Impetigo (bube dulci): cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Impetigo (bube dulci)

Impetigo sau bube dulci este o boala foarte contagioasa de piele, care afectează in special sugarii si copiii mici. Leziunile rosiatice apar de regula in jurul gurii, nasului, dar si pe maini si picioare. Izolarea copiilor cu impetigo duce la limitarea raspandirii infectiei. Medicul trebuie consultat pentru ca cei mici sa primeasca tratamentul potrivit. 

Impetigo este o afectiune a pielii foarte contagioasa, dar care nu are efecte grave asupra sanatatii, in mod normal. Cu tratamentul adecvat afectiunea poate fi tinuta sub control in maximum 10 zile. Fiind cauzata de o bacterie, boala este foarte contagioasa si se raspandeste extrem de usor. Desi este intalnita frecvent la copiii mici, adultii pot sa fie si ei infectati. 

Boala impetigo este cunoscuta inca din secolul al XIV-lea, in Anglia, atacul infectios fiind atat pe pielea sanatoasa, cat si pe cea cu taieturi sau cu alte leziuni preexistente. 

Ce este boala impetigo (bube dulci)?

Impetigo sau bube dulci este o afectiune contagioasa, o infectie des intalnita in special la bebelusi, prescolari, dar si la copiii de varsta mica, din invatamantul gimnazial. Veziculele rosii, caracteristice acestei afectiuni apar pe fata, maini, picioare, iar in cazul bebelusilor, in zona scutecului. 

Infectia da senzatii de mancarime, dar uneori poate deveni si suparatoare, usturimea si arsura fiind de asemenea simptome pe care copiii le descriu. 

Infectia debuteaza cu niste rani rosii sau vezicule rosiatice, uneori apar pe ciupiturile de tantar sau alaturi de eczema, alteori poate sa fie identificata pe pielea sanatoasa, curata. 

Urmatorul stadiu este reprezentat de transformarea veziculelor in pete maro. Uneori transformarea vizeaza si raspandirea pe suprafete tot mai mari a bolii. 

Infectia apare in stratul superior al epidermei si este cauzata de bacteriile de tipul streptococului sau stafilococului. 

Tipuri de impetigo (bube dulci)

Infectia cu bube dulci apare in colectivitate, cu preponderenta la bebelusi, dar si la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, fiind de 2 tipuri. 

Impetigo nonbulos sau contagiosa 

Este cea mai cunoscuta forma de manifestare, fiind determinat de Staphylococcus aureus sau de Streptococcus pyogenes. Manifestarile specifice sunt caracterizate de aparitia unor basici rosii, mici, care vor lasa in urma lor dupa spargerea si scurgerea lichidului, niste cruste. Culoarea acestora variaza de la galbene pana la maronii, iar cand se usuca si cad nu raman cicatrici. 

Atingerea sau frecarea de cruste duce la raspandirea infectiei in alte zone ale corpului sau la alte persoane. 

Impetigo bulos 

Este cauzat de o tulpina de Streptococcus aureus si afecteaza in proportie mai mare bebelusii si copiii sub 2 ani. Bubele sunt mari si arata ca niste basici pline cu lichid. In jurul lor pielea este rosie. Mancarimea va determina copiii sa se scarpine necontrolat, iar acest lucru va duce la spargerea veziculelor. Se va forma o crustă galbenă la suprafața basicilor sparte, iar în mod normal vindecarea se va produce fara a ramane in urma cicatrici. 

Important si la acest tip de impetigo este ca micutii sa nu se scarpine pentru a nu inrautati infectia si pentru a limita raspandirea ei. 

Cauzele impetigo (bube dulci): cum se transmite?

Infectia cu bacterii

Infectia impetigo primar apare pe pielea sanatoasa, in timp ce impetigo secundar apare pe pielea cu leziuni, distinctia intre cele doua variante nefiind usor de realizat. 

Bacteriile se inmultesc in special daca au un mediu propice, adica cald si umed, motiv pentru care infectia se raspandeste cu usurinta in zonele cu clima umeda si calda. 

De asemenea, in colectivitate, copiii mici nu respecta intocmai regulile de igiena, motiv pentru care infectia se transmite cu rapiditate. 

Contactul cu obiecte infectate

Practicarea unor sporturi de contact creste sansele ca impetigo sa se raspandeasca, iar in vestiare, bacteriile au mediul ideal pentru inmultire. Contactul cu hainele si articolele pe care le-au atins copiii infectati poate duce la raspandirea afectiunii. 

Anumite boli si afectiuni ale pielii

Asa cum aminteam anterior, infectia poate sa apara cu usurinta in zonele de pe suprafata pielii unde exista deja o leziune. Bolnavii de diabet, cei cu boli ale sistemului imunitar, cei cu HIV/SIDA, cei care au trecut printr-un tratament pentru cancer, dar si cei cu boli de piele sunt foarte expusi la a contacta impetigo. 

Arsurile produse de soare, cele care pot sa apara pe piele din diverse cauze, existenta varsatului de vant, a scabiei, herpesului si chiar a paduchilor, toate acestea vor creste riscul ca cei mici sa poata lua bube dulci de la alti copii infectati. 

 

Cauzele impetigo (bube dulci): cum se transmite?

Impetigo (bube dulci): simptome

Forma nonbuloasa de impetigo are leziuni de regula de aproximativ 2 cm diametru, in timp ce impetigo bulosa este caracterizat de aparitia unor rani cu un diametru ceva mai mare, de 3 cm. 

Semne fizice

Primul simptom in cazurile de impetigo (bube dulci) sunt ranile de culoare rosie care apar in principal in jurul gurii si al nasului. Veziculele cresc, apoi se sparg si lichidul curge. Urmatoarea etapa este reprezentata de formarea crustei galbui-maronii, care se va usca mai apoi. Urmeaza un stadiu in care fostele cruste mai au in centru doar un punct rosu, iar cand dispare si acesta s-a produs practic vindecarea, fara a lasa in urma cicatrici. 

Nu in toate cazurile apar veziculele, uneori din punctele rosii se ajunge imediat la cruste. 

Mancarime sau durere

Mancarimea apare se regula in momentul in care se formeaza bubitele rosii, la debutul infectiei, dar poate insoti boala si in stadiile urmatoare. Scarpinarea sau zgarierea leziunilor nu face altceva decat sa duca la raspandirea pe o suprafata mai mare de pe corp a bubelor dulci. 

Uneori infectia cu impetigo este insotita de durere. De regula senzatia de durere sau arsura apare dupa ce copilul s-a scarpinat intens. 

Simptome speciale

Simptomele de impetigo la sugari sunt localizate sau se pot manifesta in special in zona scutecului, unde exista umezeala si caldura, iar suprafata pe care apar leziunile este destul de mare. Nu trebuie confundate ranile produse de scutec cu cele de impetigo, bubitele sunt diferite. 

Febra si inflamatii

In situatii ceva mai severe, uneori si pe fondul existentei altor afectiuni, pot sa apara inflamatiile ale glandelor, in zonele in care se manifesta ranile, dar si pusee de febra. 

Cum se diagnosticheaza boala impetigo (bube dulci)?

Aspectul clinic este doar un element de care medicul dermatolog va tine cont la diagnosticarea corecta a bolii. Specialistul ca dori sa afle unde a aparut infectia, daca au existat rani inainte, dar si alte informatii pentru a putea stabili cauza. 

In situatii deosebite medicul poate solicita examenul secretiei bacteriologice, analiza sangelui si o antibiograma pentru a putea decide care este cea mai buna varianta de tratament. 

Cum se diagnosticheaza boala impetigo (bube dulci)?


Daca pacientul a inregistrat mai multe episoade de infectie cu bacterii si a facut impetigo in mod repetat, medicul va cere recoltarea din nas a unei probe pentru a stabili daca bacteriile sunt localizate la acest nivel. 

Impetigo (bube dulci): optiuni de tratament

Cel mai bine este sa mergeti cu copilul la control pentru ca medicul specialist sa decida daca are sau nu nevoie de tratament. Riscul cel mai mare este ca neaplicand niciun tratament pentru impetigo, leziunile sa se extinda pe o suprafata mai mare a corpului. 

Tratament medicamentos

Igiena riguroasa a leziunilor, cu sapun antibacterian este importanta, dar nu suficienta. Medicul dermatolog poate prescrie diverse solutii dezinfectante si cicatrizante, alaturi de un unguent cu antibiotic pentru impetigo, specific pentru bacteriile care cauzeaza streptococ sau stafilococ. Tratamentul cu unguent pentru impetigo poate fi insotit uneori de un antibiotic oral. Tratamentul impetigo in cazul copiilor trebuie acordat urmand instructiunile medicului cu strictete. 

Schema de tratament pentru bube dulci va fi personalizata in functie de gravitatea bolii si a modului in care organismul reactioneaza la antibiotic. Tratamentul local pentru impetigo este sustinut cu cel oral, numai la recomandarea medicului. 

Atentie: exista un mic risc ca infectia sa fie rezistenta la antibioticul utilizat, de aceea medicul trebuie sa stie care este istoricul pacientului, daca are si alte boli si mai ales daca a avut reactii adverse la un anumit antibiotic. 

Extra sfat: aplicati cremele, unguentele si lotiunile cu manusi de unica folosinta. Daca nu utilizati protectie, dupa fiecare aplicare trebuie sa va spalati foarte bine pe maini cu apa si cu sapun, astfel incat sa nu existe riscul ca si alte zone ale corpului sau o alta persoana sa fie infectate. 

Tratament de ingrijire

Medicul va explica cum se realizeaza spalarea, cu apa calduta si sapun antibacterian, si tratarea corecta a leziunilor, utilizand produsele prescrise. Igiena leziunilor si izolarea sunt esentiale pentru a preveni si limita raspandirea acestei boli infectioase. 

De asemenea, daca doar copiii sau un singur copil are impetigo, el va trebui sa evite contactul cu ceilalti frati si sa respecte regulile de igiena in casa. De asemenea, este extrem de important sa se acorde o atentie sporita produselor si obiectelor utilizate de cel infectat, pentru ca ceilalti membrii ai familie sa nu aiba de suferit. Pe langa igiena corecta, lenjeria si hainele trebuie schimbate zilnic, pana cand crusta cade de pe leziuni, semn ca s-a produs vindecarea si persoana in cauza nu mai transmite infectia. 

Cu respectarea indicatiilor medicului si cu un plan riguros implementat acasa, in 7 - 10 zile se poate produce vindecarea, in cazurile simple. Tratamentul pentru impetigo (bube dulci) este eficient daca sunt respectate indicațiile de specialitate. 

Spalarea mainilor frecvent, atat de catre bolnav, cat si de persoana care are grija de acesta este esentiala pentru limitarea transmiterii bolii. Daca doriti sa utilizati anumite dermatocosmetice pentru copii intrebati medicul daca sunt indicate in perioada in care se aplica tratamentul pentru impetigo. 

Mentineti manichiura curata si unghiile taiate scurt, mai ales la copii pentru a nu se zgaria. 

Impetigo tratament naturist

Sunt si persoane care au incercat puterea vindecatoare a naturii si au utilizat uleiuri din plante sau alte produse de ingrijire, miere si chiar usturoi pentru a trata si vindeca mai repede impetigo. Nu exista dovezi stiintifice pentru niciunul dintre aceste ingrediente ca ar avea puteri vindecatoare.

Tratamentul naturist si produsele naturiste pentru bube dulci pot oferi o ameliorare a senzatiilor de mancarime, dar lucrurile sunt diferite de la caz la caz. 

Recomandarea noastra este sa nu va autodiagnosticati si nici sa nu utilizati produse de care ati auzit la cunostinte si rude. Medicul este singurul in masura sa va diagnosticheze corect si sa va ofere cea mai buna varianta de tratament, adaptat nevoilor reale. 

Tratament preventiv

Ranile obtinute prin taieturi, zgarieturi si arsuri trebuie spalate din abundenta cu apa calduta si dezinfectate, apoi se aplica un pansament. Aceasta metoda este si una normala pentru a evita infectarea leziunilor, dar si preventiva pentru a nu raspandi infectia si in alte zone ale corpului. 

Zonele cu rani trebuie mentinute cat mai curate si nici nu trebuie atinse. Nu in ultimul rand, toate infectiile cutanate trebuie tratate corespunzator si la timp, astfel incat sa existe o preventie in fata bolilor. 

Impetigo (bube dulci) este o boala infectioasa, care se poate transmite extrem de usor. Medicul dermatolog poate recomanda utilizarea unor produse care sa curete si sa grabeasca vindecarea, dar izolarea si atentia sporita in ceea ce priveste igiena personala sunt esentiale. Fiind o boala contagioasa trebuie acordata o masura de protectie in plus  si la contactul cu obiectele si articolele vestimentare ale unei persoane infectate. In 7 - 10 zile, cu respectarea tratamentului prescris, se poate produce vindecarea. 

Impetigo (bube dulci) este o boala contagioasa, ce poate sa apara pe pielea curata, cat si pe cea cu leziuni. Izolarea si tratamentul corect duc la vindecare. 

Surse de informare:

  1. Impetigo - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/impetigo/symptoms-causes/syc-20352352
  2. Impetigo - https://www.nhs.uk/conditions/impetigo/
  3. Impetigo: Everything You Need to Know - https://www.healthline.com/health/impetigo
  4. What Is Impetigo? - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-impetigo-basics
  5. Impetigo - https://kidshealth.org/en/parents/impetigo.html
  6. Impetigo - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15134-impetigo
  7. Impetigo - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/impetigo
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor