Mama-surogat: ce este, tipuri, criterii
Dorinta de a avea copii este cat se poate de fireasca. Pentru multe persoane, a avea unul sau mai multi copii reprezinta o modalitate de implinire sufleteasca si viseaza ca, la momentul pe care il considera potrivit, sa devina parinti.
Unele cupluri insa intampina dificultati de a obtine o sarcina pe cale naturala, iar medicul le poate propune diferite optiuni de a isi mari familia, iar una dintre acestea consta in surogat. Citeste in continuare pentru a afla ce inseamna mama-surogat, de cate tipuri este si care sunt criteriile care alcatuiesc profilul ideal al acesteia!
Ce este o mama-surogat?
Surogatul reprezinta o procedura prin care se poate mari familia. De regula, la aceasta apeleaza acele cupluri sau persoane care au epuizat alte metode de a obtine o sarcina cu ajutorul medicinei reproductive, precum fertilizarea in vitro sau inseminarea artificiala.
Mama-surogat, cunoscuta si ca „mama purtatoare” sau „mama de imprumut”, este o femeie care isi da acordul in scris, intr-un contract la notar, sa poarte in pantec copilul timp de noua luni, iar dupa ce il aduce pe lume, sa renunte la orice drept parental asupra lui.
Atunci cand parintii isi doresc un copil, dar, din diferite cauze, cum ar fi infertilitatea la barbat sau la femeie ori avorturi spontane repetate, nu pot reusi acest lucru, solutia poate consta in apelarea la o femeie terta. Cu ajutorul unei astfel de femei, in tarile in care surogatul este reglementat legal, un cuplu asistat reproductiv poate avea copilul mult dorit. In multe tari din Uniunea Europeana, aceasta procedura este interzisa si sanctionata de autoritati.
In Romania, procedura surogatului nu este reglementata din punct de vedere juridic. In anul 2012, fostul senator Gyorgy Frunda a propus un proiect de lege cu privire la acest subiect, dar de atunci a ramas nefinalizat.
Din cauza lacunelor legislative si a neclaritatii cu privire la acest subiect, in Romania, surogatul poate fi extrem de complicat si nu exista garantii pentru parinti ca vor putea avea copilul daca apeleaza la o mama-surogat.
Tipuri de mama-surogat
Exista doua tipuri de surogat: cel traditional si cel gestational. Indiferent pentru care isi da acordul in scris la notarul public, mama-surogat isi ia angajamentul de a renunta de bunavoie la orice drept parental asupra copilului, indiferent de emotiile pe care le poate simti.
In unele tari in care surogatul este reglementat legal, mama-surogat poate fi recompensata din punct de vedere financiar, dar exista si unele femei, precum rude sau prietene apropiate, care decid sa faca un gest altruist si sa poarte copilul.
1. Surogatul traditional
Mama-surogat isi doneaza ovulele pentru inseminarea artificiala, caz in care se va utiliza sperma tatalui presumptiv. In aceasta situatie, copilul va mosteni unele gene de la femeia respectiva, deoarece este mama sa biologica.
2. Surogatul gestational
Acest tip presupune fertilizarea in vitro cu ovocite de la o alta femeie si sperma, iar ovulul fecundat va fi implantat in uterul mamei-surogat. In acest caz, copilul nu va mosteni gene de la mama purtatoare.
Criterii de selectie
Exista unele criterii care trebuie respectate pentru a avea loc surogatul, si anume:
- sa aiba loc evaluarea psihologica a parintilor prezumptivi, a mamei-surogat si, daca este cazul, a sotului acestuia;
- mama-surogat trebuie sa mearga la consult ginecologic, pentru examinarea clinica si efectuarea investigatiilor recomandate de medic;
- inainte ca procedura sa fie demarata, trebuie sa existe un acord scris si legalizat, in conformitate cu legile tarii in care se poate efectua surogatul, incheiat intre cuplul respectiv si mama-surogat.
Profilul ideal al mamei-surogat presupune urmatoarele caracteristici [1]:
- sa aiba varsta intre 21 si 45 de ani, cu mentiunea ca aceasta poate varia in functie de tara in care surogatul este admis legal;
- sa aiba un stil de viata sanatos, de pilda, sa urmeze o dieta echilibrata, sa nu fie fumatoare sau consumatoare de alcool;
- sa fie casatorita sau cel putin sa se afle intr-o relatie stabila;
- sa nu se confrunte cu boli care pot influenta evolutia sarcinii, de exemplu, diabet zaharat, si nici afectiuni severe, care sa necesite tratamente dure;
- sa aiba in istoric o sarcina dusa la termen fara sa fi prezentat complicatii.
Practicarea surogatului in mod ilegal nu este incurajata. Daca tu si partenerul tau doriti sa apelati la o mama-surogat, informati-va cu atentie in privinta prevederilor legale si cereti consiliere specializata din partea unui avocat!
Sursa de referinta:
- Marcin, Ashley. “What Is a Surrogate Mother? Process, Types, Cost, More.” Healthline, Healthline Media, 29 Oct. 2019, www.healthline.com/health/pregnancy/surrogate-mother, accesat la 18 ianuarie 2023.