Saptamana 39 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Saptamana 39 de sarcina

 

Saptamana 39 de sarcina poate fi ultima in care copilul se pregateste pentru nastere. Intrauterin, bebelusul continua sa acumuleze greutate in fiecare zi si sa formeze tesut adipos. Fiind ultimele saptamani de sarcina, iti poate parea ca momentul asteptat intarzie, ceea ce te va face nerabdatoare si poate ingrijoarata. De aceea este important sa mergi la controlul medical programat si sa discuti cu medicul despre orice nelamurire mai ai. Nu uita sa te relaxezi, pentru ca tot ce mai poti face acum este sa astepti! 

Saptamana 39 de sarcina poate fi frustranta si complicata pentru tine. Jocul asteptarii este obositor, dar in acest stadiu al sarcinii, daca nu ai probleme de sanatate, iar copilul se dezvolta normal, medicul iti va recomanda sa ai rabdare pana se produce nasterea naturala. 

In cazul programarii cezarienei, aceasta este saptamana in care iti iei bagajul de maternitate si te internezi pentru operatie. Te vei intalni curand cu bebelusul din pantecul tau, pe care il vei strange in brate, hrani si alinta asa cum ai planuit in tot acest timp. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Copilul si-a definitivat dezvoltarea, iar daca urmaresti cu atentie ecografia de sarcina in saptamana 39 vei descoperi trasaturile acestuia. Degetelele sunt capabile sa apuce si sa prinda cu putere, ceea ce vei descoperi imediat dupa nastere, cand te va tine de deget. 

Este pozitionat cu capul in jos pentru nastere, spre pelvis (1), presand pe vezica si venele cu sange ce merg la picioare, accentuand senzatiile de amorteala sau furnicaturile din brate si picioare. 

Daca nu se naste in aceasta saptamana, pana la termen va mai lua cateva zeci de grame in greutate, iar stratul de grasime de sub piele va fi mai consistent (2), ceea ce ii ofera un aspect de bebelus dolofan la nastere, dar si capacitatea de reglare a temperaturii corpului. 

Copilul are aptitudini noi, poate sa produca celule ale pielii care sa le inlocuiasca pe cele vechi (2).

Bebelusul masoara intre 45 si 55 de cm lungime si are o greutate cuprinsa intre 2,8 si 3,6 kg (2), fiind de marimea unui pepene mare. Baietii pot fi ceva mai mari si mai grei decat fetele, dar nu este o regula. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Calendarul sarcinii pe saptamani si luni iti confirma ca esti in trimestrul 3 de sarcina, in luna 9, saptamana 39, o perioada inconfortabila, plina de neliniste si griji. Corpul tau este supus unei presiuni enorme, copilul din burta este tot mai mare, iar presiunea exercitata de uter este intensa. 

Picioarele, mainile si chiar fata pot fi umflate, un motiv in plus pentru aceastai, poate fi retentia apei in organism. 

Iti este greu sa te misti, pe de o parte din cauza greutatii acumulate, pe de alta parte pentru ca durerile de spate si de picioare sunt tot mai accentuate. Medicii recomanda miscarea usoara. Leganatul in mers este caracteristic gravidelor, in special in ultima parte a sarcinii, el apare pentru dobandirea stabilitatii. 

Colul uterin devine sters (2), pregatindu-se pentru nastere. Cand copilul este gata pentru expulzie, va cobori mult spre colul uterin, acesta devinind mai scurt si mai subtire, pentru a putea permite nasterea. 

Sarcina ajunsa in acest stadiu poate sa prezinte toate simptomele specifice saptamanii 38 de sarcina, dar si unele noi. Daca esti ingrijorata si te stresezi constant, poti trece prin crize de anxietate (1), iti poti pierde pofta de mancare, resimti dureri de cap, frecvente in sarcina si senzatii de “fluturi in stomac”, indigestia si arsurile fiind cauzele acestora. 

Nervozitatea amplifica insomniile, iar urinarile frecvente fac ca odihna sa fie si mai greu de obtinut, asa cum s-a intamplat in tot trimestrul 2 de sarcina

Este posibil sa ai dureri mari in zona abdomenului inferior, crampele fiind date de contractiile Braxton-Hicks, dar si de pregatirile fiziologice ale organismului pentru nastere. 

Este bine sa recunosti simptomele ce anunta o nastere iminenta, pentru a merge de urgenta la maternitate. In acest moment trebuie sa stii semnele de alarma pentru a solicita ajutor medical de specialitate. Numara contractiile si tine evidenta frecventei lor (3), observa atent tiparul si semnelece pot anunta nasterea. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

In aceasta perioada este ideal sa ai in continuare un stil de viata sanatos, cu o dieta alimentara bogata in fructe si legume proaspete, cu proteine de origine animala de calitate, in portii mici si dese. Nu uita de vitaminele prenatale si nici de produsele recomandate de medicul de obstetrica-ginecologie, care te ajuta sa tii sub control crampele sau durerile. 

Miscarea este esentiala si benefica pentru tine si copil, iar odihna este vitala. Daca suferi de insomnii, trage cate un pui de somn ziua, ori de cate ori poti. 

In aceasta etapa ar trebui sa ai pregatit bagajul pentru maternitate si camera bebelusului. Aseaza la locul lor hainutele, produsele de ingrijire specifice pentru igiena copilului, pentru a le avea la indemana cand te vei intoarce acasa cu noul membru al familiei. 

Poti achizitiona din farmacii o cantitate mai mare de scutece de unica folosinta pentru bebelus si produse de curatare si ingrijire a pielii lui sensibile.

 

Femeile si graviduta

 

Prietenele iti pot organiza petrecerea pentru bebelus. Poti sa le inviti la tine acasa, pentru a te simti confortabil si pentru a te bucura de compania placuta a celor care tin la tine. Vei uita pentru cateva ore de toate neplacerile din sarcina si te vei bucura de micile atentii primite pentru tine si copil.  

Sfaturi pentru parteneri

Incearca tehnici de relaxare diferite, bea un ceai, citeste o carte, pune partenerul sa iti faca un masaj la picioare sau la spate si apeleaza la aromaterapie daca poti suporta mirosurile. Recurge la orice strategie pentru a te simti cat mai bine. 

Partenerul trebuie sa te insoteasca la programarile pe care le ai la consult, atat pentru sprijin moral, cat si pentru sustinere fizica, astfel incat sa nu te accidentezi. 

Saptamana 39 de sarcina este o posibila data de nastere naturala sau prin cezariana. Daca nu se va naste in aceasta saptamana, copilul isi va continua cresterea. Este greu de trecut peste inca o saptamana pana sa iti tii bebelusul in brate, dar trebuie sa astepti, sa te odihnesti si sa incerci sa nu te stresezi. Apeleaza la partener, rude si familie pentru a primi suport ori de cate ori ai nevoie! 

Surse de informare:

1. What to Expect at 39 Weeks Pregnant - https://www.healthline.com/health/pregnancy/39-weeks-pregnant

2. 39 Weeks Pregnant - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/39-weeks-pregnant/

3. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-39/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor