Saptamana 30 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

2. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 30 de sarcina

 

Draga mamica, aproape a inceput numaratoarea inversa pana la marele moment. Te afli deja in trimestrul al treilea de sarcina, burtica creste din ce in ce mai mult, iar emotiile tale sunt probabil tot mai intense. Esti nerabdatoare sa-ti cunosti puiul si in acelasi timp iti vin in minte o multime de intrebari? 

Mai ai de parcurs un drum important in saptamanile care urmeaza. Ecografiile se vor efectua mai des, fiind foarte importante pentru ca masoara dimensiunile si greutatea fatului, cantitatea de lichid amniotic, localizeaza placenta si determina pozitia fatului. Dar hai sa afli cat de mare este bebelusul in saptamana 30 de sarcina si la ce sa te astepti in legatura cu schimbarile din corpul tau!

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

Bebelusul tau creste pe zi ce trece, iar asta o poti vedea odata cu burtica ta tot mai mare. Creierul se dezvolta intr-un ritm rapid in aceste zile, pregatindu-se pentru viata extrauterina. Daca pana acum suprafata sa era neteda, acum creierul incepe sa arate corespunzator, isi fac prezenta circumvolutiunile si santurile cerebrale.

Acum, deoarece creierul bebelusului si noile celule adipoase regleaza temperatura corpului, incepe sa dispara acel par moale si pufos de pe intreg corpul sau, numit lanugo. Ia in considerare ca la unii bebelusi lanugo nu dispare in totalitate, astfel se nasc cu puf pe spate, brate, frunte sau umeri.

O alta schimbare majora in saptamana 30 de sarcina, este actiunea maduvei osoase a bebelusului, care a preluat complet productia de globule rosii. Pana acum, diferitele tipuri de tesuturi si splina au fost raspunzatoare pentru producerea celulelor sangvine. Prin urmare, bebelusul tau a mai facut un pas important in pregatirea sa pentru viata de afara [1].

Cat de mare este bebelusul in saptamana 30?

In saptamana 30 de sarcina, bebelusul tau poate fi comparat cu dimensiunea pe care o are o varza. El cantareste aproximativ 1400 g si are o lungime de aproape 40 de centimetri. Pe masura ce bebelusul creste, cantitatea de lichid amniotic va fi tot mai redusa pana la momentul nasterii, lucru absolut normal [2].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

 

Gravida dormind

 

Privesti in jos si burtica ta este maricica? In aceasta perioada uterul se extinde sub cutia toracica pentru a oferi cat mai mult spatiu pentru bebelusul tau aflat in crestere. Astfel, centrul tau de gravitatie se schimba un pic si s-ar putea ca uneori sa simti ca iti pierzi echilibrul.

In aceste zile este posibil sa te simti foarte obosita, asa ca incearca sa iti gasesti o pozitie confortabila de somn. Este de preferat sa mergi seara mai devreme la culcare, iar dimineata sa dormi mai mult. In plus, este binevenit si un pui de somn in timpul zilei. Organsimul iti va semnala oboseala, asa ca este important sa il asculti si sa dormi suficient [3]. Chiar daca in ultimele luni te-ai simtit plina de energie, tine cont ca trimestrul al treilea readuce oboseala ca simptom specific.

Pentru unele femei gravide aceasta perioada poate insemna si instalarea grijilor, o stare de stres si temere, dat fiind apropierea termenului de nastere. Incearca pe cat de mult posibil sa te relaxezi. Fa miscare zilnic, te va ajuta sa te simti mai bine!

Care sunt simptomele in saptamana 30 de sarcina?

  • Probleme de somn sau insomnie in sarcina - este posibil sa observi ca esti mai obosita decat de obicei si ca iti este foarte greu sa adormi noaptea; cauta o pozitie confortabila de somn, poti incerca chiar sa folosesti mai multe perne; in cazul in care ai insomnie, vorbeste cu medicul tau;
  • Dureri de spate - este un simptom comun al sarcinii, iar de regula se intensifica in trimestrul al treilea, odata cu avansarea sarcinii si cresterea bebelusului; 
  • Crampe - uterul se mareste, prin urmare ligamentele si muschii care il sustin se intind; pentru ca acum bebelusul creste foarte repede, crampele se pot resimti ca o senzatie de presiune la nivelul pelvisului; nu iti face griji, poti diminua disconfortul daca te intinzi in pat;
  • Modificari ale dispozitiei - schimbarea brusca a starii se resimte ca urmare a nenumaratelor lucruri care iti trec prin minte, o multime de ganduri cu privire la copil si nastere sau la pregatirile pe care urmeaza sa le faci; in plus, burta marita te face sa te simti mai obosita; daca schimbarile de dispozitie iti afecteaza activitatile de zi cu zi sau te impiedica sa adormi, vorbeste cu medicul tau despre acest aspect [4];
  • Mancarimi pe burta - odata cu bebelusul care se dezvolta si burtica aflata in crestere, pielea se intinde rapid, devenind tot mai deshidratata; astfel apar mancarimile si disconfortul, pe care le poti gestiona prin simpla hidratare a burticii cu o crema, ulei sau unt de shea; gasesti diverse remedii naturiste pentru ingrijirea corporala care sa te ajute si in acest sens;
  • Contractii Braxton-Hicks rare - corpul se pegateste pentru ziua nasterii, mai precis pentru travaliu, astfel aceste contractii repetitive pe care le poti simti se numesc contractii Braxton-Hicks (li se mai spune si contractii false); ele devin mai intense pe masura ce sarcina se apropie de final; se simt ca si cum ceva te strange in partea de sus a uterului, apoi senzatia coboara si dureaza intre 30 si 60 de secunde, dar uneori poate stagna pana la doua minute; retine ca ele nu reprezinta un travaliu real [5];
  • Activitate fetala mai puternica si mai regulata - bebelusul se intoarce mai putin acum si loveste mai mult, prin urmare il vei simti mai des, cu precadere dupa-amiaza si seara; miscarile bebelusului sunt un indicator al sanatatii a acestuia;

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

  • Realizeaza analizele de trimestrul III

Intre 30 si 32 de saptamani de sarcina se recomanda din nou cateva investigatii. Vei repeta analizele de sange, urocultura, sumarul de urina, cultura din secretiile vaginale si iti va fi masurata mai des tensiunea arteriala. De asemenea, nu uita de programarea pentru ecografia de trimestrul trei. Aceasta se recomanda a fi facuta in jurul saptamanii 32 de sarcina.

  • Relaxeaza-te cu activitati care iti plac

Odata cu apropierea termenului de nastere pot aparea o sumedenie de griji. Este foarte usor sa te simti coplesita, dat fiind multitudinea de lucruri pe care vrei sa le pui la punct pana la venirea celui mic pe lume. Probabil primesti si o multitudine de sfaturi, ceea ce la prima vedere poate parea de ajutor, insa s-ar putea sa te oboseasca si mai tare. Relaxeaza-te cu activitatile care iti fac placere, fie ca este vorba de hobby-ul tau, de o plimbare in parc sau poate simti nevoia de un somn dupa masa de pranz. Odihneste-te fara niciun fel de remuscare! 

  • Adopta o dieta bogata in acizi grasi Omega-3

Asa cum ai aflat, in saptamana 30 de sarcina, bebelusului tau i se dezvolta creierul. Astfel, este momentul propice sa mananci peste (2-3 portii pe saptamana). Somonul, bibanul, pastravul, macroul, pot fi doar cateva idei de peste pe care sa il pui in farfurie. Vitaminele prenatale sunt un ajutor, dar ele nu inlocuiesc o dieta sanatoasa. In plus, tine minte ca aportul de acizi grasi Omega-3 este important si in perioada alaptarii.

  • Pregateste-ti casa pentru marele eveniment

Femeile gravide pot confirma ca in perioada sarcinii mai exista un simptom, cunoscut sub numele de sindromul de cuib, manifestat in special in trimestrul al treilea. Mama are o dorinta foarte mare de a pregati casa pentru bebelus. Rearanjarea hainelor din sifonier, reorganizarea obiectelor din dulapurile de bucatarie sau decorarea camerei copilului pot deveni prioritare. Incepe acum sa iti pregatesti locuinta, fiindca mai tarziu burtica foarte mare iti va ingreuna mult miscarile.

Discuta toate intrebarile pe care le ai cu medicul obstretician si prinde cat mai multa incredere in tine! Sa fii informata despre momentul nasterii este un pas important pe care il poti face. Acum, in saptamana 30 de sarcina, odihna este cuvantul cheie. Profita de aceste zile, efectueaza analizele recomandate de medic, hidrateaza-te adecvat si continua sa ai o alimentatie sanatoasa!

Referinte:

  1. Whattoexpect.com. 30 Weeks Pregnant. 2021, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-30.aspx. Accesat in 20 septembrie 2022.
  2. M.D. Shkodzik, Kate. 30 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant. Accesat in 20 septembrie 2022.
  3. Idem.
  4. M.D. Shkodzik, Kate. 30 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant. Accesat in 20 septembrie 2022.
  5. AmericanPregnancy.org. Braxton Hicks Contractions. 2021, https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/braxton-hicks/. Accesat in 20 septembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor