Boala gura-mana-picior: transmitere, simptome, tratament si preventie

25. 9. 2023 · 6 minute de citit

Boala gura-mana-picior este o afectiune contagioasa frecventa la copii. Se caracterizeaza prin rani la nivelul gurii si eruptie la nivelul mainilor si picioarelor. Afectiunea este provocata de virusuri de tipul enterovirusurilor (poliovirusuri, sau virusul Coxsackie). Nu exista un tratament anume pentru aceasta afectiune, dar spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului cu persoanele care sunt infectate cu afectiuni precum febra aftoasa de exemplu pot contribui la reducerea riscului de infectie a copilului. Explicam, in acest articol, cum se transmite boala gura-mana-picior, care sunt simptomele, cum se trateaza si daca poate fi prevenita. 

Important de retinut

  • Sugarii si copiii mai mici de 5 ani prezinta cel mai mare risc de a se imbolnavi de boala gura-mana-picior. Cu toate acestea, riscul nu este exclus nici in cazul copiilor mai mari si nici in cazul adultilor. Mai mult decat atat, este posibil ca boala sa se manifeste de mai multe ori pe parcursul vietii.
  • Boala gura-mana-picior este contagioasa in primele zile, chiar inainte de aparitia eruptiei cutanate. Blisterele se usuca in aproximativ 10 zile. Boala devine mai putin contagioasa odata ce blisterele se usuca. Cu toate acestea, virusul poate rezista in scaun vreme de mai multe saptamani dupa disparitia eruptiei cutanate
  • Persoanele infectate pot raspandi virusul zile sau saptamani dupa ce simptomele au disparut.
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Boala gura-mana-picior: transmitere, simptome, tratament si preventie

Ce este boala gura-mana-picior

Boala gura-mana-picior este o afectiune infectioasa virala acuta care apare frecvent la copiii mici, dar poate afecta si adultii. Cauzele acestei boli sunt reprezentate de mai multe tipuri de virusuri, cel mai comun fiind Coxsackie A16 si Enterovirus 71. Aceste virusuri sunt transmise prin contactul direct cu persoanele infectate, dar si prin contactul cu obiecte sau suprafete contaminate.

Caracteristicile bolii gura-mana-picior includ aparitia unor leziuni dureroase in gura (precum vezicule sau ulceratii) si eruptii cutanate pe maini si picioare, sub forma de vezicule sau pete rosii. De asemenea, poate aparea si febra, dar in unele cazuri, boala poate fi asimptomatica, ceea ce inseamna ca persoana infectata nu prezinta simptome evidente. Perioada de incubatie a bolii este de obicei de 3-7 zile de la infectare, inainte de aparitia primelor simptome. Simptomele pot dura in mod obisnuit intre 7 si 10 zile, iar in aceasta perioada persoana infectata poate fi contagioasa si poate raspandi virusul altor persoane.

Desi in majoritatea cazurilor boala gura-mana-picior este o afectiune usoara si se vindeca de la sine, in unele situatii poate provoca complicatii severe. Acestea pot include meningita aseptica (inflamatia membranelor care acopera creierul si maduva spinarii) sau encefalita, care este inflamatia creierului. Aceste complicatii pot aparea in special la copiii cu sistem imunitar slabit.

Transmiterea bolii gura-mana-picior

Boala gura-mana-picior este cauzata de virusi. Persoana infectata este contagioasa, ceea ce inseamna ca poate transmite virusul si altor persoane. Afectiunea se raspandeste foarte usor prin: 

  • contactul persoanei bolnave cu alte persoane;
  • picaturile care contin particule de virus, atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta;
  • contactul cu suprafetele si obiectele contaminate;
  • lichidul din blistere;
  • inghitirea apei infectate (din piscine de exemplu). Acest lucru se poate intampla daca apa nu este tratata corespunzator cu clor si este contaminata de la o persoana infectata.

Pentru a preveni raspandirea bolii gura-mana-picior, este important sa se respecte regulile de igiena personala, cum ar fi spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, in special dupa contactul cu persoane infectate sau cu obiecte contaminate. De asemenea, se recomanda evitarea contactului strans cu persoanele infectate si limitarea expunerii la colectivitati in perioadele de epidemie.

Simptomele bolii gura-mana-picior

Simptomele bolii gura-mana-picior

Boala gura-mana-picior se manifesta prin urmatoarele simptome: 

  • febra: febra este primul simptom care apare;
  • disconfort la nivelul gatului;
  • stare de rau;
  • leziuni dureroase (asemanatoare blisterelor) pe limba, gingii, in interiorul obrajilor: blisterele si eruptiile caracteristice apar la 1-2 zile dupa ce se manifesta febra. Cei mai multi copii au asemenea leziuni dureroase la nivelul gurii;
  • eruptie cutanata pe talpi, palme si uneori fese;
  • iritabilitate;
  • pierderea poftei de mancare: leziunile de la nivelul gurii pot face dificila alimentarea. De aceea, este nevoie sa te asiguri in cazul unui copil ca acesta primeste suficiente lichide si substante nutritive.

Desi mai rare, pot aparea si alte simptome precum: 

  • dureri abdominale;
  • tuse;
  • dureri musculare;
  • inflamatia mucoaselor oculare (conjunctivita).

Aceste simptome pot sa apara in unele cazuri si pot fi asociate cu o forma mai severa a bolii gura-mana-picior. Simptomele bolii gura-mana-picior tind sa dispara in mod natural in decurs de 7-10 zile, dar virusul poate ramane in organism pentru o perioada mai lunga de timp, fiind posibila transmiterea acestuia chiar si dupa disparitia simptomelor. Este important sa tii cont de aceasta informatie atunci cand este vorba despre preventie si controlul raspandirii bolii.

Tratamentul bolii gura-mana-picior

Cele mai multe simptome ale afectiunii nu sunt grave, starea pacientilor se imbunatateste cel mai adesea in 1-2 saptamani, cu ingrijire minima la domiciliu. Daca este consultat medicul, acesta poate recomanda:

  • antialgice: pentru febra si durere;
  • in cazul adultilor, se pot recomanda diferite formule de apa de gura: antiacid, antihistaminic lichid, analgezic (lidocaina);
  • se poate administra o lotiune calmanta, pentru calmarea leziunilor cutanate.

Important de stiut

  • Nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune.
  • Nefiind o afectiune cauzata de bacterii, antibioticele nu ajuta la vindecare.
  • Virusul dispare dupa 7-10 zile. 
  • Sunt importante masurile care pot ajuta copilul sa se simta mai bine.
  • Nu se foloseste aspirina la copii, pentru ca poate provoca afectiuni grave (sindromul Reye).
  • Nu se recomanda consumul de suc sau sifon, pentru ca pot irita leziunile.

Pe langa tratamentul specific pentru ameliorarea simptomelor si spitalizare in cazuri severe, prevenirea raspandirii bolii este o parte importanta a tratamentului. Evitarea contactului cu persoanele bolnave si mentinerea unei bune igiene sunt esentiale pentru a preveni raspandirea bolii. Spalarea frecventa a mainilor cu sapun si apa calda timp de cel putin 20 de secunde este recomandata.

Cum se previne boala gura-mana-picior

Sunt anumite masuri de precautie care pot reduce riscul de infectie:

  • spalarea pe maini ori de cate ori este nevoie: mai ales dupa schimbarea scutecelor, sau dupa folosirea toaletei. Daca apa si sapunul nu sunt la indemana, pot fi folosite geluri dezinfectante sau servetele cu alcool care pot distruge germenii.
  • dezinfectarea suprafetelor comune: este recomandat sa cureti suprafetele folosite intens. In cazul copiilor, trebuie curatate si jucariile, suzetele, pentru ca virusul poate supravietui pe aceste suprafete zile intregi.
  • invata copilul ce inseamna o buna igiena: cum se poate mentine curat si de ce nu este bine sa puna degetele sau alte obiecte in gura.
  • izoleaza persoanele bolnave: pentru ca boala gura-mana-picior este foarte contagioasa, trebuie limitata expunerea persoanelor bolnave, mai ales atunci cand exista simptome vizibile. De asemenea, daca o persoana adulta este infectata, este recomandat sa ramana acasa.

Boala gura-mana-picior, desi este adesea considerata o afectiune a copilariei, poate afecta persoanele de toate varstele. Intelegerea simptomelor, a modului de transmitere si a tratamentului este esentiala pentru prevenirea raspandirii acestei boli. Insa, cel mai important este sa cunoastem masurile de preventie. Va indemnam sa explorati mai multe informatii si produse relevante pe site-ul nostru www.drmax.ro pentru a imbunatati si mai mult cunostintele dumneavoastra privind aceasta problema de sanatate si pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe cei dragi.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Surse suplimentare de informare:

  1. Mayo Clinic, Hand-foot-and-mouth disease, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hand-foot-and-mouth-diseas
  2. Centers for Disease Control and Prevention, Hand, Foot, and Mouth Disease (HFMD): https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/transmission.html
  3. Healthline, What Is Hand, Foot, and Mouth Disease (HFMD): https://www.healthline.com/health/hand-foot-mouth-disease
  4. Cleveland Clinic, Hand, Food and Mouth Disease: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11129-hand-foot-and-mouth-disease
  5. WebMD, Hand, Foot, and Mouth Disease (HFMD): https://www.webmd.com/children/guide/hand-foot-mouth-disease
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor