Spondiloza toracala (dorsala) - cauze, simptome, optiuni de tratament

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
durere de spate, spondiloza toracala

Spondiloza toracala este afectiunea ce apare in portiunea mediana a coloanei vertebrale. Degradarea oaselor, muschilor, tendoanelor, cartilajelor si articulatiilor din regiunea dorsala duce la aparitia spondilozei toracale. Nu doar uzura acestora, pe fondul imbatranirii, provoaca dureri in spondiloza dorsala, ci si prezenta unor traumatisme sau accidentari sportive, in cazul adultilor tineri. Cu tratament adecvat, durerea poate fi ameliorata, iar disconfortul diminuat. 

Spondiloza toracala este un tip de spondiloza care se refera la problemele care apar in sectiunea de mijloc a coloanei vertebrale. Discurile vertebrale se degradeaza odata cu varsta sau ca urmare a executarii unor miscari gresite, ce duc la suprasolicitarea si tensionarea lor. Astfel pot sa se inregistreze fisuri si crapaturi, degenerari ale oaselor si structurilor adiacente ceea ce determina dezvoltarea spondilozei. Cand deficientele se inregistreaza in zona mediana a trunchiului vorbim de spondiloza toracala.

Leziunile produse la nivelul coloanei vertebrale in regiunea gatului conduc la spondiloza cervicala, in timp ce in partea inferioara a coloanei se poate inregistra spondiloza lombara. 

Cu un diagnostic corect si tratament adecvat, durerile pot fi ameliorate, accidentarile evitate, iar mobilitatea recastigata. 

Ce este spondiloza toracala (dorsala)?

Spondiloza toracala este un tip de osteoartrita a coloanei vertebrale toracice, care favorizeaza ingustarea canalului spinal. 

Oasele coloanei vertebrale sufera uzura in timp si se creeaza conditiile pentru crapaturi ale discurilor osoase sau probleme la nivelul articulatiilor. Mai mult, degradarea elementelor osoase ale coloanei dorsale poate usor sa determine fractura de stres (1). 

In acelasi timp, ligamentele care leaga oasele intre ele devin mai rigide si mai groase, ceea ce face ca articulatiile sa devina intepenite, iar miscarile sa fie tot mai limitate. 

Insa, nu doar inaintarea in varsta poate cauza spondiloza toracala, ci si o leziune sportiva poate provoca o fractura mica la nivelul unei vertebre. Cand accidentarile sportive apar la copii si tineri, spondiloza toracala poate fi destul de grava, deoarece oasele lor sunt in plin proces de dezvoltare (1). 

Cauzele aparitiei spondilozei toracale (dorsale)

Spondiloza toracala este o afectiune ce se dezvolta in timp, odata cu inaintarea in varsta. Degenerarea discurilor vertebrale se accentueaza cu varsta, fiind un proces natural, care ii poate afecta chiar si pe cei care au avut pana atunci un stil de viata sanatos. 

O alta cauza a spondilozei toracale poate fi reprezentata de existenta afectiunilor in alte regiuni, asa cum este cazul zonei cervicale si lombare (1). 

Alte cauze pentru aparitia spondilozei toracale pot fi (1), (2): 

  • mostenirea genetica;
  • obezitatea;
  • actiunile repetitive;
  • hernia de disc;
  • osteofite - pinteni ososi;
  • stresul;
  • ridicarea unor obiecte grele frecvent;
  • existenta unor afectiuni ale oaselor - osteoporoza;
  • prezenta ligamentelor rigide; 
  • osteoartrita sau osteoartroza. 

Spondiloza toracala (dorsala): simptome

La debut, spondiloza toracala (dorsala) poate sa nu provoace simptome sesizabile. Pe masura ce leziunile devin tot mai evidente la nivelul discurilor vertebrale, nervii spinali sunt presati, durerea si rigiditatea incep sa isi faca aparitia (1). 

In acelasi timp, durerea apare si daca s-a produs o fractura de stres si a inceput procesul de vindecare, deoarece acest lucru inseamna ca s-a format un nodul in jurul fracturii respective si apasa pe nervii spinali. 

Durerea se resimte in regiunea declansatoare, dar si in zonele adiacente. Dureri de omoplati, durere in regiunea lombara si dureri de picioare pot fi semne ale problemelor inregistrate in spondiloza toracala. 

Alte simptome inregistrate in spondiloza toracala (dorsala) sunt (1), (2): 

  • slabiciune musculara in brate si picioare;
  • amorteala sau furnicaturi;
  • dificultati in mers, probleme de echilibru;
  • spasme sau crampe musculare;
  • reducerea drastica a gamei de miscari - rigiditate accentuata;
  • blocaj la anumite miscari;
  • articulatii care pocnesc;
  • senzatie de intepaturi in regiunea articulatiilor, in brate, dar si in picioare.

Spondiloza toracala (dorsala) a fost asociata uneori cu spondilolisteza (1), afectiune in care o vertebra se pozitioneaza in asa fel incat apasa pe nerv cu presiune mare, determinand o compresie nervoasa. Actiunea este cunoscuta si sub numele de nerv ciupit. 

doctor arata spre ecografia toracica unui barbat

Optiuni de tratament in spondiloza toracala (dorsala)

Tratament medicamentos

Pentru diminuarea durerii si reducerea inflamatiilor medicul poate prescrie analgezice, antiinflamatoare, relaxante musculare, corticosteroizi sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Calmarea durerilor si reducerea inflamatiilor este primul pas in tratamentul aplicat persoanelor diagnosticate cu spondiloza toracala (3). 

Uneori acestora li se pot adauga si unele suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi sau remedii naturiste pentru sistemul osteo-muscular, disponibile in farmacii. 

Terapie fizica si exercitii

Exercitiile fizice pot fi incepute la recomandarea terapeutului, dupa ce durerea a fost ameliorata si corpul s-a odihnit (1). Fizioterapeutul sau kinetoterapeutul te va invata ce tip de exercitii sa efectuezi, pentru a intinde spatele, fara sa fortezi oasele si muschii (3). Urmeaza instructiunile, executa corect miscarile, pastreaza o postura corecta si iti vei intari musculatura, astfel ca vei evita accidentarile si recidivele! 

Tratament chirurgical

Medicul te va ajuta sa eviti interventia chirurgicala. Insa, exista si momente in care operatia este necesara. 

Discectomia este indepartarea chirurgicala a discului lezat. Laminectomia inseamna indepartarea pintenilor ososi sau a laminei, un arc in spatele vertebrei. Laminoplastia se refera la schimbarea pozitiei laminei pentru a crea spatiu pentru tesutul nervos. Fuziunea coloanei vertebrale conecteaza parti ale acesteia cu osul transplantat (1), (3). 

Este posibil ca dupa o interventie chirurgicala sa utilizezi o orteza de spate, pentru a mentine stabila coloana vertebrala, pentru vindecarea fracturii sau sa folosesti orteze in loc de operatie (1). 

Terapii complementare si alternative

Masajul terapeutic, acupunctura, hidroterapia sau inotul, realinierea posturala, kinesio taping pot fi optiuni de tratament (4), alaturi de varianta clasica de ingrijire medicala, cu potential pentru ameliorarea durerilor si redobandirea mobilitatii si a puterii musculare. 

Stimularea electrica, dar si terapii cu gheata sau cu utilizare de caldura sunt avute in vedere de personalul medical de specialitate in tratarea acestei afectiuni (3). 

Spondiloza toracala (dorsala) este o problema ce se manifesta in regiunea de mijloc a coloanei vertebrale, pentru care exista numeroase optiuni de tratament. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate spondilozei toracale, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

  1. Thoracic Spondylosis Symptoms and Treatment - https://www.healthline.com/health/thoracic-spondylosis
  2. Thoracic Spondylosis - https://vitalisphysiotherapy.com.au/thoracic-spondylosis/
  3. Thoracic Spondylolysis - https://www.physio-pedia.com/Thoracic_Spondylolysis
  4. Thoracic Spondylosis - https://www.physio.co.uk/what-we-treat/musculoskeletal/conditions/upper-back/thoracic-spondylosis.php
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor