Pintenii calcaneeni: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Pintenii calcaneeni

 

Un pinten calcanean este o excrescenta osoasa care se dezvolta sub osul calcaiului, din spate spre interiorul piciorului, pe fondul stresului manifestat asupra ligamentelor. De cele mai multe ori, o persoana nu-si da seama ca are un pinten, pana cand nu sufera de dureri de calcai. Afectiunea nu poate fi vindecata, tratamentul focalizandu-se pe metode de ameliorare a simptomelor asociate.

Ce sunt pintenii calcaneeni?

Un pinten calcanean este un depozit de calciu care provoaca o excrescenta proeminenta osoasa pe partea inferioara a osului calcaiului. Ei pot fi localizati in partea din spate a calcaiului (pintenul calcaiului dorsal) sau sub talpa (pintenul calcaiului plantar). 

Pintenii dorsali sunt adesea asociati cu tendinopatia lui Ahile, in timp ce pintenii sub talpa sunt asociati cu fasciita plantara, o inflamatie dureroasa a benzii fibroase a tesutului conjunctiv. 

Atentie! Pintenii calcaneeni si fasciita plantara sunt conditii conexe, dar nu sunt identice. Pintenii calcaneeni apar ca reactie la stres si inflamatie cauzata de fasciita plantara. In timp, corpul raspunde la stres prin construirea de tesut osos suplimentar. Acest tesut suplimentar devine un pinten calcanean.

Pintenii calcaneeni pot fi clasificati astfel:

  • Pintenii de tip A: acestia sunt pozitionati deasupra insertiei fasciei plantare.
  • Pintenii de tip B: ei se extind inainte de insertia fasciei plantare, distal in fascia plantara.

Lungimea medie a pintenului de tip A este semnificativ mai mare din punct de vedere statistic decat lungimea medie a pintenului de tip B. Persoanele cu pinteni de tip B manifesta dureri clinice mai grave decat persoanele cu pinteni de tip A.

In functie de dimensiuni, pintenii pot fi clasificati in 3 tipuri distincte [1]:

  • Pintenii de dimensiuni mari si asimptomatici. In cazul acestora, unghiul de crestere este de asa natura incat modificarile inflamatorii s-au oprit.
  • Al 2-lea tip de pinten este mare, dar dureros la purtarea greutatii. In acest caz, pasul calcaneului a fost schimbat de o depresiune a arcului longitudinal si, ca urmare, pintenul poate deveni un punct purtator de greutate, provocand uneori dureri greu de rezolvat.
  • Acest al 3-lea tip prezinta doar o excrescenta mica de proliferare, iar conturul sau este neregulat si zimtat, de obicei fiind insotit de o zona cu densitate scazuta in jurul originii fasciei plantare, indicand un proces inflamator subacut. Toti pintenii calcaneeni incep, fara indoiala, in acest mod, dar numai unii devin simptomatici in acest stadiu, deoarece factorii etiologici sunt acuti.

Cauzele pintenilor calcaneeni

Etiologia pintenilor calcaneeni a fost indelung dezbatuta. Factorii genetici, tulburarile metabolice, tuberculoza, bolile inflamatorii sistemice si multe alte conditii medicale pot contribui la declansarea afectiunii. 

Studiile actuale considera ca biomecanica anormala, adica o pronatie excesiva sau anormala este factorul etiologic principal. Pintenul este considerat a fi un rezultat al defectului biomecanic. Etiologia cea mai frecventa este considerata a fi pronatia anormala, ceea ce duce la cresterea fortelor de tensiune in cadrul structurilor care se ataseaza in regiunea tuberozitatii calcaneului [1].

In general, pintenii sunt raspunsul organismului la stres si incordare pusa pe ligamentele si tendoanele piciorului. De exemplu, atunci cand dezvolti fasciita plantara, corpul tau raspunde stresului prin crearea unui pinten.

Printre alte cauze se numara:

  • Leziuni - Poti dezvolta pinteni calcaneeni prin ruperea repetata a suprafetei care aliniaza osul calcaiului. 
  • Depozite de calciu - Pintenii apar atunci cand depozitele de calciu se acumuleaza pe partea inferioara a osului calcaiului, proces care se extinde pe o perioada de mai multe luni. 
  • Activitati sportive - Pintenii sunt adesea cauzati de presiuni asupra muschilor si ligamentelor piciorului, intinderea fasciei plantare si ruperea repetata a membranei care acopera osul calcaiului. Pintenii calcaneeni sunt deosebit de obisnuiti in randul sportivilor ale caror activitati includ alergarea si sariturile.

Factorii de risc pentru pintenii calcaneeni includ [2] [3]:

  • anomalii de mers,
  • alergarea pe suprafete dure,
  • purtarea unor pantofi de calitate inferioara sau uzati,
  • purtarea frecventa a slapilor,
  • excesul de greutate si obezitatea.

Alti factori de risc asociati includ [2]:

  • inaintarea in varsta, 
  • diabetul zaharat,
  • petrecerea unui timp indelungat in picioare,
  • activitate fizica de mare intensitate pe perioade scurte,
  • picioare plate sau cu arcade inalte.

Simptomele pintenilor calcaneeni

Pintenii calcaneeni nu provoaca de multe ori simptome, dar pot fi asociati cu dureri de calcai intermitente sau cronice, mai ales in timpul mersului pe jos, la alergat, daca inflamatia se dezvolta in punctul de formare a acestora. In general, cauza durerii nu este pintenul calcanean in sine, ci leziunea tesuturilor moi asociate [2] .

Multe persoane descriu durerea ca pe un cutit sau un ac care se infinge in talpa atunci cand se ridica pentru prima data, dimineata, in picioare, si care, mai tarziu, se transforma intr-o durere trenanta. Persoanele se plang adesea ca durerea ascutita revine dupa ce se ridica, dupa ce au stat pe scaun o perioada indelungata [3].

Diagnosticarea pintenilor calcaneeni

 

Diagnosticarea pintenilor calcaneeni

 

Medicul specialist examineaza piciorul si pune intrebari despre activitatea fizica care ar fi putut provoca dureri in talpa, umflarea picioarelor. Inainte de a solicita teste imagistice, medicul efectueaza un examen fizic al piciorului pentru a cauta orice semne de roseata sau inflamatie. Medicul verifica orice sensibilitate vizibila la picior. Sensibilitatea este un alt indiciu al unui pinten calcanean.

Proeminentele osoase nu sunt de obicei vizibile cu ochiul liber. De aceea, instrumentele de diagnosticare imagistica sunt esentiale daca te confrunti cu cauze necunoscute ale durerii si inflamatiei piciorului. Razele X sunt unul dintre cele mai frecvente teste folosite pentru a diagnostica pintenii calcaneeni [3].

Optiuni de tratament pentru pintenii calcaneeni

Tratamentul consta in principal in odihna prelungita si schimbari ale stilului de viata.

  • Comprese reci

Utilizarea pachetelor de gheata sau a compreselor reci timp de pana la 15 minute, poate ajuta la ameliorarea durerii de calcai, prin amortirea temporara a zonei. Aceasta metoda ajuta la reducerea inflamatiilor. Compresele reci sunt de preferat in locul pachetelor calde, deoarece caldura functioneaza mai bine pentru durerile articulare si musculare [3].

  • Medicamente

In cazul in care te confrunti cu durere, medicul poate recomanda administrarea de antidolorifice. Daca acestea sunt intense, medicul iti poate administra injectii cu corticosteroizi. Injectiile au rol antiinflamator si ajuta la calmarea durerii si reducerea inflamatiei.

Atentie! Administrarea unor astfel de medicamente nu este indicata persoanelor care sufera de probleme de coagulare, hepatice sau renale. Anunta medicul curant daca suferi de astfel de probleme de sanatate!

  • Exercitii de kinetoterapie si exercitii de stretching

Medicul specialist poate recomanda kinetoterapia ca o modalitate de a invata si de a practica exercitii pentru a preveni durerea pe termen lung. Exercitiile constau in intinderea calcaiului si a muschilor fasciei plantare. Acestea pot fi efectuate in orice moment al zilei, dar pot fi deosebit de utile noaptea, inainte de culcare.

  • Odihna

Odihna este una dintre cele mai recomandate masuri de tratament pentru pinteni ososi. Aceasta este deosebit de importanta dupa perioade lungi de stat in picioare si alte activitati solicitante. In cazul durerii acute, medicul iti poate solicita sa odihnesti piciorul pana cand simptomele dispar.

  • Talonete si incaltaminte ortopedica

Talonetele te pot ajuta sa oferi suportul necesar calcaiului pentru a reduce durerea. Talonetele cu toc pot preveni uzura ulterioara a zonei. Acestea ar trebui sa fie folosite impreuna cu incaltaminte corespunzatoare, care sa confere protectie piciorului.

  • Interventii chirurgicale

Daca tratamentul conservator nu reuseste sa trateze simptomele pintenilor calcaneeni intr-o perioada de 9 - 12 luni, atunci poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru ameliorarea durerii si restabilirea mobilitatii. Interventia chirurgicala presupune indepartarea pintenului calcanean, iar, uneori, implica si eliberarea fasciei plantare. Operatia nu doar ca reduce durerea, dar vizeaza si stimularea mobilitatii in picior [2].

In unele cazuri, poate fi necesar ca dupa operatie, persoanele sa utilizeze bandaje, atele, mulaje, pantofi ortopedici, carje sau bastoane. 

Complicatiile posibile ale interventiei chirurgicale includ dureri nervoase, dureri recurente de calcai, amorteala permanenta a zonei si chiar infectie. In plus, odata cu eliberarea fasciei plantare, exista riscul de instabilitate, crampe la nivelul picioarelor, fractura de stres si tendinita.

  • Remedii naturiste

Anumite remedii naturiste, precum uleiurile esentiale, pot contribui la ameliorarea durerii si a inflamatiei asociate pintenilor ososi. Unele dintre cele mai utile uleiuri esentiale pot fi [3]:

  • ulei de eucalipt;
  • ulei de lavanda;
  • ulei de portocale;
  • ulei de rozmarin;
  • ulei de susan;
  • ulei de cimbru.

Atentie! Remediile naturiste pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!

De asemenea, este important sa retii ca aceste uleiuri au proprietati medicinale. Atunci cand sunt utilizate incorect, acestea pot provoca efecte secundare. Amesteca intotdeauna cateva picaturi dintr-un ulei esential cu cel putin de trei ori mai mult ulei purtator si efectueaza un test inainte de aplicare! Viziteaza farmaciile Dr. Max pentru mai multe informatii despre astfel de produse!

Prevenirea pintenilor calcaneeni

 

Prevenirea pintenilor calcaneeni

 

O serie de factori pot creste riscul de a dezvolta pinteni calcaneeni. 

Iata cateva modificari ale stilului de viata pe care le poti face pentru a preveni aparitia pintenilor calcaneeni [4]:

  • Daca faci jogging sau alergi, alege sa practici activitatea pe suprafete moi, cum ar fi iarba si pistele sportive cu zgura!
  • Poarta pantofi care ti se potrivesc si sustin piciorul!
  • Poarta papuci sau pantofi daca mergi pe podele din lemn de esenta tare!
  • Ajusteaza modul in care mergi, astfel incat sa existe mai putina presiune pe tocuri!
  • Daca este cazul, adopta un program de pierdere in greutate, astfel incat sa pui mai putina presiune pe picior!
  • Administreaza suplimente alimentare care pot contribui la buna sanatate a sistemului osos! Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul curant!
  • Schimba rutina zilnica, astfel incat sa nu stai in picioare prea mult timp!

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te de urgenta medicului!

Pintenul calcaneean poate afecta sanatatea persoanelor de diferite varste. Daca prezinti simptome, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile avizate ale acestuia!

Surse de informare:

[1]  Physiopedia. “Calcaneal Spurs.”  Physiopedia, 2022,

https://www.physio-pedia.com/Calcaneal_Spurs#:~:text=A%20calcaneal%20spur%2C%20or%20commonly,sole%20(plantar%20heel%20spur). Accesat in 19.09.2022.

[2] Ansorge, Rick. “Heel Spurs and Plantar Fasciitis.” WebMd, 2022, 

https://www.webmd.com/pain-management/heel-spurs-pain-causes-symptoms-treatments Accesat in 19.09.2022.

[3] Cherney, Kristeen. “Everything You Need to Know About Heel Spurs.” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/heel-spurs Accesat in 19.09.2022.

[4] Cleveland Clinic, “Heel Spurs.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21965-heel-spurs Accesat in 19.09.2022.

 

  • Gel pentru picioare cu mentol si extract din semine de Castan-salbatic​.
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
  • Compresa rece instant este un dispozitiv medical ideal pentru ameliorarea durerilor si umflaturilor cauzate de arsuri, entorse, echimoze, tumefieri, dureri dentare si intepaturi de insecte.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor