Vezica urinara in repletie si semirepletie: ce trebuie sa stii?

30. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Vezica urinara in repletie si semirepletie

 

Vezica urinara este organul pozitionat la nivelul pelvisului ce face parte din sistemul urinar si in care se acumuleaza urina. Pentru evidentierea unor probleme la acest nivel sunt necesare investigatii ecografice ale vezicii urinare in repletie si semirepletie. Pentru a beneficia de o astfel de examinare ai nevoie de o pregatire prealabila. 

In acest material vom explica functiile vezicii urinare, rolul sau in cadrul sistemului urinar si problemele care pot sa apara la nivelul acestui organ, precum si examinarile necesare pentru diagnosticarea acestora. 

Anatomia, rolul si functiile vezicii urinare

Sistemul urinar are rol de a filtra sangele si de a crea urina, ca produs secundar. Acest sistem cuprinde: rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra. 

Vezica urinara este un organ sub forma de triunghi, gol in interior, aflat in zona abdomenului inferior, tinut in tensiune de ligamentele care sunt atasate de alte organe si de oasele pelviene. Peretii vezicii urinare se relaxeaza si se extind pe masura ce urina este stocata in interior, apoi se contracta si se aplatizeaza cand urina este eliminata. Capacitatea de stocare a vezicii urinare este cuprinsa intre 200 si 400 de ml. 

Tractul urinar prezinta si doua seturi de muschi ai sfincterului vezicii urinare si uretrei cu rol de a preveni scurgerea urinei in perioadele in care aceasta se acumuleaza in vezica. Nervii de la nivelul vezicii urinare sunt cei care dau semnalul de vezica urinara plina pentru golire. (1) 

Ce inseamna vezica urinara in repletie si semirepletie?

Vezica urinara in repletie este un indicator care poate fi citit pe rezultatul ecografiilor abdomenului inferior si se refera la faptul ca in timpul investigatiilor vezica urinara este plina cu lichid. Vezica urinara in semirepletie inseamna ca acest organ este pe jumatate plin, continand o cantitate medie de urina. 

In momentul in care apar deficiente de funcționare, vezica nu mai functioneaza corect, apar durerile si senzatiile de usturime la urinare sau nevoia de a urina frecvent ceea ce poate insemna ca te poti confrunta cu diverse boli ale vezicii urinare pentru care ai nevoie de un diagnostic de specialitate si tratament adecvat. (2)

Pregatirea vezicii urinare pentru ecografia abdominala

Pentru identificarea problemelor vezicii urinare, alaturi de analize de laborator de urina si sange, medicul va recomanda realizarea unei ecografii abdominale. Ecografia vezicii urinare necesita o vezica urinara in repletie, adica plina. Pentru aceasta va trebui sa tii cont de cateva sfaturi pe care sa le aplici inainte de procedura: 

  • goleste vezica urinara cu 1 - 2 ore inainte de ecografie;
  • bea 1 l de apa inainte de investigatie, cu aproximativ 30 de minute sau o ora, fara a mai urina;
  • poarta imbracaminte confortabila pentru a nu produce disconfort suplimentar in regiunea abdominala;
  • chiar daca nu trebuie sa mananci inainte de ecografie, nu uita sa iti iei medicamentele prescrise pentru bolile cronice de care suferi. (3)

Cand diagnosticul este greu de stabilit, medicul poate indicate si alte tipuri de investigatii: CT, RMN, citoscopie, biopsie, astfel incat problemele vezicii urinare sa poate fi observate si diagnosticate corect. 

Cum trebuie sa fie vezica urinara in repletie sau semireplentie la ecografie?

 

Vezica urinara

 

Pentru unele ecografii, medicul specialist iti va spune ca trebuie sa ai o vezica urinara in repletie, adica plina, in timp ce pentru altele nu va fi nevoie ca vezica urinara sa fie nici macar pe jumatate plina. Depinde foarte mult de locul ce trebuie evidentiat si de ce cauta sa observe personalul de specialitate. 

Nevoie unei vezici urinare in repletie apare in momentul in care specialistul in ecografie trebuie sa:

  • masoare volumul vezicii urinare;
  • vizualizeze organele pelvine din jurul acesteia;
  • obtina imagini rapide, in timp real, detaliate. (3)

Daca golesti vezica urinara inainte de ecografie este posibil ca acuratetea imaginilor sa fie compromisa, iar rezultatul investigatiei sa nu fie concludent. Totusi, sunt specialisti care iti pot permite sa ai vezica urinara in semirepletie in cadrul investigatiilor. 

Care sunt problemele si simptomele pentru care primesti recomandare de efectuare a ecografiei vezicii urinare?

  • Dificultati in urinare;
  • Retentie urinara;
  • Probleme in ceea ce priveste golirea completa a vezicii urinare;
  • Incontinenta urinara;
  • Nevoie brusca si urgenta de a urina;
  • Durere si usturime la urinare;
  • Infectii frecvente ale tractului urinar;
  • Sange in urina. (4)

Ce poate arata ecografia vezicii urinare?

Ecografia simpla a vezicii urinare poate scoate in evidenta, in timp real, cantitatea de urina prezenta in acest organ, dimensiunea, plenitudinea si structurile aflate in interior, indicatorii culesi de specialist in timpul ecografiei sunt transpusi in date care ajuta la stabilirea unui diagnostic. Astfel, pot fi evidentiate unele probleme, precum: 

  • vezica urinara hiperactiva;
  • cancerul de vezica urinara;
  • pietre la vezica urinara;
  • chisturi sau tumori;
  • diverticuli vezicali;
  • infectii ale vezicii urinare;
  • prolapsul vezicii urinare;
  • cistita interstitiala;
  • disfunctie a vezicii urinare - vezica neurogena. (3), (4)

Este ecografia vezicii urinare in repletie sau semirepletie sigura?

Ecografia vezicii urinare in repletie sau semirepletie este o investigatie sigura, neinvaziva, fara durere, care provoaca un usor disconfort pe fondul incurajarii consumului de apa fara posibilitatea golirii vezicii. O senzatie neplacuta, trecatoare, poate fi resimtita si pe durata ecografiei, cand sonda este plimbata de specialist pe zona ce trebuie evidentiata. 

Acest articol este informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Daca ai sesizat unele simptome la nivelul tractului urinar, ai infectii urinare frecvente sau un disconfort in regiunea abdominala inferioara, nu este neaparat vorba despre o problema a vezicii urinare, mergi la medic pentru diagnostic de specialitate si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Anatomy of the Urinary System - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/anatomy-of-the-urinary-system#:~:text=from%20the%20ureters.-,Bladder.,empty%20urine%20through%20the%20urethra.

2. Bladder Conditions and Treatment - https://www.cedars-sinai.org/programs/urology-academic-practice/clinical/general/bladder.html

3. How Do You Prepare for a Bladder Ultrasound? - https://www.envrad.com/how-to-prepare-for-bladder-ultrasound/

4. What You Need to Know About Bladder Ultrasounds - https://www.healthline.com/health/bladder-ultrasound

 

Iti recomandam si:

  • Sistemul urinar uman este format dintr-o serie de organe cu functii multiple - rinichi, uretere, vezica si uretra. Acesta are rolul de a elimina toxinele din organism acumulate din sange prin urina colectata in vezica urinara. Cand acest mecanism functioneaza in parametri corespunzatori, corpul are capacitatea de a controla si gestiona nevoia de a merge la toaleta.
  • Cancerul vezical sau cancerul de vezica urinara reprezinta o boala oncologica ce apare in urma multiplicarii anormale a celulelor care se afla in peretele vezicii.
  • Disuria este un simptom cunoscut si ca durere la urinare. El poate aparea atat la barbati cat si la femei, indiferent de varsta, dar este mai frecvent in randul femeilor. Cea mai frecventa cauza a disuriei este infectia urinara joasa, iar tratamentul depinde de problema care a generat acest simptom.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor