Rosu in gat la bebelusi: cauze, simptome, tratament

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Bebe cu rosu in gat

 

Celebrul rosu in gat la bebelusi poate fi diagnosticat mai greu la aceasta categorie de varsta comparativ cu copiii ceva mai mari care pot descrie simptomele specifice si se pot plange de durere in gat. Rosu in gat la bebelusi se caracterizeaza prin iritabilitate, tuse, plans alarmant si chiar febra. Afectiunea in sine poate fi provocata de infectii virale sau bacteriene, dar poate fi si un simptom al unor boli precum infectii respiratorii, gripa sau raceala. 

Ingrijorarea parintilor este de inteles atunci cand bebelusii sunt nervosi sau anxiosi, plang si refuza mancarea si lichidele. Explicam ce este rosu in gat la bebelusi, cauzele aparitiei, simptomele specifice si tratamentul recomandat. 

Ce este rosu in gat la bebelusi?

Rosu in gat la bebelusi este un fenomen frecvent intalnit si care nu reprezinta o urgenta medicala, in mod normal. De fapt vorbim de o inflamatie la nivelul gatului, in zona faringelui si a amigdalelor, cauzata de infectii virale sau bacteriene.

Totusi, rosu in gat la bebelusi poate sa apara ca simptom al unei raceli comune, al amigdalitei, ca urmare a dezvoltarii faringitei streptococice, dar si pe fondul contractarii bolii gura-mana-picior. 

De regula rosu in gat la bebelusi trece in 7 - 10 zile, dar in functie de cauza aparitiei poate avea o durata de manifestare mai mare. Cand simptomele se manifesta puternic si starea de sanatate se degradeaza, pediatrul trebuie consultat de urgenta. (1)

Si adultii pot sa se confrunte cu rosu in gat, cel putin o data pe parcursul vietii. 

Cauze pentru rosu in gat la bebelusi

  • Infectiile virale - raceala, gripa;
  • Infectii bacteriene - infectii cu streptococ, infectii la nivelul urechii;
  • Boala gura-mana-picior;
  • Amigdalita;
  • Ulcere bucale;
  • Faringita;
  • Herpangina
  • Alergii;
  • Factorii externi iritanți - fumul de tigara, praf, poluare, substante chimice. (1), (2)

Simptome specifice in rosu in gat

In functie de cauza aparitiei si de intensitatea manifestarilor, simptomele pot fi diferite de la un copil la altul si nu este obligatoriu ca toate sa existe in acelasi timp. Unii bebelusi pot prezenta mai multe semne, in timp ce la altii crizele de plans sunt cele care ridica semne de intrebare pentru parinti si ii determina sa mearga cu cel mic la medicul specialist. Durerea in gat este neplacuta si intensa, iar bebelusii plang necontrolat, nefiind capabili sa se exprime. Cele mai comune simptome sunt:

  • refuzul de a manca si de a bea;
  • plans;
  • ganglioni limfatici umflati de o parte si de alta a gatului, vizibili sau doar la atingere;
  • in interiorul gatului se poate observa culoarea rosie si iritatia ce merge pana in spatele gatului;
  • prezenta unor pete albe pe gat sau pe amigdale in cazul existentei unui streptococ;
  • respiratie care miroase urat;
  • rinoree;
  • tuse;
  • dureri de ureche. 

Simptome care apar cand starea de sanatate se degradeaza rapid:

  • oboseala;
  • dureri de stomac;
  • greata insotita de varsaturi;
  • eruptie cutanata, durere de gat si febra - simptome de scarlatina. (1), (2), (3)

Cand trebuie sa mergi de urgenta la medic cu bebelusul?

In cazul celor mai mici copii, sub 3 luni, de la primele semne trebuie sa consulti medicul pediatru, mai ales daca refuza mancarea si lichidele, existand astfel riscul deshidratarii severe, o complicatie grava. Cum la aceasta categorie de varsta sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat, starea de sanatate se poate degrada rapid, monitorizarea de specialitate fiind necesara. 

 

Bebe cu gat inflamat

 

Pentru bebelusii cu varsta mai mare de 3 luni, dar cu febra puternica sau intermitenta, durere de urechi ce poate conduce la otita, eruptii cutanate, tuse sau plans alarmant, care pe deasupra nu mai uda scutecele cum o faceau in mod normal, controlul medical de specialitate este esential.

Daca starea bebelusilor nu se imbunatateste sau pare ca se agraveaza rapid, este indicat sa mergi de urgenta la medic pentru a preveni dificultatile de inghitire si tulburarile de respiratie. (4)

Optiuni de tratament pentru rosu in gat la bebelusi

Remedii pentru acasa

Folosirea unui umidificator sau baie de abur amelioreaza durerea de gat. Pentru ca sunt foarte mici si nu isi pot curata singuri nasul utilizarea picaturilor sau a solutiei saline si a unui aspirator nazal pentru decongestionarea nasului bebelusilor si eliminarea excesului de mucus trebuie sa fie parte a unei rutine de ingrijiri corecte zilnice. 

Hidratarea optima este esentiala, fie prin alaptarea la san, fie cu lapte praf formula administrat in doze mici mai des, alaturi de oferirea biberonului cu apa, cat de des este posibil. (1)

Tratament medicamentos

Daca febra este puternica si nu cedeaza, iar rosu in gat a aparut pe fondul unei infectii medicul poate prescrie unele siropuri pentru sanatatea copiilor cu ajutorul carora sa fie combatuta febra si algia la bebelusi, produse adecvate varstei si nevoilor lor. Spray-urile nazale decongestionante pot fi si ele pe lista indicata de pediatru in unele cazuri. (5)

In situatii grave in care rosu in gat a aparut pe fondul infectiei bacteriene cu streptococ, se poate ajunge la spitalizare si la administrarea de antibiotice. La cei mai mici bebelusi, rosu in gat poate insemna si aparitia pungilor de puroi in partea din spate a gatului, un motiv in plus pentru a nu amana vizita de urgenta la medic. (2)

Recomandat ar fi sa nu utilizezi nimic fara indicatia pediatrului, sa monitorizezi cu mare atentie starea bebelusilor si sa administrezi lichide constant pentru a preveni deshidratarea micutilor ce poate fi grava la aceasta categorie de varsta. 

Infectiile care provoaca rosu in gat pot fi contagioase, asadar se impun reguli stricte de igiena astfel incat sa se previna raspandirea infectiei si la alti copii sau membrii ai familiei. Pe langa igiena corecta a bebelusilor, persoanele care ii ingrijesc trebuie sa respecte normele de curatenie si sa dezinfecteze obiectele cu potential de contaminare. (5)

Acest articol despre rosu in gat la bebelusi este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat si un tratament de specialitate. Consulta medicul si respecta indicatiile specialistului atunci cand bebelusul tau prezinta simptome ale unei afectiuni!

Surse de informare: 

1. Sore Throat in Babies and Toddlers - https://www.whattoexpect.com/childrens-health-and-safety/sore-throats-in-children.aspx

2. Sore throat - https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/sore-throat

3. Strep Throat - https://kidshealth.org/en/parents/strep-throat.html

4. What to Do When Your Baby Has a Sore Throat - https://www.healthline.com/health/baby/baby-sore-throat

5. Treatments and tips for soothing a baby's sore throat - https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-sore-throat

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor