Pitiriazis: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Pitiriazis

Eruptiile cutanate, mancarimile si descuamarea pielii sunt printre cele mai comune manifestari ale multor afectiuni dermatologice. Pentru a pune un diagnostic corect si a urma un tratament corespunzator, este neaparat necesar un consult de specialitate. 

Pitiriazisul este una dintre afectiunile pielii care se caracterizeaza prin eruptii sau pete atat la trenul inferior, cat si la cel superior al corpului. 

Ce este pitiriazisul?

Putandu-se manifesta atat la copii cat si la adulti, pitiriazisul reprezinta o afectiune a pielii care se poate manifesta sub diverse forme, in functie de tipul acesteia. In functie de factorii favorizanti care au dus la aparitia bolii, medicul va decide forma corespunzatoare de tratament pentru a indeparta cauza si a ameliora simptomele. 

Tipuri de pitiriazis

In functie de cauzele care au favorizat aparitia sa, pitiriazisul poate fi de mai multe forme:

Pityriazis alba

Aceasta afectiune poarta si denumirea de „pitiriazisul alb al fetei” si se caracterizeaza prin aparitia unor pete hipopigmentare (mai deschise decat nuanta naturala a pielii) fie de culoare roz, fie albe. In anumite situatii, acestea pot fi eritematoase [1]. 

Pityriazis rosea

Fiind cunoscuta si sub numele de pitiriazis rozat Gibert, aceasta forma a afectiunii dermatologice duce la aparitia unor eruptii si leziuni de culoare roz - somon, care se vor accentua in timp si vor deveni inestetice [2]. In majoritatea cazurilor, petele au o forma ovala bine delimitata si pot prezenta scuame fine. 

Pityriasis rubra pilaris

In forma aceasta de manifestare, pitiriazisul se caracterizeaza prin aparitia de papule cornoase foliculare (basici care se formeaza la radacina firului de par), placi scuamoase si keratodermie palmoplantara (se manifesta prin ingrosarea pielii de la nivelul palmelor si a talpilor) [3].  

Pityriasis versicolor

Pitiriazis versicolor este varianta afectiunii care apare in special zona bratelor si trenul superior al corpului, fiind accentuata de transpiratia in exces. Aceasta forma poate fi recunoscuta cu usurinta datorita eruptiilor de culori multiple (albe si maro), in functie de nuanta pielii [4]. 

Pitiriazis: cauze

 

Pitiriazis cauze

In majoritatea cazurilor, pitiriazisul apare ca urmare a contractarii unui virus (ECHO, virusul herpetic 7) sau in urma unei infectii bacteriene (streptococ) ori fungice (ciuperca). 

De asemenea, o alta cauza care determina eruptiile cutanate ca manifestare a pitiriazisului poate fi dezechilibrul florei comensale pe piele si al celei patogene (care determina aparitia bolii) prin penetrarea germenilor patogeni in piele.

Alte cauze frecvente ale pitiriazisului sunt:

  • un sistem imunitar slabit;
  • aparitia unei infectii la nivel intern;
  • petrecerea timpului in medii cu multa caldura si cu umiditate excesiva; 

*Exista cazuri in care descuamarea pielii poate aparea ca urmare a unei predispozitii de ordin ereditar, in aceste situatii cauzele fiind de cele mai multe ori necunoscute. 

Cum se manifesta pitiriazisul: simptome

Simptomele comune ale pitiriazisului sunt aparitia eruptiilor cutanate sub forma de pete de diferite culori si posibilitatea ca acestea sa prezinte scuame. In functie de tipul afectiunii, pitiriazisul se poate manifesta astfel:

  • Pitiriazisul alb - desi este asimptomatic, in anumite cazuri, eruptiile pot determina aparitia pruritului. Fiind cel mai des intalnit la copii si adolescenti, acesta se manifesta prin piele excesiv de uscata si poate aparea ca urmare a expunerii neprotejate la soare;
  • Pitiriazisul rozat Gibert - in stadiu incipient, se manifesta prin aparitia unei pete intre doi si zece centimetri pe spate sau pe tors, care este urmata de o serie de pete mici la una-doua saptamani de la prima eruptie. Acestea se extind sub forma unui copac si afecteaza in special persoanele intre 15 - 45 de ani. Este o forma de pitiriazis contagioasa, epidemiile aparand de obicei primavara si toamna;
  • Pitiriazisul rubra pilaris - se manifesta prin aparitia papulelor in special la nivelul scalpului, acestea putand sa existe si pe gat sau la extremitatile membrelor. Pot avea culori, forme diferite si fire de par crescute in mijlocul lor, motiv pentru care este posibila aparitia unor fisuri dureroase la nivelul pielii;
  • Pitiriazisul versicolor - este forma afectiunii determinata de prezenta fungilor la nivelul pielii, fiind raspandita in special in zonele tropicale. Se manifesta prin aparitia unor pete albe in zonele expuse si maronii pe zonele acoperite, care, daca sunt frecate, pot forma si cruste. 

Cum se diagnosticheaza pitiriazisul?

Pentru obtinerea unui diagnostic exact si corect, medicul trebuie sa vada pacientul si sa analizeze indeaproape eruptia cutanata. Astfel, va putea sa isi dea seama ce varianta de pitiriazis a afectat pielea, dar si care poate fi cauza aparitiei acesteia. 

De foarte multe ori, pitiriazisul este confundat cu psoriazisul, eczemele sau infectiile fungice, prezenta placii initiale aparute, aspectul tipic al leziunilor si culoarea specifica a acestora fiind definitorii in obtinerea diagnosticului corespunzator. 

Pentru a elimina posibilitatea de a fi confundate cu alte afectiuni, medicul poate recolta probe de la nivelul tesului conjunctiv prin intermediul biopsiilor; acestea vor fi analizate in laboratoare de specialitate prin intermediul unor examene bacteriologice sau micologice. Una dintre afectiunile care trebuie excluse este sifilisul, acesta prezentand in multe cazuri simptome asemanatoare cu acelea ale bolilor de piele. 

Optiuni de tratament pentru pitiriazis

Tratamentul optim al pitiriazisului se poate face numai in urma unui diagnostic corect pus de medicul dermatolog. In functie de forma acesteia, afectiunea se poate trata prin mai multe metode:

     1. Tratamentul pitiriazisului alba

In functie de conditia pacientului afectat, pitiriazisul alb al fetei se poate vindeca si fara administrarea unui tratament specific. Acest proces poate varia de la cateva saptamani, pana la cativa ani. De cele mai multe ori, medicii dermatologi recomanda aplicarea locala a cremelor cu hidrocortizon. 

     2. Tratamentul pitiriazisului roz Gibert

Daca pacientul se afla in etapa inflamatoare a afectiunii, pitiriazisul rosea se poate ameliora prin expunerea moderata si controlata la soare. Specialistii administreaza de regula si creme, lotiuni sau spray-uri pe baza de corticosteroizi, insa in anumite cazuri pot fi recomandate si antihistaminicele orale.

     3. Tratamentul pitiriazisului rubra pilaris

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de pitiriazis rubra pilaris, se pot aplica local creme emoliente blande care sa hidrateze zonele afectate. Deoarece vitaminele A si E sustin sanatatea pielii, o lotiune care contine o combinatie intre acestea poate fi de ajutor. 

     4. Tratamentul pitiriazisului versicolor

Deoarece pitiriazisul versicolor este cel mai adesea cauzat de o infectie cu o ciuperca, medicii recomanda aplicarea topica a medicamentelor antifungice si a corticozteroizilor pe zonele afectate. 

Complicatiile pitiriazisului

 

Complicatiile pitiriazisului

Potrivit cercetatorilor in domeniu, pitiriazisul rosea ar putea provoca avorturi spontane in cazul femeilor aflate in primul trimestru de sarcina [5]. Aceasta teorie este sustinuta de rezultatele obtinute la 8 din 61 de femei care au participat la teste. 

Alte complicatii ale pitiriazisului pot fi: 

  • mancarimile accentuate;
  • aparitia unor pete mari care pot fuziona;
  • aspectul neobisnuit al pielii - pete, pustule, basici;
  • ulceratii la nivelul cavitatii bucale;
  • cefalee;
  • febra sau frisoane;
  • perioade de recurenta ale afectiunii. 

Pitiriazisul este o afectiune dermatologica tratabila si care poate fi tinuta sub control cu usurinta atunci cand este diagnosticata corect. Incercati, pe cat posibil, sa evitati expunerea la factorii favorizanti care duc la aparitia afectiunii. 

 

Referinte:

  1. Pityriasis Alba: Causes, Symptoms, and Treatments (healthline.com)
  2. Pityriasis Rosea (Christmas Tree Rash): Pictures, Causes (healthline.com)
  3. Familial Pityriasis Rubra Pilaris (CARD14 Single Gene Test) - Clinical test - NIH Genetic Testing Registry (GTR) - NCBI
  4. Pityriasis versicolor - PubMed (nih.gov)
  5. Pityriasis Rosea: Treatment, Causes, Stages, Pictures & Herpes (medicinenet.com)
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor