Analize cancer: ce investigatii sunt necesare pentru depistarea cancerului

28. 5. 2024 · 7 minute de citit

In zilele noastre, depistarea timpurie a cancerului este esentiala, iar cunoasterea tipurilor de analize necesare poate face diferenta. Afla mai multe despre acest subiect, descopera relevanta screeningului si a testelor de laborator, inclusiv a markerilor tumoralisi utilitatea metodelor imagistice de diagnosticare!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Analize cancer: ce investigatii sunt necesare pentru depistarea cancerului

Importanta depistarii timpurii a cancerului

Depistarea timpurie a cancerului reprezinta un subiect de interes major in societatea actuala, avand in vedere ca aceasta boala este a doua cauza de deces la nivel global, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Beneficiile depistarii timpurii a cancerului sunt multiple. In primul rand, tratamentul este de obicei mai eficient cand cancerul este detectat in stadiile incipiente. Cu cat cancerul este depistat mai devreme, cu atat exista mai multe sanse de vindecare completa. In plus, tratamentul poate fi mai putin invaziv si poate avea mai putine efecte secundare, atunci cand cancerul este depistat devreme [1]. 

Este esential sa se inteleaga faptul ca oricine poate dezvolta cancer, dar exista anumiti factori de risc care pot creste probabilitatea unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Factorii de risc pot varia de la ereditate si varsta la stilul de viata si expunerea la anumite substante chimice sau radiatii.

Depistarea timpurie a cancerului implica cunoasterea semnelor si simptomelor posibile ale cancerului. Unele dintre acestea pot fi nespecifice si pot fi confundate cu alte afectiuni, de aceea este important sa se consulte un medic pentru orice simptom neobisnuit. Cancerul poate provoca o multitudine de simptome, dar unele dintre cele mai comune includ scaderea inexplicabila in greutate, oboseala persistenta, modificari ale pielii, modificari ale obiceiurilor intestinale sau urinare si dificultati de inghitire [2].

Testele de screening pentru depistarea cancerului

Screeningul pentru cancer reprezinta un proces de investigare a persoanelor aparent sanatoase, cu scopul de a detecta precoce boala, inainte ca simptomele sa devina evidente. Acest lucru este extrem de important, deoarece cand cancerul este depistat timpuriu, sansele de vindecare sunt mult mai mari. In termeni simpli, screeningul pentru cancer implica realizarea de teste care sa identifice persoanele care prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer [3]. 

Exista mai multe tipuri de teste de screening utilizate frecvent in depistarea cancerului. Mamografia este un exemplu de test de screening pentru cancerul de san. Acesta poate detecta tumori care nu pot fi simtite la palpare sau care nu prezinta simptome. Testul Papanicolau este folosit pentru a detecta modificarile celulare anormale care pot duce la cancerul de col uterin. Colonoscopia este o metoda de screening pentru cancerul colorectal, iar testul de sange pentru antigenul prostatic specific (PSA) este utilizat pentru a detecta cancerul de prostata [2].

Testele de screening pentru cancer prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Unul dintre cele mai mari avantaje este ca acestea pot identifica cancerul in stadiile sale incipiente, cand este mai usor de tratat si sansele de vindecare sunt mai mari. Totusi, exista si dezavantaje. De exemplu, testele de screening pot da rezultate fals pozitive, ceea ce inseamna ca testul indica prezenta cancerului cand acesta nu exista de fapt. Acest lucru poate conduce la stres psihologic si la interventii medicale nejustificate.

Interpretarea rezultatelor testelor de screening poate fi complexa. Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca persoana are cancer, ci doar ca sunt necesare investigatii suplimentare. De asemenea, un rezultat negativ nu garanteaza ca persoana nu va dezvolta cancer in viitor [5].

Analize de laborator pentru depistarea cancerului: markerii tumorali

Markerii tumorali sunt substante produse fie de catre celulele canceroase, fie de organism ca raspuns la prezenta cancerului. Acestia pot fi identificati in sange, urina sau tesuturi ale corpului, putand indica astfel prezenta unei tumori. Testarea acestora in laborator poate oferi informatii valoroase pentru diagnosticarea cancerului, monitorizarea raspunsului la tratament si detectarea recidivelor. Cu toate acestea, este important de subliniat ca un nivel crescut al markerilor tumorali nu indica neaparat prezenta cancerului, acesta putand fi influentat si de alte afectiuni [1].

Exista peste 20 de markeri tumorali, fiecare asociat cu un anumit tip de cancer. Printre cei mai cunoscuti se numara antigenul carcinoembrionar (CEA), utilizat in depistarea cancerului colorectal, antigenul specific prostatic (PSA), folosit in diagnosticarea cancerului de prostata si CA-125, asociat cu cancerul ovarian. Insa este esential de mentionat ca acesti markeri tumorali nu sunt intotdeauna specifici pentru o anumita forma de cancer si pot da rezultate fals pozitive [2].

Procesul de testare pentru markerii tumorali include colectarea de probe de sange sau de urina si analiza lor in laborator. Rezultatele sunt interpretate in functie de nivelul markerilor tumorali din proba. In functie de aceste rezultate, medicul poate recomanda o serie de investigatii suplimentare pentru confirmarea diagnosticului [4].

In ciuda utilitatii lor, testele pentru markerii tumorali au propriile limitari. Ele nu sunt intotdeauna specifice pentru o anumita forma de cancer si pot da rezultate fals pozitive. De asemenea, exista si markeri tumorali care pot fi crescuti in absenta cancerului, din cauza unor boli benigne sau a unor inflamatii.

Cu toate acestea, testele pentru markeri tumorali pot fi un instrument valoros in monitorizarea raspunsului la tratament si in detectarea recidivelor. Conform studiilor, nivelul markerilor tumorali poate scadea in urma unui tratament eficient, iar cresterea lor poate semnala o recidiva a bolii [3].

Metodele imagistice de depistare si diagnosticare a cancerului

Metodele imagistice reprezinta o etapa cruciala in depistarea si diagnosticarea cancerului, oferind specialistilor detalii pretioase despre localizarea, dimensiunea si raspandirea tumorilor. Radiografia, tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), ecografia, mamografia, endoscopia si PET scanul sunt doar cateva dintre tehnologiile utilizate in acest sens [4].

Fiecare metoda de imagistica medicala functioneaza intr-un mod particular si contribuie diferit la diagnosticarea cancerului. De exemplu, radiografia si CT scanul folosesc raze X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului, fiind eficiente in depistarea cancerului de plamani sau a metastazelor osoase. MRI-ul, pe de alta parte, foloseste campuri magnetice si unde radio pentru a genera imagini detaliate ale tesuturilor moi, fiind deosebit de util in diagnosticarea cancerelor cerebrale sau a celor de san. Ecografia foloseste unde sonore pentru a crea imagini ale organelor interne, in timp ce endoscopia permite vizualizarea directa a unor structuri interne, cum ar fi esofagul sau colonul [2].

Totusi, fiecare metoda de imagistica are propriile avantaje si dezavantaje. De exemplu, CT scanul si radiografia sunt metode rapide si accesibile, dar implica expunerea la radiatii. MRI-ul ofera imagini de inalta rezolutie ale tesuturilor moi, dar este mai costisitor. Ecografia este non-invaziva si nu utilizeaza radiatii, dar nu ofera imagini la fel de detaliate ca alte metode [1].

Rolul biopsiei si al punctiei aspirative in diagnosticarea cancerului

Biopsia si punctia aspirativa sunt doua proceduri medicale utilizate in diagnosticarea cancerului. Biopsia implica extragerea unui esantion de tesut din corp, care va fi apoi examinat in laborator pentru a confirma sau infirma prezenta cancerului. Procedura poate fi realizata sub anestezie locala sau generala, in functie de localizarea tesutului ce urmeaza a fi prelevat. Pe de alta parte, punctia aspirativa este o procedura in care se foloseste un ac pentru a extrage celule sau fluid dintr-o tumoare sau dintr-o alta masa din corp [3]. 

Atat biopsia, cat si punctia aspirativa joaca un rol esential in diagnosticarea cancerului. Biopsia poate oferi informatii valoroase despre prezenta si tipul de cancer, in timp ce punctia aspirativa poate ajuta la determinarea stadiului si a raspandirii acestuia. Rezultatele acestor proceduri pot ghida deciziile medicilor privind cel mai eficient plan de tratament pentru fiecare pacient.

Cu toate acestea, ambele proceduri au si dezavantaje. Biopsia si punctia aspirativa pot provoca durere si sangerare, in timp ce riscul de raspandire a celulelor cancerigene este un alt factor de luat in considerare. In plus, rezultatele acestor proceduri pot fi uneori neconcludente sau pot necesita teste suplimentare pentru confirmare [5]. 

Depistarea timpurie a cancerului este extrem de importanta, motiv pentru care au fost puse la punct diverse metode de screening, analize de laborator, tehnici imagistice si metode de biopsie necesare in diagnosticare. Depistarea precoce a cancerului creste sansele de vindecare, motiv pentru care este vital ca aceste investigatii sa fie realizate conform recomandarilor medicului.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

  1. Mayo Clinic. “Cancer - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 7 Dec. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/diagnosis-treatment/drc-20370594, accesat la 24.05.2024;
  2. National Cancer Institute. “How Cancer Is Diagnosed.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 17 Jan. 2023, www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis, accesat la 24.05.2024;
  3. “Stanford Health Care.” Stanfordhealthcare.org, 2014, stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/cancer/cancer-diagnosis.html, accesat la 24.05.2024;
  4. “Tests and Procedures.” Cancer.net, 24 July 2010, www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures, accesat la 24.05.2024;
  5. “Tests and Scans.” Www.cancerresearchuk.orgwww.cancerresearchuk.org/about-cancer/tests-and-scans, accesat la 24.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor