Supinatie: ce este si ce trebuie sa stii despre ea

28. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Fata alergand

 

In articolul care urmeaza iti spunem ce este supinatia, care sunt cauzele si simptomele acesteia ce ar trebui sa te alerteze. Mai mult, iti explicam care este impactul pe care aceasta conditie il poate avea asupra sanatatii si stilului tau de viata. 

Ce este supinatia

Supinatia este un termen medical utilizat pentru a descrie miscarea de rotatie a mainii sau a piciorului, in care partea palmara sau plantara este intoarsa spre exterior sau in sus. Supinatia este opusul pronatiei, care intoarce partea palmara sau plantara spre interior sau in jos. Aceasta miscare este esentiala in functionarea normala a corpului. Supinatia are un rol important in diverse activitati, precum mersul, alergatul sau ridicarea obiectelor. Mentinerea unui echilibru intre supinatie si pronatie este esentiala pentru o functionare corecta a membrelor superioare si inferioare.

Exista doua tipuri principale de supinatie:

  • supinatia statica: se refera la pozitionarea piciorului in timpul statului in picioare;
  • supinatia dinamica: se refera la modul in care piciorul se misca in timpul alergarii sau mersului.

Cu toate ca supinatia este o miscare normala, supinatia excesiva poate duce la diverse probleme. Acestea pot include dureri de picioare, probleme de echilibru sau chiar leziuni. 

Cauzele comune si simptomele asociate cu supinatia

Cauzele comune ale supinatiei pot fi identificate intr-o serie de factori. Unul dintre acestia este reprezentat de factorii genetici, care pot influenta forma piciorului si alinierea oaselor inferioare ale acestuia. De asemenea, conditiile medicale (neuropatia periferica) pot fi o cauza a supinatiei. In plus, obiceiurile de viata pot juca un rol important in dezvoltarea acestei condiții. Purtarea incaltamintei inadecvate poate contribui la supinatie, la fel si petrecerea unei perioade indelungate in picioare, mai ales pe suprafete dure.

Simptomele asociate supinatiei pot varia de la persoana la persoana, dar exista cateva semne si simptome comune. Durerea in partea exterioara a piciorului este un simptom frecvent intalnit in supinatie. De asemenea, persoanele cu supinatie pot prezenta glezne instabile si pot fi mai susceptibile la entorse si alte leziuni ale gleznei. Bataturile si basicile pe partea exterioara a piciorului si a degetelor pot fi, de asemenea, simptome ale supinatiei.

Impactul supinatiei asupra sanatatii si a stilului de viata 

Supinatia, sau rasucirea piciorului spre exterior, poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si a stilului de viata al unei persoane. Supinatia poate avea un impact asupra altor parti ale corpului, precum genunchii si spatele. De exemplu, o aliniere anormala a piciorului poate afecta modul in care genunchii se misca, ceea ce poate duce la dureri si disconfort in aceasta zona. De asemenea, supinatia poate contribui la dezvoltarea altor probleme de sanatate, cum ar fi dureri de spate sau probleme posturale

Supinatia poate creste riscul de accidentari atat in activitatile de zi cu zi, cat si in sport. Atunci cand piciorul este inclinat spre exterior, se poate crea o instabilitate in zona gleznei si a piciorului. Supinatia netratata si nedepistata poate avea consecinte pe termen lung asupra sanatatii. O pozitie incorecta a piciorului pe termen lung poate duce la probleme cronice de sanatate, cum ar fi artrita sau tendinita. Aceste afectiuni pot cauza durere constanta, restrictii de mobilitate si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii pacientului. 

Cum sa previi si sa tratezi supinatia: recomandari de la experti

Pentru a preveni si trata supinatia, expertii recomanda urmatoarele:

  • exercitii de corectie si prevenire: activitatea fizica este esentiala in prevenirea si tratarea supinatiei. Exercitiile de intarire a muschilor picioarelor, in special cele care vizeaza musculatura piciorului si a gleznei, pot ajuta la corectarea supinatiei. Exercitiile de echilibru si coordonare pot fi, de asemenea, utile.
  • echipament adecvat de purtat: alegerea incaltamintei adecvate este importanta in prevenirea si tratarea supinatiei. Pantofii trebuie sa ofere un suport bun pentru arcul piciorului si sa aiba o amortizare adecvata. In unele cazuri, pot fi recomandate branturi ortopedice pentru a ajuta la corectarea alinierii piciorului.
  • terapie fizica: poate fi extrem de utila in tratarea supinatiei. Fizioterapeutul poate oferi un plan de tratament personalizat, care include exercitii specifice si tehnici de reeducare a mersului. Aceste exercitii si tehnici pot ajuta la imbunatatirea alinierii piciorului si la reducerea supinatiei.
  • interventie chirurgicala: in cazurile severe sau atunci cand metodele non-chirurgicale nu au dat rezultate, poate fi necesara interventia chirurgicala. Acest lucru poate implica realinierea structurilor osoase sau intarirea muschilor si a ligamentelor care sustin piciorul. Este important sa consulti un specialist inainte de a incepe orice program de exercitii sau de a lua decizia interventiei chirurgicale. Fiecare caz de supinatie este diferit si poate necesita un tratament personalizat.

In concluzie, supinatia, in ciuda faptului ca este o miscare naturala a corpului, poate deveni problematica atunci cand se produce in exces. Impactul sau asupra sanatatii si stilului de viata poate fi semnificativ, insa exista strategii eficiente de prevenire si tratament. Informatiile si recomandarile oferite de experti sunt esentiale pentru o abordare adecvata a acestei probleme.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

American Academy of Orthopaedic Surgeons, „Foot and Ankle Conditioning Program”: https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/foot-and-ankle-conditioning-program/

Sports Health, „Biomechanics of Running and Walking”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862665/

American Podiatric Medical Association, „Supination and Pronation”

Journal of Foot and Ankle Research, „The influence of foot position on reaching for an object from standing”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367708

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor