Saptamana 25 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
La finalul saptamanii 25 de sarcina poti spune ca esti gravida de aproximativ 6 luni si ca te apropii de finalul celui de-al doilea trimestru. Desi mai este suficienta timp pana la momentul nasterii, e bine sa te interesezi despre cursurile pentru gravide. Contactul cu o moasa sau cu o doula, cursurile de yoga pentru gravide si meditatia sunt doar cateva dintre instrumentele care te pot ajuta sa te pregatesti pentru momentul nasterii.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
Mai ai doar 15 saptamani pana la termen, iar bebelusul tau masoara aproximativ 33 cm lungime si cantareste aproape 700 g. In saptamana 25 de sarcina uterul are dimensiuni asemanatoare cu cele ale unei mingi de fotbal, iar burta de gravida este in sfarsit evidenta, exact asa cum ti-ai imaginat-o pana acum. Iar bebelusul nu sta nici el degeaba: nasul si plamanii isi continua maturizarea si se pregatesc pentru prima respiratie [1].
Multe dintre reflexele nou nascutului se dezvolta acum, inclusiv cel de tresarire, denumit de catre specialisti reflexul Moro. Tot acum se contureaza stratul de grasime subcutanata, astfel ca pielea micutului nu mai este la fel de incretita [2].
Culoarea pielii bebelusului se schimba, in aceasta perioada, catre un frumos roz, ca urmare a dezvoltarii retelei de capilare subcutanate. La 25 saptamani de sarcina, reteaua de capilare se dezvolta nu doar la nivel cutanat, ci si la nivel pulmonar - un pas inainte catre momentul in care bebelusul va putea supravietui singur in mediul extrauterin. Tot la nivel pulmonar incepe secretia de surfactant, o substanta speciala care permite plamanilor sa se umple cu aer. Deocamdata, insa, plamanii bebelusului nu sunt suficient de bine dezvoltati pentru a prelua oxigenul din aerul atmosferic si a elimina, in schimb, dioxidul de carbon [3].
In sarcina de 25 saptamani plamanii nu sunt singurele organe care se pregatesc pentru prima gura de aer. Narile si nasul bebelusului devin functionale, ceea ce ii permite celui mic sa inceapa sa exerseze respiratia. Avand in vedere ca in mediul intrauterin nu exista aer, ceea ce inspira fatul este lichidul amniotic, dar chiar si asa, narile sale incep sa perceapa mirosuri pe care alimentele aromate consumate de mama le transfera pana in uter [4].
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
La capitolul simptome de sarcina 25 saptamani, un subiect care nu a fost abordat de mult timp, dar care s-ar putea sa se dovedeasca sensibil, este cel al hemoroizilor. Mai mult de 50% dintre gravide se confrunta cu aceasta problema, ca urmare a presiunii pe care uterul o exercita asupra venelor rectale si a constipatiei. Cea mai buna metoda de a-i combate este reprezentata de cresterea aportului de fluide si fibre, pentru a regla tranzitul, si de exercitiile Kegel, care imbunatatesc tonusul musculaturii planseului pelvin [5].
In sarcina la 6 luni, sanatatea dentara trebuie sa reprezinte o preocupare serioasa pentru tine. Asta deoarece infectiile dentare si gingivale se asociaza unui risc crescut de nastere prematura, printr-un mecanism pe care medicii nu au reusit sa il explice pe de-a-ntregul pana acum. Spala dintii de macar 2 ori pe zi, foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si mergi la control stomatologic cel putin o data la 6 luni, inclusiv in perioada sarcinii. Igiena dentara precara se asociaza cu un risc crescut de periodontita, nastere prematura si preeclampsie [6].
Daca e sa ne referim la simptome noi care apar in sarcina la 25 saptamani, disfunctia simfizei pubiene este unul dintre cele mai delicate. Relaxarea ligamentelor pelvine fac ca simfiza pubiana sa devina mai mobila, lucru care poate cauza durere. Exercitiile Kegel si mingea pentru gravide sunt unele dintre cele mai bune antrenamente pentru musculatura din zona. Daca durerea se agraveaza, incearca sa porti o centura de sustinere si sa discuti cu medicul despre metode de a antrena muschii regiunii si a stabiliza articulatia [7].
In calendarul de sarcina pe saptamani si luni rezervam luna a sasea sindromului picioarelor nelinistite. Unii specialisti leaga aceasta problema de un deficit de fier si de anemia feripriva, asadar e bine sa intrebi medicul despre rezultatele celor mai recente analize pe care le-ai facut. Unele femei sustin ca declansarea acestor stari este legata de anumite alimente pe care le consuma, deci un jurnal alimentar ti-ar putea fi de folos [1].
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Burta la 25 saptamani de sarcina nu te mai lasa sa uiti nici o clipa ca venirea lui bebe pe lume se apropie. Asadar putem spune ca e un bun moment sa faci impreuna cu partenerul o lista scurta cu nume pentru copii, din care sa il alegeti apoi pe care va place cel mai mult.
Faptul ca pielea de pe abdomen este intinsa si continuu solicitata o poate face pruriginoasa. O crema hidratanta speciala impotriva vergeturilor este o investitie utila si necesara ca sa te ajute sa te simti mai bine.
Depresia de sarcina si depresia post partum sunt surprinzator de frecvent intalnite. Discuta cu medicul despre starile de rau, iritabilitatea exagerata, plansul frecvent, lipsa poftei de mancare sau insomnii.
Se poate intampla sa iti fie pofta de ceva dulce si e firesc, dar incearca sa faci alegeri cat mai sanatoase: o felie de cheesecake, un mar caramelizat, o placinta cu morcov, mandarinele cu scortisoara, iaurtul sau branza cu capsuni sunt cateva optiuni inspirate.
Simplifica lista de cumparaturi si renunta la alimentele procesate. La 25 saptamani se vede burta de bebe, nu burta de aripioare picante! Desi e in regula sa te alinti, din cand in cand, cu o portie de fast food, ai grija ca majoritatea dietei tale sa fie reprezentata de alimente sanatoase si proaspete.
Sfaturi pentru parteneri
Un stil de viata sanatos nu este intotdeauna usor de mentinut, in conditiile in care exista atatea tentatii. De aceea, roaga-l pe tatal copilului sa iti fie alaturi, sa fie mai intelegator cu tine si sa-ti sustina alegerile intelepte, alaturi de toate eforturile tale! Asta in defavoarea umplerii sertarelor cu dulciuri sau oferirea unei shaworma la cina in fiecare seara. Daca erai fumatoare inainte de sarcina, roaga-l pe partenerul tau sa evita sa aprinda tigara in prezenta ta. Sunt lucruri aparent marunte, dar care te vor ajuta sa te simti mai bine si sa intelegi ca formati o echipa, la bine si la greu.
Cresterea bebelusului, in aceasta a doua jumatate a sarcinii, este din ce in ce mai rapida, asadar si schimbarile din corpul tau survin cu o viteza neasteptata. Mentine acelasi stil de viata sanatos, consulta medicul la vizitele prenatale programate si ai grija de voi!
Bibliografie
- ” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 15.09.2022;
- “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester afisat la 15.09.2022;
- “25 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/25-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 15.09.2022;
- Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 15.09.2022;
- “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 15.09.2022;
- “Week 25 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx afisat la 15.09.2022;
- What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 15.09.2022.