Litchi: proprietati, beneficii, utilizari

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Litchi

 

Litchi este un fruct tropical de sezon cultivat pe scara larga in tari precum China, India, Thailanda si Vietnam. Valoarea nutritiva ridicata, culoarea atractiva si gustul delicios fac din acest fruct o alegere foarte populara. 

Ce proprietati are litchi?

Fructul de litchi sau Litchi chinensis este un fruct tropical cu forma alungita, coaja rosie stralucitoare, necomestibila si pulpa dulce si suculenta. Litchi este cultivat in regiuni subtropicale din intreaga lume si mai ales populare in China lor natala, precum si Asia de Sud-Est. Pulpa, partea comestibila, contine multe substante nutritive, vitamine si antioxidanti. Fructul este utilizat in industrii precum cea alimentara, cosmetica, farmaceutica si chimica. Litchi este consumat proaspat si uneori folosit in inghetate sau prelucrate sub forma de suc, vin, serbet, jeleu. Acesta a fost folosit in medicina chineza de secole.

Fructele de litchi sunt compuse in principal din apa si carbohidrati, care reprezinta 82% si, respectiv, 16,5% din compozitie [1].

O portie de 100 de grame de litchi proaspete contine urmatorii nutrienti [1], [2]:

  • 66 de calorii;

  • 0,83 grame de proteine;

  • 0,44 grame de grasime;

  • 16,5 grame de carbohidrati;

  • 1,3 grame de fibre dietetice;

  • 15,2 grame de zahar;

  • 71,5 miligrame de vitamina C.

Fructele de litchi sunt o sursa de vitamine si minerale, inclusiv [1] -[3]:

  • vitamina C;

  • cupru;

  • potasiu;

  • niacina;

  • riboflavina;

  • magneziu;

  • acid folic;

  • fier;

  • fosfor.

Fructele de litchi sunt o sursa de diferiti compusi ai plantelor antioxidante precum [1]:

  • epicatechina - flavonoid care poate imbunatati sanatatea inimii si reduce riscul de cancer si diabet;

  • rutin - flavonoid care poate ajuta la protejarea impotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile de inima.

Ce beneficii are litchi pentru sanatate?

Specialistii recomanda consumul a cel putin 1,5 pana la 2,5 cesti de fructe pe zi si 2 pana la 4 cesti de legume. Consumul mai multor fructe si legume te poate ajuta sa reduci riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer [1], [2].

Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale consumului de litchi!

Aport de vitamine

Fructul de litchi este o sursa consistenta de vitamina C. In general se recomanda ca adultii sa consume 75 de miligrame - 90 de miligrame de vitamina C in fiecare zi. O portie de 100 de grame de litchi contine 71,5 miligrame de vitamina C [2].

Contribuie la sanatatea ficatului

Ficatul joaca mai multe functii importante in organismul uman. Aceasta contribuie la transformarea nutrientilor in substante pe care corpul le poate folosi si la eliminarea toxinelor. Unele studii arata ca datorita continutului sau de nutrienti, polifenolii prezenti in extractul de litchi, acesta poate contribui la controlul efectelor unor boli hepatice [3].

Potentiale proprietati antioxidante si anticancerigene

Compusi, cum ar fi polizaharide si flavonoide, prezenti in litchi pot avea beneficii imunomodulatoare. Atat fructele uscate, cat si cele proaspete pot modifica functionarea sistemului imunitar. Extractul de fructe de litchi are posibile calitati anticancerigene datorita proprietatilor antioxidante. Acesta poate avea capacitatea de a opri cresterea celulelor in unele tipuri de cancer. Polizaharidele prezente in pulpa proaspata ar putea opri cresterea celulelor canceroase. Extract de litchi ar putea ajuta in ameliorarea simptomelor in cancerul de san, pulmonar, cancer de ficat si de prostata [2], [3].

Gestionarea greutatii si a inflamatiei

Enzima lipazei pancreatice este o enzima care ajuta la digerarea grasimilor. Stoparea enzimei lipazei pancreatice poate ajuta la gestionarea obezitatii. Extractul de seminte de litchi contine o proteina care ar putea stopa enzimele lipazei pancreatice [3].

De asemenea, oligonolul este folosit ca supliment alimentar si este un produs realizat din compusi derivati din extract de litchi si extract de ceai verde. Acesta poate contribui la mentinerea controlului asupra greutatii in cazul persoanelor care sufera de obezitate, poate contribui la reducerea inflamatia si a nivelului de cortizol dupa exercitii fizice [2].

Remediile naturiste si consumul de suplimente alimentare nu pot inlocui un tratament medical. Daca te confrunti cu efecte adverse, opreste cura si adreseaza-te unui medic specialist!

Efecte adverse si alergii

Atunci cand sunt consumate cu moderatie ca parte a unei diete sanatoase, fructele de litchi nu au efecte adverse cunoscute asupra sanatatii persoanei adulte. Cu toate acestea, fructele de litchi au fost asociate cu inflamatii ale creierului in Asia de Sud si de Sud-Est. Nu se cunosc efectele extractelor de litchi asupra copiilor [1] -[3].

Litchi poate provoca o reactie alergica in cazuri rare. Au fost raportate simptome precum:

  • urticarie;

  • mancarime;

  • umflarea buzelor si a limbii;

  • dificultati de respiratie.

Cum se utilizeaza litchi?

 

Suc de Litchi

 

Fructele de litchi pot fi consumate proaspete, conservate si uscate. 

Atentie! Produsele conservate pot contine adesea un adaos de zahar. Verifica eticheta pentru a vedea daca produsul este conservat in suc propriu, ca produs fara zahar.

Fructele proaspete pot fi pastrate la frigider timp de 5 si pana la 10 zile. Fructele de litchi uscate pot fi pastrate timp de aproximativ 1 an la temperatura camerei [2].

Iata cateva moduri de a utiliza litchi proaspete sau conservate [2]:

  • foloseste suc de litchi pentru a pregati un cocktail de fructe;

  • amesteca litchi la pregatirea termica de mancaruri cu carne de porc, pui sau creveti;

  • amestica litchi cu avocado, suc de lamaie si ceapa pentru a pregati o salata;

  • prepara o salata de fructe cu litchi, bucati de ananas, pepene galben si alte fructe si seminte care iti plac.

Atentie! Articolul are un scop strict informativ.

Litchi poate fi folosit in scopuri culinare si pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni medicale. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, adreseaza-te medicului pentru a urma cel mai adecvat tratament!

Surse de informare:

[1] Arnarson, Atli. Lychees 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Healthline, 2018,

https://www.healthline.com/nutrition/foods/lychees#downsides Accesat in 07.04.2023.

[2] WebMd. Health Benefits of Lychee Fruit. Webmd, 2023

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-lychee-fruit Accesat in 07.04.2023.

[3] Singh, Rajeev. Lychee: Uses, Benefits, Side Effects and More!, Pharmeasy, 2022,

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-lychee/ Accesat in 07.04.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor