Saptamana 22 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

15. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 22 de sarcina

 

In saptamana 22 de sarcina, deja te apropii de finalul celui de-al doilea trimestru. E destul de probabil ca sarcina sa ti se para o etapa simpla de viata in aceasta perioada, chiar daca unele femei inca se mai plang de usoare stari de greata dimineata sau daca se lupta cu neplaceri de tipul constipatiei. Iata care sunt cele mai importante evenimente care au loc in saptamana 22 de sarcina in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului si schimbarile corpului tau. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

In saptamana 22 de sarcina bebelusul tau cantareste aproximativ 450 g si se apropie de lungimea de 20 cm. Sunt dimensiunile aproximative pe care le are un fruct papaya. Nu doar ca micutul creste continuu, dar este si suficient dezvoltat incat sa semene cu un bebelus! Si desi mai are destul timp sa isi continue evolutia, el arata mult mai bine si in pozele surprinse in timpul ecografiilor [1]. 

Dezvoltarea ochilor bebelusului continua si in aceasta saptamana. Chiar daca irisul nu contine, inca, pigment, restul structurilor sunt deja formate complet, inclusiv pleoapele, genele si sprancenele. Unghiutele sunt in continuu proces de crestere, iar pancreasul nu se opreste din a se dezvolta [2].

In saptamana 22 de sarcina, majoritatea bebelusilor incep sa execute cu manutele, miscari de prindere. De asemenea, incep sa auda ceea ce spui si ceea ce se intampla in corpul tau. Ei te aud vorbind si se obisnuiesc cu vocea ta - chiar daca sunetele care ajung la ei sunt infundate, iti aud bataile inimii si zgomotele intestinale. 

In aceasta perioada musculatura este in plina dezvoltare, astfel ca activitatea fetala perceputa de catre viitoarea mamica este intensa. Bataile cordului fetal pot fi ascultate cu ajutorul unui simplu stetoscop. Lanugo - parul fin care creste pe corpul bebelusului in saptamanile 14 - 16 de sarcina si dispare in jurul saptamanilor 31 - 34 - pare sa joace un rol important in termoreglarea organismului [4]. 

Plamanii bebelusului sunt in plin proces de conturare, iar micutul incepe sa efectueze primele miscari respiratorii. De asemenea, el inghite mici cantitati de lichid amniotic, care vor ramane in intestin pana dupa nastere, cand va fi eliminat sub forma primului scaun al beblusului (denumit meconiu), care este negru si lipicios[2].

Dezvoltarea papilelor gustative face ca bebelusul sa perceapa, intr-un mod subtil, arome ale alimentelor pe care le consumi. Incearca sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete [3]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Majoritatea femeilor spun ca se simt bine in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, dar pe masura ce lucrurile avanseaza si burtica creste, pot aparea si simptome mai putin placute.

Venele varicoase apar la nivelul membrelor inferioare, dar pot afecta si alte zone ale corpului. Cea mai buna metoda de preventie este reprezentata de mentinerea picioarelor ridicate, ori de cate ori stai jos. Ciorapii compresivi pot fi, de asemenea, de mare ajutor [5]. 

Hemoroizii sunt o alta problema frecventa a gravidelor. Cresterea in volum a uterului pune o presiune suplimentara asupra rectului si anusului, ceea ce, la randul ei, poate determina aparitia hemoroizilor. Hormonii caracteristici sarcinii si eforturile depus pentru defecare reprezinta factori de risc suplimentari [7]. 

O alimentatie bogata in fibre si o hidratare adecvata sunt cea mai buna metoda de preventie a hemoroizilor. In cazul in care ai primit unda verde din partea  medicului, incearca sa desfasori activitate fizica cel putin 30 minute pe zi, pentru a combate constipatia. Nu amana mersul la toaleta niciodata [2]. 

In cazul in care hemoroizii externi sangereaza frecvent, contacteaza medicul. Exista o procedura chirurgicala minim invaziva care se poate folosi pentru a remedia problemele acute, pana la nastere. 

Contractiile Braxton-Hicks isi fac simtita prezenta incepand cu saptamana 22 de sarcina, la majoritatea femeilor. Musculatura peretelui uterin se intareste, iar abdomenul pare tare si ferm. Acest tip de contractii sunt neregulate: ele pot aparea de 1 - 2 ori pe ora, de cateva ori pe zi, o data la cateva zile, dar poti sa nu fii deloc constienta de ele. Contractiile Braxton-Hicks sunt diferite de contractiile din timpul travaliului: nu sunt regulate, nu sunt frecvente, nu cresc in intensitate, dureaza mai putin de 1 minut si in general dispar daca te opresti din activitate si te intinzi sau te odihnesti [2]. 

Schimbarile hormonale caracteristice sarcinii isi pun amprenta si asupra libidoului. Sensibilitatea crescuta a sanilor, irigarea mai abundenta cu sange a zonei pelvine si lubrifierea vaginala sporita fac ca, pentru majoritatea femeilor, experientele sexuale sa fie mai intense, iar senzatia de excitatie mai puternica. Desigur, dorinta sexuala nu este influentata numai de schimbarile hormonale, ci si de psihicul fiecarei persoane, asadar este posibil sa te afli fix la polul opus, iar libidoul tau sa aiba de suferit din cauza fricii de a nu ii face rau, cumva, bebelusului. In acest caz, intrebarile tale isi pot gasi raspunsul intr-o discutie deschisa cu medicul tau [7].

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

In cazul in care este prima ta sarcina, un curs pentru gravide este o investitie binevenita. Vei invata o multime de aspecte practice despre primele saptamani cu bebe si acest lucru iti va oferi un anumit grad de calm si liniste mentala ca esti pregatita pentru ceea ce urmeaza. 

Aceste cursuri au calitatea de a raspunde unor intrebari pe care nu prea ai cui sa le adresezi: cum se simte travaliul? Cat dureaza? Cat de intensa va fi durerea? Cum o voi suporta? Cum ma voi descurca cu bebelusul acasa?

Daca se afla pe lista dorintelor tale, cauta de pe acum o doula cu care sa poti comunica intr-un mod pe placul tau. Unele doula sunt specializate pe asistenta inainte si in timpul nasterii, altele te pot sprijini in perioada post partum si in primele saptamani petrecute cu bebelusul acasa. Tu poti alege varianta care ti se potriveste cel mai bine. 

O sarcina de 22 saptamani este un moment perfect sa incepi antrenarea planseului pelvin prin efectuarea clasicelor exercitii Kegel. Ele previn aparitia incontinentei urinare asociate rasului, stranutului sau tusei, a incontinentei post partum si ajuta la refacerea mai rapida dupa nasterea vaginala [3].

Continua sa iei suplimentele de vitamine si minerale recomandate de catre medic. Vitaminele prenatale trebuie administrate pe toata perioada sarcinii si in perioada alaptarii, pentru prevenirea aparitiei unor carente. 

Sfaturi pentru parteneri

Unul dintre lucrurile pe care le poti face in aceasta perioada este sa planifici o vacanta impreuna cu viitoarea mamica. Este ultima vacanta pe care o veti petrece in doi si este perioada cea mai propice pentru o calatorie: inainte ca sarcina sa devina atat de mare incat mobilitatea gravidei sa fie restrictionata. 

Comunica mult si deschis cu partenera. Dincolo de schimbarile pe care le vezi - cresterea abdomenului, kilogramele acumulate pana acum, oboseala frecventa - exista si multe alte schimbari emotionale si psihice. Variatiile bruste de dispozitie, plansul din senin, variatiile libidoului sunt, toate, rezultatul furtunii hormonale caracteristice sarcinii. Odata ce, cu rabdare si calm, afli motivele pentru care partenera ta devine greu de recunoscut in unele momente, o vei putea intelege mai bine. Iar aceasta comunicare deschisa va va consolida relatia care se pregateste sa treaca prin, se pare, cea mai grea incercare: primul an de viata al bebelusului. 

In saptamana 22 de sarcina, deja a inceput numaratoarea inversa catre momentul in care iti vei tine bebelusul in brate, pentru prima oara. Pregateste-te cu responsabilitate pentru acest moment, avand grija de corpul tau si de alimentatie, respectand sfaturile obstetricianului si efectuand controalele medicale si investigatiile necesare in fiecare etapa. 

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/304000#lifestyle:-travel afisat la 7.09.2022;
  2. https://www.healthline.com/health/pregnancy/22-weeks-pregnant#when-to-call-the-doc afisat la 7.09.2022;
  3. https://medlineplus.gov/ency/article/002398.htm afisat la 7.09.2022;
  4. https://www.nhs.uk/Tools/Pages/Pregnancy.aspx afisat la 7.09.2022;
  5. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-22.aspx afisat la 7.09.2022;
  6. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 7.09.2022;
  7. womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/body-changes-discomforts.html afisat la 7.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor