Boala Basedow-Graves: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Boala Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves este o afectiune autoimuna a glandei tiroide, dezvoltata pe fondul productiei masive de hormon tiroidian. Pentru ca hormonii tiroidieni sunt responsabili de buna functionare a metabolismului, au rol in reglarea temperaturii corpului, precum si in mentinerea ritmului cardiac, hiperactivitatea acestora afecteaza intreg organismul. Cu un diagnostic exact si un tratament personalizat, boala poate fi tinuta sub control. 

Boala Basedow-Graves are simptome variate si contribuie la aparitia anxietatii, a unor probleme de piele si afectiuni ale ochilor. Cu cat este depistata si diagnosticata mai devreme, cu atat boala poate fi tratata eficient, astfel incat pacientii sa aiba o viata indelungata. 

Ce este boala Basedow-Graves?

Boala Basedow-Graves sau gusa exoftalmica este o afectiune autoimuna care apare in hiperactivitatea glandei tiroide. Boala a fost descrisa in anul 1835 de doctorul Robert Graves, iar tabloul clinic a fost completat de Basedow ulterior. 

Ce este tiroida? O glanda endocrina destul de mica in dimensiuni, cu o forma de fluture, aflata in zona gatului, in partea din fata. Rolul glandei tiroide este acela de a controla metabolismul. Aceasta inseamna mentinerea unui echilibru hormonal in ceea ce priveste activitatea corpului, mai ales cand are loc transformarea alimentelor ingerate in energie pentru toate sistemele corpului. 

Chiar daca mai sunt si alte boli care pot duce la hipertiroidism, boala Basedow-Graves este una dintre cauzele principale. Toate persoanele pot fi afectate de aceasta boala, adultii si copii, insa apare frecvent la femeile cu varste intre 20 si 40 de ani. 

Cauzele bolii Basedow-Graves

Afectiunea Basedow-Graves apare ca urmare a declansarii unui raspuns din partea sistemului imunitar. Cand organismul este invadat de bacterii sau virusuri, sistemul imunitar produce un raspuns pentru a contracara actiunea acestora. Anticorpii produsi de celulele sanguine vor conferi protectie organismului in lupta cu agentii patogeni. 

Sunt momente in care sistemul imunitar este pacalit sa produca anticorpi care reactioneaza cu proteinele din celulele noastre. Acest lucru duce la distrugerea celulelor respective. 

In boala Basedow-Graves, anticorpii pentru receptorii tirotropinei sau imonoglobulinele care stimuleaza tiroida, determina o munca asidua a celulelor. Tiroida este stimulata sa produca hormoni tiroidieni in exces, cauzele fiind variate:

  • Ereditatea - un caz in familie creste riscul de aparitie a bolii la nastere;
  • Infectiile - determina schimbarile de mediu in organism despre care nu se stiu inca toate informatiile;
  • Sarcina - nasterea recenta sau sarcina pot declansa boala Basedow-Graves;
  • Sexul - femeile sunt mai predispuse, mai ales daca intervine mostenirea genetica;
  • Alte boli - diabet, artrita reumatoida etc.;
  • Fumatul - afecteaza sistemul imunitar, iar fumatorii au un risc crescut de a dezvolta boala Graves si complicatii;
  • Stresul - factorii stresanti pot declansa boala. 

Simptomele bolii Basedow-Graves

Boala Basedow are simptome si semne comune, dar si unele manifestari aparte. In plus, boala Basedow-Graves poate sa apara si sa se dezvolte cu luni bune inainte ca simptomele sa se faca remarcate. 

Simptome ale hipertiroidismului:

  • Palpitatii sau batai accelerate ale inimii;
  • Pierdere in greutate, dar apetit crescut;
  • Iritabilitate sau nervozitate;
  • Probleme de tranzit sau diaree;
  • Senzatie de piele umeda si calda, cu imposibilitatea reglarii temperaturii corpului si transpiratie in exces;
  • Insomnie si somn intrerupt;
  • Modificari menstruale;
  • Caderea parului si schimbarea texturii firului de par;
  • Slabiciune musculara accentuata;
  • Glanda tiroida marita vizibil, aparitia gusei. 

Simptome oftalmologice:

  • Ochi umflati si iritati;
  • Sensibilitate la lumina;
  • Durere in jurul si in interiorul globului ocular;
  • Vedere dublata sau incetosata. 

Simptome dermatologice:

  • Ingrosarea si inrosirea pielii picioarelor, in zona tibiei;
  • Durere in zonele afectate, dar nu mereu;
  • Afectiuni ale tenului, scalpului si foliculilor parului. 

Complicatiile bolii Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves are manifestari specifice. In unele situatii, aceasta poate duce la complicatii. 

  • Boala Basedow-Graves are caracteristici ale hipertiroidismului cu afectiuni oculare specifice, ceea ce duce la oftalmopatie sau orbitopatia Graves, cunoscuta si sub numele de boala oculara tiroidiana. Desi o parte a pacientilor dezvolta probleme oculare Graves, un mic procent pot avea manifestari grave, care sa determine probleme de vedere majore sau permanente. Atunci cand apar, pot fi in combinatie cu alte boli cronice. 
  • Un procent si mai mic de persoane care sufera de aceasta maladie se pot confrunta cu dermopatia Graves, complicatii la nivelul pielii cu leziuni de suprafata, asociate caderii parului. 
  • Printre complicatii trebuie amintite si problemele ce ar putea sa apara in timpul sarcinii. Avortul spontan sau nasterea prematura sunt cele mai cunoscute, dar pot exista si dificultati in dezvoltarea fatului sau preeclampsie. 
  • Netratata, boala Basedow-Graves provoaca probleme cardiace in functionarea si structura muschilor inimii, ceea ce, in final, duce la insuficienta cardiaca.  
  • Oasele si structura acestora este afectata de complicatii in boala Basedow-Graves, osteoporoza fiind o consecinta a netratarii afectiunii. 

Modificarile din metabolism conduc la probleme grave pentru organism. Dezechilibrul hormonal perturba tot corpul si determina reactii violente: varsaturi, diaree, greata, convulsii, icter, batai neregulate ale inimii, pierderea cunostintei, coma.  De aceea, orice simptom al bolii trebuie sa te determine sa te duci de urgenta la medic pentru ca afectiunea sa fie diagnosticata si tratata corespunzator, in cel mai scurt timp de la observarea primelor semne. 

Diagnosticul bolii Basedow-Graves

Pentru a putea pune un diagnostic al unei boli atat de complexe, medicul are nevoie sa inceapa discutia cu pacientul, cunoscand istoricul medical, precum si tratamentele administrate pentru alte boli cronice. Specialistul are nevoie sa stie la ce remedii naturiste ai recurs, precum si daca ai luat suplimente alimentare din farmacii si care au fost acestea. 

Pentru un diagnostic corect si complet, medicul va recomanda, dupa examinarea fizica, analize de sange pentru masurarea nivelului hormonilor tiroidieni. De asemenea, pot fi utilizate metode de scanare a glandei tiroidiene cu ingerarea unei mici cantitati de iod radioactiv, fara efecte asupra organismului. Scanarea va arata cat de mult iod este absorbit de tiroida. 

Masurarea fluxului sangvin Doppler sau ecografia Doppler este o alta modalitate de diagnosticare a bolii Basedow-Graves, cu ajutorul undelor sonore care detecteaza cresterea cantitatii de sange in tiroida. 

Sunt momente in care CT-ul si RMN-ul pot fi instrumente utilizate pentru a confirma boala, atunci cand alte teste nu sunt concludente sau pentru a elimina posibilitatea existentei altei boli, cum ar fi, tiroidita autoimuna

Tratament pentru boala Basedow-Graves

Optiuni de tratament pentru boala Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves este o afectiune cronica. Tratamentul corect, administrat la timp, poate mentine nivelul hormonilor tiroidieni sub control, iar uneori se poate ajunge la remisie sau la disparitia temporara a bolii. Cu toate acestea boala Graves nu se vindeca, doar poate fi tinuta sub control. 

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate recomanda administrarea unor produse beta-blocante pentru reglarea frecventei cardiace, precum si a unor medicamente antitiroidiene care sa blocheze productia excesiva de hormoni. Atentie, insa - acestea pot duce adesea la aparitia unor reactii adverse despre care trebuie sa informati medicul de urgenta. 

Terapia cu iod radioactiv

Iodul ajunge in organism sub forma de pastile sau ca lichid, scopul fiind acela de a distruge celulele glandei tiroide si de a micsora glanda, astfel incat cantitatea de hormoni sa redevina normala. Tratamentul este aplicat cu succes si in chisturi tiroidiene

Uneori, aceasta varianta de tratament poate determina aparitia hipotiroidismului, o boala care se poate trata usor si care nu are atat de multe efecte negative.

Tratament chirurgical

In functie de caz, specialistul poate propune, ca varianta potrivita de tratament, indepartarea unei parti din glanda tiroida sau chiar inlaturarea ei completa. In acest ultim caz se ajunge la hipotiroidism si la administrarea unor produse inlocuitoare pentru hormonii tiroidieni, pe parcursul intregii vieti. 

Alaturi de aceste variante de tratament medicii pot prescrie si administrarea altor produse farmaceutice, mai ales in situatia in care boala Basedow-Graves afecteaza ochii sau pielea. 

Afectiunea Basedow-Graves afecteaza mai multe organe ale corpului, motiv pentru care este nevoie de o echipa de medici care sa poata recomanda si analiza investigatii complete, pentru un diagnostic corect si tratament adecvat. 

Boala Basedow-Graves este o problema autoimuna a glandei tiroide cauzata, cel mai adesea de hipertiroidism. Afectiunea poate fi diagnosticata si tratata, astfel incat boala sa fie tinuta sub control, iar nivelul hormonilor tiroidieni sa scada. Sunt mai multe optiuni in ceea ce priveste tratamentul bolii Basedow-Graves. Netratata, aceasta duce la complicatii majore pentru sanatate. 

Surse de informare:

1. Graves' disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/symptoms-causes/syc-20356240

2. Graves' Disease Basedow - https://www.cun.es/en/diseases-treatments/diseases/graves-basedow-disease#:~:text=Graves%2DBasedow%20disease%20is%20a,of%20the%20legs%20(myxedema).

3. Graves’ Disease - https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease

4. Graves Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448195/

5. Basedow’s disease - https://www.ito-hospital.jp/english/02_thyroid_disease/02_4_1about_basedow.html

6. Graves' Disease - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15244-graves-disease

7. Graves’ Disease - https://www.thyroid.org/graves-disease/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor