Pofta de dulce: ce ascunde si cum o poti reduce?

9. 9. 2024 · 7 minute de citit

Nu este nimic anormal in a avea o pofta de dulce. In fond, gustul dulce este placut si creeaza o stare de bine instantaneu. Cu toate acestea, atunci cand pofta devine exagerata si aproape se transforma in dependenta, impactul asupra siluetei si sanatatii poate fi unul negativ. Cresterea excesiva in greutate si aparitia diabetului sunt doar doua dintre motivele pentru care este important sa tratezi nevoia de dulce cu grija.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Pofta de dulce: ce ascunde si cum o poti reduce?

 De aceea, in acest articol ai oportunitatea de a te familiariza cu principalele cauze care pot conduce la acest comportament alimentar si de a descoperi anumite trucuri care pot fi utile pentru a tine sub control pofta de dulce. 

Ce inseamna pofta de dulce?

Pofta de dulce face referire la dorinta permanenta de a consuma alimente sau diverse gustari bogate in zahar. Anumite tipuri de zahar sunt prezente inclusiv in laptele matern, fiind o sursa importanta de carbohidrati, esentiali pentru o dezvoltare armonioasa a sugarului. Asadar, gustul dulce este asociat cu o senzatie de confort pe care, mai ales atunci cand esti stresat, poti alege sa o regasesti in diverse gustari. 

Ce trebuie evitat este consumul in exces. Conform Asociatiei Americane a Inimii, este important ca femeile sa se rezume la sase lingurite de zahar (aproximativ 100 de calorii) pe zi, iar barbatii la maximum noua lingurite (circa 150 de calorii). Prin urmare, atunci cand incepi sa te confrunti cu aceasta pofta de dulce dupa fiecare masa sau in fiecare moment al zilei, devine important sa iei anumite masuri. 

Cauzele poftei de dulce

Cauzele din spatele acestei poftei de dulce sunt multiple, unele fiind genetice, iar altele psihologice. 

Gena Prkar2a

Un studiu realizat pe soareci a identificat o legatura intre pofta de dulce, alimente grase si o anumita gena denumita Prkar2a. Aceasta ar putea controla si dorinta de a face miscare. Cercetatorii au constatat ca soarecii carora le lipsea gena Prkar2a erau mai putin tentati sa consume zahar si mai interesati de activitati fizice decat cei care dispuneau de aceasta gena. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege impactul acestei gene in cazul oamenilor. [3]

Conditionarea

briosa si mar

Ce mananci, cand alegi sa o faci si ce cantitati preferi sunt toate aspecte care, in timp, pot conduce la dezvoltarea anumitor obiceiuri alimentare. Prin urmare, pofta de dulce poate fi rezultatul unei conditionari clasice dezvoltate gradual - alegi sa consumi anumite alimente bogate in zahar pentru a te recompensa. [3]

Carentele de minerale

Uneori, pofta de dulce poate aparea din cauza unor carente de minerale in organism. De exemplu, daca poftesti ciocolata, corpul tau poate avea nevoie de magneziu, un mineral care contribuie la regularizarea nivelului de zahar din sange. Lipsa de crom poate conduce de asemenea la aparitia poftei de dulce. Acest mineral joaca un rol important in procesul prin care insulina ajuta organismul sa mentina sub control cantitatea de zahar din fluxul sangvin. 

Pentru a determina daca ai nevoie de anumite suplimente alimentare care contin aceste minerale, este important sa consulti medicul de familie. Acesta poate evalua starea generala de sanatate si recomanda anumite analize de sange. [4]

Stresul

De regula, organismul raspunde la stres secretand hormoni care influenteaza poftele alimentare. Spre exemplu, unele studii au indicat o legatura intre hormonul stresului denumit cortizol si pofta de dulce, in timp ce altele au ajuns la concluzia ca perioadele prelungite de stres conduc la dorinta de a creste consumul de alimente cu un continut ridicat de zahar sau grasimi. [3]

Sarcina

Pofta de dulce in sarcina este des intalnita, unul dintre motive fiind sensibilitatea crescuta a viitoarei mame la gusturi amare. Glicemia scazuta poate fi un alt motiv, mai ales atunci cand o masa este omisa. Zaharul este o sursa de carbohidrati simpli care pot fi transformati rapid in energia necesara.

O alta ipoteza asociaza aparitia diferitelor pofte cu schimbarile care se produc la nivel hormonal in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu trebuie neglijata necesitatea unei alimentatii echilibrate. Prin urmare, dulciurile nu ar trebui sa reprezinte un element de baza al meselor zilnice. [5]

Efectele consumului crescut de zahar

Nevoia de a manca dulce este fireasca, dar consumul excesiv trebuie evitat pentru ca poate conduce la o diversitate de probleme de sanatate:

  • greutate in exces - cantitatile insemnate de zahar prezente in special in sucuri contribuie semnificativ la aparitia problemelor de obezitate;

  • cresterea riscului de boli cardiovasculare - dietele bogate in zahar conduc la obezitate, inflamatie si cresterea trigliceridelor, glicemiei si tensiunii arteriale. Acestia sunt toti factori de risc care pot afecta sanatatea inimii;

  • aparitia acneei - consumul de zahar cauzeaza cresteri rapide ale glicemiei si nivelului de insulina. La randul lor, acestea stimuleaza secretia hormonilor androgeni, productia de sebum si nivelul de inflamatie - factori care favorizeaza problemele de acnee;

  • accentuarea riscului de diabet de tip 2 - consumul insemnat de zahar pe termen lung poate conduce inclusiv la cresterea rezistentei la insulina, hormonul pancreatic care regularizeaza nivelul de glucoza din sange. [6]

Trucuri pentru a reduce pofta de dulce

femeie prepara un desert

Te intrebi cum poti scapa de pofta de dulce? Iata cateva trucuri utile!

  • Satisface-ti capriciile din cand in cand - daca iti place ciocolata alege-o pe cea cu un continut de 85% cacao sau daca este ziua unui prieten limiteaza-te la o singura felie de tort!

  • Opteaza pentru mese regulate - atunci cand asiguri continutul mai ridicat de calorii de care organismul are nevoie in prima jumatate a zilei, vei putea reduce aparitia poftei de dulce noaptea.

  • Inlocuieste zaharul procesat cu gustari mai sanatoase - poti renunta la prajiturile sau batoanele de ciocolata care iti plac in favoarea fructelor proaspete sau a unui amestec de nuci.

  • Redu cantitatea de zahar treptat - pentru ca procesul sa creeze mai putin disconfort, diminueaza cantitatea de zahar maxima pe care o vei consuma de la o saptamana la alta si bea apa din plin!

  • Planifica o plimbare - in special atunci cand vrei sa elimini pofta de dulce dupa masa, poti alege sa te plimbi pentru 15 minute. Astfel, vei arde si calorii suplimentare.
  • Bazeaza-te pe proteine - alimentele bogate in proteine, precum carnea de pui slaba, ouale, nucile sau fasolea, se digera mai greu, deci senzatia de satietate va dura mai mult!

  • Nu omite fibrele - acestea pot reduce pofta de dulce pentru ca sunt o sursa semnificativa de energie care asigura si un aport nutritional adecvat.

  • Nu neglija importanta somnului - lipsa cronica de somn este comuna in randul a milioane de persoane, prin urmare refacerea nivelului de energie ar putea fi favorizata de cateva ore de odihna suplimentare mai mult decat de o gustare dulce.

  • Limiteaza si consumul de miere sau zahar brun - ai putea fi tentat sa afirmi ca aceste surse de zahar sunt mai sanatoase, dar in realitate au acelasi efect: conduc la cresterea glicemiei si a aportului de calorii cu toate ca sunt usor mai bogate in nutrienti. [2, 3]

Atunci cand nu sunt implicate si alte simptome, pofta de dulce nu este un motiv de ingrijorare. In realitate, reprezinta un tip de pofta comun multor persoane. Este important sa nu cedezi in fata nevoii de a manca dulce de fiecare data pentru ca, pe termen lung, consumul excesiv de zahar poate contribui la aparitia anumitor probleme de sanatate. Daca intampini dificultati semnificative in schimbarea dietei, nu ezita sa apelezi la sfatul unui medic specialist!

 

Bibliografie:

  1. Charlotte Hilton Andersen. Dental Health Experts Think You Should Finally Dismiss These 13 Sweet Tooth Beliefs. The Healthy, The Healthy, 22 Mar. 2022, www.thehealthy.com/nutrition/sweet-tooth-meaning/. Accesat la 3 Feb. 2023.

  2. https://www.facebook.com/WebMD. The Truth about Sugar Addiction. WebMD, 2022, www.webmd.com/diet/ss/slideshow-sugar-addiction. Accesat la 3 Feb. 2023.

  3. Joy, Rebecca. Why Am I Craving Sweets? Healthline, Healthline Media, 15 Jan. 2021, www.healthline.com/health/food-nutrition/why-am-i-craving-sweets. Accesat la 3 Feb. 2023.

  4. LaMarco, Nicole. Sugar Cravings Are a Sign of Which Mineral Deficiency? LIVESTRONG.COM, Livestrong.com, 20 July 2011, www.livestrong.com/article/496016-sugar-cravings-are-a-sign-of-which-mineral-deficiency/. Accesat la 3 Feb. 2023.

  5. Broghammer, Samantha. Craving Sweets When Pregnant? What It Might Mean. Pregnancy Food Checker, Pregnancy Food Checker, 8 Jan. 2022, www.pregnancyfoodchecker.com/craving-sweets-pregnant/. Accesat la 3 Feb. 2023.

  6. Kubala, Jillian. 11 Reasons Why Too Much Sugar Is Bad for You. Healthline, Healthline Media, 9 Sept. 2022, www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar. Accesat la 3 Feb. 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor