Laringoscopie: ce este si cand se recomanda

12. 2. 2024 · 6 minute de citit

Laringoscopia este o procedura medicala esentiala pentru diagnosticarea si tratamentul diverselor afectiuni ale tractului respirator superior. Cunoasterea indicatiilor sale, a modului in care se desfasoara procedura si a rezultatelor posibile reprezinta un bun punct de pornire pentru un dialog deschis cu medicul specialist despre particularitatile cazului tau.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Laringoscopie: ce este si cand se recomanda

Ce este laringoscopia?

Laringoscopia este o procedura medicala care, cu ajutorul unui instrument numit laringoscop, permite medicului sa examineze detaliat zona laringelui. Aceasta include corzile vocale si gatul pacientului, structuri esentiale in respiratie, deglutitie si vorbire. Acest procedeu de explorare este esential pentru a identifica sau a confirma anumite afectiuni care pot interfera cu sanatatea si calitatea vietii pacientilor [1].

Exista doua tipuri principale de laringoscopie: laringoscopia directa si laringoscopia indirecta. Laringoscopia directa se realizeaza in sala de operatie si necesita anestezie generala sau locala, in functie de complexitatea cazului. Pe de alta parte, laringoscopia indirecta se poate realiza in cabinetul medicului, fiind o procedura mai putin invaziva, care nu necesita anestezie [2].

Scopul si utilitatea laringoscopiei sunt multiple, aceasta fiind utilizata pentru a diagnostica si trata problemele din zona laringelui. Procedura poate ajuta la detectarea tumorilor, inflamatiilor, infectiilor, leziunilor sau blocajelor la nivelul gatului. Laringoscopia este una dintre cele mai importante metode de identificare a cancerului de laringe, permitand nu numai identificarea leziunilor, ci si prelevarea de probe de tesut pentru diagnosticul tipului tumoral.

Indicatiile si beneficiile laringoscopiei

Laringoscopia este o procedura medicala importanta care se foloseste intr-o varietate de situatii. Este recomandata in diagnosticarea unor boli ale laringelui, evaluarea raguselii persistente sau a dificultatilor de respiratie si investigarea problemelor de deglutitie sau a sangerarilor din zona gatului. De asemenea, laringoscopia poate fi utilizata pentru a permite medicului sa efectueze anumite proceduri chirurgicale la nivelul laringelui sau gatului [3]. 

Beneficiile laringoscopiei sunt multiple. Procedura permite obtinerea unui diagnostic precis si rapid, contribuind astfel la stabilirea unui tratament adecvat. De asemenea, laringoscopia este minim invaziva, oferind medicului o imagine directa si detaliata a laringelui. In plus, poate fi folosita atat in scop diagnostic cat si terapeutic, pentru indepartarea corpilor straini, recoltarea de probe de tesut pentru biopsie si altele [2]. 

Laringoscopia are un rol esential in diagnosticul cancerului la nivelul laringelui. Depistarea sa in faze incipiente este cruciala pentru succesul tratamentului, iar laringoscopia joaca un rol fundamental in acest sens. Totusi, recomandarea de efectuare a unei laringoscopii nu ar trebui sa declanseze panica; patologia locala este suficient de vasta incat sa nu te duca cu gandul direct catre ipoteza unui cancer.

Pregatirea pentru laringoscopie

Inainte de a se supune unei laringoscopii, pacientul trebuie sa fie bine informat despre procedura respectiva, pentru a sti la ce sa se astepte. Cunoasterea acestor detalii poate atenua temerile sau anxietatea asociate cu procedura. Medicul va discuta cu pacientul despre istoricul sau medical, medicamentele pe care le ia si eventualele alergii [3]. 

O alta recomandare importanta este legata de alimentatie si hidratare. In general, pacientii sunt sfatuiti sa nu manance sau sa bea nimic cu cel putin 6-8 ore inainte de procedura, pentru a reduce riscul de aspiratie. Aceasta este o recomandare standard pentru majoritatea procedurilor care implica anestezie si ar trebui urmata cu strictete pentru a se preveni complicatiile.

In ceea ce priveste medicamentele, unele dintre acestea ar putea necesita ajustarea dozelor sau chiar intreruperea temporara a administrarii inainte de laringoscopie. De exemplu, medicamentele pentru subtierea sangelui sau cele pentru controlul diabetului zaharat pot necesita ajustari specifice [4]. 

Confortul psihologic este un alt aspect esential in pregatirea pentru laringoscopie. Procedura poate fi stresanta pentru unii pacienti si este important sa se ofere recomandari pentru gestionarea anxietatii. Tehnicile de relaxare precum respiratia adanca, vizualizarea pozitiva sau practicarea mindfulness-ului pot fi de ajutor.

Cum decurge laringoscopia?

Laringoscopia implica utilizarea unui instrument subtire si flexibil, numit laringoscop. Exista doua tipuri principale de laringoscop - rigid si flexibil - alegerea dintre aceste doua fiind determinata de necesitatile specifice ale pacientului si de detaliile examinarii.

Procedura incepe prin administrarea unei anestezii locale sau generale pacientului pentru a asigura un nivel optim de confort. Odata ce pacientul este anesteziat, medicul introduce laringoscopul prin gura sau nas, indreptandu-l incet si delicat catre laringe. Aici, medicul va examina structurile laringelui si, daca este necesar, poate preleva o mostra de tesut pentru analiza microscopica, un proces cunoscut sub numele de biopsie [1].

Durata procedurii variaza in functie de complexitatea cazului si scopul examinarii. In general, o laringoscopie poate dura de la cateva minute pana la o ora. Daca se efectueaza o biopsie, timpul necesar pentru procedura poate fi mai lung [2].

Dupa finalizarea laringoscopiei, pacientul poate experimenta un disconfort minim in zona gatului sau o usoara raguseala. Aceste simptome sunt temporare si ar trebui sa dispara in cateva zile.

Reactiile post-procedura si posibilele complicatii

Dupa laringoscopie pacientii pot experimenta o serie de simptome care, desi pot fi deranjante, sunt considerate normale. Acestea pot include senzatii de ameteala, dureri in gat sau disconfort, raguseala sau schimbari temporare ale vocii. Aceste reactii sunt de obicei de scurta durata si se amelioreaza in cateva zile.

Cu toate acestea, exista si posibile complicatii care pot aparea dupa o laringoscopie. Acestea pot varia de la dificultati de respiratie sau sangerari la nivelul gatului, pana la infectii sau reactii alergice la anestezie. Aceste complicatii, desi sunt rare, sunt potential grave si necesita interventie medicala imediata [1]. 

Daca dupa procedura apar simptome persistente sau deranjante, este recomandat sa contactezi medicul. Pentru ameliorarea durerilor in gat se pot utiliza analgezice usoare, gargara cu apa sarata sau alte pastile pentru gat recomandate de catre medic. Daca apar semne de complicatii - dificultati de respiratie, sangerari abundente, dureri severe - este esential sa contactezi imediat medicul sau sa te prezinti la urgente [4].

Dupa laringoscopie este necesar un timp de recuperare care poate varia in functie de complexitatea procedurii si de starea generala de sanatate a pacientului. In general, se recomanda evitarea efortului fizic intens si a consumului de alimente iritante pentru gat in primele zile dupa procedura. Activitatile normale pot fi de obicei reluate dupa cateva zile, dar acest lucru poate varia de la caz la caz. 

Laringoscopia este o procedura medicala esentiala pentru diagnosticarea si tratamentul diverselor afectiuni ale gatului. Procedura, desi poate provoca disconfort, este in general sigura si poate oferi informatii valoroase medicilor. Reactiile post-procedura sunt minime si complicatiile rare. Este important pentru pacient sa inteleaga ce implica laringoscopia si cand se recomanda, pentru a-si putea gestiona emotiile in mod adecvat.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

1. “Laryngoscopy and Nasolarynoscopy: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2015, medlineplus.gov/ency/article/007507.htm, accesat la 9.02.2024;

2. “Laryngoscopy: Procedure, Definition & Types.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22803-laryngoscopy, accesat la 9.02.2024;

3. “What Is Laryngoscopy?” WebMDwww.webmd.com/oral-health/what-is-laryngoscopy, accesat la 9.02.2024;

4. “What Is Laryngoscopy? | Laryngoscopy Procedure.” Www.cancer.orgwww.cancer.org/cancer/diagnosis-staging/tests/endoscopy/laryngoscopy.html#:~:text=Laryngoscopy%20is%20a%20procedure%20a, accesat la 9.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor