompleta

Copiii care se confrunta cu febra ridicata timp de cinci sau mai multe zile si care prezinta mai putin de patru dintre semnele si simptomele de mai sus ar putea avea ceea ce este cunoscut sub numele de boala Kawasaki incompleta. Copiii cu boala Kawasaki incompleta prezinta un risc de leziuni coronariene si inca mai necesita tratament in termen de 10 zile de la debutul simptomelor.

Atentie! Boala Kawasaki poate avea simptome similare cu cele ale sindromului inflamator multisistem la copii, care a aparut la nivel mondial la juniorii care au avut COVID-19. 

Diagnosticare

Simptomele bolii Kawasaki pot semana cu acelea ale altor boli virale si bacteriene specifice copilariei. Medicul specialist efectueaza un examen clinic al copilului si va intreba despre simptomele pe care le prezinta micutul. 

Nu exista nici un test specific disponibil pentru a diagnostica boala Kawasaki. 

Diagnosticul implica excluderea altor boli care provoaca semne si simptome similare, inclusiv [2]:

  • scarlatina, care este cauzata de bacterii streptococice si duce la febra, eruptii cutanate, frisoane si dureri in gat;
  • artrita reumatoida juvenila;
  • sindromul Stevens-Johnson, o tulburare a membranelor mucoase;
  • sindromul socului toxic;
  • rujeola;
  • anumite boli cauzate de capuse, cum ar fi febra reperata de Rocky Mountain.

Este posibil ca medicul sa solicite efectuarea unor teste pentru a exclude alte boli sau pentru a vedea daca a fost afectata inima copilului. Acestea includ [3]:

  • Teste cardiace - Electrocardiograma pentru detectarea unor probleme de ritm cardiac; Ecocardiografie pentru a ajuta la identificarea problemelor cu arterele coronare.
  • Teste de sange si urina - Un numar mare de celule albe din sange si prezenta anemiei si inflamatiei sunt semne ale bolii Kawasaki.
  • Teste imagistice –raze X si angiografia coronariana.  

Optiuni de tratament
 
Optiuni de tratament pentru boala Kawasaki

Obiectivele tratamentului initial sunt acelea de a reduce febra si inflamatia si de a preveni deteriorarea functiilor inimii [2],  [5].

Atentie! Din cauza riscului de complicatii grave, tratamentul initial pentru boala Kawasaki este de obicei administrat la spital si este supervizat de medici specialisti.

 Tratamentul pentru boala Kawasaki poate include:

  • Gamaglobulina - Infuzia unei proteine imune (gamma globulina) printr-o vena poate reduce riscul de probleme coronariene. Acest lucru ajuta la reducerea inflamatiei in vase.
  • Aspirina - Doze mari de aspirina ar putea ajuta la tratarea inflamatiei. Aspirina poate reduce durerea, inflamatia articulatiilor si febra. Doza de aspirina se diminueaza odata ce febra a disparut timp de 48 de ore.
  • Steroizi - Unor copii li se pot administra steroizi. Acestia pot ajuta la prevenirea anevrismelor coronariene. 

Atentie! Tratamentul bolii Kawasaki este o exceptie rara de la regula care spune ca aspirina nu trebuie administrata copiilor. Aspirina a fost legata de sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol la copiii care se recupereaza dupa varicela sau gripa. Copiii cu boala Kawasaki trebuie sa primeasca aspirina numai sub supravegherea unui medic specialist.

Fara tratament, boala Kawasaki dureaza aproximativ 12 zile. Cu toate acestea, complicatiile cardiace ar putea dura mai mult.

 Monitorizarea problemelor cardiace

In cazul in care copilul prezinta semne de probleme cardiace, medicul specialist ar putea recomanda efectuarea altor teste. Astfel, va verifica sanatatea inimii copilului la intervale regulate, de multe ori la 6 la 8 saptamani de la debutul bolii, si apoi din nou dupa sase luni.

Daca problemele cardiace persista, copilul ar putea fi trimis la un medic specializat in tratarea afectiunilor inimii. Tratamentul pentru complicatii cardiace legate de boala Kawasaki depinde de tipul de afectiune cardiaca.

 Vaccinare 

Daca i s-a administrat gamaglobulina copilului, este bine sa astepti cel putin 11 luni pentru efectuarea unui vaccin, cum ar fi  cel contra varicelei sau vaccinul impotriva rujeolei, deoarece gama globulina poate afecta eficienta vaccinurilor.

Remedii naturiste

Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.

Nu exista terapii alternative pentru tratarea bolii Kawasaki. Au fost insa efectuate  unele cercetari de aplicare a principiilor medicinii alternative asiatice [6]. In cazul problemelor digestive, poti apela la produse naturiste pentru sistemul digestiv sau alte produse pentru tratarea iritatiilor pielii, a infectiilor cutanate, pentru a preveni umflarea picioarelor, alte produse din categoria mama si copilul, daca este cazul.

Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, mai ales in cazul copiilor, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca se remarca efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Complicatiile bolii Kawasaki

In cazuri rare, copiii afectati de boala Kawasaki se pot confrunta cu [3]:

  • ritmuri cardiace neobisnuite - disritmie;
  • muschii cardiaci inflamati - miocardita;
  • valve cardiace deteriorate - regurgitare mitrala;
  • vase de sange inflamate - vasculita;

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Boala Kawasaki este o afectiune sistemica si care poate afecta, aproape exclusiv, copiii cu varsta de pana la 5 ani. Daca micutul se confrunta cu simptome ale bolii Kawasaki, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.

Surse de informare:

[1] Ravin, Karen. “Kawasaki Disease.”, Kidshealth, 2020,  https://kidshealth.org/en/parents/kawasaki.html. Accesat in 28.06.2022.

[2] Mayo clinic Stuff. “Kawasaki disease.”, Mayo Clinic, 2020,

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kawasaki-disease/diagnosis-treatment/drc-20354603. Accesat in 28.06.2022.

[3] Gardner, Stephanie, “Kawasaki disease”, WebMd, 2022,  https://www.webmd.com/children/what-is-kawasaki-disease. Accesat in 28.06.2022.

[4] Rare Disease Database, “Kawasaki disease”, Rare Disease,

https://rarediseases.org/rare-diseases/kawasaki-disease/. Accesat in 28.06.2022.

[5] Buda, Piotr, Friedman-Gruszczyńska, Joanna, Janusz Książyk. “Anti-inflammatory Treatment of Kawasaki Disease: Comparison of Current Guidelines and Perspectives.”, Front Med, 2021, https://doi.org/10.3389/fmed.2021.738850Accesat in 28.06.2022.

[6] De Caria, Sheetal, “Natural Remedies For Kawasaki Disease.” Epainassist, 2022,

https://www.epainassist.com/home-remedies/natural-remedies-for-kawasaki-disease. Accesat in 28.06.2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor