Stimulator cardiac: ce este, cum se utilizeaza, recomandari

13. 9. 2023 · 9 minute de citit

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv care salveaza vieti. In acest articol poti afla mai multe informatii despre modul in care functioneaza un astfel de aparat, cand si cui este el recomandat, cum se monteaza si ce precautii de utilizare impune. In cazul in care ai nelamuriri suplimentare, contacteaza medicul pentru mai multe informatii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Stimulator cardiac: ce este, cum se utilizeaza, recomandari

Ce este un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic, care este implantat in corp pentru a ajuta la controlul ritmului inimii. Acesta genereaza impulsuri electrice pentru a stimula inima sa bata într-un ritm normal si regulat. Scopul principal al unui stimulator cardiac este de a ajuta la gestionarea aritmiilor. Aritmiile pot determina inima sa bata prea repede, prea incet sau intr-un mod neregulat, ceea ce poate duce la simptome precum ameteala, oboseala si dificultati de respiratie [1].

Un stimulator cardiac este compus din doua componente principale: un generator de impulsuri si fire electrice. Generatorul de impulsuri este de marimea unei monede si contine un microcip si o baterie. Acesta produce semnale electrice, care sunt transmise la inima prin intermediul firelor electrice. Firele electrice transmit impulsurile de la generator la inima si stimuleaza inima sa bata într-un anumit ritm regulat [2].

Cum functioneaza un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac functioneaza prin trimiterea de impulsuri electrice catre inima, stimuland astfel contractarea muschiului cardiac si mentinand un ritm cardiac normal.

Stimulatorul cardiac monitorizeaza in mod constant ritmul cardiac si, in cazul in care detecteaza un ritm anormal (prea lent, prea rapid sau neregulat), trimite impulsuri electrice regulate pentru a restabili ritmul normal. Astfel, acesta contribuie la mentinerea unui ritm cardiac stabil si sanatos [3]. 

Modul in care functioneaza un stimulator cardiac poate fi programat pentru a se adapta nevoilor individuale ale pacientului. Acesta poate fi setat sa functioneze in mod constant sau doar atunci cand inima are nevoie de ajutor pentru a mentine un ritm normal. De pilda, atunci cand pacientul se implica intr-o activitate fizica, stimulatorul cardiac poate creste ritmul cardiac pentru a face fata cerintei crescute de oxigen.Pentru a determina setarile potrivite, medicul pacientului va monitoriza si ajusta stimulatorul cardiac in timpul vizitelor regulate de control [4]. 

Este important de mentionat ca functionarea stimulatorului cardiac este complexa si necesita o evaluare si programare individualizate in functie de nevoile pacientului. Pentru informatii mai detaliate si precise, este recomandat sa consulti un medic specialist in cardiologie.

Cum se utilizeaza un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv medical utilizat pentru a regla ritmul inimii prin emiterea de impulsuri electrice. Atunci cand inima bate prea incet sau are un ritm neregulat, stimulatorul cardiac intervine, trimitand semnale electrice care stimuleaza contractia miocardului, stabilind astfel un ritm cardiac normal. Acest dispozitiv este implantat in corpul pacientului, de obicei in zona pieptului, sub piele.

Pentru utilizarea corecta a unui stimulator cardiac, pacientul trebuie sa urmeze anumite instrucțiuni. De exemplu, persoanele cu stimulator cardiac ar trebui sa evite expunerea la campuri magnetice puternice, cum ar fi cele generate de aparatele de RMN sau de echipamente industriale, care pot interfera cu functionarea dispozitivului [2]. 

Pentru a verifica functionarea corecta a stimulatorului cardiac, pacientul trebuie sa se prezinte la controale medicale periodice. Acestea pot include teste de stres, radiografii toracice si monitorizarea semnelor vitale. Aceste verificari periodice sunt importante pentru a garanta ca dispozitivul functioneaza corespunzator si ca ritmul cardiac este in parametri normali.

Cand este recomandata utilizarea unui stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac poate fi recomandat in diverse situatii medicale in care ritmul cardiac al pacientului este afectat sau neregulat. Unele dintre cauzele medicale care necesita un stimulator cardiac pot include bradicardia, fibrilatia atriala sau alte tulburari de ritm cardiac. Bradicardia este o afectiune in care ritmul cardiac este prea lent, ceea ce poate duce la o scadere a fluxului de sange catre organele vitale. Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac in care atriile inimii se contracta in mod neregulat si ineficient [1].

Pentru a determina daca un pacient este eligibil pentru implantarea unui stimulator cardiac, acesta trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare medicala riguros. Aceasta evaluare poate include teste cardiace precum electrocardiograma, monitorizare Holter sau test de efort. De asemenea, medicul va evalua simptomele pacientului si va analiza in detaliu istoricul medical al acestuia. Toate aceste etape sunt necesare pentru a determina daca stimulatorul cardiac este cea mai buna solutie pentru pacient [5].

Exista si situatii speciale in care utilizarea unui stimulator cardiac poate fi recomandata. De exemplu, pacientii cu anumite tipuri de insuficienta cardiaca pot beneficia de un stimulator cardiac special, numit resincronizator cardiac, care ajuta la sincronizarea contractiilor inimii. De asemenea, pacientii care au suferit interventii chirurgicale precum bypass coronarian sau inlocuire de valva pot avea nevoie de un stimulator cardiac temporar pentru a asigura un ritm cardiac stabil pe parcursul recuperarii [2].

Riscuri si contraindicatii ale utilizarii unui stimulator cardiac

Implantarea unui stimulator cardiac poate implica unele complicatii si riscuri pe care e bine să le cunoști, deși în majoritatea cazurilor acestea sunt depășite de beneficii. În timpul sau dupa procedura de implantare, pot aparea urmatoarele complicatii:

  • Infectii: Existenta unui corp strain in organism, cum ar fi un stimulator cardiac, creste riscul de infectii. În unele cazuri, aceste infectii sunt minore si pot fi tratate cu antibiotice, dar in cazurile mai grave, poate fi necesara indepartarea stimulatorului cardiac.
  • Sangerari: În timpul implantarii stimulatorului cardiac, exista riscul de sangerare in zona inciziei. În majoritatea cazurilor, sangerarea este usoara si se opreste singura, dar in unele cazuri rare, poate fi necesara interventia chirurgicala.
  • Reactii alergice la anestezice: Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la anestezicele utilizate in timpul implantarii stimulatorului cardiac. Aceste reactii pot varia de la usoare la severe si pot necesita tratament suplimentar.

Leziuni ale vaselor de sange sau ale nervilor: În timpul implantarii stimulatorului cardiac, exista riscul de leziuni ale vaselor de sange sau ale nervilor in zona in care a fost implantat dispozitivul. Aceste leziuni pot provoca sangerari, umflaturi sau furnicaturi in zona in care a fost realizata interventia chirurgicala [4].

Pe langa complicatiile legate de implantarea stimulatorului cardiac, exista si posibilitatea unor probleme de functionare ale dispozitivului. Acestea pot include:

  • Ritm cardiac incorect: Stimulatoarele cardiace pot functiona incorect, ceea ce poate duce la ritm cardiac prea rapid sau prea lent. Aceasta poate necesita ajustarea dispozitivului sau chiar inlocuirea acestuia.
  • Uzura sau deteriorarea dispozitivului: Bateriile sau firele stimulatorului cardiac se pot uza sau deteriora de-a lungul timpului, ceea ce poate duce la probleme de functionare. Acestea pot necesita inlocuirea stimulatorului cardiac [3].

Un alt aspect important de luat in considerare este interactiunea stimulatorului cardiac cu alte dispozitive si aparate. Stimulatoarele cardiace pot interactiona cu unele aparate electronice, cum ar fi telefoanele mobile, aparatele de raze X sau echipamentele de paza ale magazinelor. Aceste interactiuni pot perturba functionarea stimulatorului cardiac si pot necesita evitarea anumitor situatii sau obiecte.

Cum se implanteaza un stimulator cardiac?

Procesul chirurgical de implantare a unui stimulator cardiac este o procedura minim invaziva si dureaza, in general, aproximativ 1-2 ore. De obicei, se realizeaza sub anestezie locala si implica inserarea unuia sau mai multor fire subtiri, numite electrozi, prin venele pacientului pana ajung la inima. Acesti electrozi vor fi conectati la stimulatorul cardiac, care este un dispozitiv mic ce gazduieste bateriile si circuitul electronic. Dispozitivul este apoi plasat sub piele, in zona pieptului sau, mai rar, a abdomenului.

Recuperarea dupa implantarea stimulatorului cardiac variaza in functie de sanatatea generala a pacientului, insa de obicei nu necesita o internare indelungata in spital. Pacientii pot experimenta un disconfort minor, cum ar fi umflarea si invinetirea in zona in care a fost plasat dispozitivul, insa aceste neplaceri se vor ameliora in timp [2].

Îngrijirea post-implantare si monitorizarea sunt extrem de importante pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a stimulatorului cardiac si prevenirea eventualelor complicatii. Pacientii trebuie sa efectueze vizite periodice la medic pentru a verifica setarile si a face ajustari, daca este necesar. De asemenea, este esential sa se inlocuiasca bateria stimulatorului cardiac atunci cand aceasta este pe cale sa se epuizeze. Pacientii trebuie sa fie constienti de anumite simptome sau modificari pe care trebuie sa le raporteze medicului, cum ar fi senzatia de batai neregulate ale inimii sau descarcari neasteptate ale impulsurilor electrice.

Dupa implantarea unui stimulator cardiac, pacientii trebuie sa tina cont de anumite consideratii speciale si restrictii de viata. Acestea pot include evitarea dispozitivelor electronice specifice, cum ar fi telefoanele mobile sau aparatele electrocasnice care genereaza campuri magnetice puternice, deoarece acestea ar putea interfera cu functionarea dispozitivului. De asemenea, unele activitati fizice intense sau sporturile de contact ar putea fi contraindicate pentru pacientii cu stimulator cardiac. E important să înțelegi că nu îți este interzisă utilizarea telefonului mobil, dar e recomandat să nu îl ții în buzunarul de la piept, deasupra stimulatorului [1].

Recomandari pentru pacientii cu stimulator cardiac

Pacientii cu stimulator cardiac trebuie sa fie constienti de anumite simptome care pot indica o problema in ceea ce priveste functionarea dispozitivului. Aceste simptome pot include palpitatii, oboseala excesiva, ameteli sau ingreunarea respiratiei. Este important ca pacientii sa-si monitorizeze starea de sanatate si sa consulte de urgenta un medic in cazul in care apar aceste simptome.

Pacientii cu stimulator cardiac trebuie sa participe la controale medicale regulate pentru a asigura functionarea corespunzatoare a dispozitivului. Aceste controale pot include verificarea bateriei stimulatorului cardiac, ajustarea setarilor acestuia si monitorizarea functionarii inimii. Aceste controale ar trebui sa aiba loc o data la sase luni sau conform indicatiilor medicului specialist [3]. 

Pacientii cu stimulator cardiac trebuie sa evite expunerea la dispozitive care pot interfera cu functionarea stimulatorului, cum ar fi telefoanele mobile, echipamentele de radioterapie, echipamentele cu unde magnetice puternice si unele echipamente medicale. Este important ca pacientii sa fie informati cu privire la aceste potentiale interferente si sa respecte recomandarile medicului in ceea ce priveste evitarea acestor dispozitive si medii [4]. 

Utilizarea stimulatorului cardiac are indicatii precise si presupune o serie de precautii specifice. Totusi, in situatiile in care este recoamndat, beneficiile depasesc riscul utilizarii sale. Medicul specialist este cel mai in masura sa raspunda eventualelor intrebari suplimentare pe care le-ai putea avea in legatura cu acest subiect.

Bibliografie:

1. “All about Pacemakers.” Healthline, 27 Oct. 2021, www.healthline.com/health/heart-pacemaker#precautions, accesat la 12.09.2023;

2. Cleveland Clinic. “Permanent Pacemaker: Treatment, Prevention, Outlook.” Cleveland Clinic, 28 Feb. 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/17360-permanent-pacemaker, accesat la 12.09.2023;

3. “Heart Pacemaker: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2012, medlineplus.gov/ency/article/007369.htm, accesat la 12.09.2023;

4. Mayo Clinic. “Pacemaker - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, Mayo Clinic, 2 Dec. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pacemaker/about/pac-20384689, accesat la 12.09.2023;

5. NHS Choices. “Overview - Pacemaker Implantation.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/, accesat la 12.09.2023;

6. “Pacemakers - What Are Pacemakers? | NHLBI, NIH.” Www.nhlbi.nih.gov, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers#:~:text=A%20pacemaker%20is%20a%20small, accesat la 12.09.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor