Ulcerul duodenal: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Ulcerul duodenal

 

Durerile abdominale sunt unele dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii ajung la urgente. Acestea pot fi provocate de ingerarea unor alimente nepotrivite sau in cantitati prea mari, dar si de o multitudine de afectiuni intestinale. 

Printre acestea se numara si ulcerul duodenal, o boala a carei aparitii este, adesea, favorizata de bacterii, un stil de viata dezechilibrat sau de unele vicii. Desi este o afectiune care se poate remedia prin administrarea tratamentului corespunzator, ulcerul duodenal nu trebuie neglijat, acesta putand sa conduca la complicatii care pot pune viata in pericol. 

Ce este ulcerul duodenal?

Ulcerul duodenal reprezinta o eroziune care apare la nivelul mucoasei duodenului (partea superioara a intestinului subtire). Fiind un tip de ulcer peptic, alaturi de ulcerul gastric, acesta arata ca o leziune a tesutului din interiorul intestinului si poate provoca disconfort sau durere. 

Cauzele ulcerului duodenal

Stomacul uman este captusit cu o membrana interioara care produce mucus. Cunoscuta si sub denumirea de mucoasa, aceasta este caracterizata ca fiind un strat subtire cu rol protector, iar integritatea sa depinde de un echilibru al factorilor care asigura siguranta (cum ar fi productia de mucus) si al factorilor distructivi (cum ar fi productia de acid).

Riscul de ulcer duodenal este crescut la persoanele care:

  • au grupa sangvina de tipul O1;
  • consuma in mod excesiv alcool;
  • sufera de afectiuni ale ficatului, rinichilor sau plamanilor [1];
  • fumeaza;
  • au contactat infectia cu Helicobacter Pylori (o bacterie comuna a stomacului) [4];
  • au un istoric familial de boala ulceroasa peptica [1].

De asemenea, alti factori care au fost asociati cu o crestere a incidentei bolii ulcerului peptic includ:

  • administrarea de tratamente medicamentoase abuzive (de cele mai multe ori, nerecomandate de medic);
  • alte afectiuni medicale, cum ar fi boala hepatica, boala Crohn sau sindromul Zollinger-Ellison;
  • stresul fizic (valabil in cazul persoanelor care au suferit interventii chirurgicale majore sau arsuri).

Factori de risc pentu ulcerul duodenal

In plus, exista anumiti factori de risc care pot determina aparitia ulcerului duodenal. Printre acestia se numara si:

  • varsta foarte inaintata (de regula, la persoanele care au peste 70 de ani);
  • traumatismele abdominale sau vatamarile repetate la nivelul stomacului;
  • acidul gastric in exces;
  • senzatia de voma, balonarile si durerea accentuata in zona superioara a abdomenlului. 

Simptomele ulcerului duodenal

 

Barbat cu ulcer duodenal

 

Din punct de vedere al simptomatologiei, manifestarile ulcerului duodenal pot fi diferite de la un pacient la altul - ele pot lipsi cu desavarsire in anumite cazuri. Cu toate acestea, unele dintre cele mai comune forme in care afectiunea isi face simtita prezenta sunt disconfortul abdominal sau durerea [3]. 

Cu preponderenta, acestea pot aparea in special in situatiile in care pacientii diagnosticati sar peste anumite mese sau consuma alimente iritante, care accentueaza simptomele. Acestea pot avea o frecventa neregulata, putand varia ca durata de la cateva minute, pana la cateva ore. 

In anumite cazuri cu frecventa mai scazuta, afectiunea intestinala poate provoca manifestari precum:

  • balonare si regurgitari necontrolate;
  • senzatia de prea plin dupa masa, chiar daca a fost consumata o cantitate mica de mancare;
  • senzatia recventa de greata si voma;
  • lipsa apetitului;
  • pierderea brusca in greutate;
  • scaune negre sau cu sange. 

Diagnosticul ulcerului duodenal

Din punct de vedere al depistarii ulcerului duodenal, medicul poate incepe cu aflarea istoricului medical al pacientului si cu un examen fizic. Acesta poate dori sa afle detalii despre simptomatologie, frecventa aparitiei manifestarilor sau intensitatea lor. De asemenea, este de asteptat sa primesti intrebari cu privire la stilul de viata, vicii si regimul alimentar pe care il urmezi. 

In plus, diagnosticarea ulcerului duodenal poate presupune [2]:

  • recoltarea unor probe de sange;
  • recoltarea unor probe de scaun (materie fecala) - pentru a depista o posibila infectie cu bacteria Helicobacter Pylori;
  • efectuarea unei gastroscopii (numita si endoscopie) - presupune introducerea unui tub subtire si flexibil - prevazut cu o microcamera in capat - in interiorul intestinelor si duodenului, pentru a analiza zona care provoaca suspiciuni;
  • efecturarea unei biopsii - recoltarea unei mici probe de tesut in vederea analizarii in laboratoare de specialitate. 

Optiuni de tratament pentru ulcerul duodenal

Pentru administrarea unui tratament corespunzator este necesar un consult medical in prealabil. Odata ce diagnosticul a fost stabilit, specialistul poate trata ulcerul duodenal in functie de cauza care a determinat aparitia acestuia. 

Tratamentele medicamentoase au ca principal scop indepartarea bacteriei H. Pylori si ameliorarea simptomelor afectiunii determinate de aceasta [6]. Astfel, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice si antihistamice (inhibatoare ale productiei de acid), dar si comprimate antiacide ori agenti protectori ai mucoasei duodenale. 

De cele mai multe ori, odata ce bacteria a fost eliminata cu ajutorul medicamentelor, ulcerul duodenal si simptomele aparute odata cu acesta vor disparea complet [6]. 

In plus, medicul poate recomanda anumite schimbari ale stilului de viata, dar si modificari in ceea ce priveste dieta si nutritia. Acestea pot include:

  • limitarea consumului de alcool;
  • renuntarea la fumat;
  • evitarea alimentelor iritante, precum ciocolata, rosiile, alimentele bogate in grasimi procesate sau felurile de mancare/sosurile foarte picante;
  • limitarea consumului de cafea sau bauturi bogate in cofeina daca acestea duc la agravarea simptomelor;
  • consumarea unor portii mici de mancare, la intervale regulate de timp (de regula, in decurs de trei - patru ore);
  • administrarea de suplimente alimentare cu rol protector pentru stomac si flora intestinala;
  • pierderea in greutate, in cazul in care pacientul este supraponderal sau obez. 

In situatia in care ulcerul duodenal nu raspunde tratamentelor administrate de medic, acesta poate recomanda o interventie chirurgicala locala.

 

Pastile tratare ulcer duodenal

 

Complicatii ale ulcerului duodenal 

Desi aceste cazuri sunt rare, anumiti pacienti pot suferi de complicatii ale ulcerului duodenal, in special atunci cand tratamentul nu este administrat in timp util. Acestea se pot manifesta prin [3]:

  • Perforatii - desi ulcerul in sine reprezinta eroziuni ale tesutului duodenal, acesta se poate agrava si poate gauri peretele intestinal sau abdominal. Daca se intampla acest lucru, bacteriile si alimentele care nu au fost digerate in totalitate pot patrunde in intestin, cauzand roseata, inflamatie si durere acuta - din fericire, aceasta complicatie este destul de rar intalnita, fiind prezenta la aproximativ 2 - 10% dintre pacientii cu ulcere [5];
  • Obstructionarea stomacului - anumite complicatii la nivelul duodenului pot obstructiona stomacul, prin provocarea de cicatrici si umflaturi. Daca se intampla acest lucru, alimentele pot ajunge in intestinul subtire si pot provoca varsaturi si incapacitatea de a manca;
  • Sangerari - pe masura ce ulcerul avanseaza si nu este tratat, poate afecta muschii abdominali si peretele duodenal, provocand sangerari sau chiar voma si scaune cu sange. 

Metode de preventie 

Desi anumiti factori favorizanti ai ulcerului duodenal nu pot fi evitati complet, pentru a reduce riscurile de aparitie ale acestei afectiuni, este recomandat sa nu consumi alimente inainte de a le spala. De asemenea, igiena mainilor ar trebui sa fie primordiala, aceste doua actiuni miscorand sansele de a contacta o bacterie. 

Urmarea unui stil de viata echilibrat, care include atat un regim nutritional cu produse din toate grupele alimentare, miscare fizica regulata si limitarea sau evitarea completa a viciilor (precum fumatul, consumul de alcool) poate contribui deopotriva la sanatatea intestinala, cat si la bunastarea generala a organismului. 

Ulcerul duodenal este o afectiune intestinala care se manifesta de cele mai multe ori prin dureri abdominale care pot fi accentuate de anumiti factori ai stilului de viata. Daca este tratat corespunzator si depistat corect in timp util, ulcerul peptic se poate vindeca destul de rapid, fara sa creeze complicatii. 

Referinte:

  1. “Peptic Ulcer Disease: Treatment, Symptoms, Causes, Prevention.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10350-peptic-ulcer-disease. Accessed 9 Sept. 2022.
  2. “Duodenal Ulcer – Causes, Symptoms and Treatment.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 29 Aug. 2022, www.healthdirect.gov.au/duodenal-ulcer. Accessed 9 Sept. 2022.
  3. “Stomach and Duodenal Ulcers (Peptic Ulcers).” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stomach-and-duodenal-ulcers-peptic-ulcers. Accessed 9 Sept. 2022.
  4. Dr Laurence Knott. “Helicobacter Pylori.” Patient.info, 14 Apr. 2020, patient.info/digestive-health/dyspepsia-indigestion/helicobacter-pylori. Accessed 9 Sept. 2022,
  5. Ocasio, Gisela A, and Andrew Woolf. “Duodenal Ulcer.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 7 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557390/. Accessed 9 Sept. 2022.
  6. “Peptic Ulcer Disease Treatment.” Hopkinsmedicine.org, Oct. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/peptic-ulcer-disease-treatment. Accessed 9 Sept. 2022.

 

  • Dr. Max Probiomax este un supliment alimentar ce ajuta la echilibrarea florei microbiene intestinale si a modificarilor de transit. Capsula este de origine vegetala, prin urmare, produsul poate fi folosit si de catre vegetarieni. De asemenea, poate fi utilizat de femeile insarcinate sau care alapteaza.
  • Tehnologia Probiocap este un proces unic patentat, asa numita microincapsulare, care protejeaza tulpinile bacteriene continute in comprimate.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor