Saptamana 38 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Saptamana 38 de sarcina

 

Saptamana 38 de sarcina poate fi momentul declansarii travaliului. Copilul, insa, se poate naste si la 40 de saptamani. Nerabdarea este mare, disconfortul accentuat pentru ca iti doresti ca nasterea sa se produca rapid. Este bine sa stii cu ce te vei confrunta, sa faci aranjamentele necesare, sa inveti sa te relaxezi, avand alaturi partenerul si familia si sa recunosti semnele travaliului.

Saptamana 38 de sarcina poate aduce fericirea deplina in multe familii daca se produce nasterea naturala. Poate fi momentul in care esti programata pentru realizarea cezarienei, daca aceasta este varianta optima pentru tine. 

Nu te ingrijora daca esti insarcinata in 38 de saptamani si nu ti s-a rupt apa. In curand iti vei putea strange copilul la piept. Este adevarat ca mai sunt si situatii in care asteptarea se poate prelungi si dupa saptamana 40 de sarcina. Insa, in cazuri extreme, chiar daca iti doreai o nastere naturala, medicul specialist iti poate recomanda cezariana, pentru ca tu si bebelusul sa fiti in siguranta. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Sarcina la 38 de saptamani pentru copil nu aduce modificari majore, dezvoltarea sa fiind definitivata. Daca nu va veni pe lume in aceasta saptamana, copilul va continua sa ia in greutate, cateva zeci de grame zilnic. Acum bebelusul are de regula peste 3 kilograme greutate si o lungime de pana la 50 de cm (1). 

Fata de trimestrul 2 de sarcina, miscarile fetale in trimestrul 3 sunt oarecum restrictionate, mai ales in apropierea nasterii. Copilul are mai putin spatiu la dispozitie deoarece este mare, iar miscarea pe care o resimti este diferita de cea din lunile anterioare. 

Creierul si plamanii sunt singurele organe din corpul copilului care isi vor continua maturizarea in mediul exterior (1). Daca nasterea se produce acum, organismul copilului va fi capabil sa faca fata noului mediu. 

Corpul micutului din uterul tau nu mai este acoperit de lanugo, parul fin dispare treptat. Copilul are primele miscari intestinale, a stocat lichid amniotic in amestec cu lanugo si prezinta in intestine primele resturi pe care le va excreta dupa nastere. Acestea sunt de culoare verde-maronie si poarta numele de meconiu (2). 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Indigestia, balonarea, constipatia, hemoroizii, arsurile in capul pieptului, durerile de stomac in sarcina si la 38 de saptamani sunt normale. Te confrunti cu aceste simptome, asemanatoare cu cele experimentate in trimestrul 2 al sarcinii si probabil le resimti mult mai intens. 

Presiunea de la nivelul pelvisului este mare, copilul coboara tot mai mult pentru nastere si tu poti inregistra frunicaturi si amorteli la nivelul membrelor inferioare (2), (3). Picioarele si gleznele iti sunt tot mai umflate, uterul marit actionand ca o presa asupra venelor ce transporta sange la nivelul membrelor inferioare si inapoi la inima. 

Ai avut dureri de cap in primul trimestru de sarcina. De atunci si pana acum te-ai confruntat adesea cu migrene si vei mai avea astfel de episoade pana in ziua nasterii.

Burta la 38 de saptamani de sarcina poate fi considerata uriasa in unele cazuri. Daca stai in picioare este posibil sa nu iti vezi degetele membrelor inferioare, insa nu acesta este cel mai mare inconvenient, ci durerea de spate. Acest simptom neplacut va fi prezent pana la nastere. 

Urinarile frecvente sunt deranjante, iar crampele abdominale se pot intensifica in luna 9 de sarcina. 

Contractiile Braxton-Hicks se amplifica si trebuie sa fii atenta la acestea pentru a le deosebi de cele care anunta travaliul si nasterea. 

Sanii pot secreta colostru, lapte special pentru bebelus, cu care va fi hranit in primele zile dupa nastere. 

Poti observa scurgeri vaginale in sarcina la 38 de saptamani, mai consistente si lipicioase, insa normale. Nu le confunda cu dopul de mucus pe care il elimini inainte de travaliu. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Vitaminele prenatale trebuie luate zilnic. Vei primi recomandare de utilizare a unor vitamine din aceeasi gama si dupa nastere, pe tot parcursul alaptarii, pentru un sprijin in plus acordat organismului. 

Dieta alimentara trebuie sa fie in continuare cat mai sanatoasa, cu alimente bogate in vitamine si nutrienti esentiali corpului tau si copilului. 

Este dificil sa te mai misti cand ai o greutate mare, dar exercitiul fizic usor este benefic amandurora. Cateva miscari usoare, o plimbare scurta, urmata de odihna, pot face minuni. 

Esti agitata in asteptarea nasterii, dar daca te stresezi, nu vei obtine nimic bun, plus ca si bebelusul va deveni mai activ. Cu sustinerea partenerului, a familiei si a prietenilor, fa tot ce poti pentru a te simti bine fizic, psihic si emotional.

 

Gravida in 38 de saptamani

 

Continua sa folosesti produse speciale de ingrijire si infrumusetare, dar si creme puternic hidratante pentru pielea sensibila de pe burta, din categoria mama si copilul, pe care le gasesti in farmacii. Prin masarea usoara a burtii pentru a mentine hidratarea pielii poti avea efecte benefice si in privinta agitatiei din burtica. Vorbeste cu copilul in tot acest timp, iar el va reactiona la vocea si miscarile tale. 

Mergi la controalele medicale programate. Ecografia sarcinii la 38 de saptamani ii ofera detalii importante medicului in ceea ce priveste evolutia copilului, dar si posibile semne ale unui travaliu. Poate fi ultima ecografie inainte de cezariana, daca aceasta este varianta optima pentru nastere. 

Jocul asteptarii iti ofera ragazul necesar pentru a pune la punct ultimele detalii in locuinta sau legate de pregatirile pentru hainele si produsele de ingrijire specifice bebelusului imediat dupa nastere. 

Verifica din nou bagajul de maternitate pentru mama si bebelus sa te asiguri ca ai tot ceea ce iti trebuie.  

Sfaturi pentru parteneri

Partenerul iti poate fi alaturi mai ales in aceasta perioada grea in care vei avea multe de infruntat si poate vei trece prin momente depresive. Este extrem de important sa ai un tonus fizic si psihic bun in asteptarea momentului nasterii. 

Saptamana 38 de sarcina poate fi momentul marii intalniri, dar la fel de bine acesta poate fi dupa 40 de saptamani. Copilul se va naste cand va fi pregatit sau cand va fi programata operatia de cezariana. Important este ca in aceasta perioada sa nu te stresezi si sa ai rabdare, bucurandu-te in acelasi timp de experienta unica!

Surse de informare:

1. 38 Weeks Pregnant - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/38-weeks-pregnant/

2. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-38/

3. What to Expect at 38 Weeks Pregnanthttps://www.healthline.com/health/pregnancy/38-weeks-pregnant

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor