De ce amortesc picioarele si cand e acest lucru un semnal de alarma

8. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Amorteala picioarelor este o senzatie destul de comuna, cu care ne-am confruntat cu totii cel putin o data in viata. Ea poate aparea din cauze minore insa, uneori, poate indica si prezenta unei afectiuni cu adevarat serioase. Afla cand ar trebui sa te ingrijorezi si ce poti face in cazul in care ai de-a face cu acest simptom.

Ce este amorteala?

Amorteala reprezinta pierderea temporara a simturilor din diferite zone ale corpului, insotite apoi de senzatii usoare de furnicaturi. In general, acestea isi fac aparitia la nivelul picioarelor si a mainilor. Amorteala picioarelor apare deseori atunci cand membrele au fost mentinute intr-o pozitie necorespunzatoare, insa nu intotdeauna este vorba de o problema minora.

Acest simptom poate fi si semnul unor afectiuni ale sistemului nervos, a unor boli, traumatisme, leziuni sau poate aparea in urma altor factori. Este important sa cunosti toate potentialele cauze si simptome, astfel incat sa poti actiona in mod corespunzator si sa stii cand ai nevoie de ingrijiri medicale.

Care sunt cauzele amortelii picioarelor

De ce amortesc picioarele? Acest fenomen poate aparea din diverse motive. Iata care sunt acestea.

Compresii ale nervilor

De cele mai multe ori, amorteala resimtita la nivelul picioarelor apare atunci cand acestea sunt mentinute o perioada mai lunga de timp intr-o pozitie incomoda, astfel incat are loc comprimarea nervilor.

Insa, exista si alti factori care pot obstructiona activitatea nervilor de la nivelul membrelor. Acestia includ leziunile care afecteaza nervii (numite in general neuropatii periferice), hipertrofia la nivelul muschilor, aparitia unor chisturi sau dilatarea unor vase de sange. Acestea pot provoca si prezenta altor simptome, precum pierderea mobilitatii muschilor, starea de slabiciune si chiar durerea.

Afectiuni ale sistemului nervos

Numeroase boli care afecteaza buna functionare a sistemului nervos pot influenta si activitatea nervilor, astfel ducand la aparitia senzatiilor de amorteala la nivelul picioarelor si a mainilor. Afectiunile neurologice asociate cu astfel de simptome includ accidentul vascular cerebral, tumorile cerebrale, scleroza multipla, sciatica, hernia de disc sau sindromul Guillain-Barre.

Alte boli

Nu doar problemele sistemului nervos pot duce la afectarea nervilor din zona periferica, astfel incat sa apara amorteala picioarelor. Diabetul este una dintre acele boli care poate duce la deteriorarea nervilor si vaselor de sange din regiunea membrelor inferioare, astfel facandu-si aparitia fenomenul cunoscut drept picior diabetic.

Artroza este o alta afectiune care cauzeaza amorteli, in urma compresiei osoase care poate afecta si nervii. Alte boli ce merita mentionate in aceasta sectiune includ boala Lyme, afectiunile glandei tiroide, vasculita (inflamarea vaselor de sange), deficientele de vitamine sau fibromialgia (caracterizata de o durere persistenta la nivelul muschilor care poate fi insotita de amorteli).

Alcoolismul

Consumul excesiv de alcool este extrem de daunator pentru organism, cauzand aparitia a numeroase afectiuni grave. Una dintre acestea poarta denumirea de polineuropatie alcoolica si este caracterizata de amorteli la nivelul membrelor, aparitia durerilor, a furnicaturilor, precum si a miscarii cu dificultate si a pierderii mobilitatii.

Care sunt simptomele amortelii picioarelor

Amorteala la nivelul picioarelor se manifesta deseori impreuna cu o serie de senzatii de disconfort, precum furnicaturi, mancarimi sau chiar arsuri usoare. Pot aparea si durerile in zonele unde apare de obicei amorteala si, daca problema persista, piciorul isi poate pierde treptat sensibilitatea la stimulii tactili.

Diagnostic

Pentru a identifica exact cauza care determina aparitia amortelii din zona picioarelor, medicul va incepe prin a examina istoricul medical al pacientului si a-i pune acestuia cateva intrebari referitoare la simptomele resimtite, la frecventa aparitiei acestora si la orice alti factori care ar fi de ajutor in stabilirea unui diagnostic.

Apoi, medicul poate continua cu un examen clinic bazat pe verificarea reflexelor, a capacitatii senzoriale a pacientului, a mobilitatii membrelor sau a oricaror alte semne care ar putea indica o potentiala afectiune. 

In functie de manifestarile pacientului si de felul in care decurge investigatia, medicul poate recomanda o serie de analize suplimentare. Acestea pot include verificarea nivelurilor de hormoni tiroidieni, nivelul vitaminei B12, investigatii imunologice, radiografii si alte investigatii imagistice la nivelul oaselor etc.

Optiuni de tratament pentru amorteala picioarelor

Cea mai buna metoda de a combate amorteala picioarelor este interventia directa asupra cauzelor si adaptarea tratamentului in functie de acestea. Optiunile sunt extrem de variate si pot da rezultate diverse, in functie de severitatea afectiunii si de felul in care se manifesta senzatiile de amorteala.

Terapia de recuperare

In cazul afectiunilor in care mobilitatea are de suferit sau in care sunt afectate oasele si articulatiile, o metoda buna de a reda flexibilitatea membrelor si a indeparta senzatiile de amorteala este reprezentata de recuperarea medicala. Fizioterapia si kinetoterapia pot contribui la ameliorarea durerilor si a disconfortului si pot ajuta pacientul sa isi reia activitatile zilnice fara sa ii mai fie afectata calitatea vietii.

Tratamentul medicamentos

In cazul in care cauzele amortelilor sunt reprezentate de alte afectiuni, un mod de a interveni asupra lor este prin administrarea unui tratament medicamentos specific. Medicul specialist va recomanda medicamentele potrivite in cazul afectiunii cu care are de-a face pacientul. Astfel, vor putea fi ameliorate si alte simptome prezente si se poate interveni direct asupra factorilor care duc la deteriorarea nervilor periferici.

Dieta

In cazul amortelii cauzate de diabet, este vital ca pacientul sa urmeze o dieta echilibrata. Astfel, sansele ca astfel de simptome sa fie minimizate sunt semnificativ mai mari, iar riscurile de aparitie a complicatiilor asociate cu aceasta afectiune vor scadea considerabil. O dieta sanatoasa ar trebui sa fie bazata pe multe fructe si legume, cereale integrale, produse fara zahar, carne slaba si alte alimente cu un indice glicemic mai scazut.

Avand in vedere ca un consum exagerat de alcool poate avea drept rezultat aparitia amortelii picioarelor, un regim sanatos ar trebui sa nu contina bauturi alcoolice sau acestea ar trebui consumate cu moderatie, in cantitati cat mai mici.

Potentiale complicatii ale amortelii

Una dintre manifestarile amortelii la nivelul membrelor este si pierderea sensibilitatii tactile intr-o oarecare masura. Acest lucru inseamna ca pacientul nu mai poate percepe la fel de bine stimulii care provoaca durerea sau pe cei de temperatura. Drept rezultat, pot aparea accidente in momentul in care acesta nu realizeaza faptul ca un astfel de stimul poate provoca o rana.

De exemplu, pacientul poate calca pe un obiect fierbinte sau dur fara sa aiba impulsul de a retrage piciorul, deoarece acesta nu mai resimte bine temperatura si durerea. Astfel, riscul ca acesta sa sufere diferite rani este mult mai mare.

Cand devine amorteala o urgenta medicala?

Cu totii resimtim periodic o usoara amorteala la nivelul picioarelor sau a mainilor. Insa, in momentul in care acest fenomen apare in mod regulat, este un semn ca lucrurile nu sunt tocmai in regula si ar trebui sa te prezinti la medic pentru investigatii.

Amorteala poate reprezenta si o urgenta medicala. In momentul in care senzatia se extinde si la nivelul mainilor si a fetei, apar dificultati de vorbire, de miscare, resimti o stare de ameteala, de confuzie si dureri de cap, este posibil sa suferi un accident vascular cerebral. In acest caz, va trebui sa iei legatura imediat cu un echipaj medical de urgenta.

Amorteala picioarelor este un fenomen comun care, uneori, poate semnala prezenta unor afectiuni mai serioase. In momentul in care problema persista si apar si alte simptome ingrijoratoare, precum afectarea mobilitatii sau pierderea sensibilitatii tactile, este recomandat sa iei legatura cu un medic pentru a primi ingrijirile necesare.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor