Boala cerebrovasculara: cauze, simptome, optiuni de tratament

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Boala cerebrovasculara

 

Toate sunt urgente medicale, au nevoie de interventie de specialitate pentru evitarea aparitiei Boala cerebrovasculara se refera la un grup de afectiuni care isi pun amprenta asupra fluxului sangvin, a vaselor de sange de la nivelul creierului. Aici sunt incluse accidentul vascular cerebral, anevrismul cerebral, boala arterei carotide. dizabilitatilor si, in cazuri complexe, a decesului. 

O boala cerebrovasculara poate provoca un blocaj sau o hemoragie la nivelul creierului. Aceasta presupune reducerea cantitatii de sange cu oxigen ce ar trebui sa ajunga la encefal. Astfel apar leziuni ale creierului, care duc la complicatii grave pentru sanatate, daca nu se intervine prompt. Cu ajutor medical de specialitate, boala cerebrovasculara poate fi tratata. 

Cu un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, odihna de calitate, controale medicale periodice, ingrijirea afectiunilor diagnosticate, se poate preveni aparitia problemelor severe. 

Ce este boala cerebrovasculara?

„Cerebro” - inseamna parte a creierului, „vascular” - se refera la artere si vene. „Cerebrovascular” se raporteaza la fluxul de sange in creier. Cu alte cuvinte, boala cerebrovasculara acopera toate tulburarile din zona creierului, organ care poate fi afectat temporar sau permanent de ischemie sau sangerare. 

Fluxul de sange spre creier poate fi restrictionat de ingustarea vaselor in stenoza aortica, de formarea unor cheaguri de sange in tromboza, de embolie pulmonara sau ruptura in hemoragie. Lipsa de sange cu oxigen la nivelul creierului sau reducerea cantitatii, afecteaza tesutul cerebral si poate determina accident vascular cerebral (1). 

Boala cerebrovasculara afecteaza si arterele, si venele. Arterele carotide, vase de sange care ajung in partea din fata a gatului sunt alterate, in aceeasi masura in care si arterele vertebrale, vase de sange care trec in spatele gatului, sunt lezate (2). 

Cele mai cunoscute boli cerebrovasculare sunt: accident vascular cerebral, anevrism cerebral, malformatie arteriovenoasa, sangerare cerebrala, hemoragie intracraniana, boala arterei carotide sau stenoza, sindrom de vasoconstrictie cerebrala reversibila, hemoragie subarahnoidiana, atac ischemic tranzitoriu, telangiectazie hemoragica ereditara sau boala Moyamoya (2). 

Boala cerebrovasculara: cauze

Bolile cerebrovasculare sunt variate, cauzele de producere ale acestora sunt de asemenea diferite (2), (3): 

  • aparitia unui cheag de sange intr-un vas de la nivelul creierului;
  • deplasarea unui cheag de sange format in alta parte a creierului, ce ajunge pana in cerebel - embolie;
  • ruperea unor vase de sange - hemoragie, asociata cu hipertensiunea arteriala;
  • acumularea unor depozite sau placi in arterele din creier - ateroscleroza;
  • deficiente sau probleme structurale la nivelul vaselor de sange ale creierului;
  • Lleziuni cerebrale traumatice. 

Boala cerebrovasculara produce leziuni cerebrale care sunt ireversibile (4). Acesta este motivul pentru care ajutorul medical de urgenta este necesar, limitand traumele pe termen lung, dar si pentru a creste sansele de supravietuire ale persoanei afectate.

 

Cauzele bolii cerebrovasculara

 

Simptome in boala cerebrovasculara

Manifestarile in boala cerebrovasculara sunt diferite si depind in mare parte de portiunea din creier care este afectata (2): 

  • cefalee severa; 
  • pierderea vederii sau imagini dublate;
  • probleme in mentinerea echilibrului;
  • delir;
  • paralizie pe o parte a corpului sau doar pe o parte a fetei;
  • modificari senzoriale pe o parte a corpului sau a fetei;
  • articularea deficitara a cuvintelor - disartrie;
  • pierderea partiala sau totala a capacitatii de a vorbi si de a intelege limbajul articulat - afazie;
  • lesin. 

Cum poti recunoaste un accident vascular cerebral? 

Metoda FAST este simpla, dar de mare ajutor, recunoasterea simptomelor specifice poate face diferenta dintre viata si moarte (5): 

  • F - face = fata - cand incerci sa zambesti o parte a fetei se lasa; 
  • A - arms = brate - cand vrei sa ridici bratele, unul va fi mai jos sau nu il poti ridica deloc; 
  • S - speech = vorbire - incerci sa vorbesti si nu poti sau confunzi cuvintele;
  • T - time = timp - suna la urgenta imediat daca sesizezi oricare dintre aceste semne. Este bine ca toata lumea sa stie si sa recunoasca semnele pentru a suna la urgenta cand constati ca o persoana din preajma se confrunta cu deficientele descrise.  

Optiuni de tratament in boala cerebrovasculara

Tratamentul se va concentra pe imbunatatirea fluxului de sange cu oxigen spre creier. Pentru aceasta specialistul are la dispozitie mai multe optiuni de ingrijire, in functie de manifestarile specifice si de rezultatul analizelor efectuate. 

Tratament medicamentos

Odata stabilizata, persoana afectata va primi tratament medicamentos menit sa mentina tensiunea arteriala sau sa o readuca la un nivel normal. Este posibil ca medicul sa prescrie anticoagulante cu rol in diluarea sangelui, pentru a nu se forma cheaguri, dar si medicamente cu ajutorul carora sa fie redus colesterolul sau glicemia (2). 

Tratament chirurgical

Cand boala cerebrovasculara a actionat puternic asupra organismului, impactul sau este uneori temperat chirurgical. Problema blocajului inregistrat la nivelul vaselor de sange poate fi solutionata cu interventie chirurgicala. Specialistul are la dispozitie cateva tehnici pentru fiecare situatie. 

Acesta poate recurge la angioplastie carotidiana pentru a deschide artera blocata sau la endarterectomie carotidiana pentru indepartarea placii formate intr-un vas de sange (2). Uneori poate fi vorba de trombectomie mecanica directionata de cateter, pentru aspirarea unui cheag de sange format, alteori este necesara introducerea unui tub sau stent carotidian pentru a tine deschisa artera carotida si pentru asigurarea unui flux sangvin constant (4). 

Reabilitare dupa boala cerebrovasculara

Tratamentul medicamentos sau cel chirurgical sunt esentiale si vitale de aplicat in minutele imediat urmatoare evenimentului. Cu toate eforturile, insa, cand o boala cerebrovasculara a alterat functia creierului pot fi necesare si alte terapii in reabilitare. 

Persoanele care dezvolta convulsii dupa un accident cerebral vascular au nevoie de tratament special, deoarece se poate ajunge la convulsii cronice ce duc la alte complicatii severe (6). 

Terapia fizica - fizioterapie sau kinetoterapie, terapia ocupationala, exercitii speciale de logopedie atunci cand vorbirea este afectata, dar si tratament psihoterapeutic (4) pot fi variante de lucru pentru redobandirea mobilitatii si recuperarea partiala a abilitatilor avute anterior evenimentului (5). 

Boala cerebrovasculara afecteaza diferit oamenii si rezultatele asupra organismului sunt variate. Ajutorul medical de urgenta este vital pentru a preveni instalarea dizabilitatilor majore sau a decesului. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate unei boli cerebrovasculare, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Cerebrovascular Disease - https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Cerebrovascular-Disease

2. Cerebrovascular Disease - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24205-cerebrovascular-disease

3. Cerebrovascular disease - https://health.ucdavis.edu/vascular/diseases/cerebrovascular.html

4. What to know about cerebrovascular disease - https://www.medicalnewstoday.com/articles/184601

5. Cerebrovascular Disease - https://www.healthline.com/health/cerebrovascular-disease

6. Cerebrovascular Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430927/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor