Torticolis bebelusi: cauze, simptome, tratament

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Torticolis bebelusi

 

Torticolis la bebelusi este o problema medicala care apare la muschii gatului. Capul este fortat sa se invarta si sa se roteasca intr-o parte, iar muschii devin rigizi si inflamati. Torticolis la bebelusi poate fi congenital sau dobandit. De regula, cu masaj si schimbarea pozitiei lucrurile pot reveni la normal in scurt timp. Sunt insa si situatii deosebite in care cei mici pot avea nevoie de tratament adecvat. 

Torticolis la bebelusi se traduce prin "gat rasucit", o problema de mobilitate care este regasita frecvent la aceasta categorie de varsta. Torticolis se poate manifesta si la adulti, in orice moment al vietii. Explicam in continuare ce este torticolis la bebelusi, care sunt cauzele aparitiei, simptomele specifice si optiunile de tratament disponibile. 

Ce inseamna torticolis la bebelusi?

Torticolis inseamna rasucirea gatului. Torticolis la bebelusi este o afectiune caracterizata de rasucirea capului si inclinarea sa pe o parte, ceea ce face ca pozitia gatului sa fie anormala. Aceasta problema de sanatate este frecvent diagnosticata la nou-nascuti si bebelusi, uneori parintii se pot ingrijora deoarece unghiul realizat de aceasta rasucire face ca varful capului sa fie inclinat intr-o parte, iar barbia apare ciudat in cealalta parte. 

Torticolis la bebelusi poate fi prezent la nastere, adica este congenital sau poate fi dobandit la cateva luni distanta. Fie ca apare brusc sau poate fi sesizat pe parcurs, de regula este inofensiv. Sunt si cazuri aparte in care rasucirea muschilor gatului reprezinta un simptom al unor probleme mai grave de sanatate. (1)

Cauze pentru torticolis la bebelusi

Cauza aparitiei afectiunii la bebelusi nu este cunoscuta. Se crede ca scurtarea muschiului sternocleidomastoidian, aflat de o parte si de alta a gatului, provoaca torticolis congenital. Oamenii de stiinta inca nu pot explica de ce unul dintre acesti doi muschi ai gatului se scurteaza la bebelusi si determina rasucirea gatului, dar cred ca urmatoarele situatii pot contribui la aceasta deficienta:

  • modul in care copilul a stat in uter;
  • dezvoltarea anormala a muschiului sternocleidomastoidian;
  • hematom la nivelul muschilor gatului bebelusilor;
  • fibroza - ingrosarea anormala a tesutului muscular;
  • sindromul Klippel-Feil - defect congenital rar in care vertebrele de la nivelul gatului copilului se contopesc. 

In torticolis dobandit la bebelusi inclinarea capului pe o parte are loc pe fondul inflamatiei gatului. Umflarea determina slabirea tesuturilor aflate in jurul coloanei vertebrale, care conduce la schimbarea pozitiei vertebrelor gatului, aparitia unor spasme si rasucirea anormala a capului. Inflamatia poate sa apara ca urmare a prezentei infectiei in organism, pe fondul unei leziuni sau rani, dar pot fi si alte motive. 

Cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca torticolis dobandit la bebelusi are si alte posibile cauze: 

  • reflux gastroesofagian;
  • deficiente de vedere;
  • reactii la administrarea unor medicamente;
  • prezenta tesutului cicatricial;
  • spondiloza cervicala;
  • sindrom Sandifer - afectiune rara, o combinatie intre reflux gastroesofagian si spasme ale gatului;
  • sindrom Grisel - complicatie rara pe fondul infectiei capului si gatului sau dupa o interventie chirurgicala de tip ORL. (1), (2)

Simptome specifice in torticolis la bebelusi

  • Inclinarea capului pe partea opusa barbiei;
  • Miscare limitata a capului si gatului;
  • Incordare sau rigiditate musculara a gatului;
  • Umflarea muschilor gatului;
  • Un umar mai ridicat fata de celalalt;
  • Umflatura sau mic "nod" la nivelul muschilor gatului ce se simte la palpare;
  • Trasaturi faciale neuniforme sau asimetrice;
  • Plagiocefalie - cap plat pe una sau ambele parti;
  • Tremuraturi ale capului;
  • Plans ascutit la schimbarea pozitiei pe fondul durerii de gat si de cap. (1), (3)

 

Simptome in torticolis

 

Cum se diagnosticheaza torticolis la bebelusi?

Un examen fizic poate fi suficient pentru ca medicul specialist sa poata stabili daca este vorba de torticolis la bebelusi. Uneori insa se pot efectua teste precum o radiografie a gatului, tomografie computerizata pentru cap si gat sau scanare prin rezonanta magnetica a capului si gatului micutilor. Abia dupa stabilirea diagnosticului corect medicul va putea recomanda tratamentul adecvat situatiei. (1)

Optiuni de tratament pentru torticolis la bebelusi

Terapie fizica

Cu masaj usor pentru bebelusi, schimbarea pozitiei si realizarea exercitiilor de intindere a muschilor, torticolis la bebelusi poate sa dispara. Cand totusi schimbarea nu se produce, medicul te poate indruma catre terapie fizica realizata de un specialist. Fizioterapeutul sau kinetoterapeutul te pot invata si pe tine ce sa faci acasa pentru a continua terapia si a oferi tot suportul necesar micutilor. (1), (2)

Pe masura ce muschii gatului bebelusului capata mobilitate, terapeutul iti va indica pozitiile pe care trebuie sa le adopte bebelusul pentru intarirea musculaturii. Asezarea bebelusului pe burta, cu capul culcat pe partea opusa rasucirii este o varianta de tratament la domiciliu. (3)

Tratament medicamentos

Sunt situatii in care poate fi necesara administrarea de antibiotice sau de injectii cu toxina botulinica pentru a relaxa muschii rigizi ai gatului, medicul este in masura sa prescrie un astfel de tratament in functie de nevoile fiecarui copil. (2)

Examinarea neurologica

Uneori este nevoie si de un consult neurologic pediatric pentru ca medicul specialist sa identifice eventualele tulburari ale nervilor, maduvei spinarii sau a celor de la nivelul creierului. Tratamentul va fi acordat in functie de problemele diagnosticate. (1)

Interventie chirurgicala

Chirurgul ortoped poate propune o interventie chirurgicala pentru a prelungi muschiul sternocleidomastoidian, daca torticolisul este cauzat de scurtarea acestuia. (2)

Alte variante de tratament

Torticolis la bebelusi nu poate fi prevenit, dar diagnosticat timpuriu poate conduce la ameliorarea simptomelor neplacute pentru acesta mai rapid, odata ce tratamentul este stabilit si implementat. In cateva luni, daca se incepe terapia fizica timpurie se vor putea observa rezultate in torticolis la bebelusi. Masajul corpului bebelusilor este esential din prima zi a vietii, dar si o modalitate de relaxare dupa baie, un motiv in plus sa introduci acest lucru in rutina zilnica de ingrijire a micutilor. 

st articol despre torticolis la bebelusi este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca crezi ca bebelusul tau se confrunta cu simptome asemanatoare celor prezentate in acest material, mergi la medic urgent si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Torticollis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22430-torticollis#:~:text=Torticollis%20is%20a%20condition%20where,Torticollis%20is%20also%20called%20wryneck.

2. Torticollis in Infants - https://www.whattoexpect.com/first-year/congenital-torticollis

3. Infant Torticollis - https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Infant-Torticollis

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor