Saptamana 19 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

9. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie insarcinata cu tenesi pentru bebe

Au trecut, deja, 19 saptamani de cand esti insarcinata si tocmai ai intrat in a cincea luna de sarcina. Este momentul unor evenimente grozave, cum ar fi primele miscari ale celui mic si programarea ecografiei morfo-fetale de trimestrul doi, in care vei avea ocazia sa il revezi, mai in detaliu, pe bebelus. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Bebelusul tau creste din ce in ce mai repede, iar ritmul se va accelera si mai mult in cele 21 de saptamani de viata intrauterina care urmeaza. El masoara deja aproximativ 15 centimetri si cantareste in jur de 230 - 250 g [1]. 

Pielea delicata a micutului este acoperita cu vernix caseosa, un strat dintr-o substanta albicioasa, cu un continut ridicat de lipide, care protejeaza pielea de contactul prelungit cu lichidul amniotic. Lanugo, parul fin care acoperea pielea bebelusului este unul dintre ingredientele principale ale vernixului. El se reduce cantitativ pana la momentul nasterii, dar o parte din el ramane prezent si e in mod special vizibil la bebelusii care se nasc mai devreme [2].

Plamanii bebelusului sunt si ei in plina dezvoltare. In saptamana 19 de sarcina incep sa se formeze caile respiratorii principale, denumite bronhii si bronhiole. 

Exista o probabilitate ridicata sa simti primele miscari ale bebelusului in timpul acestei saptamani, dar daca asta nu se intampla, nu te ingrijora: depinde mult de pozitionarea bebelusului si a placentei, dar si de stratul de tesut adipos care captuseste abdomenul [3].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Sarcina la 19 saptamani este suficient de bogata in simptome. S-ar putea sa te deranjeze in mod special crampele musculare ale gambelor, frecvente in trimestrele 2 si 3 si care par sa se manifeste cu predilectie pe timp de noapte. Printre cauzele acestor simptome de sarcina de 19 saptamani se numara oboseala musculara si reducerea fluxului sangvin ca urmare a presiunii exercitate de uter. Deshidratarea si o dieta dezechilibrata sunt alte posibile cauze. Solutia? Apuca laba piciorului cu mana si incearca sa o flexezi cat mai mult in sus, catre partea anterioara a gambei pentru a elibera carcelul dureros [4]. 

Sarcina la 19 saptamani este momentul in care multe viitoare mamici spun ca au simtit primele miscari ale bebelusului. Daca este primul tau copil, este dificil sa deosebesti primele sale miscari delicate, asemeni unui fluturat de aripi, de bulele de gaz intestinale, de pilda. Pe masura ce bebelusul va creste mai mare si mai puternic, miscarile lui vor deveni inconfundabile si, uneori, de-a dreptul dureroase, atunci cand se intinde peste vezica ta urinara sau impinge in ficat [5].

Pofta de mancare este in continua crestere la 19 saptamani de sarcina, si e normal sa fie asa, avand in vedere resursele de care are nevoie bebelusul. Totusi, incearca sa ai la indemana alimente proaspete, hranitoare si sa eviti junk food-ul care te ingrasa fara a avea un aport nutritiv valoros. Desigur, din cand in cand mai poti face cate o exceptie.

Daca esti preocupata de aspectul pielii tale, ei bine, 90% dintre femei fac vergeturi in perioada sarcinii. Cremele hidratante si untul de cacao par sa fie de ajutor in a combate uscaciunea pielii si pruritul [6].

Constipatia poate ramane o problema pana la finalul sarcinii, dar daca lucrurile se agraveaza si nu mai pot fi controlate prin alimentatie, discuta cu medicul despre asta si despre suplimentele pentru sarcina pe care le iei. Unele dintre acestea, care contin cantitati mai mari de fier, pot fi o parte a problemei. Medicul iti poate recomanda cateva solutii adecvate pentru a gestiona lucrurile [7]. 

Uterul in crestere pune presiune pe vasele mari de sange, reducand fluxul de oxigen catre creier si determinand ameteala. Nu ignora acest simptom de sarcina la 5 luni: te poate expune accidentelor [1]!

In calendarul sarcinii pe saptamani si luni, durerile de spate vor fi mentionate constant, de acum incolo. Centrul tau de greutate s-a modificat, iar coloana lombara este in mod deosebit solicitata din aceasta cauza. Evita sa ridici obiecte grele si, daca o faci, foloseste tehnica adecvata, care iti protejeaza spatele: lasa-te pe vine, intinde bratele drept in fata pentru a apuca obiectul respectiv si ridica-te ca si cum ai fi facut o genuflexiune [3]. 

Burta la 19 saptamani de sarcina este in continua crestere, iar nasul tau pare sa fie in directa legatura cu aceasta, pentru ca pare din ce in ce mai infundat. Mai mult decat atat, sensibilitatea mucoasei nazale poate determina sangerare frecventa din cate o nara [5]. 

femeie insarcinata cu imbracaminte pentru bebe in maini

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Cand te prezinti la medic pentru ecografia de sarcina la 19 saptamani, discuta cu acesta si despre candidoza. Candidoza este foarte frecventa in sarcina si determina simptome locale extrem de incomode, printre care senzatie de arsura si mancarimi intense. Secretia crescuta de estrogen si imunitatea scazuta fac ca tratamentul sa fie destul de dificil, prin urmare vorbeste cu medicul inainte de a incerca remediile din farmacii [6].

Investeste in ciorapi compresivi pentru a tine sub control edemele membrelor inferioare. Gandeste-te, de asemenea, si la incaltaminte comoda, mai lata decat ai purta de obicei, pentru un plus de confort [3].

Creste, gradual, aportul de fibre din alimentatie pentru a imbunatati digestia si tranzitul intestinal. O crestere brusca poate determina diaree, crampe si balonare, prin urmare e de evitat. 

Incearca sa dormi pe perne mai mari, astfel incat corpul tau sa ramana intr-o pozitie cat mai ridicata peste noapte. Vei respira mai bine, vei preveni sforaitul si vei reduce refluxul gastroesofagian si simptomele sale [7]. 

Consuma minim 8 pahare cu apa pe zi si incearca sa mentii un stil de viata activ! Vorbeste cu medicul despre cantitatea de efort fizic pe care e in regula sa o depui si gaseste un antrenor care sa stie sa gestioneze programul de exercitii al unei gravide! Alternativa este mersul pe jos, in pas vioi: nu are contraindicatii si e un excelent exercitiu cardio. 

Sfaturi pentru parteneri 

La 5 luni de sarcina se vede burta ca un magnet si e foarte posibil sa nu fii incantata de straini sau chiar rude si prieteni, care vor sa iti atinga burta. Roaga-l pe partenerul tau sa Adopte un rol protector si sa ii indeparteaze pe unii dintre acesti curiosi.

Implicati-va amandoi activ in planurile de amenajare a camerei bebelusului sau achizitiile pentru primele luni de viata ale acestuia. E foarte posibil ca emotiile si dorinta de a face totul perfect sa fie un factor de stres, dar implicarea amandurora te ajuta sa te linistesti.

Odata saptamana 19 de sarcina incheiata, ai ajuns aproape la jumatatea acestei aventuri. Ai trecut deja prin multe schimbari, dar mai sunt multe surprize care te asteapta. Nu ezita niciodata sa vorbesti deschis cu medicul si sa ii adresezi orice intrebari ai avea! Pe masura ce obtii mai multe informatii, te vei simti mai linistita si mai increzatoare in ceea ce urmeaza. 

 Bibliografie

  1. .” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 14.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester   afisat la 14.09.2022;
  3. “19 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/19-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 14.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 14.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 14.09.2022;
  6. “Week 19 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx afisat la 14.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor