Zahar brun: calorii, beneficii, utilizari

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Zahar brun

 

Zaharul brun este un tip de zahar alb la care se adauga melasa, cea care ii confera si culoarea. Zaharul brun este un indulcitor natural, cunoscut si utilizat din cele mai vechi timpuri, considerat o alternativa mai sanatoasa la zaharul alb. Acesta are o structura chimica diferita de cea a zaharului alb, fiind perceput in alt mod de organism, iar beneficiile pentru sanatate nu sunt deloc de neglijat. 

Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb, culoarea si gustul puternic fiind principalele sale caracteristici pe fondul adaosului de melasa. Si zaharul rafinat poate fi transformat in zahar brun prin amestec de melasa, in cantitati echilibrate. 

Ce este zaharul brun si cum se obtine?

Zaharul brun mai este obtinut din trestia de zahar, Saccharum officinarum, fiind regasit si sub alte denumiri precum "zahar din trestie" sau "zahar integral din trestie". Productia sa nu se bazeaza pe rafinare, ci pe obtinere direct din sucul de trestie de zahar, fiert si mai apoi lasat la racire, ce cristalizeaza in timp. Obtinerea zaharului brun este un obiectiv ce se poate realiza pe termen lung, fiind necesare cateva luni. Acest produs alimentar poate fi rafinat sau nerafinat, dar exista si variante ceva mai speciale. 

Zaharul brun contine 3 - 7% melasa, iar granulatia acestui tip de zahar este mare comparativ cu cea a celui alb, desi exista si variante ceva mai fine. Toate se gasesc in farmacia online, in categoria de produse pentru dieta si nutritie. Exista mai multe tipuri de zahar brun, culorile si granulatiile sunt diferite de la un producator la altul. Cu cat zaharul brun este mai usor, cu atat aroma sa este mai delicata, fata de gustul puternic de melasa al zaharului inchis la culoare. (1)

Compozitie si calorii: zahar brun

Zaharul brun are un continut redus de nutrienti, dar este bogat in calorii, fiind totodata un produs fara chimicale. O lingurita de zahar brun, aproximativ 4,6 grame contine:

  • 17,5 calorii;
  • 1,3 mg sodiu;
  • 4,5 grame carbohidrati;
  • 4,5 g zaharuri. 

Nu exista fibre sau amidon in zaharul brun, grasimi sau proteine, iar sarcina glicemica este scazuta, estimata la 3. Chiar si asa, cu cat cantitatea de zahar brun consumata creste, cu atat sarcina glicemica va fi mai ridicata. In cantitate mare, respectiv o cana, zaharul brun are micronutrienti semnificativi, 183 de miligrame de calciu, fier, magneziu, mangan si potasiu. (2), (3)

Beneficii pentru sanatate oferite de consumul de zahar brun

Ofera energie pentru corp si creier

Zaharul brun este un carbohidrat simplu care poate oferi un boost de energie organismului daca il consumi atunci cand esti obosit. Impulsul natural este valabil o scurta perioada. Glucoza, caci despre ea este vorba reprezinta sursa de energie preferata a creierului, motiv pentru care imbunatateste functia creierului. 

Excesul de calorii si carbohidrati ce pot rezulta din consumul mare de zahar brun poate fi stocat sub forma de grasime, un motiv pentru a limita cantitatea de produs in dieta. (1), (3)

Calmeaza crampele menstruale

Potasiul din melasa poate ajuta la relaxarea muschilor, inclusiv a celor uterini ceea ce inseamna o usurare a contractiilor si o diminuare a intensitatii crampelor menstruale. Zaharul brun poate fi intrebuintat simplu sau in asociere cu ceaiul de ghimbir pentru calmarea durerilor menstruale, dar cu moderatie, tinand cont de continutul caloric ridicat. (1)

 

Zahar brun si alb

 

Imbunatateste digestia

Zaharul brun este un ajutor real pentru prevenirea constipatiei, dar nu face acest lucru singur. Imbunatatirea sanatatii digestive se poate obtine cu o cana de apa fierbinte bauta cu felii de ghimbir si putin zahar brun. In plus, pentru ca asigura o buna digestie ar putea preveni aparitia obezitatii, daca nu se exagereaza. (1)

Sustine sanatatea pielii

Zaharul brun are proprietati antiinflamatoare si antimicrobiene ceea ce inseamna ca poate lupta eficient pentru a preveni infectiile de la nivelul pielii ce pot sa apara pe fondul unor zgarieturi si taieturi minore. Odata ce rana este curatata, aplicarea unui strat subtire de zahar brun poate oferi barierei de protectie a organismului un plus pentru vindecare rapida. (1), (4)

Previne scaderea zaharului din sange

Hipoglicemia apare atunci cand nivelul zaharului din sange scade sub normal, cum se poate intampla in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Scăderea energiei si anxietatea crescuta pot fi semne ale scaderii nivelului de glucoza din sange care trebuie contracarat cu ingerarea de zaharuri cu actiune rapida, asa cum este zaharul brun. (5)

Calmeaza colicii bebelusilor

Traditional, zaharul brun a fost utilizat ca remediu natural, in amestec cu apa, pentru calmarea colicilor si a crampelor abdominale ale bebelusilor. (1)

Utilizari si atentionari pentru zaharul brun

Zaharul brun este un indulcitor natural ce este folosit la prepararea bauturilor, deserturilor, a mancarurilor, sosurilor, dar si la marinarea carnii. 

Zaharul brun este un ingredient frecvent utilizat in produsele cosmetice pentru rutina de ingrijire a pielii. Il poti folosi si tu pentru o curatare in profunzime a tenului cu eliminarea eficienta a celulelor moarte, pentru stimularea circulatiei si mentinerea elasticitatii si a stralucirii epidermei. (1)

Zaharul brun este mai sanatos comparativ cu cel alb, insa consumul in exces poate conduce la risc crescut de boli, inclusiv de afectiuni cardiovasculare, diabet de tip 2, sindrom metabolic si boala hepatica non-alcoolica. Cercetarile efectuate au aratat ca un consum moderat de zahar brun nu contribuie la cresterea riscului de imbolnavire, dar cantitatile pot fi diferite de la un individ la altul. 

Alergii la zaharul brun nu au fost raportate, mai degraba a fost vorba de agitatia specifica la copiii care au ingerat o cantitate mare de zahar brun. O atentionare speciala se impune legata de posibila contributie la cresterea in greutate, atentie sporita fiind necesara si in ceea ce priveste problemele stomatologice ce pot sa apara cand sunt ingerate prea multe zaharuri. (3)

Acest articol despre zaharul brun este strict informativ. Consumul cu moderatie al acestui produs poate oferi numeroase beneficii pentru sanatatea generala a organismului. Daca nu stii care este cantitatea optima pe care o poti introduce in dieta zilnica, consulta medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor